• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

30.06.2021

12:13

BRZI OPORAVAK SRPSKE EKONOMIJE U 2021! Brnabić na EBRD panelu: Rast BDP će biti najmanje 6 odsto!

Tanjug/VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC

Politika

BRZI OPORAVAK SRPSKE EKONOMIJE U 2021! Brnabić na EBRD panelu: Rast BDP će biti najmanje 6 odsto!

Podeli vest

Srpska ekonomija se ove godine veoma brzo oporavlja od posledica korona krize i rast BDP-a Srbije će u 2021. biti najmanje šest odsto, izjavila je danas predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić na onlajn panelu Evropske investicione banke posvećenom posledicama pandemije

Brnabić je na panelu "Izgradnja bolje i ravnopravnije budućnosti: Glasovi regiona EBRD" (Building a Better and More Equal Future: Voices from the EBRD Regions) rekla da je Srbija u prvom kvartalu 2021. imala rast BDP-a od 1,7 odsto, što je trenutno najbolji rezultat u Evropi.

Srpska premijerka je podsetila da na čelu vlade od 2017. godine, kao i da je 2016. godine, kada je bila ministarka državne uprave započeta transformacija srpske ekonomije, od ekonomije zasnovane na radno intenzivnim poslovima i investicijama ka ekonomiji zasnovanoj na inovacijama i znanju.

"To nam je veoma pomoglo kada je nastupila korona kriza, pošto je naša eknomija postala dosta stabilnija i otpornija. Srbija je bila pogođena krizom, ali ne tako kao većina zemalja EU", naglasila je Brnabić.

Kaže da je srpska ekonomija pokazala da veliku otportnost kada je reč o sektoru usluga i IT-a.

Foto: Tanjug/VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC

Ona je naglasila da je država odragovala veoma efikasno na izazove tokom kovid krize, sa do sada ukupno tri paketa pomoći privredi i građanima, čime su obuhvaćena ne samo mala i srednja već i velika preduzeća, kao i da je bila obezbeđena direktna finansijska pomoć građanima.

U 2020. srpski BDP je pao samo 0,9 odsto, što je bio drugi najbolji rezultat u Evropi, dodala je premijerka Brnabić.

Istakla je da je država Srbija kroz tri paketa pomoći privredi i građanima dala oko osam milijardi evra, što je više od 17 odsto srpskog BDP-a.

"To nam je dosta pomoglo da imamo brzi oporavak u prvom kvartalu ove godine i nadamo se da da ćemo ove godine imati rast BDP-a od najmanje šest odsto", navela je ona.

Napomenula je da je borba sa kovidom 19 borba koja još uvek traje i da još niko ne može da proglasi pobedu.

Premijeka je rekla da je posebno ponosna na to činjenicu da je u 2020. čak povećana zaposlenost zahvaljujući dobrim merama koje su preduzete.

"Najvažnije je obrazovanje, ulaganje u obrazovanje i njegova reforma, kako bi deca imala veštine neophodne za 21. vek i poslove budućnosti", naglasila je ona.

Navela je da je Srbija u 2017. uvela informatiku u osnovne škole i da već u tom uzrastu deca uče programske jezike kao što su Skreč, Pajton, Džupiter i druge.

Brnabić je dodala da sve više devojaka ima u IKT sektoru u Srbiji, što je sektor budućnosti, kao i da ih sve višse ima na tehničkim fakultetima.

Kaže da se sve promene u svetu dešavaju u pravcu digitalizacije: servisa, u obrazovanju, zdravstvu...

Brnabić je dodala da brzi širokopojasni internet postoji u oko 70 odsto zemlje, kao i da je cilj programa, koji se sprovodi sa EBRD-om, da do 2025. cela zemlja bude pokrivena.

Premijer Srbija kaže sve zemlje treba mladima da daju veću podršku, a posebno obrazovanju koje treba da bude takvo da ih nauči da misle, a ne šta da misle, pošto je pitanje šta će raditi u budućnosti s obzirom da su promene veoma brze.

Najvažniji faktori uspeha u 21. veku biće kreativnost i sposobnost inoviranja, naglasila je Brnabić i dodala da zato mlade treba da naučimo analitičkim veštinama i da umeju da donose odluke.

"Oni koji budu investirali u mlade biće pobednici 21. veka", poručila je ona i dodala da su zato u Srbiji obezbeđeni veliki podsticaji usmereni ka razvoju startapova i preduzetništva.

Istakla je da smo tokom pandemije naučili da nam treba više solidarnosti u svetu i više multilateralizma - jer niko nije bezbedan, dok svi nismo bezbedni.

Direktorka EBRD za rodnu i ekonomsku inkluziju Barbara Rambosek (Rambousek) rekla je da je najvažnije da smo nešto naučili tokom pandemije kovida 19 kako bi mogli da odgovorimo na slične izazove u budućnosti.

Kaže da smo na pocetku pandemije svi bili pogođeni na sličan način, ali da se posle videlo da su, ipak, različite grupe ljudi različite pogođene krizom i da su bogati postali još bogatiji, kao i da su poslovi u koje uglavnom rade žena bili duplo ugroženiji.

Ona je dodala da je tokom korona krize dosta trpeo proces obrazovanja mladih ljudi, kao i da je jedno istraživanje pokazalo da je 50 odsto mladih do 29 godina imalo simptome depresije...


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Preko Horgoša švercovao kofer prepun blaga! Zlatne i srebrne antikvitete prikrio ličnim stvarima u ručnom prtljagu (FOTO)
nije prošao

Preko Horgoša švercovao kofer prepun blaga! Zlatne i srebrne antikvitete prikrio ličnim stvarima u ručnom prtljagu (FOTO)

Carinski službenici su 23. aprila 2024. godine na graničnom prelazu Horgoš, u saradnji sa policijom, otkrili neobičan pokušaj jednog putnika, da u ličnom prtljagu prokrijumčari preko 300 komada starinskog pokućstva, bodeža u koricama, časovnika i nakita, za koje se pretpostavlja da bi pored materijalne, mogli imati i antikvitetnu vrednost.

24.04.2024

15:10

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija