• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

27.02.2022

09:59

OTVOREN NOVI KLINIČKI CENTAR! Ovo je naša Srbija, drugačija Srbija! Kada smo ujedinjeni, STIŽEMO DO CILJEVA!

Informer

Politika

OTVOREN NOVI KLINIČKI CENTAR! Ovo je naša Srbija, drugačija Srbija! Kada smo ujedinjeni, STIŽEMO DO CILJEVA!

Podeli vest

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvuje otvaranju Kliničkog centra Srbije nakon završene prve faze radova

 

Najveća i najsavremenije opremljena zdravstvena ustanova - nova kula Kliničkog centra Srbije, prostiraće se na 86.000 kvadratnih metara, 12 spratova i ukupno 825 bolničkih kreveta, koji će biti raspoređeni tako da će 231 krevet biti na jedinici intenzivne nege, 547 kreveta biće na jedinici poluintenzivnog lečenja i 47 kreveta u bolnici za dnevno lečenje. Više informacija, snimke i fotografije iz KCS možete pogledati OVDE.


10.50 - Obraćanje predsednika Srbije

Vučić je nakon obilaska novog Kliničkog centra pozdravio sve prisutne, istakavši da ne zna šta bi, posle svega što je rekao dr Ašanin imao da kaže.

- Tek danas možemo da kažemo koliko je Srbija drugačija zemlja u odnosu na onu u kojoj smo živeli pre nekoliko godina. 

- Zdravlje je najvažnije za svakog čoveka, za svaku porodicu. Beskrajno sam srećan što smo u ovome učestvovali. Bio sam suinicijator svih ovih radova. jedino što nisam znaop da oprema toliko košta, da sam znao pitanje je da li bismo ušli u sve ovo. A sada sam srećan.

- 260 miliona evra sve ovo košta, samo jedan Klinički centar. Onaj divni KC u Nišu koštao je nešto manje od 55 miliona evra. Radimo sada delimičnu rekonstrukciju KCV. hoću i da se zahvalim ljudima iz evropske investicione banke, a najviše građanima Srbije. Koji sz verovali da možemo da izgradimo sve ovo.

- Ovaj KC je danas bolji od svih u regionu i šire. I veći, i moderniji i sa najboljom mogućom opremom. Imamo taj Da Vinčijev robot, najbolje moguće sprave, sve je digitalizovano...

- Ovo nije napravljeno samo za Beograd, već za sve stanovnike Srbije. Prve pacijente primamo za 7 dana. Želim ljudima u Srbiji dobro zdravlje. Zdravlje sreća i snaga, kako je to veliki Batut rekao. 

- Ovaj će biti bolji od svih u regionu, is sire. Sve zbog čega smo slali naše ljude u Solun, Istanbul, Beč više neće biti potrebe, jer imamo svu opremu, najmodernije skenere, rendgene, magnetne rezonance, sve je digitalizovano… Ovo će značiti mnogo za sve pacijente iz Srbije, jer nije ovaj Klinički centar samo za Beograd.

Dodao je da kroz KCS dnevno prođe 14.000-16.000 ljudi.

- Za 15-ak dana otvaramo Dedinje II, posle toga i Tiršova II. 

- Želim ljudima dobro zdravlje. Ulagaćemo još u zdravstvo, to danas možemo jer imamo snažnu privredu, ne onoliko snažnu koliko bismo želeli, ali ćemo biti još uspešniji. Ovo je naša Srbija, drugačija. Za ovo ste vi, građani, zaslužni, i ovo pokazuje da kada stremimo cilju, kada znamo šta nam je činiti, ujedinjeni, do tih ciljeva stižemo - dodao je Vučić.

10.48 - Ašanin: Istorijski dan!

- Posle više od pola veka, otvoren je Klinički centar. Mi smo danas preuzeli objekat sa velikim kapacitetima. Preuzeli smo objekat sa najsavremenijom opremom, imaćemo 3 magnetne rezonance, 6 skenera, opremu, koju do sada niko nije imao u regionu. Na primer, Da Vinči robot. Ovo su neverovatne promene, nešto što do sada nismo imali, i nešto što ne može da se poredi - rekao je Ašanin, najavivši komfor koji srpsko zdravstvo još uvek nije videlo.

10.05 - Obilazak KCS

Predsednik Vučić je razgovarao sa ministrom zdravlja onome što je urađeno, a potom je krenuo u obilazak najmodernijeg Kliničkog centra.

- Hajde da vidimo kako izgleda - rekao je Vučić uz osmeh. 

- Za sve slučajeve koje smo imali, za koje smo znali da će morati malo da se sačeka, toga više neće biti - komentarisao je Vučić u razgovoru sa ministrom Lončarom.

Vučić je sa ministrom Lončarom razgovarao i o drugim bolnicama koje će biti renovirane i rekao da će nove bolnice imati heliodrome, rekao da to spasava živote.

- Stižu nam "Pume", "Super pume", "H 145"... To ljudima spasava živote, to znači da neko može da stigne iz Priboja za 45 minuta umesto za 4 sata - rekao je predsednik. 

Direktor Urgentnog centra dr Marko Ercegovac rekao je da će sada biti mnogo lakše da ze zbrinjavaju sve teške traume, budući da je u staroj zgradi Urgentnog centra za bilo dva mesta kompletno opremljena za takve slučajeve, a sada ih je ovde 24.

Vučić je upitao da li imamo dovoljno lekara koji će raditi, i dobio uveravanja da lekara ima dovoljno, jer su prethodnih godina primljeni i završili su specijalizacije.

- Mnogo sam srećan, izgradili smo KC u Nišu, sada KCS...Sledeće je Dedinje dva... - rekao je Vučić.

Dodao je da je za sada izgrađeno 640 garažnim mesta, ali da će parkiranje biti problem.

Ministar zdravlja ga je obavestio da će u okviru novog KCS postojati i heliodrom, na šta je Vučić najavio da će u zemlju svakako stići novi helikopteri.

Foto: Informer

Predsednik je obišao deo koji je namenjen najtežim pacijentima i istakao da se raduje kad čuje da su novi i mladi lekari dobili stalan posao.

- Isplati se, predsedniče - rekao je ministar zdravlja Zlatibor Lončar reagujući na Vučićeve reči o primanjima novih lekara iz budžeta.

Ministar Lončar je Vučića upoznao sa doktorkom Marijom koja je sve vreme tokom kovid pandemije provela više vremena u bolnici nego kod kuće, a nakon toga joj se predsednik Srbije zahvalio.

Vučić se potom raspitivao o trijažnom centru, odnosno, mestu gde se pacijenti primaju.

- Ako smo uspeli da budemo bolji od Izmira... Ako smo uspeli da napravimo više od Turaka... Meni su prećutkivali koliko je oprema bila skupa, ona je skuplja od građevinskih radova. Srećan sam ako ste vi zadovoljni - rekao je Vučić i istakao da je ugrađena najsavremenija nemačka oprema.

- Jedino što možete da vidite na ovim instrumentima je da su "Dreger", nemački aparati - prokomentarisao je Vučić, na šta su lekari odgovorili da su dobili ubedljivo najbolju opremu koja postoji.

Foto: Informer

- Gde god da smo otišli, bilo koji grad, sve je prestajalo da se gradi te 1978. godine, što je čudno, to je bila neka krizna godina - dodao je.

Kako je rekao, njegova sreća je neopisiva, posebno nakon otvaranja Niškog Kliničkog centra, potom i današnjeg otvaranja Kliničkog centra Srbije. Vučić je potom najavio i nove projekte kao što su otvaranje Onkologije i Dedinja II.

- Srećan rad želim svima! - pozdravio je Vučić medicinare.

Vučiću je potom pokazan rendgen koji omogućava potpunu vidljivost krvnih sudova, pomoću kog se utvrđuje gde je potencijalno začepljenje.

- I sve vidite na ovom velikom monitoru? Koliko imate ovakvih sala? - raspitivao se predsednik.

- Ja ovo nisam video nigde! - dodao je predsednik posmatrajući rendgenski aparat.

Foto: Informer

Kako je dodao, Srbija mora da bude bolja od ostalih, i da bude naviknuta na to da postaje jedna od najlepših i najopremljenijih država u Evropi.

- Moramo da promenimo svoju svest o tome, tu paradigmu - kaže predsednik.

Foto: Informer

Predsednik je potom imao priliku da se susretne i sa salom koja je drugačije nazvana "Robotik hirurgija". Vučuću je ministar zdravlja rekao da u Srbiju uskoro stiže robot kojim e se vršiti operacije. 

- Stiže robot, prvi u Srbiji. Naručen je, uskoro stiže. To će biti sala za operacije sa robotom - objasnio je Lončar.

- Znači, sedi i na džojstiku operiše? Da ja sad ko Milika ponovim - to sad ima i kod nas, u Srbiji - rekao je Vučić.

- Još da vidim intenzivnu negu, da ne mučimo ljude više - naveo je Vučić.

- A kad se setite kako je bilo nekada... Sećam se da sam se pitao zašto toliko dregera na krevetima, ali sada mi je jasno. Ja znam samo kako je izgledalo ono ranije, gledao sam kako se sestre muče, kada sa brata obilazio. Ovo sada ne liči na ono. Drago mi je zbog vas, naših građana, naših ljudi, i da smo najveći deo platili iz budžeta. Vrlo je malo uzeto iz kredita - komentarisao je Vučić.

Vučić se potom raspitivao o centralnim monitorima, gde se uvode svi podaci o pacijentima, konstatujući da je digitalizacija odlična stvar koja će pospešiti zdravstvo.

Predsednik je potom imao priliku da se pogleda fotografije izložene u Kliničkom centru Srbije, koje prikazuju izgradnju objekta.

- I treba da budu slike tu, da narod vidi - objasnio je predsednik.

KCS

Kako najveći broj ljudi u Srbiji umire od kardiovaskularnih bolesti, značaj novih angio-sala kojih je u novoj zgradi čak osam je neprocenjiv.

U dugačkom hodniku nalazi se u nizu 11 operacionih sala od ukupno 34 koliko ih u novoj zgradi ima.

Za pacijente su, u novoj zgradi UKCS, bolničke sobe opremljene po najvišim svetskim standardima dvokrevetne sobe sa kompletnom opremom za monitoring.

Nova zgrada opremljena je i sa tri magnetne rezonance, šest skenera, te 12 rendgen aparata.

Pored predsednika Vučića, otvaranju prisustvuju i ministar zdravlja Zlatibor Lončar, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Ðerlek, direktor KCS Milika Ašanin, direktor Urgentnog centra Marko Ercegovac, kao i direktori klinika i zaposleni u KCS...
 

09.58 - Stigao predsednik Vučić 

Vučić je pre početka otvaranja na svom instagram profilu buducnostsrbijeav objavio fotografije novog kliničkog centra Srbije. 

- Novi Klinički centar, ponos svih građana Srbije- napisao je Vučić.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Danilo

pre 2 godine

Ovaj čovek će dobiti moju podršku kada vidim ovaj klinički centar, kada vidim brigu o svom narodu, kada se setim da je izgradio tri kovid bolnice u rekordnom roku

Nada

pre 2 godine

Moderan objekat novog Kliničkog centra impresionira svakog, kako svojom veličinom tako i izgledom, i verujemo da će da služi na najbolji mogući način,kako medicinskim radnicima tako i pacijentima.

Željko

pre 2 godine

Srpsko zdravstvo je dobilo impresivan Klinički centar, kojim će se omogućiti pružanje zdravstvene nege najugroženijim pacijentima iz unutrašnjosti Srbije.

Romanija

pre 2 godine

Srbija je dobila najmoderniji Klinički centar u okruženju i to treba pozdraviti.

Dejan

pre 2 godine

Najbitnije je zdravlje ljudi. Kada imamo zdravlje, imano sve. Ulaganje u zdravstvo je najbitnije ulaganje danasnjice. Novi Klinicki centar u Beogradu je upravo razlog za ovako nesto. Pokazali smo da možemo jako i sigurno napred.

Marica

pre 2 godine

Predsednik Aleksandar Vucic je ponos nase drzave, bori se za buducnost nasih porodica a i svih nas!

Nikola

pre 2 godine

Jedan od najvecih i najmodernijih kliničkih centara u regionu pa i mnogo šire.

Boris

pre 2 godine

Nov KCS igradjen po svim svetskim standardima i opremljen savrenom opremom. Kvalitet zivota nasih gradjana se menja iz godine u godinu.

Milutin

pre 2 godine

U zdravstveni sistem se ulaže sve više. Lekari imaju odlične uslove za rad, a pacijenti više neće morati da idu u inostranstvo kako bi se izlečili od pojedinih teških bolesti.

Milutin

pre 2 godine

Niko ne može ostati hladnokrvan pred modernim zdanjem u funkciji spašavanja ljudskih života kao što je Klinički centar Srbije.

Tamara

pre 2 godine

Ово је велики тренутак за Србију, као народ, ми смо председниче много захвални!

Tamara

pre 2 godine

Велики дан за нас и за Србију. Браво.

Mia

pre 2 godine

Pokazali smo da stabilna ekonomija i odgovorna politika kojom se vodi Vučić daje rezultate.

Mia

pre 2 godine

Robot-hirurgija, tako nesto nismo mogli da zamislimo ali evo drzava je prepoznala neophodnost uvodjenja I ovih inovativnih tehnologije koje se rade u par drzava u svetu

Mia

pre 2 godine

Novi klinički centar i najsavremenija oprema ne samo da će olakšati već će i ubrzati lečenje pacijenata.

Dragan

pre 2 godine

Naša država je zaslužila da ima ovakav Klinički centar, jer jedna stabilna država mora da ide u korak sa vremenom.

Milena

pre 2 godine

Drago mi je što je konačno, posle toliko padova u našoj državi zbog žutih tajkuna, naša država dobila moderan i svetski Klinički centar.

Kasija

pre 2 godine

Ponosni smo kakvo zdravstvo imamo i najsavremeniji Klinički centar sa modernom opremom!

Lazar

pre 2 godine

Vucic se lavovski bori da Srbija napreduje. Svaka mu cast za sav utoseni trud.

Ivana

pre 2 godine

Ovakav Klinički centar nismo mogli ni da sanjamo za vreme prethodne vlasti. Svaka čast, ovo jasno pokazuje koliko naša zemlja ulaže u zdravstvo.

Ivana

pre 2 godine

Ovaj Klinički centar je veoma moderno opremljen, svim ljudima u našoj zemlji biće od velike pomoći u lečenju.

Milka

pre 2 godine

Posle ovog velikog poduhvata, ko ne moze da ne glasa za Vucica? Cemu mozemo da se nadamo a da nije Vucic predsednik. Moj glas definitivno ide za SNS.

Saša

pre 2 godine

Srbija je danas drugačija zemlja koja je prosla kroz niz promena i to znacajno za srpski narod, zdravstvo je napredovalo i ojacalo da se bori za ljudski zivot.

Rade

pre 2 godine

Klinicki centar Srbije je najsavremenije opremljen svemirskom opremom i robotizovanim aparatima koji ce pomoci u lecenju pacijenata.

Ivana

pre 2 godine

Novi klinicki centar obecava nova radna mesta za lekare, medicinske radnike i osoblje koje je potrebno za održavanje reda i higijene.

Mila

pre 2 godine

Građani Srbije napokon dobili ono na šta su čekali više od 40 godina. Klinički centar koji je opremljen najmodernijom opremom, sve je na svetskom nivou. Ponosni smo.

Bojana

pre 2 godine

Savremeni Klinički centar koji će biti u korist svih pacijenata iz Srbije.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

(VIDEO) Kurti ima ogromnu podršku Albanaca zbog ugnjetavanja Srba! Da li treba da napustimo Savet Evrope ako tamo budu primili lažnu državu?
Live TV

(VIDEO) Kurti ima ogromnu podršku Albanaca zbog ugnjetavanja Srba! Da li treba da napustimo Savet Evrope ako tamo budu primili lažnu državu?

Šiptarski ekstremisti predvođeni Kurtijem i Vjosom Osmani hoće da naprave novu Srebrenicu na Kosovu i Metohiji. Samo čekaju da se prizna sramna rezolucija i prihvatanje Kosova i Metohije u Savet Evrope da bi mogli da tuže Srbiju. Na ovu, ali i na druge važne teme u "Info večeri" govorili su Gavrilo Kovačević, predsednik opštine Zemun i Vladimir Kljajić, politikolog. Uživo u program putem vajber uključenja javio se pukovnik Milan Jolović koji je komentarisao moguće donošenje sramne rezolucije o Srebrenici.

30.04.2024

21:41

Žestok sukob u studiju Informera! Da li je Ukrajina propala kao država, ili Rusija potencijalno gubi rat? (VIDEO)
Live TV

Žestok sukob u studiju Informera! Da li je Ukrajina propala kao država, ili Rusija potencijalno gubi rat? (VIDEO)

Velika partija šaha se i dalje igra. Postavlja se pitanje čije figurice su u boljoj pozicji. O ratu u Ukrajini govorili su Na ovu temu u emisiji "Rat uživo" govorili su prof. dr Stevica Deđanski iz Centra za razvoj međunarodne saradnje i Darko Obradović, Forum za strateške analize. U program se, putem vajber uključenja, uživo uključio i analitičar prof. dr Sergej Boljevič.

30.04.2024

19:25

JOŠ TV VESTI

Hronika

Završeno veštačenje optuženog profesora glume Miroslava Aleksića! Utvrđivano da li može da prati suđenje, a ovo je zaključak
Hronika

Završeno veštačenje optuženog profesora glume Miroslava Aleksića! Utvrđivano da li može da prati suđenje, a ovo je zaključak

Lekarsko veštačenje Miroslava Mike Aleksića, koje je trebalo da utvrdi njegovu procesnu sposobnost, dostavljeno je Višem sudu u Beogradu nakon zahteva sudskog veća zbog čestih odgoda ročišta uz objašnjenje da je vlasnik škole glume, koji je optužen za silovanje i polno uznemiravanje sedam polaznica škole, u lošem zdravstvenom stanju.

01.05.2024

08:02

Sport

Planeta

Huti tvrde da su izveli napad na dva američka razarača
Planeta

Huti tvrde da su izveli napad na dva američka razarača

Portparol vojske Huta Jahja Sari Kasim rekao je sinoć u televizijskom obraćanju da su „u znak podrške palestinskom narodu i kao odgovor na američko-britansku agresiju, izveli vojne operacije protiv protivničkih ratnih brodova u Crvenom moru“.

01.05.2024

00:15

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!
I dunđeri i neimari

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!

Praznik rada danas praznuju i oni koji rade i oni koji još nemaju ni dan radnog staža. Ovaj dan, međutim, nekada je bio poseban za Crnotravce! Samouki zidari, tesari, kamenoresci bili su nekada najtraženiji majstori...Ovo je priča o njima.

01.05.2024

08:15