• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

02.09.2021

09:49

OTVORENA KOVID BOLNICA U NOVOM SADU, najbolja u Srbiji! Video

Tanjug/Jaroslav Pap

Politika

OTVORENA KOVID BOLNICA U NOVOM SADU, najbolja u Srbiji! Video

Podeli vest

Kovid bolnica u Novom Sadu, treća u Srbiji, posle Batajnice i Kruševca, otvorena je danas, četiri meseca posle početka izgradnje. Bolnica će od sutra primati pacijente obolele od korona virusa

 

Otvaranju kovid bolnice prisustvovala je premijerka Srbije Ana Brnabić, koja je poručila da su opremljenost i nega koja će moći da se pruži pacijentima na maksimalnom nivou, i da ne postoji ništa više što jedna država može da uradi, a zdravstveni sistem da pruži pacijentima da bi se sačuvali njihovi životi i zdravlje.

- Nakon bolnice u Batajnici, Kruševcu, danas otvaramo bolnicu u Novom Sadu. Zadovoljna sam i ponosna, zato što je ovaj nivo opremljenosti i nege, koju ćemo moći da pružimo građanima na maksimalnom nivou. Ne postoji ništa više što jedna država može da uradi, da zdravstveni sistem pruži. Želim da kažem, da je ovim Novi Sad dobio veliku stvar, opštu bolnicu, kada sve prođe ovo će biti opšta bolnica, o kojoj se decenijama sanjalo - izjavila je premijerka.

Premijerka Ana Brnabić rekla je da je sreća u nesreći što je cela ova situacija doprinela otvaranju radnih mesta za, kako kaže, brojne mlade zdravstvene radnike.

- I lekare na specijalizaciji, i specijaliste, i medicinske sestre, tehničare. Mnogi su dobili posao upravo zahvaljujući ovoj ovde bolnici i ostaju da budu na usluzi svim građanima Novog Sada - istakla je premijerka.

Vakcinacija

Brnabić je navela da je izgradnjom kovid bolnice Novi Sad dobio važnu stvar - ta ustanova biće opšta bolnca kada prođe epidemija korona virusa.

- I korona će proći, a zavisi od nas, zavisi od kolektivnog imuniteta društva. Želim da zamolim sve one koji nisu primili vakcinu da se vakcinišu.

Plate medicinskih radnika

- Konačno želim da kažem da sam srećna što smo u svemu ovome primili brojne mlade zdravstvene radnike, i specijaliste, i medicinske sestre, i mnogi su dobili posao zahvaljujući ovoj bolnici. Mi smo u poslednjih 10 godina, za čak 89 odsto povećali plate medicinskih sestara, sa 30.000 dinara na 56.800 dinara, i uspeli smo da podignemo plate lekara na 77 odsto. Ovo nije ni približino koliko su oni zaslužili, a plate će kontinuirano rasti - istakla je premijerka.

- Danas su te plate nešto iznad 111.000 dinara. I to je mnogo, zahtevalo je veliku ozbiljnost države, i strateško ulaganje i viziju za ovaj sektor, i za to da radnici ostanu u Srbiji. Ali, plate nisu dovoljne, uslovi rada su možda jednako važni, a nekada i važniji od samih plata - navela je Ana Brnabić danas u Novom Sadu.

- Znam da ćemo od 1. januara 2022. godine dodatno povećati plate radnicima u zdravstvu. Ovo je trend kontinuiranog povećanja. Nije ni približno dovoljno onome što su zaslužili, ali kada vide ovakve uslove i opremu, nadam se da će se sve više njih vraćati u Srbiji, a da će oni koji su tu, ostati u našoj zemlji - zaključila je premijerka.

Finansiranje kovid bolnice u Novom Sadu

– Ukupna investicija je bila 3,9 milijardi, 17 miliona evra u opremi. Ovde imamo najsavremeniju opremu i još bolju od prethodne dve. Svaki dinar uložen u ovakve bolnice, je dinar koji se dobro investira.

– Ministarstvo finansija je tačno navelo šta tu nije tačno. Svaki student u ovom trenutku zna šta tu nije tačno. Laž je da je prosečna potrošačka korpa bila 32.000, a zapravo je bila 52.000. Mogu da razumem da taj koji je u “Danasu” to pisao je potpuna neznalica ili je maliciozan treba da kaže da to što je objavio, nije tačno. U svakom su trenutku mogli da da izvuku te podatke i da se edukuju. A bilo ko ko misli da sa onom platom koja je bila 2010. godine i sa minimalcem od 180 evra, da je to bilo 200 dinara od pokrivanja prosečne potrošačke korpe je zaboravan ili lud.

Obraćanje Zlatibora Lončara

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar istakao je na otvaranju kovid bolnice u Novom Sadu da je zdravstveni sistem primoran da povuče sa odmora medicinske radnike koji su duže od dve nedelje na odmoru, kako zbog kovid pacijenata, tako i zbog onih koji nemaju koronu.

- Transformišemo sistem shodno situaciji. Trenutno se nalazimo u ozbiljnoj situaciji, stoga smo prinuđeni da deo naših zdravstvenih radnika koji su već preko dve nedelje na godišnjem odmoru da povučemo, ne samo zbog povećanja broja obolelih od korone, već da bismo pokušali da pružimo zdravstvenu pomoć i pacijentima koji nisu oboleli od korone. Posle ovoliko vremena borbe protiv korone moramo da vodimo računa i o pacijentima koji su negativni. I ti ljudi moraju da se leče, da imaju uslove - rekao je Lončar i dodao da je zadatak kovid bolnice da rastereti Klinički centar Vojvodine, kako bi one mogle da se posvete lečenju non-kovid pacijenata.

- Ne želimo da zanemarimo nijednog pacijenta. Nemamo prava, posle godinu i nešto dana korone, da ostavimo ove ljude na cedilu, da ne mogu da dođu do lekara i da se leče. Imamo dovoljno lekara i sestara, imamo ih dovoljno i na birou. Imamo medicinske sestre na birou, ali ne žele da rade kada čuju da treba da rade u kovid bolnici i na odeljenju intenzivne nege - napomenuo je Lončar i dodao da onda treba da se napravi razlika i da oni koji rade u kovid sistemu treba da budu dodatno nagrađeni.

Otvaranju kovid bolnice prisustvuju i predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.
 

Kovid bolnica u Novom Sadu

Kovid-bolnica na Mišeluku kod Novog Sada izgrađena je za svega četiri meseca i trenutno je najbolja u zemlji. Na 19.500 kvadrata smeštene su dve operacione sale, angio-sala, dva rendgena, dva skenera, odeljenja sa ultrazvukom, endoskopija, laboratorija, pet ambulanti, osam dijaliznih mesta i prvi put i banka krvi. U njoj će biti zaposleno više od hiljadu medicinskih radnika.

Novi zdravstveni centar ima 220 kreveta na intenzivnoj i 404 kreveta na poluintenzivnoj nezi, a osim bolničke zgrade ima i kuhinju, magacin, apoteke, kapelu, kotlarnicu i veliki parking.

Nakon završetka epidemije ovaj objekat biće pretvoren u gradsku bolnicu.

Najbolja bolnica

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je ranije da je bolnica u Novom Sadu bolja od Batajnice i kovid-bolnice u Kruševcu. Prema njegovim rečima, gradnja ove ustanove koštala je oko 28 miliona evra, što je nešto skuplje nego prve dve bolnice.

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

- Novu bolnicu u Novom Sadu izgradili smo za samo četiri meseca. Čestitam građanima Srbije na još jednom poduhvatu i verujem da ćemo u mesecima koji su pred nama umeti da pobedimo koronu - poručio je Vučić i dodao:

- Tokom gradnje ove bolnice videli smo šta je to što nam fali. Na primer, falilo nam je više toaleta na intenzivnoj nezi i to sada znamo. Ovde ćemo imati i banku krvi, ono što nemamo u Batajnici i Kruševcu. Bolnica u Novom Sadu će služiti na ponos svim građanima ovde na severu, u Vojvodini.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

U Salonu Muzeja grada Beograda otvorena velika samostalna izložba "Anatomija zvuka" umetnika Marka Kusmuka (FOTO)
Kultura

U Salonu Muzeja grada Beograda otvorena velika samostalna izložba "Anatomija zvuka" umetnika Marka Kusmuka (FOTO)

Nakon izuzetno uspešnih samostalnih i grupnih izložbi širom Evrope i regiona mladi, ali već afirmisani, slikar Marko Kusmuk svoj novi opus predstavlja beogradskoj publici na velikoj samostalnoj izložbi "Anatomija zvuka" u Salonu Muzeja grada Beograda. Na izložbi, koja će biti otvorena do 28. jula, predstavljeno je 65 slika, a umetnik je izložio i svoju prvu skulpturu.

06.07.2024

17:48

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija