• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Tanjug

17.12.2021

14:26

Nemačka se sledeće godine zadužuje za više od 400 milijardi evra

AP/Tanjug

Politika

Nemačka se sledeće godine zadužuje za više od 400 milijardi evra

Podeli vest

Savezna vlada Nemačke 2022. godine zadužiće se za više od 400 milijardi evra, a to će uraditi uzastopno već treću godinu, javlja Anadolu Agency (AA)

U saopštenju nemačke financsijske agencije, koja upravlja zaduživanjem i dugom Vlade Nemačke, navodi se da se sledeće godine planira zaduženje ukupno 410 milijardi evra.

Savezna vlada ima otplate duga u ukupnom iznosu od 322 milijarde evra u 2022. godini.

Vlada Nemačke 2021. zadužila se rekordnim iznosom od oko 483 milijarde evra kako bi finansirala podsticaje najavljene zbog epidemije koronavirusa, a godinu pre toga zadužila se za 407 milijardi evra.

Nemački javni dug porastao je za 46,3 milijarde evra u drugom kvartalu ove godine u odnosu na kvartal ranije i dostigao približno dva biliona i 256 milijardi evra.

U međuvremenu, nemački parlament suspendovao je ustavni mehanizam za zaustavljanje duga 2020. godine, kada je počela kriza izazvana pandemijom koronavirusa, dopuštajući Vladi nove zajmove za finansiranje mera protiv kovida 19. Očekuje se da će zaustavljanje duga ostati do kraja sledeće godine.

Dok Nemačka ima za cilj ponovo da uvede mehanizam za zaustavljanje duga od 2023. godine, očekuje se da će se pritisak na savezni budžet povećati s povećanjem mera protiv kovida 19 i investicionih rashoda.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Dusan

pre 2 godine

Od KOGA?Zasto nema TE informacije od KOGA se DRZAVE sve zaduzuju!!!Ko finansira tolika sredstva SAD,Nemackoj itd.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17