• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

02.02.2022

17:39

UZBUNA! DA LI JE LAJČAK U PRIŠTINI ZAISTA OVO IZGOVORIO?! Procurela informacija, Peter Stano se ograđuje, ali...

Politika

UZBUNA! DA LI JE LAJČAK U PRIŠTINI ZAISTA OVO IZGOVORIO?! Procurela informacija, Peter Stano se ograđuje, ali...

Podeli vest

Portparol EU Peter Stano nije želeo direktno da odgovori Tanjugu na pitanje da li je međusobno priznanje stav za koji se zalaže EU kao krajnji ishod dijaloga Beograda i Prištine, s obzirom na izjavu člana predsedništva opozicione DPK Envera Hodžaja da je Miroslav Lajčak na zatvorenim sastancima tokom posete Prištini sa izaslanikom SAD Gabrijelom Eskobarom, rekao da je EU za međusobno priznanje Kosova i Srbije

- Konačni cilj dijaloga jeste potpisivanje pravnoobavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova - odgovori je Stano.

Na pitanje o zvaničnom stavu EU i njenog šefa diplomatije Žosepa Borelja kao glavnog posrednika u dijalogu, kada je reč o ”prihvatljivim modalitetima" dogovora o normalizaciji između Beograda i Prištine Peter Stano naglašava da zvanični Brisel ne komentariše "spekulacije” ili ”navodna curenja iz internih razgovora” objavljena u medijima.

- Mandat specijalnog predstavnika Miroslava Lajčka, kao i EU, u ulozi posrednika u dijalogu Beograda i Prištine, da olakšaju postizanje pravnoobavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova - zaključio je Stano.

U Briselu napominju da EU ima ”jasan i nepromenjen stav” kada je reč o eventualnom konačnom dogovoru Beograda i Prištine, ali ne navode do sada naglašavanu poziciju da je kao konačno rešenje u dijalogu prihvatljivo samo ono ”oko čega se obe strane dogovore” i što je u skladu sa EU i međunarodnim standardima.

U diplomatskim izvorima u Briselu navode da je šef diplomatije EU Žosep Borelj, u više navrata otvoreno kritikovao vlasti u Prištini zbog nekonstruktivnosti u dijalogu sa Beogradom.

Foto: Beta

Portparol EU Peter Stano

Koje su zasluge Miroslava Lajčaka?

Sa druge strane, Miroslav Lajčak, kome se približava kraj drugog jednogodišnjeg mandata na mestu specijalnog predstavnika za dijalog Beograda i Prištine, ima ”izbalansiraniji" pristup dvema stranama što se, bar nezvanično, percipira kao ustupak Kurtiju da bi se vratio za pregovarački sto.

Lajčak je pred posetu Prištini pozvao obe strane da izađu sa svojim ”željama” kada je reč o modalitetima za formiranje Zajednice srpskih opština, oko koje je je u Briselu već postignut dogovor 2013. godine,a potvrđen 2015. godine, a Priština do danas odbija da ga primeni. 

Ove godine Miroslavu Lajčku ističe obnovljeni mandat specijalnog predstavnika EU za dijaloga Beograda i Prištine.

Ministri spoljnih poslova EU su u aprilu 2020. godine, na predlog šefa diplomatije EU Žosepa Borelja imenovali Lajčka za specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine i druga otvorena pitanja na Zapadnom Balkanu, a fokus mandata bio je na postizanju sporazuma o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa Beogrda i Prištine.

Nakon početnih najava da će za dogovor u dijalogu ”biti potrebni meseci, a ne godine”, Miroslav Lajčak je krajem 2020. godine ocenio da je do konačnog sporazuma Beograda i Prištine još ”dug i krivudav put”, a zatim dogovor uslovio postojanjem političke volje na obe strane.

Tokom dve godine mandata posrednika EU u dijalogu Beograda i Prištine jedini uspeh Lajčka je bio što je dve strane srednom 2021. godine vratio za sto u Briselu što nije dovelo do napretka u pregovorima već do daljeg razmimoilaženja u stavovima Beograda i Prištine.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Rade R

pre 2 godine

Sa kakvim licemerima ovaj naš predsednik mora da sedi i razgovara! Stvarno treba čovek da ima debele živce pa da izdrži da ih makar ne pljune u lice! To je ono najmanje što zaslužuju! Sama ta činjenica je dokaz da je naš predsednik Srbije Aleksandar Vučić veliki državnik! U pravom smislu te reči! ŽIVEO PREDSEDNIK SRBIJE ALEKSANDAR VUČIĆ!!!

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)
Live TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)

Zašto se pitanje navodnog genocida u Srebrenici poteže danas, 29 godina kasnije, dok na Bliskom istoku Izrael svakodnevno ubija veliki broj palestinskih civila? Ko stoji iza sramne rezolucije i šta je skriveni motiv za nju? Na ovu temu, u "Info jutru" Informer TV, govorio je Vladimir Marinković, predsednik Kongresa srpsko-američkog prijateljstva.

23.04.2024

10:06

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija