• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RTS

24.02.2022

11:48

Akcija Rusije u Ukrajini će temeljno promeniti Evropu! Ova situacija neće proći bez posledica po naš odnos sa Rusijom!

printscreen

Politika

Akcija Rusije u Ukrajini će temeljno promeniti Evropu! Ova situacija neće proći bez posledica po naš odnos sa Rusijom!

Podeli vest

Vojnu akciju koju je Rusija pokrenula u Donbasu i još nekim gradovima Ukrajine, diplomata, novinar i publicista Dragan Bisenić za RTS ocenjuje kao operaciju velikog rizika koja će temeljno promeniti Evropu. Kaže da se Srbija nalazi u teškom položaju – između političkog realizma i prijateljstva sa Rusijom i poštovanja načela suvereniteta i integriteta jedne države

Bisenić kaže da je po njemu, početak vojnih akcija Rusije u Donbasu poraz diplomatije, koja, se, smatra, ne može zameniti oružjem.

Bisenić konstatuje da je 15. februara kada je Vladimir Putin primio nemačkog kancelara Olafa Šolca koga je ohrabrio rečima da će se Rusija pridržavati sporazuma iz Minska, da bi onda stigli izveštaji OEBS-a o kršenju primiirja u Donjecku i Lugansku koja su se merila u hiljadama.

Naglasio je da je Putin u svom obraćanju trenutnu situaciju uporedio sa 1941. godinom rekavši da je nečinjenje tada SSSR koštalo mnogo, pa se ova kacija predzuzima da bi se negativne posledice predupredile.

Navodi da je Rusija imala tri opcije ispred sebe – manje akciju koja bi bila samo upad u Donbas, srednju, koja bi išla do reke Dnjepar i velika operacija koja bi uključivala celu Ukrajinu.

Kako navodi, zasad imamo sporadične akcije i na zapadu Ukrajine blizu Lavova koji je, kako naglašava, bliže Beču nego Donbasu.

Dodaje da se zasad ne može znati kako će akcija dalje odvijati, podsećajući da je Ukrajina zemlja od 40 miliona stanovnika, veća od Francuske.

"Ovo je akcija velikog rizika koja će temeljno promeniti Evropu", smatra Bisenić za RTS.

O odustajanju Nemačke od "Severnog toka 2"

Kako kaže, Brisele se nalazi u podređenom položaju jer je sve počelao kao dilajog Vašingtona i Moskve.

Očekuje se da će najteži deo novog paketa sankcija EU prema Rusiji biti u suštini odustajanje Nemačke od gasovoda "Severni tok 2". Sa druge strane, o rešenosti Rusije svedoči njena spremnost da plati tu cenu.

Prema njegovim rečima, sve te mere nisu ni upola teške kao sankcije koje je pretrpela SRJ dvedesetih godina prošlog veka jer je, kako kaže, mnogo je lakše uvesti totalni embargo prema jednoj maloj zemlji.

Foto: printscreen

Podseća da se Rusija posednjih meseci često pozivala na presedan bombardovanja SRJ 1999. što se nekima činilo kao nešto veoma daleko.

Bisenić smatra da novonastala situacija neće proći bez posledica po naš odnos sa Rusijom.

"Imamo ozbiljan i tragičan razvoj događaja za celu Evropu koji neće proći bez posledica po naš odnos sa Rusijom", kaže Bisenić.

Osvrnuvši se na zakazivanje sednice Saveta za nacionalnu bezbednost, Bisenić podseća da je Rusija naš veliki spoljonopolitički prijatelj koji nas štiti u Savetu bezbednosti UN-a, a sa druge strane moramo da se pridržavamo i drugih načela.

"Nalazimo se između političkog realizma i prijateljstva sa Rusijom i poštovanja načela suvereniteta i integriteta jedne države. Svrstavanje uz bilo koje od ova dva načela može nam doneti velike teškoće", zaključuje Bisenić.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17