• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

18.08.2021

10:38

ZAHVALJUJUĆI SRPSKOM ISTORIČARU CEO SVET ĆE ČUTI ISTINU O JASENOVCU! Džeruzalem Post objavio Ristićev tekst i uklonio sporni sadržaj o stradanju Srba u zloglasnom logoru /FOTO/

Informer

Politika

ZAHVALJUJUĆI SRPSKOM ISTORIČARU CEO SVET ĆE ČUTI ISTINU O JASENOVCU! Džeruzalem Post objavio Ristićev tekst i uklonio sporni sadržaj o stradanju Srba u zloglasnom logoru /FOTO/

Podeli vest

Zahvaljujući brzoj i odlučnoj reakciji Muzeja žrtava genocida uredništvo "Džeruzalem Posta'' najpre je uklonilo sa internet stranice tog lista revizionistički i sramotan autorski tekst Davida Goldmana u kome se, pored ostalog, tvrdi kako je ukupan broj žrtava koncetrancionog logora smrti u Jasenovcu svega između 2.500 i 4.500 ljudi, kao i da Srbi i sadašnje srpske vlasti manipulišu i zloupotrebljavaju holokausta kako bi veštački i lažno uvećavali broj žrtava srpskog porekla stradalih tokom Drugog svetskog rata

Ovaj sramni tekst, kao i odlučna reakcija Muzeja žrtava izazvali su veliko interesovanje među vodećim svetskim stručnjacima za holokaust, NDH i Drugi svetski rat na području Jugoslavije (videti snimak jedne od objava sa Tvitera).

Nakon što je istoričar Dejan Ristić, v.d. direktora Muzeja žrtava genocida, stupio i u neposredan kontakt sa g. Jakovom Kacom, glavnim i odgovornim urednikom "Džeruzalem Posta'', ovaj list objavio je danas, sa najavom na naslovnoj strani, opširan i detaljan autorski tekst gospodina Ristića u kome su iznete nepobitne istorijske činjenice u vezi sa karakterom koncentracionog logora smrti u Jasenovcu, kao i sa do sada identifikovanim brojem jasenovačkih žrtava.

Foto: Informer

Uklonjen sramni tekst

 

Istovremeno, Ristić je u svom autorskom tekstu jasno i odlučno osudio svaki pokušaj relativizacije karaktera koncentracionog logora smrti u Jasenovcu, kao i umanjivanje broja jasenovačkih žrtava.

Muzej žrtava genocida nastaviće da odlučno, jasno i beskompromisno reaguje na sve pokušaje prekrajanja istorije Drugog svetskog rata, a posebno na one koji za cilj imaju umanjivanje i relativizaciju njegovih tragičnih posledica.

Muzej je i ovom svojom aktivnošću još jednom pokazao i dokazao da spada među vodeće referentne ustanove tog tipa u čitavom svetu.​

Elektronsku verziju autorskog teksta istoričara Ristića objavljenog u današnjem izdanju "Džeruzalem Posta" možete pročitati OVDE.

 

Foto: Informer

Džerusalem post

 

Pismo Dejana Ristića upućeno glavnom i odgovornom uredniku "Džeruzalem Posta" Jakovu Kacu možete da pročitate u celosti:

Poštovani gospodine Kac,
Muzej žrtava genocida, referentna nacionalna ustanova kulture Republike Srbije koja se bavi istraživanjem i negovanjem sećanja na žrtve genocida počinjenog nad Srbima u Drugom svetskom ratu, žrtve holokausta i druge žrtve nacizma i fašizma, izražava zaprepašćenje i upućuje javni protest uredništvu ovog dnevnog lista koje je, uprkos svojoj godinama pažljivo stvaranoj reputaciji uglednog i relevantnog dnevnog lista, dozvolilo da se upravo na njegovim stranicama, neposredno uoči dana kada se obeležava tužna 80. godišnjica uspostavljanja sistema koncentracionog logora smrti u Jasenovcu (Hrvatska) – jednog od najmonstruoznijih stratišta u čitavoj Evropi tokom Drugog svetskog rata koje je funkcionisalo u okvirima marionetske Nezavisne Države Hrvatske – pojavi pseudonaučan i revizionistički tekst iz pera novinara Davida Goldmana.

Svojim tekstom pod naslovom "Ova sramotna zloupotreba holokausta mora odmah da prestane" ("This disgraceful mocking of the Holocaust needs to stop naw"), objavljenom u "Džeruzalem Postu" od 14. avgusta 2021. godine, autor, inače bez stručnih kvalifikacija i potpuno nepoznat u međunarodnoj naučnoj javnosti, uključio se u tekuću respravu o pojavi distorzije holokausta kao pojavi na globalnom nivou.

I tu se, gotovo sve pozitivno u ovom članku i završava. Koristeći se nizom netačnih iskaza i poluinformacija, u članku je u svega par rečenica obesmišljeno čitavih 76 godina kontinuiranih istraživanja, kako stručnjaka i institucija Jugoslavije, kasnije Srbije i Hrvatske, tako i svetskih referentnih institucija poput "Jad Vašema" i Muzeja Holokausta (USHMM).

Za primer pomenute distorzije uzet je sistem koncentracionog logora smrti u Jasenovcu, osnovan i rukovođen od strane Nezavisne Države Hrvatske, bez uticaja nacističke Nemačke. Jedino što je tačno navedeno odnosi se na geografski položaj Jasenovca i procentualno učešće Jevreja u ljudskim gubicima (15%).

I tu se okončava činjenična i istorijska pouzdanost tvrdnji iznetih u članku. U nizu problematičnih informacija sadržanih u tom revizionističkom osvrtu najpre ukazujemo na iskaz o forenzičkim istraživanjima sprovedenim u Jugoslaviji kojima je, navodno, utvrđeno da je ukupan broj jasenovačkih žrtava između 2.500 i 4.500 što predstavlja apsolutnu i sramotnu neistinu.

Muzej žrtava genocida, pre svega, ukazuje na to da kod forenzičkih istraživanja ne može doći do rezultata u broju žrtava koji se kreće u ogromnom rasponu "od - do". Drugo, nikakve eshumacije nisu obavljane 1947. i 1948. godine.

Tokom 1946. godine obavljeno je istraživanje četiri grobnice kod Uskočkih šuma u kojima je pronađeno 967 ostataka (311 muškaraca, 467 žena i 189 dece). Na osnovu sondaže procenjeno je da i u grobnici kod šume Strug ima oko hiljadu ubijenih, ali su stručnjaci zaključili da zbog položaja, odnosno isprepletenosti žrtava i stanja u kojima su se tela nalazila nije moguće obaviti potpuno precizno istraživanje.

Dakle, ne postoji nikakvo forenzičko ispitivanje koje je rezultiralo podacima o 2.500 do 4.500 jasenovačkih žrtava, izvršeno tokom 1947. i 1948. godine, kako se to navodi u ovom revizionističkom tekstu.

Indikativno je i to da je u tom članku propuštena prilika da se navedu stvarna forenzička istraživanja obavljena tokom 1964. godine koja je izvršila komisija u sastavu: Alojz Šercelj, Vida Brodar, Anton Pogačnik i Srboljub Živanović. Ta istraživanja rezultirala su otkrićem posmrtnih ostataka ukupno 284 žrtava, i to u 7 sondi (od kojih je 197 njih bilo u jednoj grobnici).

Foto: Informer

Džerusalem post

U ovom krajnje revizionistički intoniranom članku pomenuti su i razni utvrđeni i/ili procenjeni brojevi ubijenih u sistemu koncentracionog logora smrti u Jasenovcu, i to: 59.000 (popis žrtava Drugog svetskog rata sproveden 1964. godine), 72.000 i 77.000 koji su u jednom trenutku predstavljali dostignuti rezultat dopunjavanja broja stradalih, a na osnovu revizije već spomenutog popisa iz 1964. godine, što sprovodi Muzej žrtava genocida.

Muzej žrtava genocida koristi ovu priliku da naglasi da se u njegovim bazama nalaze podaci o bezmalo 90.000 identifikovanih žrtava sistema koncentracionog logora smrti u Jasenovcu što u ovom trenutku predstavlja samo najmanji mogući, ali ne i konačni broj likvidiranih na tom stratištu.

Kako se istraživanja stručnjaka Muzeja žrtava genocida, koja se sprovode po istoj metodologiji kako se to već decenijama čini i u ,,Jad Vašemuʼʼ, nastavljaju, za očekivati je i da broj identifikovanih jasenovačkih žrtava u narednim godinama bude korigovan u pravcu daleko većeg.

Procenjeni ukupan broj jasenovačkih žrtava daleko je, nažalost, veći od onog koji će istorijska nauka ikada uspeti da identifikuje konkretnim podacima. U istom revizionističkom tekstu spominje se i broj od 99.000 žrtava sistema koncentracionog logora smrti u Jasenovcu što je u jednom periodu bila procena USHMM, ali i u nauci potpuno nepoznata procenu od oko 250.000 stradalih.

Konačno, isti tekst sadrži nekakav, navodni, broj od 800.000 ubijenih na svim jasenovačkim
stratištima. Muzej žrtava genocida nema saznanja da je "Jad Vašem" tokom poslednje decenije
prethodnog veka potraživao od Republike Srbije "originalna dokumenta iz Jasenovca" pošto istorijskoj nauci nije poznato da postoji neki značajniji korpus građe izuzev one koju je Antun Miletić već objavio u četiri knjige (tri od kojih već krajem osamdesetih godina tog istog veka).

Moguće je i to da se u ovom revizionistički intoniranom članku misli na evakuisanu muzejsku građu iz Spomen-područja "Jasenovac" (Republika Hrvatska) koja se tokom devedesetih godina prethodnog stoleća nalazila u Bosanskoj Dubici (Bosna i Hercegovina). No, to je pitanje na koje odgovor mogu i treba da daju neki drugi, ali ne i Republika Srbija.

Štaviše, Muzej žrtava genocida je 1997. godine predao "Jad Vašemu" spisak sa imenima 52.500 Jevreja stradalih na prostoru Jugoslavije tokom Drugog svetskog rata (od kojih je 10.500 izgubilo živote upravo u Jasenovcu), a koji je uključen i u zvanični spisak žrtava holokausta te institucije.

Prateći nakaradnu, pseudonaučnu, anticivilizacijsku i sramotnu logiku kojom se u ovom revizionističkom članku negira broj stradalih u Jasenovcu isključivo na osnovu toga što ne postoje odgovarajući forenzički podaci (osim za 2.500 do 4.500 žrtava, kako lažno tvrdi autor teksta), mogli bismo da postavimo i pitanje u vezi sa time da li je na isti način moguće negirati i broj od 1.200.000 do 1.500.000 ubijenih u Aušvicu pošto ni za tu tvrdnju nema nikakvih forenzičkih dokaza?

Bilo bi zanimljivo kada bi autor ovog revizionističkog teksta, negirajući broj stradalih u Jasenovcu, odgovorio na pitanje u vezi sa time gde je "nastalo" 30.000 Jevreja koji su živeli na području genocidne Nezavisne Države Hrvatske?

Muzej žrtava genocida podseća ga da je, prema raspoloživim podacima, njih oko 7.500 ubijeno u nemačkim koncentracionim logorima. Da objavi ovu reakciju Šta se dogodilo sa njih preostalih oko 22.500? Gde su oni "nestali"?

Muzej žrtava genocida je kroz višegodišnja istraživanja svojih stručnjaka pokazao da je u sistemu koncentracionog logora smrti u Jasenovcu ubijeno između 18.000 i 19.000 Jevreja sa područja Nezavisne Države Hrvatske, kao i da je njihovo učešće u ukupnim gubicima civila bilo višestruko veće od njihove zastupljenosti u populaciji (10,23 puta veće).

Stručnjaci Muzeja žrtava genocida u kontinuitetu jasno razdvajaju stradanje u holokaustu od genocida počinjenog nad srpskim narodom na području Nezavisne Države Hrvatske.

U istraživanjima Muzeja žrtava genocida kontinuirano se naglašava i to da je gubitak Jevreja u sistemu ustaškog logora smrti u Jasenovcu, s obzirom na zastupljenost u populaciji, bio realno 13 puta veći od pretrpljenog gubitka Srba u logoru, čime se pobija apsurdna tvrdnja po kojoj "Srbija pokušava da istisne Jevreje iz holokausta i da ih zameni Srbima".

Poštovani gospodine Kac, ukazujući isključivo na najizrazitije neistine iznete u članku objavljenom u "Džeruzalem Postu", Muzej žrtava genocida ukazuje na istorijske činjenice, ali istovremeno poziva sve da se sa punom odgovornošću i pijetetom odnose prema žrtvama Drugog svetskog rata.

Sa pravom se može postaviti pitanje kako se moglo dogoditi to da jedan međunarodno relevantan i ugledan dnevni list kakav je "Džeruzalem Post" objavi izrazito revizionistički tekst kojim se suštinski negiraju specifičan karakter i tragične posledice postojanja sistema koncentracionog logora smrti u Jasenovcu?

Muzej žrtava genocida ovom prilikom naglašava i to kako su, pored brojnih drugih, čak i trojica predsednika republike Hrvatske zvanično i javno saopštila kako se u razdoblju između 1941. i 1945. godine dogodio genocid nad pripadnicima srpskog naroda koji su osmislili i realizovali zvanični organi i celokupan državni sistem Nezavisne Države Hrvatske.

Imajući to u vidu, potpuno je jasno da je jedina sramotna zloupotreba upravo pokušaj autora ovog revizionistički intoniranog teksta da negira ovu odavno potvrđenu i opšteprihvaćenu istorijsku činjenicu. Da li je, prateći takvu logiku, moguće očekivati da se na stranicama Vašeg lista uskoro nađe i podjednako revizionistički intoniran tekst Davida Irvinga kojim se negira postojanje koncentracionog logora smrti u Aušvicu?

Poštovani gospodine Kac, Muzej žrtava genocida javno i odlučno odbacuje i osuđuje neistinite tvrdnje sadržane u navedenom revizionističkom članku kojima se atakuje na istorijsku istinu i dostojanstveno sećanje na žrtve Drugog svetskog rata, dok od Vas zahteva da objavite ovu reakciju kako bi čitaoci bili upoznati sa onim što se uistinu dogodilo u Jasenovcu – jednom od najvećih i najmonstruznijih stratišta u čitavoj Evropi tokom Drugog svetskog rata.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Smederevac

pre 2 godine

Bravo za profesora - Gde je Ministarstvo ,SANU ,Ambasador ....prosle nedelje sam slusao prof.predavanje u porti Hrama na Zlatiboru .Veliki strucnjak i patriota .

Joyce

pre 2 godine

Poštovani Informer. Zadovoljstvo mi je, da je istoričar Dejan Ristić uputio otvoreno pismo odgovornom uredniku Đerusalem Post-a., kao i da je na osnovu istog sramni revizionostički članak o Jasenovcu i njegovim žrtvama povučen. U mom komentaru na sramni članak, koji niste želeli da objavite, ne ulazeći u precizne podatke kao istoričar Dejan Ristić , kome su dokumenti dostupni, želeo sam pre svega da ukažem na ne doslednost Đerusalem Post-a, kao i na autora samog članka Davida Goldmana. Naime David Goldman je neko ko izuzetno tendeciozno i krajnje zlonamerno več godinama u Australiji i po svetu širi laži o Srbima i našoj zemlji. Od malih nogu je zadojen ustaštvom i ustaškim pokretom jer je odrastao u okruženju Hrvata. Njegovi članci o Četničkom pokretu, Draži Mihajloviću, Kraljevini Jugoslaviji pa i o potonjoj SFRJ su krajnje bezočni, puni neistina i paušalnih ocena. A za sve što piše je jako dobro plaćen od strane hrvatske dijaspore u AUSTRALIJI.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija