• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

17.11.2022

12:44

SAMO ZAJEDNIČKI MOŽEMO OBEZBEDITI BUDUĆNOST! Vučić se obraća građanima Srbije

printscreen

Politika

SAMO ZAJEDNIČKI MOŽEMO OBEZBEDITI BUDUĆNOST! Vučić se obraća građanima Srbije

Podeli vest

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić učestvuje danas na Regionalnoj konferenciji “Mogućnosti ulaganja u obnovljive izvore energije na Zapadnom Balkanu”, u Palati “Srbija”

13.00 - Obraćanje Kovačevskog

Predsednik Vlade Severne Makedonije Dimitar Kovačevski, rekao je da je danas najvažnija tema sastanaka upravo nedostatak, tačnije, potreba za dodatnom električnom energijom.

Imali smo priliku da predstavimo naše strateške ciljeve, kao i nešto za pružanje tih prilika. Ovo je trenutak kada bi mogli da razvijemo region kao mesto stvaranja zelene energije. U poslednjih 30 godina smo videli podele i nerazumevanje, ali u prethodnom periodu, u regionu smo videli stvaranje jednog regiona saradnje i dobrih međususedskih odnosa. Saradnja je jedini način da se prevaziđe kriza - rekao je Kovačevski.

 

 

Kako kaže, najbitnije je videti kako dugoročno postaviti određene elemente koji će pomoći vladi S.Makedonije da se razvije u tom pravcu.

- Vlada S.Makedonije ulaže u velike projetke iz energetije, jer smo sigurni da tu leži budućnost - rekao je Kovačevski.

Kako kaže, tranzicija koja je počela sa investicijama iz ovih sredstava su izgrađena termoelektrična centrala. Dodaje da je ovo prva energetska tranzicija od uglja na zelenu energiju koja je održiva.

Kovačevski je rekao da je teška zima pred celim regionom i dodaje da veruje da će se uz saradnju lakše prevazići.

Foto: printscreen

12.57 - Obraćanje Abazovića

Premijer Crne Gore Dritan Abazović je rekao da smatra da je tema konferencije pogođena u "centar".

- Države Zapadnog Balkana, ali i cela Evropa pogođene su energetskom krizom. Najviše reči je bio o zelenoj energiji, Crna Gora ima taj disbalans između proleća i zime i letnjih meseci. Još od bivše Jugoslavije nismo gradili energetske objekte. - rekao je Abazović.

 

Foto: printscreen

12.55 - Obraćanje Tegeltija

Premijer BiH Zoran Telgetija je rekao da se u BiH proizvede više električne energije nego što je potrebno domaćem tržištu pa se višak izvozi.

Naša ograničenja i problemi su što se radi o postrojenjima koja su davno izgrađena u BiH, ona traže nova ulaganja. Mi smo zajedno sa Srbijom pokrenuli ozbiljnu investiciju, izgradnju hidroelektrane Buk Bijela. Otvoreni smo za nova ulaganja, obnovljive izvore energije.

Foto: printscreen

12.53 - Obraćanje Edija Rame

Albanski premijer Edi Rama naglasio je u svom obraćanju, posle domaćina predsednika Srbije, da je prvo neverovatna prilika naći se ovde i razgovarati o ovoj temi u trenutku kada traje rat u Ukrajini i da je ovo veoma važan razgovor i tema jer smo svi mi mala tržišta i treba da se otvorimo.

Izuzetna prilika i neophodno okupljanje u vreme kada bombe padaju u Ukrajini. Energetska kriza, inflacija zbog rata pogađaju celu Evropu. Bez ikakve sumnje, u ovim teškim vremenima, moramo da regionalizujemo naša tržišta, kad je reč o energetici, moramo da idemo izvan naših granica.

Foto: printscreen

12.48 – Obraćanje Eriksona

Zajednički izazov je da obezbedimo sigurnije izvore energije, moramo delovati odmah. Zaista sam srećan što vidim ovoliko različitih kompanija iz Norveške.

Erikson je čestitao Vučiću što se bavi, kako je naveo, temama budućnosti.

Foto: printscreen

12.45 – Obraćanje predsednika na konferenciji za medije

Vučić je rekao da, da bismo mogli da opstanemo, moramo da imamo dovoljno gasa, nafte, struje, za funkcionisanje naših domaćinstava.

Samo zajednički možemo da obezbedimo budućnost jer nemamo svi sve, neko ima naftu, nego gas, nego više struje za izvoz leti a neko zimi... Da bismo mogli da opstanemo, imamo dovoljno gasa, nafte, struje, za funkcionisanje naših domaćinstava, moraćemo da sarađujemo. Ovo će biti novi razlog rasta, to je jedna prilika, naši zaključci su da idemo na formiranje regionalnog tržišta, da pomažemo jedni drugima - naglasio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić govoreći o energetskoj tranziciji, reformi energetike unutar Zapadnog Balkana koji mora da se menja kad je reč o energetici - posveti se diversifikaciji energetskih izvora i okretanju ka obnovljivim izvorima energije.

 

Foto: printscreen

Na Regionalnoj konferenciji, koju organizuju ambasade Kraljevine Norveške u Beogradu i Sarajevu, u saradnji sa Nordijskom poslovnom alijansom, Poslovnom asocijacijom Norveška-BiH i Norveškim partnerima za saradnju u oblasti energetike, učestvuju i predsednik Vlade Albanije Edi Rama, predsednik Vlade Severne Makedonije Dimitar Kovačevski, predsednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović i predsedavajući Veću ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Nenad

pre 1 godinu

Narod veruje da će predsednik Vučić da obezbedi dovoljno energije za naš narod.

vucic genocidas

pre 1 godinu

Doslo je 20 deka parizera u redakciju informera. Kakav jadnik bez kicme trebas biti da pises pozitivne komentare o smrdljivom fašisti vucicu hahahahaa.

Djolle

pre 1 godinu

Predsednik je u pravu kada kaže da samo zajednički možemo obezbediti budućnost.

Filip

pre 1 godinu

Moramo se ugledati na velike nama prijateljske države kao što je država Norveška i za nas na "zime".

Djolle

pre 1 godinu

Moramo biti jedinstveni i pomoći jedni drugima u ovom ludom vremenu. Vučić je u pravu.

Djolle

pre 1 godinu

Regionalna konferecija je od svetskog značaja za sve zemlje.

Gala

pre 1 godinu

Nadam se da će i države iz okruženja želeti da zajedničkim snagama izborimo se za više energenata u svakoj od država.

Djolle

pre 1 godinu

Samo zajedno možemo preproditi energetsku krizu koja dolazi.

Rajka

pre 1 godinu

Verujem da će i države iz okruženja želeti da se l zajedničkim snagama izborimo za više energenata u narednom periodu.

Djolle

pre 1 godinu

Spoljašnja politika Srbije nikada nije bila jača nego sada. Svaka čast Vučiću.

Ema

pre 1 godinu

Sigurna sam da će u narednom periodu i države iz okruženja želeti da se zajedničkim snagama izborimo za više energenata kako bi nam svima bilo bolje.

Vuk

pre 1 godinu

Zajedno u borbi za evropsku budućnost, međusobna saradnja zemalja regiona u cilju unapređenja ekonomije i boljeg standarda i bolje, svetlije i sigurnije budućnosti za sve građane.

Milka

pre 1 godinu

Kako bi nam svima bilo bolje nadam se da će u narednom periodu i države iz okruženja želeti da se zajedničkim snagama izborimo za više energenata

Nikola

pre 1 godinu

Vučić se bori za interese gradjana Srbije. Važno je da uspostavljamo medjusobne odnose kao i saradnju sa drzavama regiona za bolju budućnost.

Analjim

pre 1 godinu

Zajednistvo, isti ciljevi...i prebrodicemo sve prepreke!

Sava

pre 1 godinu

Veliki snovi su ostvareni zahvaljujući vrednom radu. Predsednik Vučić je uspeo da pored svih izazova i pritisaka sačuva stabilnost Srbije i Zapadnog Balkana.

Branko

pre 1 godinu

Lepo je videti da se države Balkana drže složno i jedinstveno, i zajednički rade na rešavanju svih problema koji nas tište, a posebno problema vezanih za energetiku.

Boban

pre 1 godinu

Vreme je da konačno prošlost ostavimo iza sebe i gledamo napred i povezujemo naše narode. Mir i stabilnost su ključ napretka.

Danica

pre 1 godinu

Saradnja i zajednički rad na važnim projektima je budućnost Zapadnog Balkana.

Buba

pre 1 godinu

Problem energije je postao globalni problem i jedna zemlja se ne može sama izboriti sa tim, zato je neophodno da zemlje Zapadnog Balkana sarađuju.

Tina

pre 1 godinu

Jedino Predsednik Aleksandar Vucic zasluzuje poverenje i podrsku jer ovo sto radi za svoju drzavu i nas kao gradjane nema cenu

Boban

pre 1 godinu

Meni sve ovo vrlo dobro zvuči i drago mi je da su lideri iz regiona uspeli da nađu zajednički jezik i da vide da nam je jedini cilj dobra saradnja i da na taj način prevaziđemo sve probleme koje nas očekuju pa tako i kada je ova energetska u pitanju.

Jovana

pre 1 godinu

Naš zajednički interes je da sarađujemo i zajedno rešavamo probleme.

Goga

pre 1 godinu

Zapadni Balkan je predugo gledao u EU, vreme je da se okrenemo sebi i sami radimo na boljoj budućnosti.

Đurđa

pre 1 godinu

Energetska kriza je globalni problem a samo zajedno ga možemo lakše i brže rešiti.

Mirko

pre 1 godinu

Ovi projekti i saradnja zemalja Zapadnog Balkana u oblasti energetike moraju biti prioritet

Marko

pre 1 godinu

Jako je vazno ulagati u energetski sistem. Vucic je odabrao pravi trenutak za to

Filip

pre 1 godinu

Ulaganje u energetiku u ova krizna vremena je od kljucnog znacaja, kao i saradnja celog Zapadnog Balkana po ovim pitanjima, po pitanjima ulaganja u obnovljive izvore energije

Darko

pre 1 godinu

Tačno,zajedno smo mnogo jači i možemo sve da ostvarimo.

Srpkinja

pre 1 godinu

Vučić i SNS su opcija koja zaista brine o svojim gradjanima i o budućnosti i u hodu rešava sve probleme s kojima se susreće. Svaka čast!

MILA

pre 1 godinu

Energenti su sada veliki problem i dobro je da Vucic ucestvuje na ovoj Konferenciji u Sarajevu.Obnovljivi izvori energije su budućnost!

Vesna

pre 1 godinu

Samo zajedno, zajedničkim, otvorenim tržištima jedni prema drugima možemo mnogo toga dobroga da uradima za sam region, za svaku zemlju. Veoma su bitni zajednički nastupi, jedinstveni jer smo tako mnogo konkurentniji, otvoreniji za protok robe, usluga i informacija.

MILA

pre 1 godinu

Vucic svakako razmislja unapred i zna da je obnovljiva energija jako bitna.Zapadni Balkan ima snagu i jasnu viziju i zasluzuje maksimalnu podrsku.

MILA

pre 1 godinu

Vazno je da konferencija prodje uspesno kako bi Zapadni Balkan dobio jos snazniju podrsku kao podstrek za sve sto radi.Ponovo ćemo biti dobri domaćini a sigurno će biti i novih ideja i predloga sa ciljem napretka čitavog regiona.

Nena

pre 1 godinu

Tu smo da pomažemo jedni drugima ,da delimo ideje ,da napredujemo.

MILA

pre 1 godinu

Obnovljivi izvori energije su buducnost i moramo ulagati u njih kako bi smo bili energetski nezavisni.Trebalo bi sve da ulažemo u obnovljivu energiju, jer predstoje nam teški dani

MILA

pre 1 godinu

Energenti su veoma veliki poblem svima u svetu. Vidi se da predsednik Vucic veoma brine o tome.Saradnja u oblasti energetike je danas neophodna.

MILA

pre 1 godinu

Ulaganjem u obnovljive izvore energije ulazemo u bolju i zdraviju buducnost nase zemlje.Države Zapadnog Balkana treba da se udruže i da zajedno rešavaju najvažnije probleme

Nena

pre 1 godinu

Samo zajednickim snagama ,udruženo, složno možemo iskoristiti sve što imamo ,savetovati se sa drugima,to je prava stvar!

tami

pre 1 godinu

Narod veruje svom predsedniku, zajedno možemo sve!

Nataša

pre 1 godinu

Mislim da treba ulagati u obnovljive izvore energije svakom od nas će doneti samo dobro.

Nena

pre 1 godinu

Ova konferencija je super stvar da se slažemo,da delimo ideje,da napredujemo.

Nikola

pre 1 godinu

Putem sunčeve energije stvoriti struju, to je budućnost.

Marija

pre 1 godinu

Vucic ce pokusati da sa zemljama iz regiona obezbedi potrebne energente i okrene se obnovljivim izvorima energije sto je moguce vise.

Sandra

pre 1 godinu

Zajednickom saradnjom svih država u regionu i uz dobre savete norveških stručnjaka mogu se obezbediti izvori obnovljive energije koja je svima potrebna.

Jasna

pre 1 godinu

Srbija ce prevazici energebtsku krizu jer se zajedno borimo za to i bolja buducnost je zagarantovana

Mira

pre 1 godinu

Zemlje Zapadnog Balkana samo zajednickim snagama mogu nesto postici.Posebno smo suvise mali,ali zajedno i uz dogovor mozemo mnogo.

Sale

pre 1 godinu

Bilo bi dobro kada bi svi podržali inicijativu predsednika R.Srbije jer dosta je bilo sa nerazumevanjem i podelama na Balkanu.

Igor

pre 1 godinu

Energetska kriza vlada u celoj Evropi, to je apsolutno jasno. Nase jeda se sto bolje pozicioniramo i prodjemo sa so manje posledica

sonja

pre 1 godinu

Ulaganje u obnovljive izvore energije je vazno,ne samo za nas,vec i nase susede

vesna

pre 1 godinu

Saradnja u svim oblastima sa susedima je od velike vaznosti,za napredak i prosperitet Srbije

maja

pre 1 godinu

Drago mi je da vidim da se radi na razvoju Srbije pogotovu na polju energetike.

kaja

pre 1 godinu

Srbija je uvek otvorena i spremna za saradnju sa regionom i susedima u cilju napretka.

Kata

pre 1 godinu

Ulaganje u obnovljive izvore energije na Zapadnom Balkanu je odlična ideja,korisna za sve države pa i našu.

Nena

pre 1 godinu

Promene zarad unapređenja životne sredine su svakako prihvatljivo.

Goca

pre 1 godinu

Koliko god bile teške promene i reforme od većeg je značaja da će ishod i rezultat biti pozitivan.

Kristina

pre 1 godinu

Razvijanje regiona Zapadbog Balkana kao mesto stvaranja zelene energije je ogroman benefit za sve države u regionu pa i našu Srbiju.

Nenad

pre 1 godinu

Posle ovoga, lazni ekolozi mogu samo da puknu od muke

Don

pre 1 godinu

Vucic je vizionar koji je uvideo da samo zajednickom sradnjom i udruzivanjem mozemo resiti probleme nedostatke elektricne energije u Srbiji i zemljama Balkana,tako se bori za bolji zivot gradjana u svojoj zemlji!

Dakic

pre 1 godinu

Srbija je domacin jos jednog znacajnog samita u oblasti obnovljivih izvora energije, to samo pokazuje koliko je ugled i uticaj nase zemlje podignut na visi nivo

Brane

pre 1 godinu

Evropu ocekuje teska zima po pitanju svih energenata. Srbija se na vreme pripremila i necemo imati problema. Saradnjom sa ucesnicima ovog samita mozemo se jos bolje pripremiti za naredne godine

Ivan

pre 1 godinu

Nabavka energenata je prioritet zanadolazecu zimu, a Vucic je na vreme reagovao i zbog toga Srbija spremno docekuje hladne dane

Tanja

pre 1 godinu

Predsednik Vučić se bori za interese gradjana Srbije. Veoma je važno je da uspostavljamo medjusobne odnose kao i saradnju sa drzavama regiona za bolju budućnost.

Minja

pre 1 godinu

Formiranje regionalnog trzista je odlicna prilika za sve zemlje. Samo zajedno mozemo obezbediti bolju buducnost.

Mirko

pre 1 godinu

Možemo mi nekog da volimo ili ne, ali za opstanak je neophodno da svi sarađujemo! Time čak i povećavamo izvoz robe i usluga, što je opet korisno za Srbiju.

Rada

pre 1 godinu

I Srbija ima svoje kvalitete, samo zajedno mozemo obezbediti jos bolju buducnost.

Srdjan

pre 1 godinu

Gradjani Srbije su uz predsednika Vucica koji se bori da Srbija bude ekonomski i energetski nezavisna.

JadrankaP

pre 1 godinu

Saradnja balkanskih zemalja je neophodna jer niko više ne može sam da opstane i sam da obezbedi sve što mu treba. Teška su vremena došla i moramo pomagati jedni druge.

Oto

pre 1 godinu

Никада нам није била потребнија слога и братство нашег народа да прегурамо наступајуће дане

Ja

pre 1 godinu

EU sledece nedelje donosi rezoluciju o preispitivanju fondova koje Srbija koristi. E sendvicari i necete ni za majonez imati a i dalje cete gluposti pisati.

Stole

pre 1 godinu

Браво председниче Вучићу , предаја није опција

Stipan

pre 1 godinu

Слога, заједништво и мир нам је преко потребна на овим просторима

PeterM

pre 1 godinu

Заједништво је излаз из проблема и надолазећег лошег периода за читав свет

Milovan

pre 1 godinu

Наставак састанака и покушај регионалног повезивања на што више економских свера је излаз из проблема

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17