• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Tanjug

27.01.2022

11:02

PETAR PETKOVIĆ ČESTITAO SAVINDAN: Neka Svetosavlje ostane duhovna sila koja će nas sabirati oko naše istorije, kulture i identiteta!

Tanjug/Zoran Žestić

Politika

PETAR PETKOVIĆ ČESTITAO SAVINDAN: Neka Svetosavlje ostane duhovna sila koja će nas sabirati oko naše istorije, kulture i identiteta!

Podeli vest

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković danas je u ime kancelarije i u svoje ime svim učenicima na Kosovu i Metohiji i u centralnoj Srbiji, koji Svetog Savu obeležavaju kao školsku slavu, kao i svim pravoslavnim vernicima, čestitao Savindan

- Rastko Nemanjić je, kao što je rekao Vladika Nikolaj, “najlepše srpsko dete”, koje je darovano Bogu i koje je Bog darovao nama, Srbima. U razgranatoj i zlatom izvezenoj lozi Nemanjića, Sveti Sava je njen koren i njeno ishodište - naveo je Petković u čestitki, saopšteno je iz Kancelarije.

On je rekao da je Sveti Sava "naša večita priča, nikada do kraja ispričana i završena".

- Stojeći pred njegovim delom kao pred ogledalom, u njemu sagledavamo našu prošlost, našu istoriju, u njemu se ogledamo i mi sami, onakvi kakvi jesmo danas, ali i kakvi ćemo biti sutra, jer on nije postojao i iščezao, već on jeste i uvek će biti tu, među nama. U današnjem vremenu velikih iskušenja i izazova on je naš savremenik, koji nam je potreban, kao putokaz i duhovna svetlost na prosvetiteljskom, duhovnom, moralnom i svakom drugom, životnom planu - ukazao je Petković.

On je istakao da je zato misija u Kancelariji za Kosovo i Metohiju da obnavljaju i grade škole, kulturne centre i obrazovne ustanove u pokrajini, da stvaraju uslove i ulažu u savremeno i kvalitetno obrazovanje budućih naraštaja, "jer ćemo samo tako ostati na istinskom putu svetosavlja".

- Tokom vekova se njegov pečat utiskivao na sve što je srpsko, kao zaštitni znak celog naroda i njegov duhovni i moralni stub. Kada smo kroz istoriju doživljavali najveće nesreće, ime Svetog Save smo prizivali u pomoć, u najvećim posrnućima s njim smo vaskrsavali, u našim mnogobrojnim, tragičnim seobama njega smo nosili kao najveću svetinju i dokle smo mi stizali u našim rasejanjima, dotle se njegovo ime pročulo i njegov pepeo razvejao - kazao je Petković.

On ističe i da nas od Svetog Save niko nije lepše svetu predstavio.

- Gde se on pojavljivao, tamo su se zavađeni mirili, neprosvećeni postajali učeni, razbraćeni su ponovo postajali braća... Međusobna sloga i poštovanje temelj su na kome stoji sve ono što je Sava zidao.

- On je naš prvi verski poglavar, prvi državnik, prvi prosvetitelj, diplomata, lekar, zakonopisac... utemeljitelj naše duhovne istorije i neprekidne svesti o srpskoj državi, koja je zapisana u predanju i knjigama starostavnim. Načela pravde, prava, slobode, mudrosti i ljubavi ugradio je Sveti Sava u temelje srpske države, a njegova politička filozofija objedinila je kasnije ono najbolje i najlepše u srpskoj državnoj tradiciji - navodi Petković.

- Danas su u Svetom Savi sabrana sva vremena, povezani su vekovi, ukrštene su naše istorijske sudbine i sva naša pokolenja, što se u ovim vremenima zasigurno najneposrednije oseća na Kosovu i Metohiji - istakao je.

- Zato neka Svetosavlje ostane duhovna sila koja će nas sabirati oko naše istorije, kulture i identiteta, a Sveti Sava neka prosveti naša srca i razum i neka nas blagoslovi verom, mirom i slogom - poručio je Petković.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija