• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

02.02.2022

18:00

SUMANUTO! KURTI ODGOVORIO LAJČAKU!

Politika

SUMANUTO! KURTI ODGOVORIO LAJČAKU!

Podeli vest

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti rekao je da je formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO) u suprotnosti sa takozvanim ustavom Kosova i Metohije i da tamo nema potrebe za, kako je rekao, "zajednicom koja povećava tenzije i narušava odnose", prenela je "Koha"

On je rekao da je "pravda na delu" potrebna svim građanima na Kosovu, Srbima, kao i Albancima, Turcima, Bošnjacima, Romima, Egipćanima, Aškalijama, a ne, kako je rekao, "udruženjima koja podižu tenzije i remete naše odnose i usrećuju nekoga u Beogradu".

Tvrdi i da formiranje ZSO nikada nije bio zahtev kosovskih Srba i da oni žele "pravdu i zaposlenje".

Prema njegovim rečima, "potrebno je razlikovati zahteve koji dolaze odozdo, i imaju demokratski i socijalni karakter, od zahteva koji dolaze odozgo i koji imaju nedemokratski i hegemonistički karakter".

Kurti je na konferenciji za novinare posle sednice vlade rekao da je spreman da otputuje u Brisel na dijalog kada god ga pozove šef diplomatije EU Žozep Borelj, ali da "žele dijalog radi dogovora, a ne dijalog radi dijaloga".

- Smatramo da odnosi sa Srbijom treba da budu normalni, definitivno usredsređeni na međusobno priznanje. To je jasan, precizan i dobar put za koji smo, naravno, izneli svoje stavove, ali i naš konstruktivan pristup - rekao je Kurti, dva dana posle sastanka sa specijalnim predstavnicima Gabrijelom Eskobarom i Specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom koji su boravili u Prištini.

Kurti je ranije danas izjavio da se takozvano Kosovo ne plaši fomiranja ZSO, ali da je vlada u Prištini na oprezu, preneo je "Reporteri".

On je time odgovorio Lajčaku, koji je rekao u Prištini da Kosovo ne bi trebalo da se plaši ZSO jer takva zajednica ne znači stvaranje Republike Srpske.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

UZBUNA! DA LI JE LAJČAK U PRIŠTINI ZAISTA OVO IZGOVORIO?! Procurela informacija, Peter Stano se ograđuje, ali...
Politika

UZBUNA! DA LI JE LAJČAK U PRIŠTINI ZAISTA OVO IZGOVORIO?! Procurela informacija, Peter Stano se ograđuje, ali...

Portparol EU Peter Stano nije želeo direktno da odgovori Tanjugu na pitanje da li je međusobno priznanje stav za koji se zalaže EU kao krajnji ishod dijaloga Beograda i Prištine, s obzirom na izjavu člana predsedništva opozicione DPK Envera Hodžaja da je Miroslav Lajčak na zatvorenim sastancima tokom posete Prištini sa izaslanikom SAD Gabrijelom Eskobarom, rekao da je EU za međusobno priznanje Kosova i Srbije

02.02.2022

17:39

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija