• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

15.03.2022

13:40

NASTAVLJA SE PRITISAK NA SRBIJU! Stano: Obaveza zemalja kandidata je da se usklade sa sa politikom EU!

Printscreen You Tube/ EU Debates

Politika

NASTAVLJA SE PRITISAK NA SRBIJU! Stano: Obaveza zemalja kandidata je da se usklade sa sa politikom EU!

Podeli vest

Portparol EU Petrer Stano kaže da EU ”ceni jasnu poziciju Srbije” kada je reč o podršci Relouciji UN o osudi agresije Rusije na Ukrajinu, ali je i poziva da ukoliko želi da se pridruži "civilizovanoj i na pravima zasnovanoj zjaednici" uvede sve političke, ekonomske i finasijske mere kako bi zaustavila "pokolj" koji Putin čini u Ukrajini


"Ako sarađujete sa Putnom i Kreljem, ako im obezbeđujete finasiranje, ako pomažete da zaobiću sankcije koje je uvelo više od 40 zemlja, vi radite sa nekim ko kolje narod u Ukrajini i uništava Ukrajinu", poručio je Stano.


Portparol EU je odgovarajući na pitanje dopisnika albanskih i hrvatskih medija u Briselu o neusklađivanju Srbije i Turske sa EU sankcijama protiv Rusije, ponovio da je obaveza zemalja kandidata da se postepeno tokom pristupnog procesa usklade sa sa politikom EU i odlukama u okviru Zajedničke spoljne i bezbednosne politike EU.

"Mi cenimo jasnu poziciju Srbije u podršci UN Rezoluciji koja osuđuje rusku ageresiju prema Ukrajini. Ali i radimo sa svim našim partnerima kako bismo im objasnili težinu situacije i da Putinov rat nije samo protiv krajinskog naroda već i protiv međunarodnih pravila, protiv povelja UN. Cela civilizovana i na pravila zasnovana zajednica mora da se zajedno suprotstavi ovom brtalnom pokušaju redefinsanja pravila bezbednosti u Evropi i međunarodnog angažmana", kaže Stano.

Foto: Beta

Peter Stano

On dodaje je da je do sada više od 40 zemalja uvelo sankcije Moskvi, a da EU "svima koji nisu uveli slične sankcije, a ne samo Srbiji", objašnjava da je cilj mera da se "promeni ponašanja i zaustavi Putinov pokolj u Ukrajini".

"Želimo da oslabimo njegovu mogućnost da finansira krvoproliće ukrajinskog naroda. Ako želite da branite međunarodni poredak zasnovan na zakonima onda radite sa nama na zaustavljau ove ilegalne akcije", zaključio je Stano.

U Evropskoj komisiji odgovaraju na pitanje dopisnika prištinskih medija da su dobili pisimo devet liberalnih poslanika Evropskog parlamenta koji su od predsednice Komisije Ursule fon der Lajen i šefa diplomatije EU Žosepa Borelja tražili da se Srbiji zamrzne pristupni proces i finansiranja iz EU zbog toga što ne uvodi sankcije Ruskoj Federaciji, a uz poruku da će im biti odgovoreno u dogledno vreme.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
BorisDe

pre 2 godine

Pop..te nam onu stvar! Rusiji nikad necemo sankcije uvoditi a market Azije je jaci, ne trebamo takvu EU koja nas siluje.

AS

pre 2 godine

IZBACIVANJE IZ ŠKOLA DOSTOJEVSKOG A IZ OPERE ČAJKOVSKOG JE BAŠ CIVILIZOVANO A POGOTOVO ZABRANA SPORTISTIMA DA SE BAVE SPORTOM ILI JADNIM INVALIDIMA DA UČESTVUJU NA PARAOLIMPIJADI. NE ZNA SE ŠTA JE CIVILIZOVANIJE. GADOVI DVOLIČNI.

nekonebitan

pre 2 godine

ortparol EU Petrer Stano kaže da EU ”ceni jasnu poziciju Srbije” kada je reč o podršci Relouciji UN o osudi agresije Rusije na Ukrajinu, ali je i poziva da ukoliko želi da se pridruži "civilizovanoj i na pravima zasnovanoj zjaednici" uvede sve političke, ekonomske i finasijske mere kako bi zaustavila "pokolj" koji Putin čini u Ukrajini - Zapad je 1999 pokazao koliko je civilizovan i koliko postuje pravni poredak. Danas im je bolje da se Bogu pomole, nije Rusija SRJ. Srbija je u Evropi jedina zemlja koja brani medjunarodno pravo i civilizaciju od izumiranja. Shvaticete to pre ili kasnije.

Rade R

pre 2 godine

Gospodin evropejaca bi trebao da se mnogo više bavi problemima koje izaziva njihova politika! Šta on misli o bombardovanju SR Jugoslavije 1999. godine. Srbija je tada bila deo te države a Kosovo i Metohija sastavni deo Srbije! Ostavite nas na miru! Brinite svoju brigu! Mi vašu brigu ne brinemo! "Hvala" gospodo evropejci!

vucicu fašisto

pre 2 godine

pa odjebite EU i totalno se okrenite propaloj rusiji u cemu je problem? Ionako niste ni europljani nego cigani sa istoka koji nemaju europsku kulturu. Fuj!

Amater

pre 2 godine

MA UVEDEM TI MAMI SANKCIJE A NE RUSIJI...STA STE ZAMESILI SAMI JEDITE.

Zmajo

pre 2 godine

Kandidat smo dvadeset godina i jos uvek nismo clanica. Kad postaneemo oficielno clanica onda gospodine Stano pricajte a do tada nemamo nikakve obaveze. EU pravi samo prazna obecanja i laze.

Čarapan

pre 2 godine

E gospodine ,dali je neko normalan da bi pokazao EU svoju privrženost,uvede sankcije Rusiji da bi smanjio ,,pokolj,, u Ukrajini a pritom napravi pokolj u Srbiji.

Marija

pre 2 godine

Ma važi, kako da ne. Srbija je večiti kandidat, koga više briga za EU

Abe

pre 2 godine

"...Putinov rat nije samo protiv krajinskog naroda već i protiv međunarodnih pravila, protiv povelja UN." A da li je rat koji je vodio NATO protiv Srbije bio protiv povelje Un kao i protiv međunarodnih pravila, pa ste ga VI svi podržavali, to ste zaboravili ili vam je pamćenje selektivno.

Milan63

pre 2 godine

Dajte, više, da se jednom za sva vremena ratosiljamo EU i njihovih ucena. Šta ćemo mi tamo? Juče Kosovo, danas Ukrajina, sutra ko zna šta. Nas niko ni za šta nije pitao, a sada kao poslušni đaci treba da sledimo politiku koju diktira Vašington. Kako ih nije sramota da i dalje ponižavaju zemlju koju su zverski bombardovali 1999. godine? Uostalom, dajte da narod na referendumu odluči da li uopšte treba da ulazimo u organizaciju koja se od ekonomske i mirotvorne pretvorila u militarizovanu i antirusku.

Đurđa

pre 2 godine

Да ли Ти разумеш српски: нема санкција и тачка.

ratko

pre 2 godine

ma p..... idiote ovde ni Bog otac ne moze da donese neku uredbi ako narod to ne da niti Vucic ,ma zabole nas za vasu Fasisticku eu namerno malim slovima jer ste dno dna

Perica

pre 2 godine

Gospodo iz EU daleko ste vi od civilizacije i ne solite pamet drugome kako da se ponaša!

Pavle

pre 2 godine

A gde je bio ovaj mali prdonja kada su nas bombardovali i okupirali Kosovo? I to uradili protivno svemu sto je nabrojao za Rusiju. Ma da ih je sram, na kraju Je**s EVROPU i onako nas nikada nece primiti. Zivela Srbija !

NIKOLALONDONKRAJINA

pre 2 godine

pokolj ... ZASTO informen upotrebljava tu rjec , ako ju je vec netko upotebio tko je i protiv Srbije a kamoli ne protiv Rusije ? Ili je to upravo onako kao sto i Informer zeli opisati dogadjaje u ukrajini .

Mapko

pre 2 godine

Kako je gadno i odvratno citati i slusati izjave EU lidera i politicara, kao da su ti ljudi psihicki bolesnici, tipican primer psihopatije, a to je kada umisljate da je realnost drugacija no sto jeste, to je kada ste ubedjeni da ste Alfa i Omega svega, to je kada verujete u sopstvenu mitomansku laz da ste demokratija, a svakog dana vidjamo da EU se pretvara u totalitarnu tvorevnu. To je kada tvrdite da su drugi monstrumi, zlocinci, da krse medjunarodno pravo, a sami ste krsili decenijama, sami ste vrsili zlocine nad civilima. Oni kada ne spominju agresiju NATO nad Srbijim 1999, oni vas pljuvaju u lice, oni vredjaju i negiraju srpske zrtve, oni smatraju da su Srbi robovi i monstrumi. Tako da mi nije jasno zasto Srbija ne resi vec jednom, da prekine pregovori oko clanstvo u nacisticku-fasisticku tvorevinu EU. Narod ce morati da se izjasni da li zeli sa ustasama-nacista u savezu ili da li zeli biti slobodan i neutralan jednom zauvek.

samo kazem

pre 2 godine

Bite,danke=BITANGE,jaki ste na rečima,lažima i pretnjama...stići će vam uskoro oluja sa Urala i Sibira...eee,paaa...i nama ste mnooooogo dužni!

milan lala

pre 2 godine

Nigde te obaveze nema , samo potpisani ugovor da je Srbija clanica EU stvara obaveze . Ne lazi gospodine Stano. Samo vi nastavite sa pritiscima lazima i dvolicnoscu pa ce Srbija da odustane od vase "civilizovane " EU i okrene se Istoku kako politicki , ekonomski tako i vojno . Bice vam sigurno drago kad pod vasim pritiscima a radi sopstvene bezbednosti, ocuvanja KiM i R. Srpske Srbija postane clan ODKB . Samo napred sa ucenama lazima i obmanama "civilizovani " .

sledeća vest

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Profesorka Ivana Bodrožić o terorističkom napadu: "Reakcija pripadnika Žandarmerije  bila je efikasna, profesionalna i adekvatna."
Hronika

Profesorka Ivana Bodrožić o terorističkom napadu: "Reakcija pripadnika Žandarmerije bila je efikasna, profesionalna i adekvatna."

Profesorka krivičnog prava na Kriminalističko-policijskom univerzitetu Ivana Bodrožić komentarišući napad na žandarma ispred Ambasade Izraela u Beogradu, kaže da je terorizam izazov za savremeno demokratsko društvo kao teški oblik kriminaliteta, ako i sa je reakcija pripadnika Žandarmerije bila je efikasna, profesionalna i adekvatna.

01.07.2024

11:25

Sport

Planeta

(VIDEO) Razvalilo je Evropu, sada juri ka Srbiji! Ima mrtvih, gnev prirode se obrušio na Švajcarsku, Nemačku, Italiju...
KATAKLIZMA

(VIDEO) Razvalilo je Evropu, sada juri ka Srbiji! Ima mrtvih, gnev prirode se obrušio na Švajcarsku, Nemačku, Italiju...

U snažnom nevremenu za vikend, koje je pogodilo Švajcarsku, Francusku, Nemačku i Italiju poginulo je najmanje pet ljudi, objavile su lokalne vlasti. Nevreme ide ka Srbiji, a Republički hidrometeorološki zavod izdao je upozorenje na grmljavinske nepogode sa velikom količinom padavina, gradom i olujnim vetrom koje se očekuju već večeras i u toku noći.

01.07.2024

11:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija