• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

14.11.2022

07:00

ŠIPTARI ŠALJU "VOJSKU" NA SEVER KOSOVA!? Ne prestaju opasne provokacije iz Prištine!

Informer

Politika

ŠIPTARI ŠALJU "VOJSKU" NA SEVER KOSOVA!? Ne prestaju opasne provokacije iz Prištine!

Podeli vest

Pripadnici takozvanih 'kosovskih bezbednosnih snaga' mogu da deluju na celom Kosovu, uključujući i sever, poručio je predsednik skupštine 'Kosova' Gljauk Konjufca

Šiptarska 'vojska' je spremna i čeka komandu kako bi upala na sever Kosova i Metohije!

Ovo je poručio predsednik skupštine takozvanog 'Kosova' Gljauk Konjufca, koji tvrdi da pripadnici takozvanih 'kosovskih bezbednosnih snaga' (KBS) mogu da deluju na celom Kosovu, uključujući i sever! Šiptari ovim potezom krše jedan od sporazuma iz 2013. godine koji su potpisali tadašnji generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmunsen, tadašnji premijeri 'Kosova' i Srbije Hašim Tači i Ivica Dačić, a kojim se garantuje da 'bilo koje vojne formacije iz Prištine ne mogu delovati u četiri opštine na severu Kosova bez prethodnog duplog odobrenja komandanta Kfora i četiri gradonačelnika'.

Zlokobna najava

Gljauk Konjufca je poručio da će svaki potez KBS na Kosovu biti uz podršku njihovih zapadnih prijatelja i NATO.

- KBS pripada Kosovu i ima pravo da deluje na celoj njegovoj teritoriji, uključujući i sever. Što se tiče specijalnih operacija, vežbi ili bilo kog drugog pitanja, nećemo ništa učiniti bez koordinacije sa našim međunarodnim prijateljima i NATO. Neće biti promene i odlaganja odluke o registarskim tablicama. Sve što je nelegalno na Kosovu biće zabranjeno i biće uspostavljena vladavina prava - rekao je Konjufca za 'Kljan Kosova'.

Kurti: Vojska je naš najveći projekat!

Takozvani premijer lažne države Kosovo Aljbin Kurti rekao je juče da je 'vojska njihov glavni zadatak i projekat'.

- U kasarni 'Adem Jašari' položilo je zakletvu 311 novih regruta KBS i dobilo status kosovskih vojnika. Većinom glasova je skupština u petak usvojila tri nacrta zakona kojima se jača pravni osnov za organizaciju i rad Ministarstva odbrane, KBS i prava i obaveze pripadnika KBS: dopuna i izmena zakona o službi u 'bezbednosnim snagama Kosova', za 'kosovske bezbednosne snage' i za ministarstvo odbrane. Naša vojska se jača i razvija kako bi osigurala i održala mir, demokratiju i napredak. Zahvalni smo našim partnerima, prijateljskim i savezničkim zemljama za svu podršku u modernizaciji i obuci KBS-a - podvukao je Kurti.

Na ove nove pretnje odmah je reagovao direktor Kancelarije za KiM Petar Petković, koji je Prištini poručio da se ne igra vatrom.

- Ovo je još jedna alarmantna pretnja i zlokobna najava iz Prištine s ciljem proterivanja Srba sa njihovih vekovnih ognjišta. Svim međunarodnim faktorima jasno je da takozvani KBS nema šta da traži na severu pokrajine, ali Kurti i njegovi posilni očigledno žele da krše sve, a posebno one sporazume koji čuvaju mir i garantuju bezbednost Srba na KiM, jer tako hoće da se obračunaju sa našim narodom u pokrajini, posebno Srbima na severu. Beograd nikome neće dozvoliti da od Srba na KiM pravi glinene golubove i uvek će biti uz svoj narod, a međunarodne misije moraju da se jasno odrede prema ovakvoj neodgovornoj i opasnoj najavi Kurtijevih saradnika koji samo žele sukobe, tenzije i nove krize - naglašava Petković.

Idite iz KBS!

Bivši predsednik Koordinacionog centra za KiM Nebojša Čović kaze da je ovo samo još jedna u nizu Kurtijevih provokacija koja je smišljena uz pomoć međunarodne zajednice.

- Ideja i kompletan paket svih tih provokacija smišljeni su spolja, od strane međunarodne zajednice. Svi Srbi, a čujem da ih ima jos stotinak, koji su deo KBS, treba dobro da razmisle, pogotovo nakon izjave ministra odbrane Armenda Mehaja, koji je rekao da svi pripadnici KBS imaju u genima krv Adema Jašarija, monstruoznog zločinca i kriminalca. Moj savet je da idu i hitno urade analizu krvi, a nakon toga hitno skinu uniforme i izađu iz takve sramne organizacije pokazujući na taj način srpsko jedinstvo - poručio je Čović.

Dragan Marković Palma - JEDINSTVENA SRBIJA

Kurti radi sve da dođe do rata. Srbija neće ratovati, osim ako neko napadne srpski narod na Kosovu i Metohiji.

Grafiti u Severnoj Mitrovici: Otpor na svakom koraku!

Kurtijeva odluka da svi Srbi moraju da preregistruju dosadašnje tablice sa KM na 'RKS' do 21. novembra, a da će onda biti kažnjavani sa 150 evra kritikovali su u više navrata i iz Vašingtona i iz Brisela. Takođe, Srbi su u Severnoj Mitrovici napravili i protest sa zahtevom da se povuče ova skandalozna i jednostrana odluka.

U glavnoj ulici Severne Mitrovice, kao i na gradskom šetalištu juče ujutru osvanuo je veliki broj grafita gde se građani pozivaju na otpor.

"Od 21. 11. 2022. obaveza je svakog otpor na svakom koraku. Brigada Sever", piše na grafitima.

Zapaljen automobil sa srpskim registracijama u južnoj Mitrovici 

U južnoj Kosovskoj Mitrovici u noći između petka i subote zapaljen je automobil sa srpskim registarskim tablicama, saopštila je policija.

- Podnosilac žalbe prijavio je da se njegov automobil sa srpskim tablicama zapalio pod nepoznatim okolnostima. Istražitelji su identifikovali i uhapsili osobu osumnjičenu za podmetnuti požar. Uhapšen je 59-godišnji muškarac, Albanac. Nakon saslušanja, po nalogu predmetnog tužioca, osumnjičenom je određen pritvor od 48 sati - naveli su iz policije.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Odlične vesti za Pešića! "Drim tim" Srbija putuje u Pariz!
Košarka

Odlične vesti za Pešića! "Drim tim" Srbija putuje u Pariz!

Navijači košarkaške reprezentacije Srbije sa nestrpljenjem iščekuju Olimpijske igre, koje će narednog leta biti održane u Parizu! Svi se nadamo da će selektor Svetislav Pešić moći da računa na najbolje igrače kojima Srbija raspolaže, a tu se pre svih misli naravno na Nikolu Jokića. Dok čekamo rasplet NBA plej-ofa kako bismo dobili odgovor na pitanje da li će jedan od najboljih košarkaša današnjice predvoditi ekipu u glavnom gradu Francuske, želja kod pojedinih igrača se ne dovodi u pitanje! Jedan od onih koji će se staviti na raspolaganje Pešiću jeste Aleksej Pokuševski!

18.04.2024

10:46

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija