• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

30.08.2022

17:19

PETKOVIĆ: Prištini nije stalo do sudbine nestalih

Tanjug/Strahinja Aćimović

Politika

PETKOVIĆ: Prištini nije stalo do sudbine nestalih

Podeli vest

Današnje istupanje predstavnika Privremenih institrucija samouprave u Prištini na Međunarodni dan nestalih pokazuje da njima nije stalo ni do sudbine nestalih, ni do rešavanja ovog pitanja, već isključivo do napada na zvanični Beograd, kaže direktor Kancelarije za KiM Petar Petković

- U najmanju ruku su degutantni i neprimereni pokušaji politizacije ovog duboko humanog pitanja od strane Aljbina Kurtija i Vjose Osmani, kojima su obračun sa zvaničnim Beogradom i antisrpska agenda iznad svakog drugog motiva i cilja, a nestali tokom sukoba na Kosovu i Metohiji za njih su samo oruđe za neuspelu političku propagandu - kaže Petković i dodaje da je za razliku od Prištine Beograd nepokolebljivo opredeljen da se potraga za nestalima izdigne iznad dnevne politike i da se rasvetli sudbina 1.620 nestalih lica.

Petković kaže i da su zbog toga što veruju da porodice i preminuli zaslužuju mir pokrenuli to pitanje u okviru dijaloga u Briselu.

Podseća da je Beograd do sada pretražio sve, ukupno 23 lokacije, koliko je Priština zahtevala u okviru potrage za nestalim licima, a među njima je i poslednja rudnik Štavalj, dok vlasti u Prištini i dalje odbijaju da sa srpskim i međunarodnim ekspertskim timovima omoguće pretragu devet lokacija, za koje Beograd poseduje informacije da skrivaju tela ubijenih Srba.

Petković naglašava i da je Beograd zahtevao da se pretraže Košare, Lapušnik kod Glogovca, Dojnice kod Prizrena, Javor kod Suve Reke, Jugovo kod Istoka, Budisavci i Baljevac kod Kline, Livačko jezero kod Gnjilana i Meja kod Ðakovice, ali do dana današnjeg Priština to ne dozvoljava.

- Beograd će nastaviti da insistira da se rasvetli sudbina svakog pojedinačnog lica koje se vodi kao nestalo tokom sukoba na KiM i da ulaže maksimalne napore da se i u okviru dijaloga u Briselu postigne sporazum koji bi trebalo da pruži značajan okvir i osnovu za rešavanje ovog civilizacijskog pitanja - poručuje Petković i konstatuje da se pokazalo da Priština ne želi da se rasvetli sudbina nestalih već da ovim pitanjem pokušava da ucenjuje i pritiska Beograd.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija