• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. DOBROMIROVIĆ

15.04.2022

07:00

NE PRESTAJU NAPADI IZ REGIONA ZBOG JAČANJA VOJSKE! Hrvati: Srbi sa FK-3 napadaju Kosovo!?!

Printscreen

Politika

NE PRESTAJU NAPADI IZ REGIONA ZBOG JAČANJA VOJSKE! Hrvati: Srbi sa FK-3 napadaju Kosovo!?!

Podeli vest

Ko garantuje da u Beogradu ne postoje vojni planovi kako brzo ući na Kosovo i zauzeti ga?! Ja sam uveren da postoje, rekao Ante Kotromanović, bivši hrvatski ministar odbrane

Jačanje Vojske Srbije, pre svega, nabavka kineskog raketnog sistema FK-3 i pregovori o kupovini aviona 'rafal' i 'tajfun', i dalje izazivaju medijsko-političku histeriju u regionu! Tako sada, posle strašnih laži Aljbina Kurtija i Mila Đukanovića, Hrvati tvrde da se Srbija naoružava kako bi napala Kosovo i Metohiju!?!

Ovo je rekao Ante Kotromanović, bivši hrvatski ministar odbrane, koji kaže da u Beogradu 'sigurno postoji vojni plan za napad na Prištinu'! Kotromanović ističe i da u tom slučaju takozvane kosovske bezbednosne snage nemaju nikakve šanse da se odbrane i da je 'otvoreno pitanje da li bi i kako NATO vojnici reagovali'.

Odbrana, a ne napad

Oružje koje je Srbija nabavila služi za odbranu, a ne za napade. A i zašto bismo napadali Kosovo kada je ono naše?
Veselin Šljivančanin, pukovnik

Sumanute tvrdnje

Kotromanović je ove jako opasne tvrdnje izneo u zagrebačkom 'Večernjem listu', odmah nakon što je Kina našoj zemlji isporučila PVO sistem FK-3.

- Ko nama garantuje da u Beogradu ne postoje vojni planovi kako brzo ući na Kosovo i zauzeti ga? Ja sam uveren da postoje! Da je Ukrajina brzo pala, ko nam garantuje da ne bismo videli nekoliko hiljada padobranaca koji bi sleteli na prištinski aerodrom i paralelno sa tim da srpska vojska krene prema Kosovu? Znamo odbrambene kapacitete kosovskih snaga, koji su slabi i to bi bilo nemoguće odbraniti. Postavljam pitanje da li bi tada došlo do rata na prostoru Kosova između snaga koje su članice NATO, a tu ima i naših snaga, sa ruskim i srpskim snagama... To je otvoreno pitanje - rekao je Kotromanović, ne navodeći pritom nijedan jedini argument ili dokaz za svoje sumanute tvrdnje.

Komentarišući ove navode, na drugoj strani, pukovnik Veselin Šljivančanin kaže da je Srbija vojno neutralna zemlja i država koja vodi odgovornu politiku.

Foto: informer.rs

Veselin Šljivančanin

Moj ugao

DARKO OBRADOVIĆ, BEZBEDNOSNI ANALITIČAR

U ovom trenutku nemaju svi u regionu zajedničku viziju budućnosti i bezbednosti, te se svaki potez tumači u pravcu najcrnjeg scenarija. Ozbiljne svetske adrese znaju da Srbija teži članstvu EU, a ne sukobima u regionu.

- Oružje koje je Srbija nabavila služi za odbranu, a ne za napade. Nikome ne pretimo, već se samo trudimo da ostanemo svoji na svome. Uostalom, zašto bismo mi napadali Kosovo kada je ono naše, sve u skladu sa važećom Rezolucijom UN 1244? Umesto što nas kritikuju bez osnova i izmišljaju kojekakve navodne vojne planove, političari u regionu bi trebalo da se budu srećni zbog Srbije, jer oružje koje posedujemo na neki način štiti i njihovu bezbednost. Srbija i njena snažna vojska, koja će biti još jača, garant su stabilnosti u čitavom regionu - naglašava Šljivančanin.

I Suzana Grubješić, predsednica Centra za spoljnu politiku, kaže da Srbija ima prava da bira način na koji koncipira svoju odbranu.

- Besmislica je reći da mi kupujemo oružje od navodno neprijateljskih zemalja!?! U pitanju su veoma čudne izjave, u kojima ima i pakosti i svega drugog. To je besmisleno i nimalo ne doprinosi onome što svi javno zagovaraju, a to su dobrosusedski odnosi, regionalna saradnja... - upozorava Grubješićeva.

Ulizuju se Zapadu

Stevica Deđanski iz Centra za razvoj međunarodne saradnje ocenjuje da su ovakvi napadi sada već postali konstanta.

- Počnu da lažu, pljuju i mrze iz Hrvatske, pa to preuzme Kurti, pa Đukanović, pa opet Hrvatska nastavi, pa se na kraju nekako uvek umeša i Bakir Izetbegović.... To je već konstanta, stalan recept. Nikome od njih ne odgovara Srbija koja napreduje. Oni žele da se dodvore Zapadu, pa sada zato napadaju Srbiju, koja jača svoje odbrambene kapacitete. A bilo im je sve potaman i dobro kada je Srbija bila slaba, kada je uništavala vojsku... - zaključuje Deđanski.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija