• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. DOBROMIROVIĆ

20.08.2022

15:38

DETALJI RAZGOVORA U BRISELU! OPASAN PLAN "KOSOVSKOG PREMIJERA", Kurti proteruje Srbe "po zakonu"?!

Tanjug/Jadranka Ilić/ Beta

Politika

DETALJI RAZGOVORA U BRISELU! OPASAN PLAN "KOSOVSKOG PREMIJERA", Kurti proteruje Srbe "po zakonu"?!

Podeli vest

Takozvani premijer lažne države Kosovo Aljbin Kurti objavio da će Srbima sa severa pokrajine izdavati dokumente na 90 dana, nakon čega će morati da odu "preko granice"!?!

Aljbin Kurti, samozvani premijer lažne države Kosovo, planira da Srbima na severa pokrajine od 1. septembra izdaje "kosovske" dokumente na rok 90 dana, posle čega će oni morati da odu "preko granice"!?!

Ovo je, verovali ili ne, sam Kurti najavio u Briselu, na sastanku sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i predstavnicima EU i SAD. Prema ovom Kurtijevom planu, o kome je juče javno pričao direktor Kancelarije za KiM Petar Petković, nakon što Srbima sa severa Kosova budu otete srpske lične karte i oni budu naterani da prihvate "kosovske isprave", posle 90 dana moraće da napuste pokrajinu i ponovo zatraže dokumente koje izdaje Priština!?! Na sve to, Srbi neće imati nikakve garancije da će im dokumenti biti ponovo izdati i da će moći da se vrate svojim kućama!?!

Došao da sve odbije

Petar Petković kaže da Kurti ovim "perfidnim kvazizakonskim manevrom" želi da protera Srbe sa Kosova i Metohije, što država Srbija i predsednik Aleksandar Vučić nikada i nipošto neće dozvoliti.

Neće proći

Namera Kurtija očigledno jeste da zatre srpsko postojanje na KiM. E ne da Srbija, to mu neće dozvoliti predsednik Vučić!
Petar Petković, Kancelarija za KiM

- Kurti sada traži da taj njihov ulazno-izlazni dokument važi 90 dana i da Srbi koji su odvajkada tu na Kosovu nakon tog vremena moraju da napuste svoja ognjišta, da izađu sa prostora Kosova i Metohije, kako bi ponovo mogli da dobiju taj papir! To, naravno, nema nikakve veze sa slobodom kretanja i sa bilo kakvim zakonima. Cilj i namera Kurtija očigledno jesu da zatre srpsko postojanje na KiM i o tome se radi i kada je reč o ličnim kartama i kad je reč o registarskim tablicama. E ne da Srbija to ni Kurtiju niti će bilo kome drugom to dozvoliti predsednik Vučić! - poručuje Petković.

Prema njegovim rečima, pregovori u Briselu bili su izuzetno teški, a srpska delegacija se dosledno borila za mir i pronalaženje kompromisnog rešenja.

- Beograd je izašao sa dva predloga o slobodi kretanja kojima bi se situacija normalizovala i pre 1. septembra, za kada je Priština najavila sprovođenje skandalozne odluke o registarskim tablicama, ali Kurti je odbio oba predloga... Prvi predlog je bio u vezi sa ličnim kartama, bili smo spremni da prihvatimo ono što je dogovoreno 2. jula 2011. godine, a to je Sporazum o slobodi kretanja koji su potpisali Borko Stefanović i Edita Tahiri. Bili smo spremni da građanima Srbije koji imaju prebivalište u centralnoj Srbiji Priština izdaje ulazno-izlazni dokument kada idu na KiM. Bili smo spremni na to, ali je to apsolutno neprihvatljivo da takvo pravilo važi i za Srbe koji žive na KiM. Njima niko nema pravo da ukida ličnu kartu, jer oni tu žive! Kurti je, međutim, to odbio! - naglašava Petković, dodajući da je isto bilo i sa registarskim tablicama.

Vučić se obraća u nedelju

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratiće se u nedelju povodom razgovora sa Aljbinom Kurtijem u Briselu. Vučić će prethodno imati sastanak sa predstavnicima Srba sa KiM.

- Vučić je odložio obraćanje zbog toga što i dalje danonoćno radi na pronalaženju rešenja. Mi moramo da vidimo šta da radimo da sačuvamo mir, stabilnost i živote naših ljudi na KiM. Vučić nikada ne obećava nerealno i ono što ne može da ispuni. Ne zavisi sada, naravno, sve od nas, ali kada Vučić nešto kaže, on iza svojih reči stoji - rekao je Petar Petković, direktor Kancelarije za KiM.

- Drugi predlog koji se tiče registarskih tablica bio je da se takođe držimo sporazuma iz 2011. godine, prema kojem svi vlasnici automobila sa prebivalištem na KiM koriste KS ili "RKS" tablice. Predložili smo da svi vlasnici preregistruju vozila na KS tablice, koje su statusno neutralne i koje je UNMIK izdavao od 1999. godine, ali je Kurti to kategorično odbio. A prištinska "vlada" je pre godinu dana, mimo dogovora, jednostrano je ukinula KS tablice - ističe Petković, uz konstataciju da je iz činjenice da je Kurti sve predloge odbio jasno da u Brisel nije došao da razgovara i traži rešenje.

- Vučić je vodio računa da sve vreme svi članovi tima ostanu mirni i staloženi, isključivo posvećeni pronalaženju rešenja. Da ne dozvolimo ni u jednom trenutku da nas Kurti isprovocira, a bilo je i takvih momenata - rekao je Petković.

Komentarišući dešavanja u Briselu, diplomata Zoran Milivojević upozorava da će Kurti istrajati na politici koja podrazumeva razgovor isključivo o tzv. "međusobnom priznanju".

- Ušli smo u period krajnje neizvesnosti. Suočeni smo sa novim tenzijama zbog odlučnosti Prištine da sprovede jednostrane mere. Sada je ispit na onoj trećoj strani, na zapadnim centrima moći, ostaje da vidimo da li će i kako delovati i uticati na prištinsku stranu. Potpuno je jasno da Kurti indirektno ima izvesnu stranu podršku za svoju poziciju. Srbija neće moći da toleriše ugrožavanje života, opstanka i normalnog življenja, to je crvena linija i nadam se da svi u svetu to dobro razumeju... - kaže Milivojević.

Moj ugao

KRISTOFER HIL, AMBASADOR SAD

Očigledno su svi razočarani što u Briselu nismo mogli da rešimo kratkoročna i dugoročna pitanja. Jasno je da je srpska strana došla na razgovore u pozitivnom duhu.

Priština sluša SAD

Suzana Grubješić, potpredsednica Centra za spoljnu politiku, ocenjuje da nije ni bilo prevelikih očekivanja od sastanka u Briselu, ali kaže da se i dalje nada nekom dogovoru u "zaustavnom vremenu".

- Činjenica jeste da EU još nije u stanju da primora Prištinu da ispuni ono na šta se obavezala Briselskim sporazumom pre devet godina. Realno, na prištinske vlasti mogu da utiču jedino SAD i videćemo da li će se to i desiti, nadam se da hoće... Situacija na KiM nije nimalo jednostavna i zato su Srbi na Kosovu na oprezu - zaključuje Grubješićeva.

U Severnoj Mitrovici osvanule zastave "UČK" i "velike Albanije"!

U naselju Suvi Do u Severnoj Mitrovici osvanule su zastave "UČK" i "velike Albanije" sa likovima zloglasnih balista Ismaila Ćemaljija i Ise Boljetinca, a u "kosovskoj policiji" kažu da o ovom slučaju nije pokrenuta istraga!

Na drugoj strani, ta ista "kosovska policija" pokrenula je istragu o grafitima: "Ne brinite", "Tu smo" i "Čekamo", koji su osvanuli u Severnoj Mitrovici, a uz koje stoji potpis "Severna brigada".

Foto: Kosovo Online

 

BONUS VIDEO




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Car

pre 1 godinu

Ako se ovakvo stanje jos produzi u nedogled kao dosad, srbi sa kosova ce se sami iseliti, netreba niko da ih protjeruje. Pa ko je lud da cijeli zivot trpi psihicku torturu i nasilje ?

Drina

pre 1 godinu

Ako Kurti zaista misli da protera Srbe sa KiM, bilje mu je da od te ideje što pre odustane.

Nikola

pre 1 godinu

Srbija će braniti svoje nacionalne interese i neće dozvoliti takvo ponašanje od strane Kurtija. Ko je on da postavlja granice i proteruje Srpski narod sa svojih vekovnih ognjišta???'

Vera

pre 1 godinu

Neverovatna je kolicina zla koja se nalazi u Kurtiju

Goran

pre 1 godinu

Kurti se uzalud trudi, nece mu poci za rukom zao plan

Aleksandar

pre 1 godinu

Kurti na umu ima samo jedno,da protera nase ljude sa Kosova,Ali nas predsednik to nece dozvoliti,borice se svim silama da do toga ne dodje.

Branka

pre 1 godinu

Neka nam neko objasni kakav je to zakon po kome on moze proteruje Srbe I da im daje ultimatum. Sramota.

Jelena

pre 1 godinu

Kurtijeva zloba nema granica ni mere, ali Srbi su tvrd orah!

Ana

pre 1 godinu

Srbija se bori da sačuva mir i stabilnost i dodje do kompromisa sa Prištinom.

Mara

pre 1 godinu

Srbija će se maksimalno truditi da sačuva mir ali i da obezbedi pristojan život srpskom narodu na KiM.

Gaga

pre 1 godinu

Srbija ne sme da nasedne na provokacije Kurtija već da sačuva mir

sasa

pre 1 godinu

Tolika kolicina mrznje i zla u Kurtiju,to je prosto neverovatno

sasa

pre 1 godinu

Imam utisak kao da Kurti nastoji da po svaku cenu izazove krizu na Severu KiM

Patak

pre 1 godinu

Jasno je da ce sa Kurtijem biti tesko bilo sta dogovoriti,jer odbija svaki kompromis

Pavlovic

pre 1 godinu

Cilj Kurtija je da protera,ponizi, srpski narod na KiM,samo sto nece uspeti u toj nameri

Drina

pre 1 godinu

Ako Kurti zaista misli da protera Srbe sa KiM, bilje mu je da od te ideje što pre odustane.

Glasinac

pre 1 godinu

Car: Neće se Srbi seliti sa KiM jer to neće dozvoliti Srbija.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Hoće li Nađ biti trener Partizana i naredne sezone? (ANKETA)
Partizan

Hoće li Nađ biti trener Partizana i naredne sezone? (ANKETA)

Trener fudbalera Partizana Albert Nađ imenovan je pre dva dana za šefa stručnog štaba crno-belih i tom prilikom potpisao je ugovor na godinu i po dana. Međutim, to suštinski ne mora ništa da znači i od više faktora zavisi koliko će se Nađ zaista zadržati na poslu o kojem je sanjao.

01.05.2024

14:01

Planeta

"Okončajte ovo odmah!" Haos u Americi! (FOTO, VIDEO)
Planeta

"Okončajte ovo odmah!" Haos u Americi! (FOTO, VIDEO)

Veliki broj njujorških policajaca ušao je u utorak uveče na Univerzitet Kolumbija i priveo oko 50 propalestinskih demonstranata, nekoliko sati nakon što je gradonačelnik Njujorka poručio da protest studenata koji dve nedelje paralizuje tu obrazovnu instituciju "mora odmah da se okonča".

01.05.2024

12:17

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!
I dunđeri i neimari

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!

Praznik rada danas praznuju i oni koji rade i oni koji još nemaju ni dan radnog staža. Ovaj dan, međutim, nekada je bio poseban za Crnotravce! Samouki zidari, tesari, kamenoresci bili su nekada najtraženiji majstori...Ovo je priča o njima.

01.05.2024

08:15