• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Milica Crnogorac/Informer

05.04.2022

07:00

VUČIĆU IDE VLAST I U SRBIJI I U BEOGRADU! Veličanstvena pobeda liste 'Zajedno možemo sve' na svim nivoima!

Informer/Peđa Milosavljević

Politika

VUČIĆU IDE VLAST I U SRBIJI I U BEOGRADU! Veličanstvena pobeda liste 'Zajedno možemo sve' na svim nivoima!

Podeli vest

Aleksandar Vučić dobio skoro 60% glasova na predsedničkim izborima, a njegove liste sa koalicionim partnerima mogu da formiraju većinu i u republici i u glavnom gradu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić svoj drugi mandat kao šef države osvojio je 3. aprila na izborima koje je obeležila velika izlaznost i ogroman broj glasova koje je osvojio - za Vučića je u nedelju glasalo blizu 2.245.000 građana Srbije, što je za oko 800.000 glasova više nego što su osvojili svi ostali predsednički kandidati zajedno! A bilo ih je još sedam!

Srpska napredna stranka, odnosno lista "Aleksandar Vučić - Zajedno možemo sve" potvrdila je dominaciju i na republičkom nivou, pa je sa 42,97% osvojenih glasova osvojila 120 mandata u Republičkom parlamentu, u kojem sa svojim partnerima (Savezom vojvođanskih Mađara i/ili SPS) lako može da formira većinu. Beogradski izbori takođe su pokazali dominaciju Vučića - SNS sa svojim koalicionim partnerima ostaje na vlasti u glavnom gradu.

Hvala vam

Predsednik SNS Aleksandar Vučić zahvalio je svim građanima koji su glasali za njega.

- Ogromno hvala građanima Srbije! Želim da se zahvalim svim divnim ljudima koji su nam pružali podršku, ogromnu ljubav, i da kažem da sam ponosan na našu kampanju, što je bila najčistija i najlepša u istoriji Srbije. Nisam neko ko se diči i hvali vlašću, već sam ponizan pred narodom koji mi je to svojim poverenjem omogućio. Imam samo jednu želju, da se pred svim građanima Srbije poklonim i kažem veliko hvala za nešto što niko nikada od građana Srbije nije dobio - rekao je Vučić.

Foto: Informer

Da je pobeda Aleksandra Vučića u prvom krugu bila očekivana kažu svi analitičari. Tako čak i direktor "Demostata" Zoran Panović navodi da je Vučić u obraćanju u izbornoj noći dao vrlo korektnu izjavu o koaliciji okupljenoj oko stranke Dragana Đilasa.

SRBIJA JE PRVA NA LISTI, RUSIJA OBNAVLJA LETOVE PREMA VIŠE OD 50 "PRIJATELJSKIH" ZEMALJA! Crna Gora, Hrvatska, Makedonija su "zabranjene"!

- Vrlo je fer od Vučića što je rekao da su druge političke stranke iskoristile okršaj SNS i tog dela opozicije. One su bez imalo odgovornosti "trpale lopatama" rusofilske glasove ne vodeći računa kako da se zaista Srbija ponaša u vrlo kompleksnim međunarodnim okolnostima. Kad si na vlasti, mora da se vodi suptilnija međunarodna politika - rekao je Panović, koji očekuje da će SNS u formiranju parlamentarne većine i nove vlade pokušati da napravi balans kao i do sada.

- Vučić će pokušati da napravi balanse, da u svojoj agendi ima jak evropski potencijal koji, očigledno, dobar deo opozicije neće imati. Potrudiće se da to upakuje u harmoničnu, sinhronizovanu celinu. To je sa strane tehnologije politike vrlo kompleksan zadatak, ali Vučić to ume i do sada je to davalo rezultate - navodi Panović.

Foto: Informer DN

I politikolog Boban Stojanović, poslovično naklonjen opozicionim medijima, rekao je gostujući na jednoj od televizija u vlasništvu Dragan Šolaka da nije iznenađen pobedom Aleksandra Vučića u prvom krugu izbora, ali jeste ogromnim brojem glasova!

- Jeste mi iznenađenje što je Vučić osvojio oko 2.200.000 glasova, mislio sam da taj broj ne može da ide preko dva miliona. Od Zdravka Ponoša sam očekivao malo više. Očekivao sam da će možda još deo glasova Biljane Stojković (Moramo) da ode Ponošu i da eventualno otme jedan mali deo od SNS, ali to se nije desilo - rekao je Stojanović.

Čestitke

Za razliku od "ujedinjene" opozicije, liste iz takozvane patriotske desnice - NADA, Zavetnici i Dveri - uspele su da iznenade, pređu cenzus i uđu u parlament. Predsednica Zavetnika Milica Đurđević Stamenkovski rekla je da će ostati opozicija, ali da bi se odazvala pozivu na sastanak sa pobednikom izbora Aleksandrom Vučićem.

BRUTALNA PORUKA PENTAGIONA SRBIJI ZBOG RUSIJE! Nije vam u interesu da sarađujete sa vojskom koja masakrira i bombarduje civile! TAČNO, SAMO...

Predsednik pokreta Dveri Boško Obradović poručio je da bi najviše bi voleo da je vlast smenjena na ovim izborima, ali da treba čestitati onome ko je pobedio.

Povodom pobede na predsedničkim izborima, Aleksandar Vučić primio je čestitke od zvaničnika brojnih zemalja, među kojima su predsednik Francuske Emanuel Makron, predsednik Rusije Vladimir Putin i predsednik Češke Miloš Zeman... Čestitke je uputio i premijer Mađarske Viktor Orban, koji je takođe u nedelju, 3. aprila, obnovio svoj premijerski mandat.

 


 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Stefan

pre 2 godine

Ovi rezultati su dokaz da zajedno mozemo sve da uradimo i napravimo!

pax

pre 2 godine

Мислим да је резултат СНС а могао бити бољи.и брине ме велики број гласова натоваца.Председник Вучић није смео да дозволи ону антисимпатичну нестручну дечурлију по скупштини и по емисијама.и осуда Русије у УН је утицала на слабији резултат СНС, што доказује улазак Двери ДСС Заветника у скупштину.Што пре да се склоне нестручни људи око Вучића јер ће они бити разлог његовог пада.

Marko

pre 2 godine

Ovo je pobeda za pamćenje i za veliko respektovanje. Pri ovako velikoj izlaznosti birača, pobediti ovako ubedljivo je zaista za svaku pohvalu. Narod je rekao svoje i njegova volja je ispoštovana.

lence

pre 2 godine

eto sta znaci biti veliki drzavnik.dokaz da se vlast ne osvaja na ulici,vec delima vidljivim ljudskim okom.briga za svoj narod a ne kupovina po engleskoj i svuda po svetu.vec ulaganje u svoju zemlju i njen narod.a narod zna da nagradi postenje,rad,ulaganje u mlade da ostanu ovde,ulaganje u poljoprivredu,kulturu,obrazovanje ,zdravstvo. srdacne cestitke nasem predsedniku ,sa zeljom za velikim uspesima kako za srbiju i narod tako i u privatnom zivotu.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Hitno! Brajen javlja: NATO raspoređuje trupe u Ukrajinu! Počelo ono čega se ceo svet plašio: U uniformama su, nose zastave...
NIJE DOBRO

Hitno! Brajen javlja: NATO raspoređuje trupe u Ukrajinu! Počelo ono čega se ceo svet plašio: U uniformama su, nose zastave...

NATO je počeo da raspoređuje borbene trupe na ukrajinsko ratište. Vojnici su u uniformama i uglavnom koncentrisani u zapadnom delu zemlje, ima ih i na istoku, tik uz borbe na frontu. Vojska iz Poljske, Francuske, Velike Britanije, Finske i drugih članica NATO od 25. aprila pristiže u Ukrajinu. Ove trupe nisu plaćenici. Na uniformama nose zastave svojih zemalja. Ove tvrdnje Stefana Brajena, koji je obavljao posao visokog izvršnog direktora u američkoj proizvodnji naoružanja, a bio je angažovan i u izvršnim i zakonodavnim nivoima američke vlade, objavljuje „Vepons end stratedži“.

27.04.2024

22:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija