• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: B. S.

10.04.2022

19:22

IMAĆEMO DOVOLJNO NAFTE! EU odlučila: Sankcije ne važe za NIS!  VELIKA I VAŽNA POBEDA SRBIJE U BRISELU!

Pixabay

Politika

IMAĆEMO DOVOLJNO NAFTE! EU odlučila: Sankcije ne važe za NIS! VELIKA I VAŽNA POBEDA SRBIJE U BRISELU!

Podeli vest

Srbija će i posle 15. maja moći nesmetano da uvozi naftu preko 'Jadranskog naftovoda', antiruske sankcije ne odnose se na našu državu

 

Evropska unija odlučila je u petak da Srbiju skine sa liste sankcija koje se odnose na uvoz nafte i gasa iz Rusije. To će omogućiti Naftnoj industriji Srbije, koja je u većinskom vlasništvu ruske kompanije Gaspromnjeft, da nastavi sa nesmetanim uvozom sirove nafte preko naftovoda iz Hrvatske i posle 15. maja.

Odluka je doneta posle višenedeljnih napora predsednika Aleksandra Vučića da se Srbija izuzme iz sankcija na uvoz nafte.

- Predsednik i njegov tim bili su u stalnoj koordinaciji sa predstavnicima EU. Srbiji su najviše pomogli predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel i Francuska kao predsedavajuća Evropskoj uniji - otkriva izvor Informera.

Hrvatske pretnje

BROJKA

3,2
miliona tona sirove nafte NIS godišnje dobija preko JANAF-a

Evropski savet, koji čine šefovi država EU, doneo je pre dve nedelje četvrti paket sankcija protiv Rusije, koje su usmerene na ruske energetske kompanije. Zabrana poslovanja odnosila se na 12 ruskih kompanija koje posluju u EU i van nje, a među tim firmama je i Gaspromnjeft, većinski vlasnik NIS-a, čime je snabdevanje Srbije naftom moglo da bude ugroženo. Povrh svega toga, Hrvati su otvoreno pretili prekidom dotoka nafte, pa je 'Jadranski naftovod' (JANAF) krajem marta izdao saopštenje u kom se kaže da posle 15. maja najverovatnije više neće isporučivati naftu NIS-u!?!

Foto: Reuters

Gaspromnjeft

Potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović kaže da odluka EU o izuzimanju Srbije iz sankcija prema Rusiji stavlja našu zemlju u veoma dobru poziciju.

- Ova odluka znači da će snabdevanje našeg tržišta naftom preko 'Jadranskog naftovoda' biti nastavljeno i posle 15. maja. To nas stavlja u bolju poziciju od mnogih drugih država u regionu - ocenila je Mihajlovićeva.

Hrvati zaćutali

Zanimljivo je da su hrvatski mediji danima pisali o zabrani uvoza nafte Srbiji. Delovalo je kao da su to jedva dočekali i u tamošnjim medijima to je bila udarna vesti.

Međutim, kada je u petak objavljeno da je Srbija izuzeta od sankcija, potpuno su zaćutali i ovu vest uopšte nisu preneli.

Najbolja vest

Srbija više odo 70 odsto sirove nafte uvozi, i to skoro sve preko Hrvatske, a stručnjaci kažu da je izuzeće naše zemlje od sankcija odlična vest.

Energetski ekspert Miloš Zdravković kaže za Informer da bolja vest za Srbiju u ovom trenutku nije mogla da stigne.

- Mi sa JANAF-om imamo ugovor za 3,2 miliona tona nafte do kraja decembra ove godine i ne znam kako bismo nadomestili tolike količine da nije napravljen izuzetak za NIS. Sve druge opcije koje su se čule deluju nepovoljno po nas... Ova vest me je zato baš obradovala - navodi Zdravković.

Nafta stiže iz Rusije, Iraka i Kazahstana

Podaci Agencije za energetiku Srbije pokazuju da Srbija većinu sirove nafte uvozi. Od ukupne količine nafte koju Srbija uvozi, dve trećine dolaze iz Rusije, Kazahstana i Iraka. Najveći deo te nafte do Srbije se doprema naftovodom JANAF, a do naftovoda tankerima multinacionalnih kompanija 'Glenkor' i 'Vitol'.

Gorivo pojeftinilo

Nove ograničene cene goriva u Srbiji važe od 8. do 15. aprila u 15 časova. Tako će evrodizel u narednih sedam dana koštati maksimalno 196,4 dinara, umesto dosadašnjih 197, dok će litar benzina evropremijum BMB 95 moći najviše da košta 174,2 dinara.

Mnogobrojni vlasnici pumpi u Srbiji prodaju gorivo i po nižim cenama. Ograničene cene goriva, uredbom Vlade Srbije, ostaće da važe do kraja meseca.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Pera

pre 2 godine

Pa bas je velika pobeda nase drzave, glasali smo protiv Rusije u savetu nacija a za uzvrat dobili obacanje da nece da nam prekidaju dovod nafte

Šumadinac

pre 2 godine

Hvala Hrvatima šta nam dostavljaju naftu. Od Ruja ništa, od Hrvata budemo i plin kupovali.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija