• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

07.04.2022

12:23

NAPADI ALBANSKIH EKSTREMISTA NA SRPSKI NAROD SVE UČESTALIJI! Ljudska i politička prava Srba u južnoj pokrajini su unazađena!

Tanjug/Zoran Žestić

Politika

NAPADI ALBANSKIH EKSTREMISTA NA SRPSKI NAROD SVE UČESTALIJI! Ljudska i politička prava Srba u južnoj pokrajini su unazađena!

Podeli vest

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković sastao se danas sa specijalnom predstavnicom generalnog sekretara Ujedinjenih nacija i šeficom Misije UN na Kosovu i Metohiji (UNMIK), Karolinom Zijade

Govoreći o položaju srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, Petković je ukazao da su ljudska i politička prava Srba u južnoj pokrajini drastično unazađena, što se potvrdilo i nedavnom odlukom Prištine da zabrani sprovođenje izbora Republike Srbije na terioriji pokrajine.

Na taj način srpskom narodu je uskraćeno jedno od osnovnih građanskih i demokratskih prava, pravo učešća na izborima, naglasio je Petković.

On je podsetio i na nedavnu odluku tzv. premijera privremenih institucija u Prištini Aljbina Kurtija da smeni predsednicu Osnovnog suda u Kosovskoj Mitrovici Ljiljanu Stevanović i to samo zato što je prisustvovala sastanku Srba sa KiM sa predsednikom Aleksandrom Vučićem u Beogradu, što je političko nasilje nezapamćenih razmera.
Sve učestaliji napadi albanskih ekstremista

Petković je, takoće, upozorio na sve učestalije napade albanskih ekstremista na pripadnike srpskog naroda, naglasivši da je od početka prošle godine zabeleženo 163 incidenta usmerena prema Srbima i da se taj negativni trend svakodnevno nastavlja.

Ističući da je Srbija iskreno zainteresovana za stabilizaciju prilika u svojoj južnoj pokrajini, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju je podsetio da je Beograd ispunio sve do sada preuzete obaveze iz Briselskog dijaloga, dok sa druge strane," politička garnitura u Prištini skoro devet godina odbija da omogući formiranje Zajednice srpskih opština".

Pored toga, Priština odbija i da implementira odredbe koje se odnose na pravosuđe, energetiku, poštovanje slobode kretanja i posete zvaničnika pokrajini...

Petković je naglasio i da je rešavanje pitanja nestalih pokrenuto na insistiranje Beograda i da, pri tom, Priština ne dozvoljava pretragu devet lokacija na Kosovu i Metohiji na kojima se po saznanjima Beograda nalaze posmrtni ostatci Srba nestalih u ratu, dok je Beograd, bez oklevanja, postupio po svakom takvom zahtevu Prištine.

Obesmišljavanje

Sve ovo zajedno vodi ka potpunom obesmišljavanju do sada postignutih pomaka u dijalogu Beograda i Prištine, rekao je Petković.

- Iako Priština kontinuirano i otvoreno pokazuje da nije zainteresovana za suštinsku normalizaciju prilika na terenu, Beograd će ostati dosledno opredeljen za rešavanja nesuglasica za pregovaračkim stolom i stvaranje preduslova za trajnu stabilizaciju prilika u regionu, ali se pri tom nikada neće odreći legitimnog prava da brine o sigurnosti i interesima svojih građana na Kosovu i Metohiji - zaključio je Petković.

Direktor Kancelarije za KiM zahvalio je šefici UNMIK-a na doslednoj statusnoj neutralnosti Misije na čijem je čelu, istakavši da su Ujedninjene nacije za Srbiju važan sagovornik i garant primene Rezolucije Saveta bezbednosti OUN 1244.

Sastanku je prisustvovala i predstavnica generalnog sekretara Ujedinjenih nacija i šefica Kancelarije UN u Beogradu Mari Jamašita.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija