• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

17.03.2022

20:53

NAŠ NAROD VIŠE NIKAD NEĆE OSTATI SAM I BEZ ZAŠTITE VLADE! Ana Brnabić poslala moćnu poruku tokom obeležavanja Dana sećanja na pogrom Srba!

Privatna arhiva

Politika

NAŠ NAROD VIŠE NIKAD NEĆE OSTATI SAM I BEZ ZAŠTITE VLADE! Ana Brnabić poslala moćnu poruku tokom obeležavanja Dana sećanja na pogrom Srba!

Podeli vest

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić obratiće se na komemorativnoj akademiji u Narodnom pozorištu, povodom obeležavanja Dana sećanja na 17. mart 2004. godine

Predsednica Vlade je rekla da su tokom pogroma bez milosti ubijani Srbi - samo zato što su Srbi.

- I mrtvim Srbima uskraćen je pokoj, zato što su napadnuta i groblja, dok su imena pokojnika brisana iz pisane istorije. I posle toliko godina, van KiM se nalazi 200.000 interno raseljenih lica - kaže premijerka.

Ana Brnabić je podsetila da međunarodne snage nisu učinile ni približno dovoljno da ispune svoj mandat iz Rezolucije 1244 UN.

- Da stvar bude gora i da ovo sve još više boli, tadašnja vlast u Beogradu nije preduzela korake koje je morala. U događajima od 17. marta 2004. godine posebno je strašno uništavanje crkava i manastira. Nijedan od uništenih manastira nije u potpunosti spasen. Bogorodicu LJevišku, gde su voštanice paljene od vremena srpskih careva, tih strašnih dana su napali ekstremisti - rekla je predsednica Vlade.

Ona kaže da od prestanka oružanih sukoba 1999. godine uništeno je i spaljeno 150 pravoslavnih crkava i manastira, od koji mnogi datiraju iz 13. i 14. veka.

- Uništeno je i pokradeno više od 10.000 ikona i bogoslužbenih predmeta. Uništeno je 256 pravoslavnih grobalja. Ni u jednom gradu južno od Ibra danas nema imena sa srpskim imenom. Dečani i crkva Bogorodice LJeviške nalaze se na Unesko-voj listi kulturnih dobara u opasnosti - podseća premijerka.

Ana Brnabić kaže da je današnja Srbija neuporedivo jača nego što je bila te nesrećne 2004. godine.

- Srbija je danas ekonomski lider regiona, ali i stožer mira i stabilnosti u regionu. Srbija je zemlja zagledana u budućnost, posvećena jačem regionu. Upravo je ta Srbija, na čelu sa predsednikom Vučićem, pokrenula inicijativu Otvoreni Balkan, kako bi se naš region povezao. Samo saradnjom u regionu možemo ostvariti bolju budućnost za našu decu - dodala je predsednica vlade.

Foto: Printscreen

Ona kaže da će Srbija nastaviti da pruža ruku pomirenja svima u regionu.

- Ali isto tako, budite uvereni, da Srbija nikada, nikada, neće dozvoliti da se ponove tragični događaji od 17. marta 2004. godine. Kao ni "Oluje". Sećamo se svih žrtava, i saučestvujemo sa njihovim bolom. Naša srca su i večeras sa našim narodom na Kosovu i Metohiji, čijoj se hrabrosti divimo - rekla je premijerka.

Ana Brnabić kaže da će Srbija u vremenu rata znati da sačuva mir i stabilnost, ali i da naš narod više nikada neće biti sam i bez zaštite svoje vlade, predsednika i države. 

Pogrom Srba na KiM 17. marta 2004. godine bio je zapravo drugi veliki pogrom koji su Albanci počinili, posle bombardovanja Srbije, odnosno SRJ 1999. godine.

Tokom juna 1999, pored prisustva međunarodnih snaga, izgnano je približno četvrt miliona Srba i drugih nealbanaca.

Kao povod za očigledno dugo pripremanu operaciju novog etničkog čišćenja Srba u južnoj pokrajini, poslužila je tragedija trojice albanskih dečaka koji su se udavili u reci Ibar.

U albanskim medijima na KiM lansirana je lažna vest da su srpska deca jurila trojicu albanskih dečaka koji su, zbog toga, bili prisiljeni da skoče u Ibar i udavili se.

Za samo nekoliko sati nastupila je opšta antisrpska histerija i pravi lov na sve srpsko, a sve to pred očima međunarodne zajednice i vojnicima KFOR-a.

Poginulo je 19 ljudi, a povređeno više od hiljadu ljudi, 4.012 Srba proterano je sa svojih vekovnih ognjišta, 935 srpskih kuca je uništeno, 35 crkava, manastira i konaka, od kojih neki srednjovekovni, su spaljeni i porušeni. Etnički je očišćeno šest gradova i devet sela.

Na KiM vratilo se svega dva odsto Srba koji su prognani od 1999. godine.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Zlatokosa

pre 2 godine

Podrška! Mir, stabilnost, razvoj, ali nikada ne uvoditi sankcije bilo kome, naročito ne Ruskoj Federaciji, niti zabranjivati ruske medije u Srbiji. Mi smo vojno neutralni, I privrženi činjenicama I istini. A u EU I SAD koje priželjkuju Majdan u Srbiji, ni istine ni činjenica. Nas stradanje u prošlosti, kako našeg naroda, tako I duhovne I kulturne baštine obavezuje da pružimo ruku nevoljnicima, ali I da čvrsto držimo ruku bratskih I prijateljskih zemalja. I da pomognemo I Srbima I svima u regionu, koliko možemo u ovim vremenima. Voda, žitarice, hleb, ulje, ali I energenti, potrebni za funkcionisanje sistema, to je crvena linija. Ukoliko iko samo proba da ucenjuje ili vrši pritiske da sami sebe osudimo na propast uvođenje sankcija bilo kome, dobiće zaplenu zapadnih kompanija. Mi nismo kršili ništa, svakako nismo bili za bilo kakav rat, I nema pogađanja oko toga da ulazimo u tuđu histeriju I jednoumlje. Borelj je postao ministar istine. U Briselu se ponašaju kao da su u gluvoj sobi. Već dugo. Dok nacisti bacaju kasetne bombe u Donjecku, oduzimaju ljudska prava godinama unazad ruskom stanovništvu, finansiraju vojne bio laboratorije sa opasnim patogenoma I planirali su napad 8 Marta na Donbas uz pomoć stranih plaćenika. Planirali su ofanzivu na svoje sunarodnike, braću. I planirali su depopulaciju I brisanja one civilizacije koja I'm se prva jasno suprotstavila. Ruske.Sada prete Kini I Indiji. Malo su preterali ovog puta. Jer, zašto bi iko legao dobrovoljno u grob koji je Vašington iskopao . Da je Bajden hteo mir, a ne globalnu katastrofu, dao bi odmah RF bezbednosne garancije. Nije želeo mir. To je sve.

Izbori 2024

TV

Da li se sprema hapšenje Netanijahua? Mladići u Ukrajini plaču dok ih silom odvlače na front!
Live TV

Da li se sprema hapšenje Netanijahua? Mladići u Ukrajini plaču dok ih silom odvlače na front!

U Pojasu Gaze od početka sukoba ubijeno je više dece nego u svim svetskim sukobima zajedno. Amerika štiti Izrael do krajnjih granica, ipak navodno se sprema optužnica protiv Netanijahua zbog svega što se dešava u Pojasu Gaze. Na ovu, ali i druge aktuelne teme govorili su gosti "Rata uživo" Vojislav Milošević, direktor Centra za antiterorizam i Ivan Ivanović iz pokreta "Naši".

28.04.2024

19:53

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija