• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Tanjug

27.05.2022

14:42

Petković: Kurti jedini koji treba da promeni stav o dijalogu!

Kancelarija za Kosvo i Metohiju

Politika

Petković: Kurti jedini koji treba da promeni stav o dijalogu!

Podeli vest

Jedini koji treba da promeni stav o dijalogu sa Beogradom jeste Aljbin Kurti i konačno počne da ispunjava obaveze preuzete iz Briselskog dijaloga, saopštio je danas direktor Kancelarije za KiM Petar Petković

- Očigledno su oskudni dometi Kurtijeve posete Sjedinjenim Američkim Državama, pa po svom oprobanom receptu u Srbima vidi dežurne krivce i metu kada god mu politička situacija u pokrajini ne ide na ruku - naveo je Petković u saopštenju.

Umesto, kako je rekao, ucena i želja poput nekakvog „uzajamnog priznanja", Kurtiju bi bolje bilo da u politički vokabular i političku agendu "vrati reči poput međusobnog razumevanja, kompromisa, dijaloga i poštovanja sporazuma, jer je to jedini i izvestan put normalizaciju prilika na prostoru KiM".

- Beograd ima svoj principijelni stav koji podrazumeva traganje za kompromisom u dijalogu, kao jedinim mehanizom za trajno i održivo rešenje na prostoru Kosova i Metohije, tako da Kurti neće moći svojom ucenjivačkom retorikom da promeni poziciju zvaničnog Beograda na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem koji se iskreno i nepokolebljivo bori da osigura trajni mir i stabilnost na ovim prostorima - navodi se u saopštenju.

Direktor Kancelarije za KiM podsetio je da se danas navršavaju 3.322 dana kako Priština nije formirala Zajednicu srpskih opština niti su sprovedeni brojni drugi sporazumi iz oblasti energetike.

Priština odbija da postupi po zahtevima Beograda i omogući pretragu devet lokacija na Kosovu i Metohiji za koje postoje indicije da skrivaju tela nestalih i ubijenih Srba, podseća Petković.

Posle višednevne posete SAD, Kurti je, kako su preneli prištinski mediji, rekao da je tokom razgovora u SAD naglasio da dijalog sa Beogradom trebalo da se završi međusobnim priznanjem.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija