• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Nebojša Bakarec

02.12.2022

15:25

Nebojša Bakarec: Kurtijevi Arnautaši - Ned͡zad Rashiqi i Radxa Trajkoviqi, bivši Srbi!

printscreen

Politika

Nebojša Bakarec: Kurtijevi Arnautaši - Ned͡zad Rashiqi i Radxa Trajkoviqi, bivši Srbi!

Podeli vest

Fašista Aljbin Kurti, juče je postavio izvesnog Nenada Rašića (Ned͡zad Rashiɔqi), za svog džepnog, privatnog ministra lažne države Kosovo. Nenad Rašić je odmah izjavio da će za njegovu savetnicu biti imenovana Rada Trajković (Radxa Trajkoviqi). Fašista Kurti je prekršio Ustav svoje lažne države Kosovo. Fašista Kurti je prekršio član 96., stav 5. ustava, koji kaže da se za imenovanje ministra koji nije poslanik, iz reda srpskog naroda, mora tražiti saglasnost većine srpskih poslanika. Fašista Kurti to nije učinio, čime je prekršio Ustav. Da je fašista Kurti prekršio taj Ustav, potvrdio je bivši predsednik Ustavnog suda Kosova, Enver Hasani

Hasani je rekao da je odlukom da Nenad Rašić bude postavljen na mesto ministra prekršen Ustav Kosova. Hasani je za „Kosovo onlajn“ i albanske medije naveo da je tim postupkom prekršen član 96. tačka 5. kosovskog ustava, koji je izričit i kaže da svako ponovno imenovanje novog ministra iz zajednica koje nisu u većini na Kosovu, zahteva saglasnost političkih snaga koje predstavljaju tu manjinsku zajednicu, a to su postojeći srpski poslanici. Hasani kaže: „Ovde se radi o čoveku koji uopšte nije član kosovskog parlamenta. Ustav jasno kaže da, kada se radi o ministru koji nije član parlamenta, većina poslanika te manjinske zajednice, odnosno 50 odsto plus 1, mora da se izjasni o tom pitanju“. Hasani kaže da je siguran da će Ustavni sud Kosova da poništi odluku o imenovanju Nenada Rašića za ministra.

Povodom ovog sramnog i nezakonitog čina fašiste Kurtija, usledile su oštre reakcije „Srpske liste“, predsednika Srbije, Aleksandra Vučića, predsednice Vlade, Kancelarije za KiM, i drugih nadležnih.

Predsednik Republike Srbije, Aleksandar Vučić je u izvanrednom obraćanju rekao, između ostalog: „Imenovanje Rašića je sramna, najblaža reč koja može da se upotrebi. Taj čovek (Rašić) je dobio manje od jedan odsto na izborima, kao i Rada Trajković, koja je bila na njegovoj listi. To pokazuje da oni žele progon i proterivanje Srba sa Kosova i Metohije. Jedan bedni, antisrpski odnos, koji su pokazali, jer ovo što je uradio teroristički ološ Aljbin Kurti (…) trebalo je da dobije zasluženu osudu EU. Naravno, nije je dobio. I tako se ponašaju svaki put. Prekršeni su svi demokratski principi i norme po kojima se bira neko ili se ponudi nekome ko je dobio veliki broj glasova, a ne neko ko je dobio jedan odsto glasova. I baš ih briga, jer je to u skladu sa interesima jedne evropske sile i interesima koje treba neko da provede, a protiv Srba. Izabrali su najgori srpski ološ, sa dna kace. Rašića, Radu Trajković. Jednostavno, ne postoje gori. Oni nemaju ničije poverenje, ali imaju poverenje terorističkog ološa Kurtija, zapadnih agentura koji su ih tu postavili, misleći da će da unište Srbiju. Mislili su da će time da nas uplaše, da bude - sami ste na svetu, ne možete ništa... nema problema. Za mene je KiM najveća srpska svetinja. Srbija je svetinja. Bolje da me nema, nego da vam je predam u ruke, i neću vam je predati u ruke. I zato niko iz Srbije neće biti u Tirani 6. decembra, prvi put (…) Onda kada se sledeći put lepo obratite Srbiji, vodite računa da li se sprovodi to što je usvojeno u Briselu, vodite računa o svojim izjavama, o tome da poštujete Srbiju i građane Srbije. Građani Srbije nisu deveta rupa na svirali bilo kome, i ne dam vam da ih ponižavate, nikad vam više neću to dozvoliti, a radili ste to bezbroj puta. A što se ovoga tiče, ti teroristički ološu vodi računa da ne povrediš nijednog Srbina, zajedno sa kvislinzima koje si izabrao, jer Srbi zajedno sa državom Srbijom znaće da vam odgovore. A vi iz Evrope, sram vas bilo, a to je sitnica u odnosu na ono što bih mogao stvarno da vam kažem. U subotu spremam detaljniji, temeljniji, odgovorniji, ozbiljniji odgovor“.

Foto: instagram/avucic

Ko su Rašić i Trajković

Nenad Rašić (50) je ekonomista iz Lipljana. Predsednik je kvislinške, antisrpske i proalbanske „Progresivne demokratske stranke“ (PDS). Izbačen je 2013. iz „Samostalne liberalne stranke“ (SLS). Pred parlamentarne izbore 2019. na Kosovu, Rašić je snimio sramne spotove, u kojima, na albanskom jeziku poziva građane da glasaju za njega. U tom spotu Rašić je istovremeno vređao „Srpsku listu“ koja ima podršku 95 odsto Srba, nazvavši je „političkim monstrumom“. U tom spotu koji su besomučno puštali Kurtijevi mediji, Rašić je lažnu državu Kosovo, nazvao „najmlađom državom“ u Evropi. Rašićeva lista „Građanska inicijativa Sloboda, pravda i opstanak“ na poslednjim parlamentarnim izborima na Kosovu, prema rezultatima koje je objavio CIK, osvojila je samo 1.508 glasova (tri odsto srpskih glasova). Na istim izborima Srpska lista imala je 44.407 glasova. Na Rašićevoj listi na tim izborima bila je i predsednica „Evropskog pokreta Srba s Kosova i Metohije“ Rada Trajković.

Rada Trajković (70) je lekarka (uho-grlo-nos) iz Podujeva. U Miloševićevo doba, tokom devedesetih, dugih 10 godina, bila je članica Srpske radikalne stranke, poslanica i ministarka. Tokom dve i po godine, od 1998. do oktobra 2000. godine, kao član SRS, Rada Trajković bila je ministarka za brigu o porodici u Miloševićevoj vladi. Čitavu deceniju zagovarala je nacionalističku politiku, i pružala bezrezervnu podršku Vojislavu Šešelju i Slobodanu Miloševiću. Danas krije taj deo svoje biografije. Rada Trajković 15 godina živi u Beogradu. Već nekoliko godina zastupa antisrpsku politiku, a Srbe sa KiM, i „Srpsku listu“ naziva „bandom kriminalaca sa Severa Kosova“. Danas više ne podržava Vojislava Šešelja i politiku Slobodana Miloševića, već politiku Dragana Đilasa, Vuka Jeremića i Viole fon Kramon. Nastupa isključivo na antisrpskim, tajkunskim medijima Dragana Šolaka.

Kurtijeva savetnica Rada Trajković (70), koja već 15 godina živi na Savskom vencu, i Kurtijev džepni ministar Nenad Rašić (50) su mlade nade fašiste Aljbina Kurtija! Sada, pošto ih je u Prištini instalirao fašista Kurti, Nenad Rašić i Rada Trajković su se tim činom ispisali iz srpstva. Postali su Kurtijevi džepni Srbi, manje Srbi, više Arnautaši. Naravno, da bi obavljali svoj kvislinški posao Rada Trajković i Nenad Rašić su dobili stanove u Prištini, a podneli su i zahtev za promenu imena i vere. Rada Trajković će se ubuduće zvati Radxa Trajkoviqi, a Nenad Rašić će se ubuduće zvati Ned͡zad Rashiɔqi! Time su ovi bivši Srbi, postali Arnautaši, "wannabe" Arnauti, tj. Arbanasi! I više se neće krstiti, nego će klanjati!

Njih dvoje nisu prve arnautaške laste u Prištini. Fašista Kurti je 22.9.2022. u dogovoru sa Nemačkom, imenovao za svog spoljno-političkog savetnika, Petra Miletića (47), još jednog kvislinga. Miletić je novinar iz Peći. Rada Trajković (Radxa Trajkoviqi) je tada reagovala na informaciju da je Petar Miletić angažovan za spoljnopolitičkog savetnika Aljbina Kurtija. Trajkovićeva je na Tviteru napisala: „Konačno smo saznali ko je taj (jedan) Srbin sa Kosova koga Kurti citira kao protivnika Zajednice srpskih opština (ZSO). U čije ime, pitam se?“. Danas su Radxa Trajkoviqi, Petr Miletiqi, i Ned͡zad Rashiɔqi, koji se međusobno mrze, svi u istoj, Kurtijevoj čorbi. Kakva ironija.

 

Petar Miletić je novinar i u politiku je ušao 2006., kao osnivač Samostalne liberalne stranke. Miletić je osnovao SLS zajedno sa svojim šurakom Slobodanom Petrovićem, predsednikom te proalbanske stranke, iz koje su 2013. izbacili Nenada Rašića. Petar Miletić se sada zove Petr Miletiqi. Miletić je 2018. postao član Pokreta slobodnih građana, i zamenik predsednika PSG, Sergeja Trifunovića. Posle debakla PSG na izborima 2020. Miletić je podneo ostavku. Miletić je samo povremeno boravio na KiM, a u stvari je živeo u Beogradu, što je postalo jasno kada je bio zamenik Sergeja Trifunovića. Danas naravno živi u Prištini, gde je dobio stan, kao savetnik fašiste Aljbina Kurtija. Petr Miletiqi je 19.4.2016. godine, bio protiv formiranja ZSO, kada je u Prištini, sramno rekao da Zajednica srpskih opština nikada nije morala da dođe na dnevni red, jer „kosovski Srbi i bez ZSO imaju dovoljno zaštite u kosovskom ustavu i kosovskim podzakonskim aktima“.

Ko su Arnautaši?

Istorija se ponavlja, u pogledu preveravanja, ovog puta od strane malog broja Srba. Delovanje Nenada Rašića (lider PDS), Dragiše Mirića (lider NPK), Rade Trajković, Slaviše Petkovića, Slobodana Petrovića (SLS) i  Aleksandra Jablanovića (PKS) pokazuje da fašista Kurti može da pronađe srpske kolaboracioniste koji su mu potrebni. Njih je jako malo, ali su lako dostupni i jeftini za održavanje. To su novi Arnautaši. Vratimo se sada ponavljajućoj istoriji i pitanju preveravanja, odnosno arnaućenja Srba, tj. nastajanju velikog broja Albanaca na KiM, posebno u 18. i 19. veku. Veliki deo Albanaca na KiM, u doba turske vladavine je „nastao“ albanizacijom, arnaućenjem samih Srba. Treba razumeti da su se ti Srbi arnautili pod pritiskom strašnih turskih i albanskih zuluma (za razliku od savremenih proalbanskih Srba koji to rade da bi ostvarili materijalnu korist). Jovan Cvijić je utvrdio da je u „Staroj Srbiji“ (Raška oblast, KiM, Vardarska Srbija - Makedonija), početkom 20. veka, bilo oko 900.000 Srba, od kojih je 300.000 bilo muslimanske vere (!), da je "Arnautaša" (poarnaućenih Srba) bilo oko 200.000, a broj Albanaca je procenio na oko 300.000 - 400.000. Pošto su „Arnautaši“ preko Albanaca, a ne od Turaka, primili islam, ovi su se bivši Srbi za srazmerno kratko vreme albanizovali, primivši ime, albanski jezik, običaje, a konačno i svest. Kao što je čest slučaj sa konvertitima, čin preveravanja stvorio je neprijateljstvo prema staroj sredini; islamizovani i albanizovani Srbi (Arnautaši) bili su potom najborbeniji, udarni deo albanske narodnosti. Kao što danas Kurtiju verno služe Radxa Trajkoviqi, Petr Miletiqi, i Ned͡zad Rashiɔqi. U tim mračnim vremenima Srbi su se arnautili postepeno. U prvom koraku su primili islam. U drugom su prestali da sebe smatraju Srbima, već Arnautima (Arbansima), i u trećem koraku su prelazili na albanski jezik i običaje. U toku tih koraka obavezno je dolazilo i do promene porodičnog imena (prezimena) i davanja albanskih imena potomstvu.

Danas na KiM uočavamo nove početne procese arnaućenja. Više nije potreban postepeni proces arnaućenja, iz turskog doba. Danas, novi Arnautaši (a bivši Srbi), poput Rašića, Trajkovićeve, Miletića, Petkovića, Mirića, Petrovića, Jablanovića i drugih, treba „samo“ da prihvate Kurtijev fašistički politički program. To oni i čine. Ostatak procesa arnaućenja ovih proalbanskih Srba uslediće u narednim godinama i decenijama. Kao što vidimo taj broj potencijalnih novih Arnautaša iznosi par hiljada, kolika je podrška Rašiću, Trajkovićevoj, Miletiću, Petkoviću, Miriću, Petroviću i Jablanoviću. To je potpuno u skladu sa albanskom i Kurtijevom politikom. Te formalno srpske, a suštinski proalbanske mikropartije osvajaju do 5 odsto srpskih glasova, u odnosu na 95 odsto glasova „Srpske liste“. Istovremeno, proalbanske srpske stranke podržava deo srpske opozicije okupljen oko Đilasa, Jeremića, Zelenovića, Ćute, Veselinovića i Lazovića. Kurti je još posle izbora 2019. želeo kolaboracionistu Rašića u vladi lažne države Kosovo. Kurti je 2019. izjavio: „Zašto bi u vladu, na primer, uzeo Rikala kad imam ovde Nenada Rašića“ i “Ne mogu da preferiram Srbe koji govore „Kosovo i Metohija" ili „privremene kosovske institucije", i koji OVK nazivaju teroristima“. Sad je fašista Kurti u svoju vladu instalirao Nenada Rašića koji  „Srpsku listu“, odnosno 95 odsto Srba na KiM, naziva „monstrumima“, a Kosovo „najmlađom državom u Evropi“.

Fašista Kurti je nedavno iz Sarajeva, preko televizije N1, koja je u vlasništvu Dragana Šolaka, poručio da Srbija neće biti normalna država dok ne pobedi opozicija! Fašista Kurti se u intervjuu ostrvio na Srbiju i rekao: „Naši odnosi sa Srbijom nisu normalni. To nije do Kosova, nego što Srbija nije normalna država. Ona je autokratija koja drži veoma široke i tesne veze sa Kremljom. U Srbiji opozicija ne može da pobedi, a na Kosovu smo kao opozicija dokazali da možemo da preuzmemo vlast. To je glavni test demokratije“. Ovde je red da se osvrnem na ovu Kurtijevu tezu da Srbija nije normalna država, a da Kosovo jeste. Srbija je međunarodno priznata država, članica UN. Kosovo nije. Srbija je poštovana i uvažavana, i na putu u EU. Kosovo nije. Kosovo je oteti deo Srbije, otet silom NATO zločinaca iz 1999. Kosovo je provizorijum, pod međunarodnom i NATO upravom. Kosovo nije međunarodno priznata država, i nikada to neće postati. Kosovo nije član UN, i nikada to neće postati. Srbija je jaka i stabilna država, ima jaku ekonomiju, ima snažnu i opremljenu vojsku. Kosovo nema ekonomiju. Najjače privredne grane na albanskom Kosovu, su šverc, proizvodnja droge, kriminal, trgovina drogom, ljudima… Pre 23 godine Albanski teroristi su ubili 1000 Srba, otevši im organe, koje su prodali po crnim tržištima. Zaradili su 100.000 evra po osobi – ukupno sto miliona evra. Na Kosovu vlada Kurtijev albanski fašizam!

Fašizam Aljbina Kurtija!

Kontinuitet albanskog fašizma na Koosvu postoji još od 1939. god. i početka Drugog svetskog rata. Aljbin Kurti je (prikriveni) fašista. Ideje albanskog fašizma su i dalje žive na Kosovu. Danas je fašizam prisutan u onim državama ili na teritorijama, u kojima nije izvršena denacifikacija posle Drugog svetskog rata (Ukrajina, Hrvatska, lažna država Kosovo). Kurtijev albanski fašizam ima za cilj stvaranje Velike Albanije. Poznati albanski fašisti su bili Džafer Deva (Xhafer Ibrahim Deva), Midhat Frašeri (Midhat Frashëri), Mehdi Frašeri (Mehdi Frashëri), Šaban Mustafa Kastrati – poznatiji kao Šaban Poluža (Shaban Mustafë Kastrati – Polluzha), Mustafa Merlika-Kruja, Malik Bušati (Maliq Bushati), Ekrem Libohova (Eqrem Libohova), Redžep Mitrovica (Rexhep Mitrovica), Fikri Dine (Fiqri Dine), Ibrahim Aćif Bičakči, (Ibrahim Aqif Biçakçiu), Ali Kelcira (Ali Këlcyra) i Džemail Hasani poznatiji kao Džem Hasa (Xhemail Hasani – Xhem Hasa). Sve ove fašiste, veliki broj Albanaca na KiM, i u Severnoj Makedoniji slavi kao nacionalne heroje. Gotovo svi oni su dobili nazive ulica na Kosovu.

Kada govorimo o kontinuitetu albanskog fašizma na KiM, moramo se setiti činjenica iz Drugog svetskog rata. Još od 1939. postojala je Albanska fašistička partija (Partia Fashiste e Shqipërisë -PFSh) po ugledu na italijansku. Nemci su 1942. formirali novu nacističku albansku partiju „Balli Kombëtar“, i njene vojne odrede. Albanci su u Drugom svetskom ratu imali ukupno četiri fašističke i nacističke vojne organizacije -„Balli Kombëtar“, SS diviziju Skenderbeg, Albansku fašističku miliciju (Milicia Fashiste Shqiptare -MFS) i miliciju „Vulnetari“. Partija „Balli Kombëtar“ je ponovo oživela kao partija „Partia Balli Kombëtar Shqiptar-PBK“, u Albaniji na početku 1990. Osnivač je bio preživeli balista Abas Ermendži. Balistička partija je u Albaniji, na izborima 1996. godine, osvojila 5 odsto glasova. Na izborima 2001. bila je deo koalicije „Unija za pobedu“ (Bashkimi për Fitoren). Ta koalicija je osvojila 37.1 odsto i 46 poslanika u albanskom parlamentu! Ta partija i danas deluje u Albaniji, na KiM i u Severnoj Makedoniji. Na Kosovu i Metohiji deluju tri partije Balista. Glavna je „BALLI KOMBËTAR I KOSOVËS – BK“ (Kosovski narodni front), i predvodi je Sulejman Daka. Ona deluje i u Albaniji i u Severnoj Makedoniji. Tu su i „PARTIA E UNITETIT KOMBËT SHQIPTAR“ –UNIKOMB (Albanska partija nacionalnog jednistva) i „INICIATIVA QYTETARE BALLI KOMBËTAR DEMOKRAT“– IQBKD (Granđanska Inicijativa Nacionalni Demokratski Front). Sve tri su aktivne i učestvuju na izborima na KiM. Sve tri partije otvoreno ističu da baštine nasleđe fašističke partije iz doba Drugog svetskog rata „Balli Kombëtar“.

Ogromni zid na glavnom trgu Južne Mitrovice krasi mural na kome se nalazi i fašista Džafer Deva. Na Kosovu mnoštvo ulica nosi ime Džafera Deve, uključujući i jednu u Prištini koja se nalazi nekoliko stotina metara od nemačke ambasade. O tome koliko Albanci slave svoje fašiste iz Drugog svetskog rata, svedoče i bezbrojni drugi nazivi ulica dati mnogobrojnim fašistima i ratnim zločincima. U Prištini ima bezbroj ulica nazvanih po fašistima – Ulica Mithat Frashëri (bivša Lipljanska), ulica Mustafa Kruja (bivša Stevana Sindjelića), ulica Rexhep Mitrovica (bivša Ilije Garašanina), ulica Shaban Palluzha (bivša Pribojska), Bulevar UÇK (bivša Kralja Milutina). U Prištini postoji trg Adema Jašarija, nazvan po ovom UČK zločincu iz devedesetih. U Prekazu postoji memorijalni centar Adem Jašari, a prištinski aerodrom se zove Adem Jašari. U većini gradova Kosova se nalaze ulice Midhata Frašerija, Mustafe Kruje, Redžepa Mitrovice, Šabana Paluže, UČK, Adema Jašarija i mnogih drugih zločinaca iz Drugog svetskog rata i iz ratova devedesetih. Zamislite da Nemačka počne da daje nazive ulica i trgova nacistima, da aerodrom u Berlinu nazove imenom Adolfa Hitlera. Nezamislivo. Ono što je u Nemačkoj nezamislivo, zamislivo je u lažnoj državi Kosovo. Nemojmo zaboraviti da su Turci i Albanci počinili genocid u Staroj Srbiji, u 18. i 19 veku, nad Srbima. Naučnici se slažu da su u 18. i 19. veku turski i albanski pogromi nad Srbima poprimili karakter genocida. O tome piše veliki istoričar i naučnik, pokojni akademik Dimitrije Bogdanović u svom kapitalnom delu „Knjiga o Kosovu“.

žSrbija je danas jaka. Predsednik Vučić nam je vratio dostojanstvo. Predsednik Vučić i SNS isporučuju građanima očekivanu dobrobit, kao niko u istoriji Srbije. Predsednik Vučić, državnik Vučić, uzdiže Srbiju, gradi Srbiju, leči Srbiju, vakciniše Srbiju. Državnik Vučić leči prošlost u sadašnjosti, radi budućnosti. Potrebno je da mi ostanemo hladne glave i da se ne damo isprovocirati. Srbija je danas jaka, zahvaljujući predsedniku Vučiću. Danas je jaka, jedinstvena i ujedinjena pod Vučićem. Predsednik Vučić zna da fašista Kurti želi samo jednu stvar, a to je da isprovocira reakciju Srbije i Srba. Srbija hoće mir, Vučić hoće mir, Kurti hoće nasilje i rat. Srbija je vojno ojačala i spremna je za sve izazove. Jaka je, ali hoće mir. Srbija je pomirljiva, ali će zaštititi sve Srbe na KiM. Moramo biti strpljivi, hladne glave i jedinstveni. Živela Srbija!


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
mapetovski pacov Gonzo

pre 1 godinu

Ustaški potomak Bakarec - najveći patriJota i Srbin u Vučićevom kartelu ? Meša Selimović je odlično opisao beskičmenjake i parazite poput Bakareca i ostalih vodjinih zanosača muda u krivini: „Ulizice - to su za mene najgori ljudi na svetu, najštetniji, najpokvareniji.Oni podržavaju svaku vlast, kao psi verni svakoj državi, kao kurve neverni svakom pojedincu, najmanje ljudi od svih ljudi.Dok njih bude nema sreće na svetu, jer će uništiti sve što je istinska ljudska vrednost."

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija