• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

15.09.2022

19:17

Nebojša Bakarec: Efraim Zurof - predavanje u Skupštini Srbije

Privatna arhiva

Politika

Nebojša Bakarec: Efraim Zurof - predavanje u Skupštini Srbije

Podeli vest

Danas sam imao čast da čujem izvanredno predavanje u Skupštini Srbije, dr. Efraima Zurofa, velikog prijatelja Srbije. Gospodina Zurofa je juče primio predsednik Republike Srbije, Aleksandar Vučić. Predavanje su organizovali Skupština Srbije i ambasada Izraela. Prisutnima su se obratili gospodin ambasador Izraela, Jahel Vilan, gospodin Vladimir Marinković, predsednik društva Srpsko-američkog prijateljstva, i gospođa Marina Raguš, zamenica predsednika poslaničkog kluba SNS. Na predavanju je bio prisutan i predsednik poslaničkog kluba SNS, gospodin Milenko Jovanov. Gospodin dr. Efraim Zurof je direktor „Centra Simon Vizental“, izraelski istoričar američkog porekla. U poslednje tri decenije odigrao je ključnu ulogu u hvatanju i procesuiranju nacista. Poznat je kao „poslednji lovac na naciste“. Posebno je poznat po tome što je ušao u trag zapovedniku ustaškog logora Jasenovac, Dinku Šakiću. Član je Međunarodne komisije za utvrđivanje istine o Jasenovcu, piše narodni poslanik i član Predsedništva SNS Nebojša Bakarec

Doktor Zurof je govorio o revizionizmu, negiranju holokausta, o novim vidovima antisemitizma, o negiranju zločina u Hrvatskoj (Hrvatska odbija da se suoči sa svojim zločinima), o promeni narativa negiranja holokusta, o kolaboracionistima – lokalnim nacistima u zemljama istočne Evrope koji su vršili zločine. Efraim Zurof je govorio o tome kako Sovjeti nisu zvanično priznali holokaust zbog bratstva i jedinstva komunista. Doktor Zurof je izneo procene naučnika o razmerama genocida u Jasenovcu. Predavanju je prisustvovalo oko 30 narodnih poslanika. Posle izalaganja dr. Zurofa vođena je zanimljiva diskusija, kroz pitanja narodnih poslanika. Pitanja su postavili mnogi poslanici. Prvo pitanje je postavio autor ovog teksta. Posle toga pitanja su postavili  poslanici Lav Pajkić, Zoltan Dani, Dragoljub Acković, i Draginja Vlk.

Da bih postavio pitanje doktoru Zurofu napravio sam kratak uvod. Govorio sam o Kurtijevom fašizmu na Kosovu i Metohiji. Rekao sam sledeće: „Zahvalan sam vam na odličnom predavanju. Govorili ste i o Balkanu. Posle Drugog svetskog rata nije izvršena denacifikacija KiM, Hrvatske, ali i Ukrajine. U Albaniji je denacifikaciju izvršio Enver Hodža. Na Kosovu nije niko. Vi ste g. Zurof osudili najavu Kurtijevih vlasti da žele da rekonstruišu kuću albanskog nacističkog zločinca Džafera Deve, u južnom delu Kosovske Mitrovice. Tim povodom je osuđujuće je reagovao i nemački ambasador na Kosovu, ali je rekao da će rekonstrukcija biti nastavljena. Ukazao bih na izuzetno negativnu pojavu čiji je nosilac vlast lažne države Kosovo, a to je puzeći Kurtijev fašizam. Kurtijeva partija „Vetevendosje“ je najjasniji nastavljač albanske fašističke politike. Kurti je fašista zaogrnut u ruho anarho levičara. To je samo dimna zavesa. Današnji fašizam, uglavnom ne nastupa pod kukastim krstovima, i nacifašističkim obeležjima iz prošlosti. Današnji fašizam se prikriva, zaogrće, predstavlja drugačije. Uostalom, Hitlerova nacistička partija je bila nominalno socijalistička i radnička (Nacional socijalistička nemačka radnička partija – National Sozialistische Deutsche Arbeiter Partei – NSDAP). Takođe, Benito Musolini, osnivač Italijanskog fašizma, je do 1914. (tada je imao 31 godinu) bio levičar, i predsednik italijanske Socijalističke partije (PSI- Partito socialista Italiano).

Albanski fašizam postoji od 1939. Na Kosmetu postoji kontinuitet Kurtijeve politike sa albanskim fašizmom. Osnovni cilj fašističke partije Bali Kombetare je bio stvaranje Velike Albanije. Osnovni cilj Kurtija je isti, ujedinjenje Albanije i Kosova. Kurtijevu fašističku politiku najviše odaju dela – nasilje  prema Srbima. Od kada je on na vlasti broj napada na Srbe je porastao za 50 odsto. U dve godine Kurtijeve vlasti broj etnički motivisanih incidenata na KiM, protiv Srba iznosi 220. Danas na KiM deluju čak tri stranke koje u nazivu sadrže ime Bali Kombetare, fašističke albanske stranke iz II sv. rata. Na Kosovu gotovo u svim gradovima postoje stotine ulica koje su nazvane po albanskim fašistima (ulice Džafera Deve, ulice Midhata Frašerija, ulice Mustafe Kruje, ulice Redžepa Mitrovice, ulice Šabana Poluže itd.) Teroristička UČK je bila direktan nastavljač Bali Kombetare. Poseban doprinos evoluciji fašizma, albanski fašisti su dali 1999. kada su ubili oko 1000 Srba otevši im organe, o čemu svedoči izveštaj Dika Martija i Saveta Evrope. Ne smemo zaboraviti da su Albanci nad Srbima počinili genocid  u 18. i 19 veku. Evo baš juče Albanci su pokušali da ubiju Srbe, oca i sina, Nemanju i Sašu Mitrovića, ispred njihove kuće u selu Babin Most kod Obilića. Nanet im je niz teških telesnih povreda nožem. S obzirom da Izrael i Kosovo imaju diplomatske odnose, pitam g. Zurofa i g. ambasadora Iraela, Jahela Vilana, šta mogu da urade „Centar Simon Vizental“ i ambasada Izraela na Kosovu, povodom narastajućeg Kurtijevog fašizma na Kosovu i Metohiji?“.

Gospodin Zurof je rekao da nije stručnjak za Kosovo, ali da pozdravlja moje istraživanje i podatke. Pitao me je šta ću da uradim tim povodom, kao poslanik? Rekao sam g. Zurofu da sam obajvio kraću studiju o Kurtijevom fašizmu, na veb stranicama cenjenog „Informera“ i na svom sajtu „Bakarec.Politika“, i da sam studiju poslao mnogim narodnim poslanicima, i drugim državnim funkcionerima, i da sam o tome govorio u Skupštini Srbije, u raspravi o Izveštaju o Kosovu i Metohiji. Potom su ostali poslanici postavljali zanimljiva pitanja g. Zurofu, o Hrvatskom revizionizmu, o hravatskoj zabrani posete Jasenovcu, predsedniku Vučiću, o broju Roma koji su stradali u Jasenovcu, o sukobu Rusije i Ukrajine itd. Posle predavanja upoznao sam se sa njegovom ekselencijom, ambasadorom Izraela, g. Jahelom Vilanom, koji mi je rekao da Izrael nema ambasadu na Kosovu, i da poslove diplomatskih odnosa sa Kosovom, obavlja direktno Jerusalim. Bila mi je čast što sam upoznao g. Efraima Zurofa i rukovao se sa njim.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Netanijahu ima jezive planove! Etnički čista Gaza i rat SAD-a protiv Irana za njega je idelno rešenje! (VIDEO)
Live TV

Netanijahu ima jezive planove! Etnički čista Gaza i rat SAD-a protiv Irana za njega je idelno rešenje! (VIDEO)

Sukob u Gazi eksalira i čini se da se širi na druge frontove. Izrael odlučan da odgovori na napad Irana. Da li zaista Netanijahu gura SAD u rat protiv Irana? Na ovu temu u emisiji "Rat uživo" govorili su bivši potpukovnik KOS-a Ljuban Karan i politikolog, prof. dr Vladimir Pavićević. Uživo u program iz Frankfurta uključio se i politikolog Andreja Lović koji je govorio o tome na koji način Nemačka posmatra ovaj rat. U drugom delu emisije gosti su govorili o ratu u Ukrajini. O ovoj temi govorio je i kapetan garde Branislav Živković koji se putem vajber linka uživo uključio u program.

15.04.2024

19:57

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija