• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

01.07.2021

11:10

NAJVIŠA ZGRADA U REGIONU, KROZ 10 SPRATOVA MENJA SVOJ OBLIK IZVIJAJUĆI SE ZA 90 STEPENI! Vučić: Ovo je neverovatno! San je postao java! Video

Tanjug/Zoran Žestić

Politika

NAJVIŠA ZGRADA U REGIONU, KROZ 10 SPRATOVA MENJA SVOJ OBLIK IZVIJAJUĆI SE ZA 90 STEPENI! Vučić: Ovo je neverovatno! San je postao java! Video

Podeli vest

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je ceremoniji obeležavanja završetka radova na konstrukciji Kule Beograd

Svečanoj ceremoniji prisustvovao je i Mohamed Alabar, predsednik kompanije Igl Hils, kao i ministar finansija Siniša Mali.

Pitanja novinara

Vučić je nakon ceremonije odgovarao na pitanja novinara.

Saučešće porodici poginulog vojnika

Predsednik je, odgovarajući na pitanja, rekao da je poslao saučešće porodici vojnika koji je stradao na Pešteru i da mu je to bila elementarna ljudska obaveza.

- Vest o tome da nisam poslao saučešće je notrna laž. Saučešće je najmanje što možemo da uradimo - kaže Vučić.

Vojna vežba na Pešteru

Kada je reč o kritikama na račun vojne vežbe, Vučić kaže da su kritike nešto na šta je navikao. Ističe da napadi dolaze od onih koji su se radovali uništenju srpske vojske. Raduje se, kaže, snažnoj vojsci Srbije, a ona će, najavljuje, biti još snažnija do marta sledeće godine.

Povećanje plata i penzija

Na pitanje o povećanju plata i penzija, Vučić kaže da su dobijeni rezultati za prvih šest meseci, a plan je bio da naš minus bude 110 milijardi, to je deficit koji je odobren od Skupštine, a on je tri puta manji od toga - svega 75 milijardi.

- To bi bio ogroman novac, više od milijardu evra boljeg rezultata, a mi to delimo na dva dela, jedan deo su bolji prihodi, a drugi deo je onaj zbog kojeg nismo zadovoljan, a to je onaj da nismo potrošili pare, ne na sebe, nego na projekte. Ovo znači da projekti nisu dobro spremljeni. Šest meseci nije kratak period, trebalo je da potrošimo više para jer time podtičemo stopu rasta. Zato ih molim da ubrzaju rast i stanje projekata pre nego što odu na brčkanje i kupanje - kaže Vučić.

Ističe da građani mogu i ove godine da očekuju povećanje plata i penzija, a da će u Beogradu prosečna plata početkom naredne godine biti 760-770 evra.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

- Ovo su dobre vesti, kojih ne bi bilo bez velikih poslova, velikih snova, velikih projekata. Maksimum koji sada imamo u platama i penzijama samo ćemo da povećavamo. Jednu zemlju EU ćemo do kraja godine da prestignemo, a i ostale ćemo jednu po jednu naredne godine - kaže predsednik.

Haška presuda Simatoviću i Stanišiću

Na pitanje o poslednjoj haškoj presudi, Vučić kaže da je važno da ukažemo ljudima na činjenicu da su u predmetima Gotovina i Markač promenjena pravila i da mora da se vidi lični uticaj u zoni delovanja pomenutih ljudi.

- Posle tri godine se promenila ponovo sudska praksa i mislim da je to slika i prilika političkog delovanja Haškog tribunala i da treba da razumemo šta je bila namera, poruka i da razumemo svoju poziciju i da moramo da čuvamo mir, stabilnost, a da osvetu koja se sprovodila nad srpskim narodom i državom ne razumem, iako nismo bili anđeli. Ta osveta je jeziva i pitam se ima li joj kraja. Moramo da idemo uzdignute glave, da štitimo interese i budemo deo Evrope i sveta - rekao je Vučić.

Milena Popović

Kada je reč o Mileni Popović, Vučić kaže da je razočaran prištinskom stranom koja nije sarađivala u istrazi ubistva njenog muža.

- Godinama kada god ne znaju kako da izađu na kraj s rezultatima.

 

 

O navodnom zlostavljanju dece ometene u razvoju

- Mene zanima istina. I ja verujem nadležnim organima, i u vezi slučaja dece ometene u razvoju. Ja sam video slike koje su nastale tokom vlasti Dragana Đilasa, te fotografije su iz 2012. godine, ja sam ih video. Ako se stvari nisu popravile, to je na našu sramotu. Lično ću otići da vidim kakvo je stanje stvari, iako sam dobio uveravanje nadležnih da to nije tako. Pošto su naša deca najveća briga za nas - kazao je predsednik Vučić.

Nove đilasovske novine

Srbija je slobodna zemlja u kojoj je sloboda štampe zagarantovana, rekao je Vučić odgovarajući na pitanja novinara. Kaže da je nepotrebna, štetna i loša bila izjava gospođe Biljane Pilje.

- Lično sam je zamolio da izjavu izbriše sa mreža jer, ako su se oni dičili spaljivanjem knjige, molim ljude iz najveće stranke u Srbiji, da ne govore loše o novinarima, da ne spaljuju, seku i mi ne smemo da budemo slični onima koji su Srbiju razorili. Molim ljude da vode računa o tome kako se odnosimo prema onima koji misle drugačije, to nam je obaveza - kaže Vučić.

Izjava Alekse Bečića

Kada je reč o Bečićevoj izjavi o odnosu Srbije i Crne Gore, predsednik kaže da činjenice govore sve.

- Šta je Srbija uradila protiv Crne Gore? Znate li da mi kažete jednu činjenicu? Jesmo priznali nezavisnost Boke ili nekog drugog dela Crne Gore? Nismo. A oni su priznali nezavisnost Kosova. Jesmo li mi proterali njihovog ili oni našeg ambasadora? Jesu li oni nama dali vakcine ili mi njima? Dali smo im, a onda su deo vakcina, da bi ponizili Srbiju, dali su 400 vakcina vojsci tzv. Kosova. Ovo su sve činjenice, a oni se njima hvale - kaže Vučić.

- Mene svaki dan optužuju u tabloidima, i mene i moju porodicu. Ovo su nepobitne činjenice. I šta je Srbija uradila loše Crnoj Gori? Ništa! Mi ćemo punu bezbednost da garantujemo Krivokapićevim ćerkama, a trebalo je samo da se obrate našim službama bezbednosti, a ne da prave cirkus - kaže predsednik.

Premeštanje ambasade u Jerusalim

Predsednik je rekao da će Srbija u skladu sa međunarodnim javnim pravom donositi odluke u budućnosti, pre svega u odnosu na premeštanje ambasade u Jerusalim.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Ističe da Srbija mora da pokazuje napredak u svim oblastima, baš kao što smo ga pokazali na projektu Beograda na vodi.

- Ismevali su nas kada smo pokazali maketu, govorili da ćemo da pravimo jednu kafanu. Haldun, jedan od najvažnijih ljudi u Abu Dabiju, rekao mi je da se ovakvih maketa nagledao, ali da je jedno sigurno - "ako ti budeš uporan, ovo ćete pretvoriti u javnost".

- Taj dan nikad neću zaboraviti! Snove smo pretvorili u javu! Ponosan sam jer smo napravili jedno od najlepših mesta u Evropi - rekao je Vučić.

Obeležen završetak radova

Simboličnim izlivanjem betona obeležen je završetak radova na konstrukciji Kule Beograd.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Obraćanje predsednika Vučića 

- Poseban dan za nas koji smo učestvovali u projektu. Od snova do realnosti i pored napada, najbrutalnijih, ušli smo u istoriju. Kako je malopre rekao Mohamed Alabar "neko se usudio da sanja, ali se neko usudio i da dela". Reč je isto što i dokument, kada smo dali reč da će najprljaviji deo naše prestonice postati centar lepote, mnogi nisu verovali. Ovde je nastao novi centar u Evropi. Mi smo danas na 42 spratu na ovoj zgradi i izlivajući poslednju kocku, pitam vas građane, da li je lepše da gledamo ovo lepo šetalište ili hordu divljih pasa? Na vrhu će biti najmoderniji hotel, takođe ovde je dom našlo 900 porodica. Ubedljivo najveće gradilište u jugoistočnoj Evropi - rekao je Vučić.

- Ovo ne bismo mogli sami tako da se zahvaljujem svima koji su učestvovali uovom projektu. Ana Brnabić i ja smo gurali ovaj projekat bez obzira na uvrede i kritike, nema dela bez velikih snova. A onda je potreban hrabar i konkretan rad, kada danas svi vide da je Srbije ekonomski stabilna, manje brinemo za budućnost Srbije. Pokolenja mogu da kažu da su dobili mnogo lepšu zemlju nego što smo mi nasledili. Kada je lepo vreme odavde se prostire prelep pogled. Veliko hvala svim radnicima koji su radili na ovom projektu. Hvala svima koji su stvarali istoriju, živela Srbija! - rekao je Vučić.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Obraćanje Mohameda Alabara

- Ovo je veoma emotivan momenat za mene. Sećam se pre pet godina da bez vaše vere ništa od ovoga ne bi bilo stvarno. Ovo nije samo visoka zgrada, već ponos države i ponos naroda. Za mene koji dolazim sa Bliskog istoka ovo je veoma emotivan trenutak, veoma sam ponosan. Usudjujem se da sanjam i da ostvarim te iste snove. Svaki čovek u Srbiji i građanin, treba da sanja, da bude ponosan i hrabar u svoja dela. Da deluje skladno svojim snovima, jer snovi se mogu ostvariti - rekao je Alabar.

Alabar se zahvalio predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i Vladi Srbije u svoje ime, ime svoje kompanije i Abu Dabija.

- Želim i lično da vam zahvalim predsedniče, na tome što ste verovali u mene i moj tim - zaključio je Mohamed Alabar.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Obilazak

Predsednik Srbije je tokom obilaska radova konstatovao da je reč o najvišoj zgradi u ovom delu Evrope koja izgleda veličanstveno.

- Ponosan sam! Sanjali smo o ovome 80 godina. To je bio samo san, a sada se on ostvaruje - rekao je Vučić, dodajući da će zgrada biti u punoj funkciji do sredine naredne godine.

Vučić je istakao da je neverovatan pogled sa Kule Beograd, vidi se i Pupinov most.

- Ovo je najlepši pogled i najviša zgrada u ovom delu Evrope - rekao je Vučić u razgovoru sa Alabarom.

Kula Beograd

Kula Beograd koja niče u okviru projekta "Beograd na vodi" je najviša zgrada u Srbiji i ovom delu Evrope.

Kula Beograd visoka je 168 metara i kao takva najviša je zgrada u našoj zemlji i ovom delu Evrope.

Ima 42 sprata, a na vrhu, odakle se pruža pogled na celu prestonicu, nalaziće se vidikovac.

Kako je ranije najavljeno, kada u potpunosti bude završena Kula Beograd imaće 220 stanova i 305 parking mesta, a u njoj će se nalaziti hotel i apartmani "Sent Redžis", kao i restoran..

Ovo je najviša zgrada u regionu, koja kroz 10 spratova menja svoj oblik izvijajućI se za 90 stepeni, što simbolizuje ušće dvaju reka. 

Foto: TANJUG/ ZORAN ZESTIĆ

Takođe zgrada će direktno biti povezana sa susednim tržnim centrom "Galerija Beograd", koji je takođe deo projekta Beograd na vodi.

Prema prvobitnom projektu kula je trebalo da bude još viša, pa je tako 2014. godine objavljeno da će imati čak 220 metara da bi kasnije, u martu 2016. na javnoj prezentaciji u Gradskoj upravi bila "skraćena" na sadašnjih 168 metara.

Foto: TANJUG/ ZORAN ZESTIĆ

 




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!
Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je razgovor između vlasti i opozicije lekovit za parlament, a da je pristojan dijalog političkih stranaka koje drugačije misle nešto što političari duguju svim građanima Srbije, bez obzira na to da li su oni glasali za vlast, opoziciju ili možda nisu uopšte izašli na izbore.

30.04.2024

09:48

TV

Kurti ima ogromnu podršku Albanaca zbog ugnjetavanja Srba! Da li treba da napustimo Savet Evrope ako tamo budu primili lažnu državu?
Live TV

Kurti ima ogromnu podršku Albanaca zbog ugnjetavanja Srba! Da li treba da napustimo Savet Evrope ako tamo budu primili lažnu državu?

Šiptarski ekstremisti predvođeni Kurtijem i Vjosom Osmani hoće da naprave novu Srebrenicu na Kosovu i Metohiji. Samo čekaju da se prizna sramna rezolucija i prihvatanje Kosova i Metohije u Savet Evrope da bi mogli da tuže Srbiju. Na ovu, ali i na druge važne teme u "Info večeri" govorili su Gavrilo Kovačević, predsednik opštine Zemun i Vladimir Kljajić, politikolog. Uživo u program putem vajber uključenja javio se pukovnik Milan Jolović koji je komentarisao moguće donošenje sramne rezolucije o Srebrenici.

30.04.2024

21:41

Žestok sukob u studiju Informera! Da li je Ukrajina propala kao država, ili Rusija potencijalno gubi rat? (VIDEO)
Live TV

Žestok sukob u studiju Informera! Da li je Ukrajina propala kao država, ili Rusija potencijalno gubi rat? (VIDEO)

Velika partija šaha se i dalje igra. Postavlja se pitanje čije figurice su u boljoj pozicji. O ratu u Ukrajini govorili su Na ovu temu u emisiji "Rat uživo" govorili su prof. dr Stevica Deđanski iz Centra za razvoj međunarodne saradnje i Darko Obradović, Forum za strateške analize. U program se, putem vajber uključenja, uživo uključio i analitičar prof. dr Sergej Boljevič.

30.04.2024

19:25

JOŠ TV VESTI

Hronika

Davio partnerku do smrti! Jazivo nasilje u Alibunaru: Muškarcu (39) preti zatvor do 15 godina
Hronika

Davio partnerku do smrti! Jazivo nasilje u Alibunaru: Muškarcu (39) preti zatvor do 15 godina

Više javno tužilaštvo u Pančevu je danas donelo naredbu o sprovođenju istrage protiv osumnjičenog D. B. (39) iz Alibunara zbog sumnje da je neutvrđenog dana u periodu od 27. aprila do 29. aprila ove godine primenom nasilja ugrozio telesni integritet svoje vanbračne partnerke D. S. (42) iz Jabuke tako što ju je u kući u kojoj su živeli u Alibunaru, u Ulici Save Munćana, šakama stegao za vrat usled čega je nastupila smrt oštećene, saopštio je MUP.

30.04.2024

19:02

Sport

Vinisijus posle preokreta Bajerna izvukao bod Realu
Fudbal

Vinisijus posle preokreta Bajerna izvukao bod Realu

Drama na "Alijanc areni", Bajern umalo do preokreta, ali je Vinisijus Žunior doneo izjednačenje Realu! Fudbaleri Bajerna odigrali su nerešeno sa Real Madridom 2:2 (0:1) u prvom meču polufinala Lige šampiona.

30.04.2024

22:52

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija