• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

05.01.2023

13:59

Dačić i Hil potpisali Memorandum o razumevanju između Stejt departmenta i MSP

printscreen

Politika

Dačić i Hil potpisali Memorandum o razumevanju između Stejt departmenta i MSP

Podeli vest

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji Kristofer Hil potpisali su danas u Beogradu Memorandum o razumevanju između Stejt departmenta i Ministarstva spoljnih poslova Srbije

Dačić je na zajedničkoj konferenciji za novinare rekao da Srbija smatra da treba povećati intenzitet međusobnih kontakata sa SAD, a samim tim i poseta, kako u Vašingtonu, tako i u Beogradu.

- Mi pozdravljamo što državni savetnik (Stejt departmenta Derek) Šole dolazi u Srbiju, ako sam dobro razumeo 12. januara. Naravno, radovali bismo se i poseti državnog sekretara Entonija Blinkena. Time bi bilo potvrđeno opredeljenje aktuelne američke administracije za razvijanje partnerskih odnosa - rekao je Dačić.

On je rekao da je zadovoljan i nivoom ekonomske saradnje sa SAD koja je, kaže, prešla milijardu dolara i zahvalio Hilu što je izneo ocene koje mogu da postaknu investitore za dolazak u Srbiju.

- Od velikog je značaja da je više od 30.000 radnika zaposleno u američkim kompanijama u Srbiji - rekao je Dačić.

Govoreći o Memorandumu o razumevanju, objasnio da će se na taj način uspostaviti saradnja između dva ministarstva kada je reč o razmeni zaposlenih.

- Taj aranžman vidimo kao još jednu priliku za unapređenje bilaterlanih odnosa i bolje razumevanje spoljno političkih službi. Reč je o privremenom raspoređivanju oficira za vezu našeg ministarstva u odgovarajuću direkciju Stejt departmenta - objasnio je Dačić.

Hil je izrazio zadovoljstvo potpisivanjem Memoranduma o razumevanju oko upostavljanja jednog oficira za vezu, pozicija za srpskog diplomatu koji bi radio u Stejt Departmentu.

- Mislimo da je ovo prava prilika da se naša ministarstva približe i da bolje upoznamo naše diplomate. Mislim da Srbija ima tradiciju dobrih diplomata - rekao je Hil.

 On je rekao da je sa Dačićem razgovarao o različitim pitanjima sa kojima se suočavaju i izrazio zadovoljstvo zbog toga što postoji zajedničko viđenje problema.

- Očigledno je da postoji mnogo stvari koje treba da se urade u svetu oko pitanja koja su veoma važna kako za Srbiju tako i za SAD - rekao je Hil i pomenuo rusku agresiju i povratak mira u Ukrajinu.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija