• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Z. JEVTIĆ

17.08.2022

07:00

BIVŠI AMERIČKI IZASLANIK IMA "REŠENJE"! Grenel: Amerikanci da preuzmu dijalog Beograda i Prištine

Politika

BIVŠI AMERIČKI IZASLANIK IMA "REŠENJE"! Grenel: Amerikanci da preuzmu dijalog Beograda i Prištine

Podeli vest

Ričard Grenel, bivši izaslanik SAD za dijalog Beograda i Prištine, uveren je da bi Vašington trebalo da preuzme vođenje pregovora jer se Evropska unija pokazala nesposobnom!

Prema njegovim rečima, američki predsednik Džozef Bajden još nije dovoljno obavešten o tome šta se zaista dešava na Kosovu.

- Od suštinske je važnosti da se Amerikanci vrate u vođstvo i da ne dozvole Evropljanima da zadrže kontrolu. Međutim, nema izaslanika, nema nikog u Beloj kući ko ovo gleda. Morate imati osobu iz Bele kuće koja sve poznaje. A niko u Beloj kući ne gleda šta se dešava na Kosovu... - rekao je Grenel za portal 'Pavlović tudej'.

Komentarišući ovu izjavu, diplomata Milisav Paić, predsednik Srpskog spoljnopolitičkog kruga, ističe da je Grenel u pravu da je EU izgubila kredibilitet da vodi dijalog.

- Grenelovo mišljenje da bi SAD bile produktivnije od EU verovatno je tačno, ali bi to opet bilo na štetu naše zemlje. EU jeste izgubila svaki kredibilitet da vodi razgovore, jer nema jedinstven stav prema jednostrano proglašenoj nezavisnosti Kosova. Brisel nema sposobnost, niti autoritet da dovede dijalog Beograda i Prištine do obostranog prihvatljivog rešenja - naglašava Paić.

Diplomata Zoran Milivojević ocenjuje da je sada teško izvodljivo da Vašington preuzme dijalog.

- Grenelova ocena da je EU nesposobna da vodi dijalog Beograda i Prištine jeste tačna. Međutim, nemoguće je da Amerikanci preuzmu dijalog, jer bi to značilo da mora doći do debate na Generalnoj skupštini UN, u kojoj se mora usvojiti nova rezolucija koja okončava mandat EU kao posrednika - objašnjava Milivojević.

Rakić: Kvinta traži da priznamo Kosovo

Predsednik Srpske liste Goran Rakić izjavio je juče da su ambasadori zemalja Kvinte zatražili od Srba na severu Kosova da priznaju nezavisnost lažne države!?!

Rakić je rekao da se ovo desilo u ponedeljak na sastanku kojem su prisustvovali i direktor Kancelarije za KiM Petar Petković i četiri gradonačelnika sa severa pokrajine.

- Njihove zemlje podržavaju kosovsku nezavisnost i apsolutno podržavaju odluke Prištine, a naročito odluke o tablicama i ulazno-izlaznom dokumentu. Tvrde da je Priština uradila to u skladu sa Briselskim sporazumom. Mi smo rekli da to nije u skladu sa sporazumom, a oni su nas pozvali da prihvatimo realnost. Za nas je sve to potpuno neprihvatljivo! - rekao je Rakić.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Bg Dex 1970

pre 1 godinu

EU nema jedinstven stav po pitanju KiM, jer je to suština same demokratije. Ameri zajedno sa zemljama kvinte imaju jedinstven stav, a to je bezuslovno priznanje KiM kao nezavisnu državu od strane Srbije. Ne bi me čudilo da EU to zaista i učini i da Amerika posreduje u pregovorima. Kada se to desi, pregovora suštinski neće ni biti, jer će Kurtiju tada biti u potpunosti odrešene ruke. Ipak se svi nadamo da do toga neće doći. U svakom slučaju Srbiju čeka težak period i teške odluke. Živela Srbija!

zora

pre 1 godinu

Kvinta nije sposobna da odlucije o svojim unutrasnjim problemima a ne o nama. Pustimo ih da "propadnu" kao sto su krenuli a onda ce Srbija u saradnji sa normalnim silama pronaci svoj put.Mada mislim da je Kosovo oteto u ratu i da se tako mora vratiti kao u proslosti.

Miro

pre 1 godinu

Ne ko boga vas molim samo se izmaknite , sami ćemo.

Cicka

pre 1 godinu

Zamisljam kada bi gospodin Grenel rekao:" Doslo je vreme da priznamo realnost , mi smo tu neleglano, sve sto smo uradli je bilo nelegalno, izvinjavamo se svim zrtvama, zelimo mir kao i gospodin Vucic, povlacimo Bazu ali tek kada s euspostavi trajno mirno resenje na KiM i kada odu svi koji su neleglano prijavljeni na Kim JER NEMAJU DOZVOLU DRZAVE SRBIJE ". Pozdarv gospodinu Grenelu i da se pricuva , mozda bi on mogao da kaze ko je Trampa nagovarao da dok je vladao uporno proglasi virus KOVID 19 Kineskim virusom za koji verujem da je i napravljen zbog Kineza da ih opljacakaju uperivsi prstom na njih da plate svu stetu , ko MI6, CIA, FBI , ko ?.

Dani Kovac

pre 1 godinu

Citat: BIVŠI AMERIČKI IZASLANIK IMA "REŠENJE"! Grenel: Amerikanci da preuzmu dijalog Beograda i Prištine Komentar: E ovo je prvo i jedino pametno stå je rekao ovaj bifsi...

KURTI JE ADRESA ZA RAT, A NE BEOGRAD! Vesić: Pokazali smo da smo privrženi dijalogu i posvećeni očuvanju mira
Politika

KURTI JE ADRESA ZA RAT, A NE BEOGRAD! Vesić: Pokazali smo da smo privrženi dijalogu i posvećeni očuvanju mira

Narodni poslanik i član Predsedništva Srpske napredne stranke Goran Vesić rekao je da je saopštenje Evropske službe za spoljne poslove u kojem se izražava zabrinutost zbog nedavne eskalacije na Kosovu i Metohiji i u kome se izjednačava odgovornost srpske strane sa vlastima u Prištini kao "skandalozno" kao i da je "Kurti adresa za rat, a ne Beograd".

15.08.2022

07:47

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija