• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

06.11.2022

07:18

VIŠAK U KASI OD POREZA I PDV! Ministar Mali o rebalansu budžeta: Njime će biti ispunjena dva važna obećanja, jedno mladima, a drugo penzionerima

printscreen

Politika

VIŠAK U KASI OD POREZA I PDV! Ministar Mali o rebalansu budžeta: Njime će biti ispunjena dva važna obećanja, jedno mladima, a drugo penzionerima

Podeli vest

U prvih 10 meseci ove godine prihodi u državnoj kasi su bili veći za 180 milijardi dinara nego što je planirano, a takav rezultat nije posledica inflacije, kao što neki tvrde, već povećanih prihoda od akciza, poreza na dobit, PDV, poreza na dohodak građana, izjavio je juče ministar finansija Siniša Mali.

Govoreći o rebalansu budžeta koji je usvojila Vlada Srbije, a o kojem će danas raspravljati i skupštinski Odbor za finansije, Mali je rekao da će njime biti ispunjena dva važna obećanja, jedno mladima, a drugo penzionerima.

- Rebalansom će biti obezbeđena sredstva za isplatu po 5.000 dinara mladima, od 16 do 29 godina, za šta je neophodno šest milijardi dinara. Takođe će biti obezbeđena i sredstva za povišicu penzija, a prvu od devet procenata će najstariji dobiti u decembru, kada im sleduje isplata novembarskih čekova - rekao je Mali gostujući na TV Pink.

Podsetio je da od 1. januara najstarijima sleduje još jedno povećanje od 12,1 odsto. Naveo je i da će kroz rebalans ovogodišnjeg budžeta biti obezbeđeno i 5,4 milijardi dinara za nastavak radova na izgradnji beogradskog metroa.

Mali je istakao da se država bori da se obezbedi dovoljno energenata za zimu i dodao da u dva skladišta u Mađarskoj imamo 380 miliona kubnih metara gasa, a u rezervama u Banatskom Dvoru 280 miliona metara kubnih.

- To nam je dovoljno za dva meseca, čak i ako se zaustavi svaki dotok gasa ka Srbiji - istakao je ministar Mali, dodajući da se nada kako do takvog scenarija, ipak, neće doći.

ISPLATA POČINJE 16. DECEMBRA

Isplata pomoći mladima od 16 do 29 godina, u iznosu od po 5.000 dinara, počeće 16. decembra, potvrdio je ministar Mali:

- Prva isplata kreće dan po završetku prijave, a ona će trajati od 1. do 15. decembra. U naredna dva-tri dana isplatićemo pomoć svima koji se prijave, a ispunjavaju uslove.

Ministar finansija je ponovio da za ovu pomoć svi mladi treba da se prijave, bez obzira da li su to činili prilikom prethodnih isplata, i to preko Uprave za trezor.

DEFICIT

U predlogu rebalansa ističe se da je na nivou države planiran fiskalni deficit od 3,8 odsto bruto domaćeg proizvoda, te da ovaj rezultat neće narušiti uspostavljenu putanju smanjenja učešća javnog duga u BDP, koja je prisutna od 2016. godine. Procenjuje se da će nivo javnog duga na kraju ove godine iznositi 55,5 odsto BDP.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Ubili mi unuka i uništili kuću"! "Crna udovica" naručila ubistvo muža, a sada se oglasio on: "Presudili su mu mučki, sa leđa"
Istraga u toku

"Ubili mi unuka i uništili kuću"! "Crna udovica" naručila ubistvo muža, a sada se oglasio on: "Presudili su mu mučki, sa leđa"

Telo Dejana P. (33) pronađeno je u zapaljenom automobilu u avgustu prošle godine u Majdanpeku. Iako se najpre mislilo da je nastradao u saobraćajnoj nesreći, tri meseca nakon istrage otkriveno je da je Dejan zapravo ubijen, a pojavile su se sumnje da je u zločin umešana njegova supruga Slađana P. (25) i dvojica mladića - S. M. (25) i maloletnik (17).

01.05.2024

16:18

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!
I dunđeri i neimari

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!

Praznik rada danas praznuju i oni koji rade i oni koji još nemaju ni dan radnog staža. Ovaj dan, međutim, nekada je bio poseban za Crnotravce! Samouki zidari, tesari, kamenoresci bili su nekada najtraženiji majstori...Ovo je priča o njima.

01.05.2024

08:15