• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

06.11.2022

20:55 >> 09:25

TRENUTAK NIJE LAK, ALI NIJE NI PRVI, NITI POSLEDNJI! REČ JE O GOTOVO TEKTONSKIM POLTIČKIM PROMENAMA! Učiniću sve da pomognemo našem narodu i da ga zaštitimo, daćemo sve od sebe da sačuvamo mir i da ne ulazimo ni u kakve sukobe!

printscreen

Politika

TRENUTAK NIJE LAK, ALI NIJE NI PRVI, NITI POSLEDNJI! REČ JE O GOTOVO TEKTONSKIM POLTIČKIM PROMENAMA! Učiniću sve da pomognemo našem narodu i da ga zaštitimo, daćemo sve od sebe da sačuvamo mir i da ne ulazimo ni u kakve sukobe!

Podeli vest

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić večeras se obraća svim građanima u emisiji Hit Tvit na televiziji Pink

Vučić je izjavio da ne može da kaže da je ovo lak trenutak, ali je važno da se mi ponašamo ozbiljno i odgovorno.

- Reč je o velikim političkim, gotovo tektonskim promenama. Posle 10 godina Srbi su doneli odlike da napuste prištinske institucije - podsetio je Vučić.

On kaže da su besmislene priče da su oni to uradili "po naređenju Beograda", već oni koji to govore ne žele da sagledaju šta Srbi žele i sa kakvim problemima se suočavaju.

Vučić kaže da misli da je veoma važno da ljudi znaju kroz šta smo prošli u prethodnim decenijama i prethodnih nekoliko meseci. On je podsetio da je Srbija 1999. godine izgubila faktički suverenitet na Kosovu i Metohiji, a 2004. se desio progrom.

Podsetio je i na politiku "standardi pre statusa", posle čega su usledila ubistva Srba, a onda su Albanci nagrađeni od Zapada priznanjem jednostrano proglašene nezavisnosti.

Vučić je podsetio i na lošu odluku da se razgovor sa Prištinom premeste u EU i to je "najveća greška koju je Srbija uradila".

On kaže da je Briselskim sporazumom "kupljeno 10 godina mira", a što je dovelo do rasta ekonomije.

Foto: printscreen

EKONOMIJA

Plate će kod nas rasti mnogo više od inflacije, najavio je on i podsetio na povećanje penzija.

Prosečna stopa javnog duga u Evropi je 94,2, Srbija je za gotovo 40 indeksnih poena bolja. To se tiče kosovskog pitanja. Ljudima ne mogu da objasnim kakve to veze ima. Imali smo mir i stabilnost i mogli smo da se koncentrišemo na dobre stvari – rekao je predsednik.

- Na Vračaru je prosečna plata 1060 evra, a u Boru 800 evra - rekao je Vučić.

DIVNA VEST, SAMO IZRAEL ISPRED SRBIJE

Predsednik Srbije je objavio važnu vest:

Imam jednu dobru vest, mi smo doneli odluku da od 10. decembra, dan-dva pre ili kasnije, konačno ćemo imati vantelesnu oplodnu sa doniranim reprodruktivnim materijalom. To je dodatnih 7.000 evra po osobi na sebe. Mislim da je to velika i važna vest za divne žene koje žele da se ostvare kao majke. Po pravima koje dajemo, samo će možda Izrael biti ispred nas -rekao je predsednik.

U JUNU JE MOGLO DA DOĐE DO NEZAPAMĆENOG KRVOPROLIĆA

Srbi su svaki put želeli da napuste institucije, savetovao sam ih da to ne rade i slušali su me, jer sam uvek bio uz narod. Verovali su mi. Bar 20 puta sam ih sprečavao, kad god bi Priština nešto uradila. Onda je došao jun i prvi incident. Prvi put pričam o tome, te noći je moglo da dođe do velikog, nezapamćenog krvoprolića. Albanci su ga spremali, Srbi nisu hteli da se sklone – rekao je Vučić.

Bar 20 puta sam ih sprečavao u tome. Onda je došao jun mesec i prvi incidenti i barkide. Noć je bila teška. Te noći, krajem juna, je moglo da dođe do nezapamćenog krvoprolića. Albanci su ga planirali upadom na sever, a Srbi nisu hteli da se povuku, već da se suprostave. Primao sam informacije u stvarnom vremenu i možete da mislite u kakvom smo stanju bili. Molili smo i slali poruke mađarskom komandantu KFOR-a da on uđe na sever i razgovara sa Srbima, da Albanci ne uđu. Albanci su čekali da uđu, kako bi NATO intervenisao protiv Srba. Tada su ispunjeni svi naši zahtevi, a komandant KFOR-a je išao ujutru. Molio sam Srbe da povuku barikade (iako su svi zahtevi bili ispunjeni), ali oni su siti bili svega. Posle 11 sati mojih teških razgovora oni su rekli da će to uraditi samo zato što ja to molim. Oni su sklonili barikade – podsetio je Vučić.

Foto: printscreen

U avgustu su vođeni pregovori u Briselu o ličnim dokumentima, podseća predsednik.

Velika je panika, za 10 dana biće haos, jer nema prolaza pored Jarinja i Brnjaka. I setim se, naš predlog koji Albanci ne mogu da odbiju. U tom trenutku međunarodni predstavnici dođu do mene u hotel i pitaju da li mogu da im garantujem. Ja im kažem da moja reč znači više nego nečije zakletve. Jedan američki i jedan evropski predstavnik mi kažu da se pobrinem, a da će oni naterati Kurtija da odustane od tablica na godinu dana – rekao je predsednik.

Predsednik kaže da su Srbi sa Kosova i Metohije imali sumnje posle njegovih molbi da prihvate dogovor sa Prištinom o ličnim dokumentima.

Ja pitam Srbe, a oni kažu ‘opet ti sa tvojim molbama’. Za dva dana oni kažu “Ok, ali ovo je poslednji put”. Ja sam imao obećanje da će biti u redu za tablice, ali sam imao obećanje i da će biti u redu za izbore. To sam im i rekao. I onda se događa Berlinski proces, potpisujemo tri sporazuma. Tog dana u Berlinu, da bi nas ponizili, Kurti daje izjavu koja se tiče SZO, da se to nikada neće destiti. A onda je rekao da ovo za tablice ide fazno, da vas malo kažnjavamo sa po 150 evra – izajvio je predsednik Vučić.

Predstavnici Kvinte obmanjuju javnost kada kažu da ima pravo da oduzima tablice. Pozivaju se na pogrešan član. Znaju, nego se prave blesavi. Ne smeju da kažu, jer je za njih Kosovo nezavisna država.

Kasnije su usledile Kurtijeve pretnje oduzimanjem automobila.

Obmanjuju javnost pripadnici Kvinte da on na to ima pravo. Nikakvo pravo da oni oduzimaju tablice i vozila Srbima. Pripadnici Kvinte ne razumeju razliku između RKS i KS tablica. Prave se blesavi, znaju oni to – kazao je Vučić i podsetio da tzv. Kosovo nije država.

Smenio je Nenada Đurića. Nemaju pravo to da rade. Kad su se desile te tri stvari, da nema ništa od SZO, tablice i smena Nenada Đurića, Srbi su rekli da neće više to da trpe. Pričao sam sa Srbima celu noć.

Foto: printscreen

Tri stvari su dovele do toga da su Srbi primorani da izađu iz institucija: ZSO – potvrda da neće da je formiraju, ponovljeno da nastavljaju sa terorom oko tablica, smena nenada đurića na koju nisu imala prava. Srbi su rekli da više zulum neće da trpe – objasnio je Vučić.

Predsednik kaže da je razgovarao celu noć sa Srbima sa Kosova i Metohije i rekao im da će ih podržati u svakoj odluci.

Rekao sam da neću da govorim da su oni krivi za to i da im neću podizati branu na Jarinju i Brnjaku. Rekao sam da ću biti sa svojom braćom, ionako će ostali za sve mene da napadaju – rekao je predsednik.

Predsednik se podsetio na to da neki na Zapadu govore da “neće Republiku Srpsku na Kosovu i Metohiji”.

Što, ne valja vam Republika Srpska? Što mrzite Republiku Srpsku? Zato što mrzite Srbe. Čak ni ono što ste sami kreirali u Dejtonu mrzite. Misle da zato što su veliki i moćni mogu da se iživljavaju nad nama. Kad nas doterate u ćošak onda ne možete više da se iživljavate nad nama – podsetio je predsednik.

Vučić kaže da ne misli da je Amerikancima stalo do sukoba, čak naprotiv.

AMERIKANCIMA NIJE STALO DO SUKOBA

Što bi Amerikancima sada bio potreban sukob? Ne treba im. Ponašali su se korektnije nego mnogi Evropljani. Uvek će biti na strani “svog čeljadeta od 14 godina”. Oni će da čuvaju i brane svoje “čeljade”, ali su u stanju da kažu tom “čeljadetu” da nije komšija uvek u svemu kriv i da ne smeju da ga udaraju – rekao je Vučić.

– Ako Amerikanci budu pametni oni će reći da upravljaju, plašim se da će to voditi u katastrofu.

Foto: printscreen

“ALEKSANDRE, BRATE”…

– Srbi su mi rekli: Aleksandre brate, nama ostaje da stavimo zavežljaj na traktore i da dođemo u Rašku. Mislite da je ovim ljudima bilo lako da skinu uniforme. Nisu više mogli da izdrže. To je autonomna i autohtona odluka našeg naroda. Za nas je jako važno da sačuvamo mir i stabilnost. Razgovaram sa svetskim zvaničnima, smirujem naše ljude, pokušavam da obezbedim mir – rekao je predsendik.

– Kada su me urednici mediji pre dva dana pitali, ako oni napadnu Srbe, onda imamo sukob? Rekao sam da ćemo se potruditi da do toga ne dođe, a u pogledima sam im video da “nam Kosovo i nije toliko važno. Daćemo sve od sebe 24 sata dnevno da sačuvamo mir – izjavio je Vučić.

– Neće Zapad dozvoliti ništa što ne ide u korak sa nezavisnošću Kosova. Ja sam bio iznenađen odlučnošću naših ljudi.

Predsednik kaže da zna koliko je bilo teško Đuriću i Filipoviću i da će za to dobiti jedan odlikovanje, a drugi orden.

Profeorka Biljana Stojković je izjavila da joj je drago što predsedniku nije lako i da diže tenziju zbog sitnica.

– Za nekoga je opstanak našeg naroda na KiM sitnica, za mene nije. Hoću da završim svoj mandat tako što znam da smo sačuvali mir i stabilnost i da smo bili uz naš narod, nismo okretali glave. Ne iznenađuje me ništa od ovakvih ljudi.

– Tablice nisu najveći problem. Mnogo veći problem je ZSO i smena Nenada Đurića, zbog te bahatosti, jer usred Berlina može da gazi Berlinski sporazum. Srbi dolaze u poziciju na Kosovu, u kojoj su bili Albanci 90-ih. Godinama upozoravam ljude u Evropi na ovo. Oni misle: ‘Srbiji je mnogo više stalo i možemo da je ucenjujemo, a ove dole podržavamo – kaže predsednik.

 

 

ODGOVOR DELU OPOZICIJE

Kaže da Zdravko Ponoš govori o stepenu zagađenosti da bi bio lepo primljen u stranim ambasadama. Ponoš ne vidi ko ugrožava Srbiju i smatra da zagađenost Beograda više ugrožava Srbiju.

Imam Telekomov kablovski sistem “Supernovu” i preporučujem ga građanima, pa ne moram ove gluposti da slušam i nisam ovo čuo dosad. Što kriju da je Zagreb zagađeniji od Beograda? – pitao je Vučić i ističe da sreća da nije slušao lažove koji su tražili da zatvorimo sve rudnike uglja.

Sa Rio Tintom smo doneli pogrešnu odluku. Oduzeli ste ljudima milijarde. Ja kao predsednik imam luksuz da narodu kažem istinu. Toliko je jadno porediti muku svog naroda sa zagađenošću – rekao je Vučić.

Sve puteve u Rađevini i Jadru smo uradili mi – rekao je Vučić i podsetio na zatvaranje fabrika u tom delu Srbije.

Ništa nisu uradili, a mi smo doveli i Amerikance i Engleze – kazao je Vučić i ponovio da žali za odlukom da se ne eksploatiše litijum u tom delu Srbije.

O JEREMIĆU

Vuk Jeremić je rekao da su Srbi na KiM kriminalci.

Kriminalizuje svoj narod, a ima osvedočenog kriminalca u svojim redovima. A ovi ljudi (na KiM) su mu kriminalci, jer mu je to ulaz u strane ambasade. Uništili su nam zemlju, 2011. su nam doveli carinu na Jarinje i Brnjak – naveo je predsednik.

– Znate zašto više od 85 odsto Srba na KiM glasaju za listu koju vodim. Zato što mi ljudi veruju.

ULOGA NATO

Na pitanje da li može Priština da proglasi vanredno stanje i pošalje vojsku na sever, predsednik kaže:

– Može, ali može NATO da ih spreči – rekao je Vučić.

Foto: printscreen

DRONOVI? TU NEMA IGRE

Govoreći o oborenom dronu, Vučić kaže:

Tu nema igre. Tu su desetine protokola. Migovi u mirnodobsko vreme služe za policijsko čuvanje neba. Mi smo mala zemlja i mala vojska, ali smo desetostruko snažniji nego što smo bili. Mi imamo 14 Migova 21, a imali smo jedan kada sam bio ministar odbrane.

Mi imamo ponudu da sve što proizvedemo u narednih 20 godina obema zaraženim stranama, a ne prodajemo ni Rusima ni Ukrajincima. Čak i kada prodamo nekome kome smemo, otkud ja znam gde će da završi u petoj ruci – kaže predsednik.

Na pitanje zašto nas špijuniraju dronovima, a ne satelitima, predsednik kaže:

– Zato što tako mogu bolje i više da vide.

Rada Trajković me večeras napala što smo izašli iz institucija, a deset godinama me napadala što smo ušli u institucije.

– Najžešće osuđujem pretnje novinarima lista “Danas”.

Obraćajući se opozicionim medijima, kaže:

O kojim parama govorite? Ja nisam bogatiji nego što sam bio pre deset godina, a važno mi je da građani Srbije jesu bogatiji. Što to radite? Ne možete da živite bez mržnje. Je l’ nije bilo šećera i ulja? Pa ne možete bolje od nas znate da li ih ima – rekao je Vučić.

EKONOMSKA SITUACIJA

Predsednik kaže da je cena litre ulja kod nas tri puta manja nego u Nemačkoj, a hleb je tri do pet puta jeftiniji nego u Nemačkoj.

Svi regioni Srbije su manje potrošli struje u oktobru u odnosu na prošlu godinu, osim Beograda – kazao je Vučić i rekao da će uvesti veće restrikcije u Predsedništvu da bi došli do uštede od 40 odsto.

On tvrdi da narod krizu defakto nije oseto, ali tek će je osetiti.

Sve smo preuzeli na državnu grbaču i tu je ministar Siniša Mali izuzetan posao obavio – rekao je predsednik i ukazao na važnost aranžmana sa MMF-om.

Kaže da je takmičenje da za preduzeća u Srbiji kupimo budućnost.

Plaćamo ogromne novce za energente, ali stabilizovali smo sve sisteme. Neće biti lako, može da dođe do raznih iskakanja – rekao je Vučić i istakao da veruje da ćemo “zimu izdržati lakše nego mnogi drugi”.

ANA JE VERNA SVOJOJ ZEMLJI I NARODU

O pisanjima pojedinih opozicionih medija koji su ga “okrivili” da je Anu Brnabić poslao u Berlin, a on otišao na Pasuljanske livade, nije ni trebalo da govori, jer je premijerka svaki put prisustvovala tim sastancima počev od 2017.

– Šta ih briga, slažu i sutra će ponovo. A i da vam pravo kažem, lepše mi na Pasuljanskim livadama.

– Ana je super, veoma verna svojoj zemlji i narodu. Nikome od nas nije problem što joj je deda iz Hrvatske, kao što nam nije problem da imamo Bošnjake u vladi, kao i Hrvata… Sve su to Srbi.

SLEDI STALJINGRADSKA BITKA

– Evo zašto mislim da je teško vreme pred nama i da će sledeća zima biti teža od ove. To je zato što nam predstoji Staljingradska bitka, a to je bitka za Herson – odlučujuća. To će doneti nove tenzije. Verujem da ćemo sačuvati mir i stabilnost, iako ne mogu da tvrdim, jer ne zavisi od nas.

– Želim da se zahvalim političkim protivnicima koji su bili korektni – rekao je Vučić.

Foto: printscreen

Predsednik Srbije će prvi put od početka aktuelne krize na Kosovu i Metohiji govoriti o svim dešavanjima, o pretnjama, ucenama, opasnim planovima moćnika, odlukama Srba sa Kosmeta, politici Beograda…

- Predsednik će večeras podneti detaljan izveštaj narodu. Ništa neće sakriti, ništa neće prećutati. Svi građani Srbije treba dobro da znaju sa čim se naša država suočava i kakve nam sve opasnosti prete - rekao je sagovornik Informera iz Predsedništva.

Predstavnici Srba na Kosovu i Metohiji saopštili su da se povlače iz skupštine, vlade i svih prištinskih institucija, kao i da suspenduju učešće u policiji i pravosuđu.

Odluke ostaju na snazi dok Priština ne povuče jednostrane odluke oko registracije tablica i dok ne formira ZSO.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Ljubiša

pre 1 godinu

Znao sam. Dugo ga nije bilo na tv. čak 2 dana.

Dragi

pre 1 godinu

Zašto moramo da gledamo? Šta će novo reći predsednik? Da Srbija nikada neće priznati Kosovo...Šio mi ga Đura...Zar prihvatanjem Briselskog sporazuma Srbija nije de facto priznala Kosovo? Pa jeste. I šta da gledamo?

Lila

pre 1 godinu

Koliko je samo iskren i skroman tek sad kaže narodu da je sam lično spasao na hiljade žrtava

nenox

pre 1 godinu

Kupis konopac ili odes juznu Ameriku i skines nam se s' kurca. Ok?

oratorium

pre 1 godinu

Vučko Zečić opet baca zapaljive bombice.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17