• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Tanjug

06.11.2022

07:29 >> 12:54

ZAVRŠEN NAJVEĆI SRPSKI SKUP NA KIM PESMOM OVO JE SRBIJA! Vijorile se srpske zastave - 10.000 Srba poručilo: DOSTA NAM JE KURTIJEVOG TERORA!

informer.rs

Politika

ZAVRŠEN NAJVEĆI SRPSKI SKUP NA KIM PESMOM OVO JE SRBIJA! Vijorile se srpske zastave - 10.000 Srba poručilo: DOSTA NAM JE KURTIJEVOG TERORA!

Podeli vest

U severnom delu Kosovske Mitrovice održan je veliki narodni skup Srba sa severa KiM, a na kome je, nakon povlačenja iz svih kosovskih institucija, još jednom poručeno da je KiM deo Srbije i da će ostati van njih sve dok Priština ne počne da poštuje Briselski sporazum

12.50 - Pesmom "Ovo je Srbija" završen skup više od 10.000 Srba

Pesmom "Ovo je Srbija" završen je današnji, po mišljenju mnogih, najveći skup Srba na prostoru KiM.

12.45 - Rakić: Mi želimo mir, mir i samo mir

Predsednik Srpske liste Goran Rakić rekao je da mandate vraćaju srpskom narodu koji ih je birao, a ne Prištini. Kaže da su se u Severnoj Mitrovici okupili da pošalju jasnu poruku da je dosta šikaniranja od strane Prištine - otimanjem srpske imovine, matretiranjem Srba i lažnim optužbama na njihov račun.

- Dosta je, dosta je gaženja Briselskog sporazuma i srpskog naroda. Mirne savesti stojim pred vama jer smo učinili sve da ovo sprečimo. Našim ostavkama branimo Briselski sporazum i  pravo. Mi želimo mir, mir i samo mir. Molim vas da ne nasedate na provokacije, mi nismo remetilački faktor, mi želimo da se povuku sve jednostrane odluke o registarskim tablicama i primenu Briselskog sporazuma, da se osnuje Zajednica srpskih opština - poručio je predsednik Srpske liste Goran Rakić.

Igor Simić, potpredsednik Srpske liste, rekao je da se danas bore za mir za sve ljude. Ostavke su, kaže, podneli jer nisu hteli da budu paravan Prištini.

- Deset godina čekamo Zajednicu srpskih opština, deset godina čekamo ruku pomirenja, a šta smo dobili... - rekao je Simić.

- "Ako budemo jedinstveni i složni, ne sumnjam da ćemo pobediti. Važno je da teret borbe podnesemo svi podjednako - rekao je Simić. 

12.40 - Radojević: Naša borba se nastavlja

Milan Radojević, bivši gradonačelnik Severne Mitrovice zahvalio se svim okupljenima i rekao da se sa skupa šalje poruka mira.

- Devet godina dali smo šansu Briselskom sporazumu, nažalost nismo uspeli. Jutros smo zvanično podneli ostavke. Naša borba se nastavlja, ona će biti samo u drugom obliku - istakao je Radojević. 

12.30 - Major Nenad Đurić: Mi nemamo drugu zemlju

Major Nenad Đurić, suspendovani komandandir policije na KiM poručio je na skupu u Severnoj Mitrovici da nemaju drugu zemlju i da hoće na svojoj zemlji da sade cveće koje će raširiti miris mira.

Foto: informer.rs

Đurić je Podsetio je na reči Patrijarha Pavla koji je govorio da "pre nego što mi sudiš uzmi moje cipele i idi njima". 

Foto: informer.rs

12.20 - Stevanovićeva: Svi sudije i tužioci izašli iz kosovskog pravosudnog sistema

Okupljenim građanima u Severnoj Mitrovici obratila se sudija Ljiljana Stevanović.

Stevanovićeva je rekla da su svi sudije i tužioci izašli iz kosovskog pravosudnog sistema.

- Mi smo odlučili jednoglasno da izađemo iz pravosudnog sistema i pridružimo se svim u ovoj borbi. Naša odluka je jasna. Mislim da smo najbolji ambasadori srpskog dela pravosuđa - istakla je Stevanovićeva.

Stevanovićeva je rekla da ljudi na KiM traže elementarna ljudska prava. 

12.10 - Arsić: Univerzitet jedan od stubova opstanka Srba na KiM

Rektor Univerziteta u Prištini sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici prof dr Nebojsa Arsić rekao je na skupu da je Univerzitet jedan od stubova opstanka Srba na KiM.

- Mislili smo da će sa korom nestati problemi sa kretanjem. Koliko je ispita moralo da bude odloženo, ali smo uspeli da nadoknadimo propušteno. Nadali smo se da će studenti i nastavnici da dolaze nesmetano, međutim nije tako - istakao je Arsić.

Istakao je da su sada svi okupili da kažu ne izdvajanju iz obrazovnog sistema. 

Foto: informer.rs

Dekanica Ekonomskog fakulteta prof. dr Tanja Vujović rekla je da podržava odluku predstavnika Srba da napuste institucije na severu KiM.

- Težina ove odluke nama je jasna - naglasila je Vujovićeva i dodala da se nada da ćemo uspeti da sačuvamo mir. 

Okupljenima se obratio i direktor Kliničko bolničkog centra u Kosovskoj Mitrovici dr Zlatan Elek. 

Elek je rekao da bez zdravstva nema ni opstanka na KiM i napomenuo da je u prethodnim godinama dobijena sva neophodna pomoć.

12.00 - Počeo skup Srba u Severnoj Mitrovici

Veličanstveni skup Srba sa severa KiM počeo je intoniranjem himne Srbije "Bože pravde" pre nekoliko hiljada okupljenih.

Foto: informer.rs

11.56 - Sramna provokacija Albanaca

Grupa mladih u naselju Bošnjačka mahala u Severnoj Mitrovici postavila je zastave Kosova i Albanije, prenosi Reporteri.

 

 

Građani koji su pokrenuli tu inicijativu rekli su da se to radi kako bi se pokazalo da je sever "zemlja Kosova i Albanaca".

Kako prenosi RTV Dukađini, pored njih je viđen policijski automobil.

11.45 - Počelo okupljanje Srba kod spomenika knezu Lazaru

Veliki broj Srba sa severa Kosova i Metohije počeo je da pristiže na Trg kod spomenika knezu Lazaru u Sevrenoj Mitrovici. Srbi u rukama nose srpske trobojke i transparente na kojima piše: "SVI SMO MI NENAD ĐURIĆ!", "DOSTA nam je Kurtijevog terora!", "Mi imamo jednu državu - SRBIJU!", "Zbog naše dece - NEMA PREDAJE!", "Zašto Srbi nemaju pravo na slobodu kretanja?", "Danas Nenad Đurić, sutra svaki Srbin na KiM!", "Čistog obraza i svetla čela pred sud Božji!", "Ja sam SRBIN i ovde je SVE MOJE!", "Kurti nas neće pokoriti" i "Evropo, da li naša deca imaju pravo na slobodu?".

Foto: informer.rs

Foto: informer.rs

11.11 - Vučić razgovarao sa ministrom spoljnih poslova Italije

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas telefonom sa potpredsednikom Vlade i ministrom spoljnih poslova Republike Italije Antonijom Tajanijem

Predsednik Vučić je italijanskom zvaničniku, kao predstavniku jedne od zemalja Kvinte, objasnio stavove Srbije povodom najnovijeg razvoja situacije na Kosovu i Metohiji.

On je rekao da će se Srbija, kao i do sada, ponašati ozbiljno i odgovorno, poštujući svoje obaveze i opredeljenje da čuva mir i stabilnost, koji Priština ugrožava svojim jednostranim aktima i akcijama.

- Poslednji takav neodgovoran korak Prištine izazvao je gnev Srba sa severa Kosova i Metohije - objasnio je predsednik šefu italijanske diplomatije Tajaniju.

 

 

10.57 - Dačić: Za Srbiju nezavisnost Kosova nije gotova stvar

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je danas da se francusko-nemački predlog za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine ne može prihvatiti, jer se u njemu polazi od stava da je nezavisnost Kosova već gotova stvar

Dačić je za TV Prva na pitanje da li je taj predlog Srbija odbila, rekao da je razmatran na sednici Saveta za nacionalnu bezbednost i da je predsednik Aleksandar Vučić tražio mišljenje o njemu

- Nije on odbijen. Nije to da ili ne. Ako razgovarate o tome kako bi izgledala nezavisna država Kosovo vi se slažete oko principa da je to već završen posao, a mi se principijelno ne slažemo sa tim - istakao je Dačić.

Foto: printscreen

Ivica Dačić

On je napomenuo da se u dokumentu predviđa da Srbija ne mora da prizna tzv. Kosovo, nego da aktima i odlukama, neprotivljenjem članstvu u međunarodnim organizacijama to učini.

- Oni traže način kako da lakše podnesemo nezavisnost Kosova, a ne traže političko rešenje - ukazao je Dačić.

10.30 - Stano: Priština odmah da odloži odluku o registarskim tablicama i obustavi kaznene mere za Srbe!

Portparol Evropske unije Peter Stano pozvao je vlasti u Prištini da odmah odlože primenu odluke o registarskim tablicama i da obustave kaznene akcije za građane Srbije koji imaju automobile sa srpskim registarskim oznakama, prenosi Albanijan post.

Foto: Printscreen You Tube/ EU Debates

- EU ponovo traži od kosovskih vlasti da bez odlaganja poštuju svoje obaveze. To znači momentalno produženje procesa preregistracije vozila i obustavu bilo kakve kaznene akcije protiv vlasnika registarskih oznaka KM - naglasio je Stano

10.01 - Drecun: Srbi na KiM žele da spreče etničko čišćenje

Predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun ocenio je da je odluka Srba da napuste prištinske institucije miroljubivo političko sredstvo čiji je cilj da se natera Priština da poštuje Briselski sporazum i spreči Aljbin Kurti u njegovoj strateškoj nameri da izvrši etničko čišćenje na Kosovu, prenosi RTV.

- Ovo što su Srbi uradili nisu pretnje, nije vojno rešenje, nije nasilje, nije ekstremizam. Oni koriste politička sredstva da se bore za svoja prava za opstanak na KiM i da na toj teritoriji ne budu građani drugog reda - rekao je Drecun za Tanjug. Naveo je da postoje različita tumačenja ovakve odluke Srba - da može da dođe do rata, do sukoba, ili da Kurti kaže da Rusija preko Beograda zloupotrebljava Srpsku listu.

09.30 - Gradonačelnici i odbornici četiri opštine na severu KiM danas i formalno potvrdili podnošenje ostavki 

Jutros su održane posebne sednice skupština u četiri opštine na severu Kosova i Metohije na kojima su gradonačelnici Leposavića, Severne Mitrovice, Zvečana i Zubinog potoka i formalno podneli ostavke na svoje funkcije. 

Foto: informer.rs

Tekst potpisa

Na istim sednicama, potom su ostavke na svoje mandate podneli i predsednici skupština opština, kao i odbornici u lokalnim parlamentima. 

Na ovaj način, predstavnici četiri lokalne samouprave na severu KiM krenuli su u sprovođenje odluka i zaključaka koji su doneti na subotnjem zasedanju političkih i institucionalnih predstavnika srpskog naroda na KiM.

09.00 - SAZNAJEMO! Predsednik Vučić odlikovaće Nenada Đurića

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić odlikovaće Nenada Đurića, bivšeg komandira Regionalnog policijskog direktorata Sever na Kosovu i Metohiji, koji je odbio da svom narodu deli ukore za to što ne prihvataju RKS automobilske tablice koje im nameće vlast Aljbina Kurtija - nezvanično saznaje Informer.

Foto: Printscreen, Tanjug

Šef države rešio je da se na ovaj način oduži čoveku koji je postao metafora bunta našeg naroda u južnoj pokrajini koji više nije mogao da trpi iživljavanje iz Prištine što je kulminiralo napuštanjem svih institucija: od skupštine i vlade, pa do policije i pravosuđa. 

Vučić je u direktnom telefonskom razgovoru pružio podršku smanjenom Nenadu Đuriću, preneo mu ohrabrenje i stav da će vlast u Beogradu uvek biti i uz njega i uz naš narod na Kosovu i Metohiji. 

08.52 - Petković: Srbi jasno rekli - napuštaju institucije u Prištini dok ne počne formiranje ZSO

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković rekao je za RTS da je napuštanje prištinskih institucija najodgovorniji potez Srba sa Kosova sistemskom proganjanju našeg naroda i gaženju svih sporazuma od strane Aljbina Kurtija.

Foto: printscreen

Na ovaj način Srbi žele da odbrane Briselski sporazum i da se posle deset godina formira Zajednica srpskih opština kojim bi bila ostvarena kolektivna prava Srba koja se gaze na svim poljima.

- Reč je o mirnom i demokratskom odgovoru srpskog naroda koji na ovaj način želi da odbrani Briselski sporazum i Zajednicu srpskih opština", rekao je Petković.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju podseća da nema dana da se ne desi napad na Srbe, da se pravni sistem zloupotrebljava za proganjanje Srba, a da ROSU nelegalno upada na sever Kosova.

"Mi smo tu da sačuvamo mir i stabilnost, da se bude uz naš narod, najodgovrniji za ovakvu situaciju je Aljbin Kurti, koji sistemski gazi sporazume", rekao je Petković.

08.30 - Srpske trobojke vijore se i u Leposaviću

08.10 - Đurić: Vlada u Prištini antiamerička, izaziva haos

Ambasador Srbije u SAD Marko Đurić naveo je na Tviteru da u "suštini antiamerička Vlada Kosova izaziva haos i destabilizuje evropski jugoistočni bok u veoma kritičnom trenutku".

Đurić je podsetio da su to "isti ljudi koji su lično orkestrirali fizički napad na tadašnju američku ambasadorku Trejsi En Džejkobson u centru Prištine" (prim. aut. 2013. godine).

 

 

"Najnovije radikalne akcije kosovske vlade (zabrana Srbima da glasaju na opštim izborima, zabrana srpskih tablica i odbijanje reciprociteta, javno odricanje od sporazuma o Zajednici/Zajednici srpske većine uz posredovanje EU i SAD, ignorisanje javnih apela najviših zvaničnika SAD i EU i igranje s vatrom na terenu) su antiameričke, anti-EU i antisrpske. One su i antialbanske", istakao je Đurić.

Ambasador Srbije u Vašingtonu je naveo da "tanko prikrivena šovinistička agenda dovodi obične ljude u opasnost".

07.29 - Postavljena bina, svuda srpske trobojke

Kod spomenika je postavljena bina sa koje će se obratiti govornici, cela Kosovska Mitrovica je okićena srpskim zastavama, a na obližnjoj zgradi razvučena je punom dužinom srpska trobojka.

- Braćo i sestre okupimo se sutra svi na sveopštem narodnom skupu u Kosovskoj Mitrovici u 12 časova, ispred spomenika Caru Lazaru, odakle ćemo jedinstveno i složno poručiti Evropi i svetu da je naša jedina država Srbija i predsednik Aleksandar Vučić! Pokažimo koliko volimo Srbiju. Zastave na prozore!!! - poručila je Srpska lista na Fejsbuku u subotu.

 

 

Celom dužinom šetališta, od kružnog toka gde se nalazi bronzana figura od osam metara kneza Lazara sa prstom uprenim ka Gazimestanu, viore se srpske zastave kojima su okićeni i prozori i balkoni okolnih zgrada.

Zastave, među kojima i one sa natpisom "Ovo je Srbija", postavljene su i u drugim gradovima na severu KiM.

Predstavnici Srpske liste su pozvali sve građane, Srbe, ali i Bošnjake, Gorance i sve druge koji Republiku Srbiju doživljavaju kao svoju otadžbinu, da dođu i budu deo tog velikog opštenarodnog, mirnog i demokratskog protesta.

Predstavnici Srba na severu KiM odlučili su u subotu da napuste sve političke institucije privremenih prištinskih institucija zbog poslednjih poteza Prištine i kršenja briselskog sporazuma, sve dok Priština ne povuče odluku o preregistraciji tablica i ne formira Zajednicu srpskih opština, kao i dok ne počne da poštuje i druge sporazume postignute u okviru dijaloga Beograda i Prištine.

Na sastanku u opštini Zvečan svi komandiri i policijski rukovodioci su pred kamerama skinuli svoje uniforme.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17