• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Sputnjik

31.10.2021

18:53

BRISEL TRAŽI OD SRBIJE DA OTVORI ARHIVE UDBE! Majstori, a da arhive otvore i BND, MI5 i MI6, GDCE - da vidimo i vašu ulogu u priči...

Politika

BRISEL TRAŽI OD SRBIJE DA OTVORI ARHIVE UDBE! Majstori, a da arhive otvore i BND, MI5 i MI6, GDCE - da vidimo i vašu ulogu u priči...

Podeli vest

Organizovani kriminal je ozbiljan problem za region Zapadnog Balkana, ali i za celu Evropsku uniju s obzirom na to da grupe iz regiona imaju snažne mreže i u EU, upozorava Evropski parlament, koji traži jačanje saradnje s državama Zapadnog Balkana i otvaranje arhiva iz vremena bivše SFRJ

U izveštaju austrijskog poslanika iz redova Evropske narodne partije Lukasa Mandla, koji je usvojen na Odboru za spoljnu politiku Evropskog parlamenta (EP) traži se i otvaranje državnih arhiva iz vremena bivše Jugoslavije kako bi se lakše otkrile veze politike s organizovanim kriminalom. Mnoge diplomate EU, ali i one iz država članica, veruju kako su Udba, KOS i druge službe koristile i kriminalce za svoje delovanje, te da su to činile i u državama EU u svoje vreme, prenosi Jutarnji list.

- Veze između organizovanog kriminala, politike i biznisa su postojale pre raspada bivše Jugoslavije i nastavljene su i nakon sukoba devedesetih. Zastupnici osuđuju nedostatak volje od strane nadležnih vlasti u regionu da otvore arhive bivše Jugoslavije i vrate dosijee vlastima koje to žele", piše u izjavi za medije EP nakon usvajanja ovog izveštaja.

ZAŠTO OPASNE IGRE POČINJU BAŠ U BRČKOM - RATNI ZANOS U SARAJEVU?! Darko Tanasković upozorava na opasne planove Bakira Izetbegovića!

Evroposlanici su pozvali na veću saradnju između država regiona koja bi uključivala i razmenu obaveštajnih podataka. Takvu bi saradnju te države trebalo da imaju i sa Evropskom unijom i drugim međunarodnim partnerima poput Sjedinjenih Američkih Država, Kanade i Velike Britanije, navodi se u izveštaju.

Poslanici EP traže od država Zapadnog Balkana da pokažu veću političku volju za borbu protiv organizovanog kriminala, učine sve da bi se skratio postupak pred sudovima, poveća zaplena ilegalno stečene imovine i iskorene političke i administrativne veze s organizovanim kriminalom.

- Organizovani kriminal u regionu Zapadnog Balkana ima velike posledice i za EU s obzirom na to da su države tog regiona često izvor ili tranzit zona za krijumčarenje droge, ljudi, oružja i za pranje novca - navodi EP.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Milan

pre 2 godine

Znači branite Udbu koja je mnogo zla nanela Srbima.

ratko

pre 2 godine

koji ste vi papci daj dosta vise pricanja o pridruzivanju ovim idiotima

Rade R

pre 2 godine

Kakvi su oni "genijalci"! Ajde mi i "gaće" da skinemo! Sram vas bilo licemeri fašistički! Otvorite vi vaše arhive pa da se vidi kakvi ste vi "čistunci" i "nevinašca"!

Kosovojesrpsko

pre 2 godine

Kako su veliki lukavi i licemerni. Da im Srbija otvara svoje arhive a vecinu dokumenata odneli u Hag jos dok je Djindjic bio ziv. Neka gospoda izEU zemalja i Amerike otvore svoje arhive da se vidi ko je koga ubijao, naoruzavao, cepao, bombardovao i okupirao. Da se vide ko je gde cinio zlocine i zasto sve trpaju na srpsku grbacu. Da je slon umesto nas bio toliko tovaren njihovim zlim delima i lazima, davno bi crkao ali mi, mi smo zilav narod. Tvrd je orah kicma srbinova. Sva su velika carstva lomila zube na srpskoj zemlji, nas cuvaju oni koje ste klali, vesali, ubijali sto za jednog, koji su krvlju svojom srpsku zemlju natopili.

Pera

pre 2 godine

Otvorili su vam hrvati .. kad su razbijali SFRJ .. kopije su bile u Zagrebu .. sta mislite da jos ima? Jedino ako hocete da proverite da li su vam hrvati sve dali? :D

Vid

pre 2 godine

Neka nam svojim primmerom pokažu kako se to radi pa onda da trže od nas.I mi bi rado znali kakve su sve gadosti njihove službe zemljama zapadnog balkana priređivale i realizovale.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17