• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

09.05.2022

21:37

ANA BRNABIĆ JASNO PORUČILA: Evropski put danas važniji nego ikada!

Tanjug/Tara Radovanović

Politika

ANA BRNABIĆ JASNO PORUČILA: Evropski put danas važniji nego ikada!

Podeli vest

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas na prijemu povodom proslave Dana Evrope u Novom Sadu da je evropski kontinent uvek bio motor svetske nauke, kulture i umetnosti, obrazovanja i filozofije, ali nažalost i sukoba i ratova

Zato je 9. maj i stvaranje temelja Evropske unije, dodala je premijerka, projekat koji je pre svega mirovni, a tek onda privredni, ekonomski i politički projekat, koji je obezbedio višdecenijski period blagostanja i prosperiteta.

- Srbija je država koje prvim članom svoga Ustava definisana kao pripadajuća evropskim principima i vrednostima. Evropski put danas je važniji nego ikada i predstavlja garant mira i stabilnosti i napretka za sve naše građane - rekla je Brnabić.

Ona je dodala i da Srbija i Balkan nisu evropska periferija kako to neki vole da kažu, ili meki trbuh Evropske unije ili evropsko predvorje.

- To što smo danas u Novom Sadu Evropskoj prestonici kulture, gradu koji je donedavno bio Omladinska prestonice Evrope, gradu koji je dom jednog evropskog centra izvrsnosti Biosens instituta, samo je jedan od mnogih pokazatelja da Srbija nije periferija već vekovima politički, ekonomski, društveno i vrednosno neodvojivi deo Evropske zajednice - kazala je premijerka.

Ona je navela da je EU i najvažniji politički i trgovinski partner Srbije.

- Evropa je naša prošlost, Evropa je naša sadašnjost, Evropa je naša budućnost. Pripadamo istoj porodici, delimo iste vrednosti i pred nama se nalazi zajednička budućnost. Svim našim građanima i svim građanima Evropske unije čestitam Dan Evrope - zaključila je Brnabić.

Prijem povodom Dana Evrope priredili su ambasador EU u Srbiji Emanuel Žiofre i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

Žiofre je pohvalio napredak Srbije na putu na Evropskoj uniji i sprovedene reforme, i izrazio nadu da će Srbija u potpunosti uskladiti i spoljnu politiku sa EU.

- Mi ostajemo najbolji partner Srbije u ekonomskom i svakom drugom pogledu o čemu svedoči veliki broj investitora, nivo ekonomske razmene i projekata koji donose nova radna mesta. Pomažemo razvoju novih kompanija, naučnih projekata, podržavamo poljoprivrednike kroz IPARD programe, gradimo infrastrukturu zajedno, čuvamo životnu sredinu i obezbedićemo Srbiji energetsku nezavisnost konekcijom sa Bugarskom.

I da ne zaboravimo i solidarnost sa hiljadama izbeglica kojima smo u Srbiji pomogli da izgrade domove i započnu novi život. To su samo neki od primera da Srbija i EU rade zajedno kako bi konkretno pomogli građanima. Ovo je vreme da budemo zajedno kako bismo obezbedili prosperitet - poručio je Žiofre.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
SRBOLJUB RUSOLJUB

pre 1 godinu

RUSIJA, SRBIJA, UNIJA NAM NE TREBA!! DALJE NEĆETE MOĆI, DALJE NEĆETE MOĆI!!!

Bojan

pre 1 godinu

Jeste, ako Evropa bude postojala. Ako nastave da premestsju Black Eagle, teško da ce postojati.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija