• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

05.01.2023

10:18

EVROPLJANI GAJE USTAŠLUK! Ulica Mile Budaka u tri grada u Hrvatskoj!

printscreen

Politika

EVROPLJANI GAJE USTAŠLUK! Ulica Mile Budaka u tri grada u Hrvatskoj!

Podeli vest

Nakon što je Slavonski Brod u Hrvatskoj nedavno promenio naziv Ulice Mile Budaka u Ulicu 108. brigade u prvom delu, pa u drugom delu u Ulicu generala Petra Stipetića, uz Sisak i Pag Pleternica je ostala hrvatski gradić koja i dalje ima naziv ulice Mili Budaku

Radi se o 350 metara dugačkoj ulici koja ima 39 stambenih objekata, šest poljoprivrednih subjekata i jednu zadrugu. U ulici Mile Budaka u Pleternici živi oko 150 Pleterničanki i Pleterničana.

Na čelo nezavisne države Hrvatske nakon uspostavljanja došao je književnik Mile Budak, ali će, kako objašnjava istoričar Hrvoje Klasić, Budak, kao drugi čovek NDH, "kao visokopozicionirani ustaša, biti jedan od potpisnika rasnih zakona, koji će rezultirati genocidom nad Srbima, Jevrejima, Romima, ali i represijom nad svima koji se nisu slagali sa ustaškim režimom".

HDZ-ova gradonačelnica Pleternice Marija Šarić rekla nam je da gradonačelnica nije osoba koja je ovlaštena da mijenja naziv ulice, ali tvrdi da je planirano da se „u dogledno vrijeme pokrene zakonski postupak oko naziva ove ulice. budućnost“. On dodaje da u ovom postupku "namera da sasluša želje i volju građana".

Iz ovoga se jasno vidi da ustaše u Hrvatskoj predvođene HDZ-om i dalje neguju tradiciju svojih zločinačkih dedova iz Drugog svetskog rata, koji su masovno ubijali Srbe, Jevreje i Rome, a nad Srbima su izvršili genocid u zloglasnom logoru Jasenovac.

Ne čudi da u Hrvatskoj, ogrezloj u ustaštvu i mržnji prema Srbima i dalje postoje ulice koje nose imena ustaških zločinaca.

Toliko o emancipaciji koju im je donela EU, kojoj ovakve stvari očigledno ne smetaju. Sramno!

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija