• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

30.09.2021

09:36

Uskoro sveobuhvatni sporazum s Gvatemalom! Posvećeni smo nastavku jačanja političkog dijaloga i multilateralne saradnje!

Tanjug

Politika

Uskoro sveobuhvatni sporazum s Gvatemalom! Posvećeni smo nastavku jačanja političkog dijaloga i multilateralne saradnje!

Podeli vest

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković sastao se u prestonici Gvatemale sa šefom diplomatije te zemlje Pedrom Brolom i najavio da će biti pripremljen sveobuhvatni sporazum o saradnji sa Gvatemalom

Selaković je zahvalio na gostoljubivosti i srdačnom prijemu delegacije Srbije.

- Drago mi je što mogu da razgovaram sa najvišim zvaničnicima vaše lepe zemlje, kao i o saradnji o zajedničkim interesima. Odnosi dve zemlje su prijateljski i bratski uprkos velikoj međusobnoj udaljenosti - rekao je Selaković na koferenciji za medije posle sastanka.

Foto: Tanjug

Istakao je da će dve zemlje naredne godine obeležiti 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa, što će biti dobra prilika da se unapredi saradnja i pojačaju veze.

- Čestitam vašoj zemlji 200 godina od sticanja nezavisnosti, u ime građana Srbije, predsednika Aleksandra Vučića i Vlade Srbije - poručio je Selaković.

Napomenuo je da su dve zemlje održavale odnose putem poseta na visokom nivou u izrazio očekivanje da će u tom smeru biti nastavljeno.

Šef srpske diplomatije je ocenio da je imao dobar sastanak sa kolegom iz Gvatemale i da je to bila dobra prilika da se analizira bilateralna i multilateralna saradnja.

- Jedan od rezultata je i to što su naši timovi dobili konkretne zadatke, da se do kraja godine organizuju političke konsultacije između dva ministarstva koji će rezultirati potpisivanjem sveobuhvatnog sporazuma o saradnji dve zemlje, koji bi pokrio razne oblasti u kojoma postoji zajednički interes, kulturi, obrazovanju, sportu, ekonomiji i drugim - naveo je Selaković.

Foto: Tanjug

Izrazio je očekivanje da će tokom dvodnevnog boravka u Gvatemali biti razmotrena mogućnost za organizovanje prvog biznis foruma između poslovnih zajednica Srbije i Gvatemale.

Ministar Selaković je istakao da odnose dve zemlje čini posebnim i to što Gvatemala ima čvrstu, principijelnu i stalnu podršku teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije, kada je reč o južnoj srpskoj pokrajini Kosovu i Metohiji, kao i da to pokazuje posvećenost obe zemlje poštovanju vrednosti iz Povelje UN.

Poručio je da će mu biti drago da ugosti predstavnike Gvatemale u oktobru u Beogradu na obeležavanju 60. godišnjice od osnivanja Pokreta nesvrstanih zemalja, 11. i 12. oktobra.

Srbija je vaša druga zemlja i uvek ste dobrodošli u Srbiji, poručio je šef srpske diplomatije.

Foto: Tanjug

Izrazio je nadu da će predstojeće političke konsultacije dva ministarstva biti dobra priprema za sledeći sastanak u Beogradu, kao i da će taj susret biti veoma plodan za buduću saradnju dve zemlje.

Ovde se osećam kao kod kuće, dodao je Selaković, a kolega iz Gvatemale mu je poručio da će to i biti njegova druga kuća.

Ministar Brolo izrazio je zadovoljstvo što je mogao da ugosti srpskog ministra i istakao da je Gvatemala posvećena produbljivanju saradnje sa Srbijom u brojnim oblastima, poput ekonomije, kulture, obrazovanja...

- Posvećeni smo nastavku jačanja političkog dijaloga i multilateralne saradnje - poručio je Brolo.

Čestitao je Selakoviću na ekonomskim uspesima Srbije postignutim tokom kovid krize.

Ministar spoljnih poslova Gvatemale potvrdio je da će predstavnici te zemlje doći u oktobru na skup nesvrstanih u Beogradu
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Advokat Dragijevića zatečen odlukom o svojoj smeni: Ne znam zašto, ali znam ko će da me zameni!
preokret

Advokat Dragijevića zatečen odlukom o svojoj smeni: Ne znam zašto, ali znam ko će da me zameni!

Kao grom iz vedra neba odjeknula je vest da advokat , Nebojša Živanović, po želji Radoslava Dragijevića oca osumnjičenog za teško ubistvo male Danke Ilić, Dejana Dragijevića više nije pravni zastupnik njega i njegove supruge Svetlane koja je dobila status zastićenog svedoka. Živanović koji je zastupao Dragijeviće pri davanju iskaza o slučaju ubistva dvogodišnje devojčice , pred tužiocem VJT u Zajecaru.

25.04.2024

11:40

Sport

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!
NBA

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!

Košarkaši Oklahoma siti Tandera poveli su u prvoj rundi plej-ofa protiv Nju Orleans Pelikansa sa 2:0 na krilima fantastične partije Šej Gildžus Aleksandera, kojeg saigrači smatraju ovogodišnjim najboljim igračem lige (MVP).

25.04.2024

09:50

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija