• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

11.08.2022

14:03

BEOGRAD OSTAJE OPREDELJEN ZA DIJALOG! Petković s Hilom o protivpravnim potezima Prištine

Tanjug/Miloš Milivojević

Politika

BEOGRAD OSTAJE OPREDELJEN ZA DIJALOG! Petković s Hilom o protivpravnim potezima Prištine

Podeli vest

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković upoznao je danas ambasadora SAD u Srbiji Kristofera Hila sa poslednjim jednostranim i protivpravnim akcijama Prištine i izrazio zabrinutost zbog sve češćih poziva na rat i sukobe kojima danima svedočimo iz Prištine

Petković je rekao da je Beograd nedvosmisleno opredeljen da sva otvorena pitanja i probleme na prostoru Kosova i Metohije rešava u okviru dijaloga u Briselu jer smatra da je to jedini put za pronalaženje trajnog i prekopotrebnog mira.

S druge strane, umesto pregovora, Aljbin Kurti želi da zvecka oružjem i preti srpskom narodu u pokrajini, dodao je Petković.

Beograd pretnje iz Prištine shvata veoma ozbiljno i očekuje i od međunarodne zajednice da na njih adekvatno reaguje, jer nema normalizacije odnosa pod oružjem i oklopnim vozilima, upozorio je Petković.

- Upravo najave iz Prištine da se u Briselu neće razgovarati o srpskim ličnim kartama i registarskim oznakama, niti da je Kurti spreman da formira ZSO, već da od 1. septembra najavljuje nove jednostrane mere, što pokazuje da Priština ne želi da gradi trajni mir i stabilnost na ovim prostorima. Svakodnevno svedočimo pokušajima Prištine da potpuno ukinu i obesmisle dijalog i sruše i svaki mogući most saradnje i poverenja koji bismo izgradili. Uprkos tome, Beograd ostaje opredeljen za dijalog - istakao je direktor Kancelarije za KiM.

On je sagovornika upoznao i sa koracima koje Beograd preduzima kada je reč o sprovođenju dogovorene Mape puta u oblasti energetike i još jednom podvukao da naša strana ispunjava sve preuzete obaveze u dogovorneim rokovima, ali da su nažalost poslednje akcije Prištine ostavreni pomak u dijalogu vratile tri koraka unazad.

Ukazao je i na porast etnički motivisanih incidenata prema Srbima, njihovoj i imovini SPC, za koje po pravilu niko nije sankcionisan i poručio da će uprkos militantnim nastojanjima Prištine Beograd nastaviti da insistira na dijalogu kao jedinom mehanizmu za rešavanje problema i normalizaciju odnosa, pri čemu, dodao je, ceni doprinos SAD procesu dijaloga.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija