• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Kurir/Informer

23.08.2022

15:25

BRANIO JE SRBE RAME UZ RAME SA SVOJIM VOJNICIMA U NAJKRVAVIJOJ BORBI! Evo ko je bio Božidar Delić i kako je govorio o KiM posle rata

printscreen facebook

Politika

BRANIO JE SRBE RAME UZ RAME SA SVOJIM VOJNICIMA U NAJKRVAVIJOJ BORBI! Evo ko je bio Božidar Delić i kako je govorio o KiM posle rata

Podeli vest

General Božidar Delić (66) preminuo je danas nakon duge i teške bolesti BRANIO JE SRBE U NAKRVAVIJOJ BORBI RAME UZ RAME SA SVOJIM VOJNICIMA: Evo ko je bio general Delić OVAKO JE POSLE RATA GOVORIO O KIM

General Božidar Delić rođen je u Petrovcu, kod Đakovice, 8. januar 1956. Bio je srpski političar, narodni poslanik, penzionisani general-major Vojske Srbije i Crne Gore, bivši potpredsednik Narodne skupštine Republike Srbije.

General Božidar Delić je komandovao odbranom Paštrika, a koje su postale simbol borbe.

Podsetimo, "Operacija Strela" odnosno Bitka na Paštriku je bila agresivna vojna operacija, sadržana u skupu napadačkih borbenih dejstava OVK potpomognutih snagama albanske vojske, NATO, stranim plaćenicima i NATO instruktorima, a protiv jedinica Vojske Jugoslavije u periodu od 26. maja do 10. juna 1999.

Foto: Beta

Božidar Delić

Od 2002. do 2005. godine se nalazio na dužnosti u Operativnoj upravi Generalštaba Vojske Jugoslavije i Vojske Srbije i Crne Gore. Penzionisan je 2005. godine.

Podsetimo, prekomandovan je 1995. godine na mesto komandanta 549. motorizovane brigade Vojske Jugoslavije, koja se nalazila u sastavu Prištinskog korpusa Treće armije.

Komandovao je brigadom za vreme rata na Kosovu i Metohiji, odnosno tokom NATO agresije 1999. godine.

Bio je u Srpskoj radikalnoj stranci, kao i u Srpskoj naprednoj stranci, pa u pokretu "Ljubav, vera, nada" ali je sve ove stranke napustio. U januaru 2022. objavljeno je da je napustio pokret "Ljubav vera nada" i da je osnovao pokret "Nema nazad – iza je Srbija" sa kojim je nastupio na opštim izborima u Srbiji 2022. u koaliciji NADA čiji je bio nosilac izbrone liste na parlamentarnim izborima.

Svoje vojnike smatrao porodicom

U jednom intervjuu je rekao da je svoje vojnike smatrao porodicom.

- U ratu je to nešto sasvim drugačije. Važno je da svaki vojnik ima poverenje u svog starešinu. Kada se pokaže znanje, i da vi rukujete sa svim vrstama oružja koja postoje, da vojnik shvati da se vi brinete o njemu, on će vas slediti bez razmišljanja. Svoje vojnike sam doživljavao kao svoju porodicu, kao svoju decu. Često sam im govorio da je nedopustivo da se desi da neko ostavi vojnika u nekoj teškoj situaciji, ranjenog ili mrtvog. Svi ima da ginemo za jednog, jer ako zna da ga njegov starešina nikada neće ostaviti, onda i ne razmišlja o nekim stvarima - rekao je general tada.

Foto: printscreen facebook

Takođe, uvek je isticao da je Kosovo i Metohija naša teritorija.

- Mi se moramo vratiti na Kosovo i Metohiju, to je nešto što mora svima da bude jasno i nešto čega svi mora da budu svesni. I kakvi god pritisci bili, oni koji vode Srbiju ne mogu i ne smeju da podlegnu pritiscima. To je naša teritorija, uvek je bila naša. Kao takva je zapisana zapisana u svim međunarodnim dokumentima - ispričao je medijima general Delić tada.

Božidar Delić je nedavno je ispred koalicije NADA izabran za potpredsednika Skupštine Srbije.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
master

pre 1 godinu

Generale neka ti je VECNA SLAVA, i laka crna zemlja.

sledeća vest

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

U Salonu Muzeja grada Beograda otvorena velika samostalna izložba "Anatomija zvuka" umetnika Marka Kusmuka (FOTO)
Kultura

U Salonu Muzeja grada Beograda otvorena velika samostalna izložba "Anatomija zvuka" umetnika Marka Kusmuka (FOTO)

Nakon izuzetno uspešnih samostalnih i grupnih izložbi širom Evrope i regiona mladi, ali već afirmisani, slikar Marko Kusmuk svoj novi opus predstavlja beogradskoj publici na velikoj samostalnoj izložbi "Anatomija zvuka" u Salonu Muzeja grada Beograda. Na izložbi, koja će biti otvorena do 28. jula, predstavljeno je 65 slika, a umetnik je izložio i svoju prvu skulpturu.

06.07.2024

17:48

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija