• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

28.09.2022

09:56

Premijerka Brnabić iz Japana: Srbija je jasno obrazložila svoju poziciju u vezi sa ratom u Ukrajini

printscreen

Politika

Premijerka Brnabić iz Japana: Srbija je jasno obrazložila svoju poziciju u vezi sa ratom u Ukrajini

Podeli vest

Premijerka Srbije Ana Brnabić obratila se iz Japana

 

Srbija je u Japanu jasno obrazložila svoju poziciju u vezi sa ratom u Ukrajini

- Na ovim političkim sastancima kao sa premijerom Kišidom, dobra je prilika da se obrazloži naša pozicija oko situacije u Ukrajini. Imala sam prilike da obrazložim principijalnu poziciju Srbije, da se naša pozicija razume. Veoma nam je važno da nas razumeju kako bi se nastavila ulaganja u našu zemlju - rekla je Brnabićeva.

Srbija je osudila specijalnu vojnu operaciju, ali nije uvela sankcije

- Oni ne vrše nikakav pritisak, ali žele da čuju zašto nismo uveli nikakve sankcije. Mi nismo neutralni po tom pitanju, mi smo se pridružili rezolucijama UN-a, mi smo rekli da nećemo priznati rezultate referenduma. Jedina razlika je ta što mi nismo i nećemo uvesti sankcije Rusiji - izjavila je premijerka.

Srbija pozvala japansku Carsku porodicu

- Ja sam uputila poziv premijeru Kišidu da želimo da Carska porodica Japana poseti Srbiju, kao i da on poseti našu zemlju. Nastavićemo da gajimo ove odnose jer su nam oni bitni i politički i ekonomski - zaključila je predsednica Vlade Srbije.

Foto: printscreen

Premijerka Srbije Ana Brnabić sastala se u Tokiju, danas posle podne po lokalnom vremenu, sa premijerom Japana Fumiom Kišidom.

Na početku sastanka u državnoj vili Akasaka, Kišido se zahvalio srpskoj premijerki zbog dolaska na državnu sahranu bivšeg japanskog premijera Šinza Abea.

Podsetio je da je Abe posetio Srbiju 2018. godine nakon čega su japanski investitori uvećali svoja ulaganja u Srbiju.

Dodao je da Srbija i Japan obeležavaju 140 godina diplomatskih odnosa, te istakao prijateljstvo i saradnju dve zemlje.

Premijerka Brnabić je rekla da joj je čast što je predstavljala Srbiju na državnoj sahrani Šinza Abea, koji je, kako je istakla, bio je veliki prijatelj Srbije i uradio je mnogo za jačanje partnerstva, političkih i ekonomskih odnosa Srbije i Japana.


Dodala je da je u Tokiju razgovarala sa privrednicima koji ulažu u Srbiju.

- Ponosni smo što smo dom kompanijama poput Nideka, Jazakija, Tojo tajersa... Japanske kompanije u Srbiji zapošljavaju 4.000 ljudi - rekla je Brnabić.

Foto: Tanjug



Odnosi Srbije i Japana su tradicionalno dobri i prijateljski, uz obostrani interes za intenziviranje saradnje u svim oblastima i jačanje političkog dijaloga.

Takođe, ekonomski odnosi Srbije i Japana su u usponu, prošle godine ostvaren je rekordan obim robne razmene, a japanske kompanije poslednjij nekoliko godina ulažu na srpsko tržište.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)
katastrofa

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)

Teretni voz koji je prevozio gorivo iskočio je iz šina i zapalio se u blizini granične linije između američkih saveznih država Novi Meksiko i Arizona, a u incidentu nije bilo povređenih, saopštili su železnički operater BNSF i policija.

27.04.2024

08:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija