VUČIĆ SASUO ISTINU U LICE VELIKIM SILAMA! Istorijski govor predsednika Srbije: Zašto pravite razliku između suvereniteta Ukrajine i suvereniteta naše zemlje?!

printscreen

23:57 Politika 62

Informer.rs | 21. 09. 2022.

VUČIĆ SASUO ISTINU U LICE VELIKIM SILAMA! Istorijski govor predsednika Srbije: Zašto pravite razliku između suvereniteta Ukrajine i suvereniteta naše zemlje?!

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se na 77. Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija i oštrim govorom uporedio slučajeve Srbije i Ukrajine

Nakon što je pozdravio predsednika Generalne skupštine, generalanog sekretara i sve prisutne, predsednik Vučić je istakao da mu je izuzetna čast da se obrati u ime Republike Srbije.

- Ne ljutite se, zbog ograničenog vremena, danas ću preskočiti teret formalnosti, kurtoazna obraćanja, pozdravljanje pristutnih i odsutnih i govoriti direktno o suštini onoga zbog čega smo se sastali. Ja sam ovde po ko zna koji put. Težina trenutka u kojem se nalazimo obavezuje me da sa vama podelim teške reči, ali istinite. Sve ovo što danas radimo deluje impotentno i bledo. Naše reči odzvanjaju šuplje i prazno spram stvarnosti sa kojom smo suočeni. A ta stvarnost je da ovde zapravo niko nikoga i ne sluša, niko ne teži stvarnim dogovorima i rešavanju problema i skoro svi brinu samo o svojim interesima, neretko gazeći u tom procesu osnovne principe međunarodnog prava , bacajući pod noge Povelju UN i druge dokumente na kojima je ova organizacija zasnovana - rekao je na početku obraća predsednik Srbije.

On je rekao da za to nije kriv ni Antonio Gutereš ni bilo ko iz UN, već one sile koje ne vode računa ni o čemu osim o zadovoljenju sopstvenih političkih, ekonomskih i na žalost, vojnih ciljeva.

- Svedoci smo da doba u kojem živimo odlikuje usložnjavanje globalne geopolitičke situacije. Naša generalna debata održava se u uslovima narušenog svetskog mira, u meri koja nije viđena još od Drugog svetskog rata i od vremena osnivanja Ujedinjenih nacija. Globalni izazovi sa kojima se suočavamo prete da iz temelja izmene međunarodnu bezbednosnu arhitekturu i ugroze uspostavljeni međunarodno pravni poredak. Ovako složena vremena, zahtevaju puno mudrosti i zajedništva kako bismo sačuvali mir kao apsolutno najznačajniju tekovinu utkanu i u same osnove organizacije Ujedinjenih nacija dodao je predsednik.

Informer

Vučić u UN

Vučić je rekoa da želim da precizno i jasno iznese viđenje Srbije o pet ključnih izazova sa kojima smo danas suočeni:

- Pod jedan: Povratak miru i očuvanje globalne stabilnosti i ; pod dva: Očuvanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta međunarodno priznatih država, članica ove organizacije, kao ključnog pricipa međunarodnosg javnog prava i odnosa među državama; pod tri: Energetska bezbednost u uslovima globalne krize; pod četiri: Finansijska sigurnost siromašnih i zemalja u razvoju i pod pet: Snabdevenost hranom u uslovima ratom presečenih globalnih linija snabdevanja.

Aktuelni globalni uslovi sve češće nas opominju da princip mirnog rešavanja sporova nema alternativu. Ovo načelo aktuelnije je danas više nego ikada i najbolje je opisano u preambuli Povelje Ujedinjenih nacija u kojoj se poziva: „Da budemo tolerantni i da zajedno živimo u miru jedni sa drugima kao dobri susedi“. Odricanje od upotrebe sile i mirno rešavanje sporova stubovi su na kojima se zasniva svetska stabilnost, ali oni moraju biti praćeni principima poput neselektivnog poštovanja Povelje Ujedinjenih nacija, primene obavezujućih rezolucija Saveta bezbednosti UN i osnovnih načela važećeg međunarodnog javnog prava - istakao je Aleksandar Vučić.

Kada je reč o očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta međunarodno priznatih država, članica ove organizacije, Srbija podržava teritorijalni integritet svih država članica UN, uključujići i teritorijalni integiret Ukrajine, naglasio je Vučić.

- Na taj način, pomašalo smo se odgovorno, ozbiljno u ovom visokom domu. Od mnogih govornika čuli smo priče o agresiji i narušavanju teritorijalnog integriteta Ukrajine, mnogi kažu da je to prvi sukob na tlu Evrope od drugog svetskog rata. Ali istinu da je prvi put narušen integritet jedne zemlje u Evropi i to, Srbije koja nije izvršila napad na bilo koju drugu suverenu zemlju se uporno prećutkuje. Tražimo jasan odgovor na pitanje koje već godinama postavljam mojim sagovornicima, liderima mnogih zemalja – u čemu je razlika između suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine, i suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije, koji je grubo narušen, a čemu mnogi od Vas daju međunarodno priznanje i legitmitet? Nikada ni od koga nisam dobio racionalan odgovor na to pitanje.

Informer

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u UN

Predsednik je podsetio da Srbija nije nogom kročila na tuđu teritoriju, niti ugrozila teritorijalni integritet ma koje suverene države, da bi bilo ko protiv nje intervenisao ili proveo agresiju, onako kako je to učinjeno 1999. godine.

- To ipak nije sprečilo NATO da napadne jednu suverenu zemlju i to bez odluke Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija. To što je po završetku oružanog sukoba potpisan sporazum sa NATO čije odredbe su predviđale usvajanje rezolucije Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244, a kojom je potvrđen i garantovan delimični suverenitet i potpuni teritorijalni integritet Srbije, nije sprečilo mnoge države Zapada da priznanjem jednostrano proglašene nezavisnosti „Кosova“ iznova pogaze teritorijalni integritet naše zemlje. Upravo zbog ovakvog iskustva kroz koje je Srbija prošla i još uvek prolazi, uveren sam da imam puno pravo da na ovom mestu citiram reči velikog Martina Lutera Кinga – „Nepravda učinjena bilo gde je ujedno i pretnja pravdi svuda“ (Injustice anywhere is threat to justice everywhere). Ove reči stoje kao podsećanje, ali i opomena svima nama - rekao je za govornicom UN, Aleksandar Vučić.

Bez obzira na to što još uvek i sami osećamo posledice grubog kršenja osnovnih odredbi međunarodnog javnog prava, mi od temeljnih principa Ujedinjenih nacija ne odustajemo, poručio je Vučić i dodao:

- Nastavićemo da se zalažemo za dosledno poštovanje načela nepovredivosti granica, uvažavanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta i svih ostalih država članica Ujedinjenih nacija. Uprkos ovakvom našem stavu, mnogi u ovoj sali i danas imaju problem sa poštovanjem teritorijalnog integriteta Srbije. Pitate se zašto? Zato što oni poseduju silu, a mi smo u njihovim očima mali i slabašni. Međutim, kao što ste mogli da čujete, mi ipak imamo snage da na ovom mestu iznesemo istinu.

Posebnu zahvalnost dugujemo svim onim državama članicama Ujedinjenih nacija, a one u ovom trenutku čine neupitnu većinu u ovoj Skupštini, koje podržavaju teritorijalni integritet Republike Srbije, posebno na prostoru i teritoriji Кosova i Metohije. Dodatno ohrabruje što se broj zemalja koje podržavaju pozicije Srbije uvećao u periodu između održavanja dve sednice, što je trend koji se mora nastaviti, jer je od posebnog značaja da ostanemo verni osnovnim principima utkanim u Povelju Ujedinjenih nacija, poput načela nepovredivosti granica.

Republika Srbija i ja kao njen predsednik, veoma strpljivo i sa mnogo dobre volje tragamo za kompromisom u vezi sa Кosovom i Metohijom, pod pokroviteljstvom Evropske unije, a u okviru dijaloga Beograda i Prištine, podsetio je predsednik Vučić.

- To je težak proces, on traje već duže od deset godina, ali mi ne vidimo alternativu. Bolje je sto godina pregovarati nego jedan dan ratovati. Uveren sam da ćemo doći do obostrano prihvatljivog rešenja, zasnovanog na kompromisu, zato što je to apsolutno jedini način da postignemo naš cilj, a to je uspostavljanje dugotrajnog mira, kao preduslova prosperitetnog života za Srbe i Albance na našim prostorima. Sve druge opcije smo već istrošili i bar što se tiče Srbije ne želimo ni u snu da se vraćamo na staze sukoba, konflikta i krvoprolića. Region Balkana ne može da podnese još jedan sukob. Ja se uzdam da ćemo u tom naporu imati dobru volju i razumevanje naših međunarodnih partnera, zato što i oni dobro znaju da su neke ranije odluke njihovih vlada bile loše i da nisu radile za budućnost našeg regiona i svetskog mira. Beograd ovaj proces vodi u veoma kompleksnim okolnostima u kojima je prisutan hibridni rat i prljava kampanja u delu međunarodne javnosti protiv naše zemlje na različitim poljima. Dovoljno je da vas samo podsetim na citate i navode svetskih medija da će Srbija napasti svoje susede i da predstavlja pretnju po regionalnu stabilnost. Naravno, to se nikada nije dogodilo, i to je bila samo jedna u nizu brojnih laži protiv Republike Srbije. Srbija je okarakterisana kao potencijalni faktor destabilizacije u regionu, samo zato da ne bi govorila istinu - da princip nepovredivosti granica mora podjednako da važi za sve. Srbija je bila i biće faktor stabilnosti u celom regionu. Srbija, uprkos mnogim neistinama i falsifikatima, podržava Dejtonski mirovni sporazum. Teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine i integritet Republike Srpske unutar Bosne i Hercegovine. I zato što je smatrala da politika sankcija koje su danas uvedene protiv Ruske Federacije nikome ne može doneti dobre rezultate - rekao je Vučić.

Mi smo sa druge strane uvereni da narodi Balkana imaju kapacitet da nastave suživot u budućnosti kao prijatelji i partneri koji imaju zajedničku viziju članstva u ujedinjenoj Evropi. To dobro znam, zato što smo već prevazišli mnoge barijere koje su između naših naroda stajale godinama i koštale su nas hiljada života i protraćene budućnosti. Srbija i Albanija, na primer, danas imaju najbliže i najprijateljskije odnose u celoj svojoj viševekovnoj zajedničkoj istoriji na prostoru Balkanskog poluostrva, naglasio je predsednik Srbije.

- Bilo je potrebno samo da trezveno i pragmatično razgovaramo o našoj budućnosti, a ne o našoj prošlosti. Da razgovaramo o tome kako da rešimo probleme koji muče naše ljude, naše kompanije, radnike, studente i preduzetnike. Mnogo smo diskutovali i sami smo došli do brojnih rešenja koja su već ukinula barijere koje su između nas postojale bez ikakvog racionalnog razloga. Pre svega u ekonomiji, trgovini i protoku ljudi i kapitala. Srbija, Albanija i Severna Makedonija već tri godine sprovode projekat “Otvoreni Balkan” koji ima jasnu ideju – otvoriti region za ljude, za robu, usluge, za kapital i kompanije, da bismo dobili područje koje će trajno biti oslobođeno tenzija, napetosti i konflikta. Pored neupitne zajedničke ekonomske koristi koju ova inicijativa sa sobom donosi, ona ima i širu dimenziju, pre svega u spajanju ljudi različitih kultura i promocije diverziteta, što svakako doprinosi opštem razvoju društava u ovom delu Evrope. Srbija i na ovaj način, zapravo, nastavlja da doprinosi miru, stabilnosti i procesu pomirenja u regionu, a čime svakako daje značajan doprinos i bezbednosti na globalnom nivou.

Imali smo za to i inspiraciju u rečima jednog od najvećih diplomata u istoriji i velikog generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Daga Hamaršelda da ova organizacija „nije kreirana da ljudsku vrstu odvede u raj, već da čovečanstvo spasi od pakla“.

Vučić je podsetio da "tek što smo suzbili globalnu pandemiju, već smo se suočili sa novim izazovima kakve u ovom veku nismo očekivali".

- Dok kao čovečanstvo, korak po korak, ubrzano napredujemo na tehnološkom planu, pred nama su se pojavili egzistencijalni problemi poput energetske bezbednosti, finansijske sigurnosti država u razvoju, ali i poremećaja u lancu snabdevanja osnovnim životnim namirnicama. Solidarnost koja je bila neophodna u borbi protiv pandemije, u još većoj meri je potrebna danas kada su ugrožene osnovne potrebe ljudi za hranom i energentima. Republika Srbija svoju energetsku bezbednost posmatra kao neodvojivi deo nacionalne sigurnosti i kao ključni preduslov za nastavak ekonomskog razvoja i napretka naše zemlje. Nastojimo da obezbedimo kontinuitet snabdevanja energentima, ali delimo zabrinutost zbog aktuelnih geopolitičkih izazova koji ugrožavaju svetsku i evropsku energetsku stabilnost. Ostajemo posvećeni pronalaženju rešenja koja bi mogla da imaju transformacionu snagu u pokušajima da postignemo regionalnu i evropsku energetsku sigurnost. Želeo bih da naglasim da je Republika Srbija uspela da tokom aktuelne krize sačuva kontinuitet u snabdevanju energentima. Ipak, ostajemo vitalno zainteresovani za diversifikaciju izvora snabdevanja, dodatna ulaganja u energetsku infrastrukturu, ali i u brži i efikasniji razvoj kapaciteta zasnovanih na obnovljivim izvorima snabdevanja - rekao je Vučić.

Informer

Vučić u Ujedinjenim nacijama

Mi smo upravo u Ujedinjenim nacijama tekuću dekadu nazvali decenijom ''održivije i otpornije budućnosti, delovanja i transformacije''. Ona to mora i da ostane, ali u malo bržem ritmu! Neravnomeran razvoj, ali i finansijska ugroženost zemalja u razvoju, prouzrokuju dodatna društvena raslojavanja i neminovno vode ka novim antagonizmima. Ravnomeran razvoj ne sme biti ograničen, niti uslovljen ni geografski ni politički, već mora biti omogućen svim ljudima bez obzira na etničku, rasnu, kulturnu i versku pripadnost.

- Pred nama je još jedan veoma važan izazov koji zajedničkim snagama moramo da prevaziđemo, a to je iznalaženje najefikasnijeg načina da se izbegnu posledice koje aktuelna međunarodna kriza ostavlja po globalnu sigurnost snabdevanja hranom. Razvoj situacije je izuzetno alarmantan, a realnost je da smo pogođeni svi, bez izuzetka. Sigurnost snabdevanja hranom mogla bi da bude ugrožena i u našem delu Evrope, a stanje na kontinentima poput afričkog preti da bude poražavajuće. Rastuća cena hrane i njena dostupnost postale su dodatni problem. Zadatak svih nas je da pronađemo operativna i efikasna rešenja koja nikoga neće izostaviti. Na nama državama, kao najznačajnijim međunarodnim subjektima, je da se pojedinačno uključimo u koordinaciju mera, pre svega doprinoseći ovom plemenitom zadatku na nacionalnom nivou, kako bismo sačuvali ono najvrednije – ljudske živote i njihovo dostojanstvo.

Tema ovogodišnje Generalne debate nas upozorava na dragocenost trenutka i povezanost izazova na međunarodnom planu. Кrize sa kojima se suočavamo nas podsećaju na važnost otvorene komunikacije. Ne treba mnogo mudrosti da bismo zaključili da se izazovi savladavaju uspešno samo ukoliko se pravilno uoče njihovi uzroci. Svedoci smo da svako ignorisanje problema i manjak komunikacije među zemljama samo ukrupnjava i usložnjava situaciju. Srbija smatra da je imperativ da aktuelni izazovi ni na koji način ne smeju produbiti podele u svetu, a da već očigledna i tendenciozna polarizacija na globalnom planu treba da ustupi mesto principima multilateralizma.

- Želeo bih da istaknem da Republika Srbija učestvuje u kolektivnim naporima za dostizanje ciljeva održivog razvoja i sprovođenje Agende 2030. Srbija deli viziju generalnog sekretara o budućnosti globalne saradnje na način kako je to utvrđeno „Našom zajedničkom agendom“ i snažno podržava inkluzivan, umrežen i efikasan multilateralizam, kao najbolje sredstvo za odgovor na najhitnije izazove čovečanstva.

Multilateralizam, kolektivna akcija i zajednička odgovornost su neizostavni elementi naših dosadašnjih diskusija, ali dozvolite mi da ukažem da je polazna osnova svakog takvog konstruktivnog angažmana – solidarnost.

Na kraju, želim da potvrdim da će Republika Srbija nastaviti da bude pouzdan partner u ostvarivanju zajedničkih ciljeva definisanih u okviru Ujedinjenih nacija čvrsto verujući da je to najbolji put kojim možemo izgraditi bolji svet za nas i naše buduće generacije. Ali ne smemo da zaboravimo da su Ujedinjene nacije snažne onoliko koliko poštujemo zajednički usaglašene odluke i akte ove organizacije.

Živela Srbija!

Inače, glavna tema ovogodišnjeg zasedanja Generalne skupštine UN, koja je počela 13. septembra, jeste "Prelomni trenutak: transformativna rešenja za međusobno povezane izazove". 77. zasedanja Generalne skupštine UN će trajati do 26. septembra.Steva

22.09.2022. 00:04

Ako se postuje teritorijalni integritet Ukrajine,onda treba i da se postuje integritet Srbije a ne da bude selektivno.


Steva

22.09.2022. 00:05

Srbija ce se uvek zalagati za mir i postovanje Medjunarodnog prava, ali isto to ocekujemo i od drugih. KiM ce uvek ostati deo Srbije, nikada necemo odustati od srpskog KiM. Neka to svi znaju


Steva

22.09.2022. 00:05

Ценимо искрену подршку пријатељских земаља по питању очувања територијалног интегритета и суверенитета


Stevan

22.09.2022. 00:06

Тежња Србије је да у региону владају мир и слога, да у целом свету владају мир и слога. Увек смо били на страни правде и права и за то нећемо престати да се залажемо


Steva

22.09.2022. 00:06

Ценимо искрену подршку пријатељских земаља по питању очувања територијалног интегритета и суверенитета


zora

22.09.2022. 00:23

Cestitke Vucicu za hrabro i iskreno predstavljanje Srbije o postovanju medunarodnog prava jednako za sve drzave. Bravo PREDSEDNICE.Pera Savic

22.09.2022. 06:52

Vucic se svim silama bori da odrzi Kosovo u sastavu Srbije sto ce se na kraju i desiti jer veoma mudro igra svetsku igru.


Nenad

22.09.2022. 07:38

Vučić ima hrabrosti da iznese istinu na čistinu ,da kaže kako stoje stvari u svetu.


mile

22.09.2022. 07:57

рекли смо истину и то је оно најбитније


mile

22.09.2022. 07:58

поносан сам на говор нашег председника


mile

22.09.2022. 07:58

велики дан за нашу земљу, и ако смо мали рекли смо истину и не плашимо се тога


mile

22.09.2022. 07:59

Вучић увек штити интесесе свог народа , где год то било


Glasinac

22.09.2022. 08:47

Ovako se zastupaju interesi Srbije i njinih građana. Sve čestitke predsedniku Vučiću.


Veljko M

22.09.2022. 08:50

Srbija se zalaže za poštovanje međunarodnog prava i od toga nikada neće odustati.


Vucko

22.09.2022. 09:01

To je nas predsednik.Uvek spreman da svima sasuje istinu u oci


Slavica

22.09.2022. 09:01

Vucic je pokazao i dokazao kako se bori za svoju drzavu a ne licne interese.


Marko

22.09.2022. 09:03

Srbija je mala zemlja ali dovoljno ponosna i jaka da svima kaze istinu


daca

22.09.2022. 09:03

Ал је говорио наш председник, свака му част, ни по бабу ни по стричевима


Hana

22.09.2022. 09:03

Velike sile su se toga i pribojavale,ali bilo je vreme da im Vucic jasno i glasno kaze istinu.


Dejan

22.09.2022. 09:03

Predsednik Aleksandar Vučić se bez ikakvog pardona fantastično je iskoristio svoje vreme prilikom obraćanja, postavio je pitanje kakva je razlika između teritorijalnog integriteta Ukrajina i Srbije.


mara

22.09.2022. 09:04

Председник је обавио одличан говор, директно у срж проблема без задршке


stevo

22.09.2022. 09:04

Vucic je pokazao da ne libi ni pred kim i da uvek kaze ono sto misli..


Aleksandar

22.09.2022. 09:04

Svaka rec naseg predsednika je na mestu. Zasto se mi kao drzava,razlikujemo od Ukrajne. Na to pitanje nema odgovora. Sve je istina sto je Nas predsednik rekao,I svaka mu cast na tome.


Iva

22.09.2022. 09:05

Posle Vucicevog govora nadam se da ce velike sile povuci priznanja za tzv. drzavu Kosovo.


mile

22.09.2022. 09:05

Vučić je u svom istorijskom govoru sasuo istinu u lice mnogim silama koji svet posmatraju dvostrukim aršinima.


daca

22.09.2022. 09:05

Одлично обраћање и говор нашег председника, многи треба да се преиспитају јер се сигурно проналазе у њему


stefan

22.09.2022. 09:06

Licemerje zapada oko KiM,samo sto Srbija nece podleci pritiscima i ucenama istog tog zapada i to ceo svet treba da zna


Aleksandra

22.09.2022. 09:06

Svako ko je slušao govor koji je Vučić noćas pročitao mogao je da shvati da Srbija traži jednak tretman po pitanju teritorijalnog integriteta i da ni u kom slučaju neće dati KiM niti priznati nezavisnost lažne države Kosovo koja pravno i ne postoji.


Caca

22.09.2022. 09:06

I bilo je vreme da im neko odgovori sa stavom. Vucic je predsednik koji voli i koji se zalaze za Srbiju.


Tinka

22.09.2022. 09:07

Dok se drugi dodvoravaju jer dele licemerje, Vučić hrabro podseća da pred zakonom i propisima treba svi da budemo jednaki, da ih jednako poštujemo u svim pojedinačnim slučajevima.


Mira

22.09.2022. 09:07

Verujem da ce posle Vucicevog govora u UN velike sile uvideti da grese i da ih pojedinci lazu.


Vladica

22.09.2022. 09:08

Nadamo se da ce ove predsednikove reci shvatiti ozbiljno,jer su pre svega istinite. Veliko postovanje imamo prema njemu sto je sve ovo iskazao I sto se zalaze za jednu mirnu politiku.Pavlovic

22.09.2022. 09:08

Vucic je na pravi nacin predstavio Srbiju u Njujorku


mile

22.09.2022. 09:09

Drago mi je da je naša Srbija dobila lepu priliku da ceo svet upozna sa istinom u vezi KiM.


Sara

22.09.2022. 09:09

Ovo je bio istorijski govor ali prilika da ceo svet čuje Srbiju i njenu stranu priče. Mililim da se predsednik dosta potrudio oko govora, cela Srbija je uz njega


Nena

22.09.2022. 09:09

Prave razliku izmedju 2.zemlje zato što im je tako lakše u noze im se.Ako im je predsednik Vučić rekao u lice!


Aska

22.09.2022. 09:10

Dosta je Srbija ćutala na nepravdu koja joj je činjena, danas ima lidera koji se svim srcem bori za nju i ne libi se da svima u lice saspe istinu.


Nada

22.09.2022. 09:10

Predsednik se lavovski borio ovo je bio sjajan govor! Svaka čast!


Vesna

22.09.2022. 09:10

Predsednik Vučić je juče održao istorijski govor u UN, govor koji će se pamtiti. Srbija poštuje sve međunarodne institucije i zakone, ali isto tako očekuje da te iste institucije ispoštuju Srbiju i njena prava. To je jedini pravi put za ubuduće.


sasa

22.09.2022. 09:10

Licemerje zapada je primetno i oko postovanja Medjunarodnog prava i kada je rec o KiM i to svet treba da zna,a Vucic je na pravi nacin predstavio Srbiju i borio se za interese iste na GS UN


Jela

22.09.2022. 09:11

Predsednik Aleksandar Vučić je održao maestralan govor kako bi predstavio našu zemlju, kako bi izneo sa čim se sve borimo. Zaista, svaka čast


Sax

22.09.2022. 09:11

Vučić je odvažno, iskreno i hrabro rekao veliku istinu velikim svetskim liderima i svojim govorom dodatno ojačao poziciju Srbije.


Petar

22.09.2022. 09:12

Za KiM ćemo se boriti svim raspoloživim sredstvima. Međunarodno pravo i pravda su na našoj strani. Nema predaje.


Oliver

22.09.2022. 09:12

Predsednik Vucic je direktan covek koji ne uvija istinu nego je izgovara direktno.


Nena

22.09.2022. 09:13

Zato sto se velikim silama može!I ako im je Vučić sasuo istinu u lice!


mile

22.09.2022. 09:13

Naš predsednik se na generalnoj skupštini UN istinski bori za vitalne interese Srbije pred očima celog sveta.


Radenko

22.09.2022. 09:13

Istorijski govor Vučić u UN, koji će ostati upamćen, kao najbolji govor srpskog državnika ikada.


Nika

22.09.2022. 09:13

Srbija konačno ima lidera koji se hrabro bori za nju ne prezajući ni od koga, štiti svoju državu i traži da se prema njoj kao i prema drugima, da bude ravnopravna u svemu sa drugima.


Kris

22.09.2022. 09:14

Svaka čast za govor. Ovako se Prica u ime Srbije. Jasno izloženi ciljevi.


Nena

22.09.2022. 09:14

Predsedniku Vučiću nije problem da kaže istinu svima u lice i brani Srbiju!Svaka cast!Petar Todorović

22.09.2022. 09:16

Тако и треба, на генерално Заседању УН-а у центру Њујорка рећи им све у лице, па нека бар поцрвене мало када се већ позивају на поштовање целовитости чланица УН-а.


Ana

22.09.2022. 09:16

Bravo! Samo istina u lice! Kad smo mi bili zasuti bombama niko nije reagovao a za Ukrajinu druga priča!


Danijela J

22.09.2022. 09:16

Izneo je Vučić istinu pred skupštinom i celim svetom! Istinu koju mnogi veliki nisu hteli da čuju i zataškivali je. Iskreno, dostojanstveno je branio Srbiju!


Pedja

22.09.2022. 09:17

Srbija je ponosna na govor Vučića, jer je najbolji način predstavio nasu zemlju.


Anita

22.09.2022. 09:17

Srbija je prosla kroz strasne nevolje 1999. i Jos uvek zbog toga ispasta. Ono sto mi trazimo jeste mir i sigurnost.


Petar

22.09.2022. 09:20

Borba tek predstoji i to je borba svakog čoveka koji zna koliko je KiM utkan u naš nacionalni indetitet. Predaja za Srbiju nije opcija, međunarodno pravo je na našoj strani.


Marija

22.09.2022. 09:21

Bilo je vreme da im se kaze istina u lice! Bravo predsednice, nece te mozda voleti ali ce te postovati zbog hrabrosti da im to kazes direktno bez uvijanja! Posle Tvojih reci i meni je laknulo jer kao gradjanka ove male ali casne zemlje vec dugo u sebi osecam nepravdu i bes koji ispoljavam u cetiri zida jer znam da Ti ne mozs tako kao ja.Svaka Ti je na mestu, e sad ko hoce da cuje i razmisli o svemu sta si rekao, moze da doprinese boljim odnosima medju drzavama i narodima.A za siledjije poruka da ih se ne plasimo jer su istina i pravda na nasoj strani.Zivela Srbija!


Bore

22.09.2022. 09:30

Da ne budem grub i bezobrazan rekao bi im zašto to rade,ali za sada ću reći da im je krivo što pored njih živi jedan ponosan,inteligentan i jako pravedan narod ,a to su Srbi,koji su im večno trn u oku,a dobri su samo ako su slabi,ako ćute,ako se izvinjavaju i ako primaju šamare a ne bune se.Posle ovoga govora našega predsednika mislim da su im neke stvari mnogo jasnije.


mile

22.09.2022. 09:43

Sjajna govor našeg predsednika. Živela Srbija! Živeo predsednik!


Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.