• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: kosovo online

02.11.2022

20:27

Petković: Kurti poslao svoje patrole na sever KiM da izazove novu krizu, opet krši Briselski sporazum

Tanjug/Zoran Žestić

Politika

Petković: Kurti poslao svoje patrole na sever KiM da izazove novu krizu, opet krši Briselski sporazum

Podeli vest

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je da prisustvo patrola albanske saobraćajne policije koje je direktno iz Prištine na sever Kosova i Metohije poslao Aljbin Kurti, predstavlja najgrublje kršenje Briselskog sporazuma i novi potez koji u cilju podizanja tenzija povlači vlast u Prištini.

- Nema sumnje da je Aljbin Kurti svoje patrole poslao na sever KiM s ciljem da izazove novu krizu, jer je nervozan što mu je propao plan da Srbe podjarmi i natera da se odreknu svojih KM tablica. O tome svedoči ne samo minorni broj preregistrovanih vozila, već i odluka naših policajaca iz Regionalnog policijskog direktorata Sever da svojim sugrađanima ne izdaju nikakve opomene, jer oni nisu formirani da bi ispunjavali političke naredbe iz Prištine, već da čuvaju red i mir - poručio je Petković u saopštenju. 

U potpunosti, kako je naveo, razumemo i podržavamo donete zaključke sa današnjeg sastanka institucionalnih predstavnika Srba na severu, Regionalnog policijskog direktorata Sever, četiri gradonačelnika sa severa i Srpske liste koji su "jedinstveno izneli jasan stav po pitanju nelegalnih odluka Prištine u vezi sa procesom tzv. preregistracije". 

- Zato puna podrška iznetom stavu da policija na severu nije tu da bi kažnjavala bez ikakvog osnova Srbe i sprečavala slobodu kretanja. Podsetiću sve, a posebno predstavnike međunarodne zajednice da je u tački devet Prvog briselskog sporazuma predviđeno da je isključivo Regionalni direktorat policije Sever nadležan da obavlja policijske poslove u četiri većinski srpske opštine na severu KiM i da sastav policije mora da odražava etničku strukturu ovog dela pokrajine gde Srbi čine apsolutnu većinu - naglasio je Petković. 

Zato, kako je naveo direktor Kancelatije za KiM, pripadnici saobraćajne policije iz Prištine nemaju ni jedan jedini razlog, opravdanje ili osnov da borave u Kosovskoj Mitrovici, Leposaviću, Zubinom Potoku i Zvečanu i Srbima uručuju opomene, jer je to zona odgovornosti isključivo Regionalnog direktorata policije Sever. 

- O ovom flagrantnom kršenju sporazuma iz Brisela obavestićemo i posrednika u dijalogu Miroslava Lajčaka, kao i predstavnike svih relevantnih međunarodnih misija koje deluju na prostoru Kosova i Metohije i zahtevati da se Kurtijevi policajci pod hitno povuku sa severa - poručio je Petković. 

Kako je naveo, Srbi su još jednom pokazali da kada su složni i jedinstveni u odbrani svojih legitimnih građanskih i demokratskih prava, ali i osnovnog ljudskog prava na slobodu kretanja, nema te sile koja ih može slomiti, pogotovu kada je reč o nelegalnim prištinskim odlukama. 

- U potpunosti mora da prestane kršenje Briselskog sporazuma, jer nasilni i protivpravni akti Prištine, od upada ROSU na severu, preko izgradnje nelegalnih policijskih baza u zoni zelene linije, do slanja albanske saobraćajne policije, direktno ugrožava postojanje Regionalnog policijskog direktorata Sever i time obesmišljava čitav tok dijaloga u Briselu. Umesto suludih akcija Aljbina Kurtija, potrebni su nam mir i stabilnost, kao i poštovanje postignutih sporazuma. Nikakvo maltretiranje i progon Srba na Kosovu i Metohiji, u najnovijem militantnom zanosu Aljbina Kurtija, Beograd neće dopustiti i zato je Prištini bolje da se vrati dijalogu o normalizaciji odnosa, jer sve mimo dijaloga vodi nas u neželjenom smeru, što Beograd nikako ne želi - zaključio je Petković.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija