• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RTS

16.01.2023

11:30

IMAMO DOBRE REZULTATE I STABILNE FINANSIJE! Očekujem usporavanje inflacije, to će značiti postepen izlazak iz krize

Tanjug

Politika

IMAMO DOBRE REZULTATE I STABILNE FINANSIJE! Očekujem usporavanje inflacije, to će značiti postepen izlazak iz krize

Podeli vest

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da očekuje usporavanje inflacije, što će označiti i postepeni izlazak iz krize koju, kako je istakao, nismo mi izazvali

Mali je za RTS rekao da, iako je zabeležen rast inflacije u prošloj godini, ona se u novembru i decembru izjednačila.

- Dosegli smo pik inflacije, zabeleženo je usporavanje inflacije i u EU koja je naš najveći partner. Očekujem u mesecima pred nama da će inflacija ići nadole - rekao je ministar Mali.

Ukazuje da je stub naše monetarne politike stabilan devizni kurs, da imamo nikad veće devizne rezerve i rezerve u zlatu.

Sumirajući prethodnu godinu, Mali je rekao da se ceo svet suočava sa nikad većom krizom, koja je počela još 2020. sa korona virusom, zatim poremećajima u lancima snabdevanja, skokom cena energenata i na kraju konfliktom u Ukrajini.

Istakao je da je Srbija zabeležila rast BDP-a od 2,3 do 2,5 odsto.

- Prvi put u istoriji BDP nam je iznad 60 milijardi evra, dok je 2012. iznosio 33 milijarde. To je skoro duplo više. Deficit budžeta je na 3,3 odsto, što je izuzetan rezultat imajući u vidu izdvajanja za nabavku struje i gasa - rekao je Mali.

Udeo javnog duga je 55,2 odsto što je, dodaje, daleko ispod nivoa Mastrihta od 60 odsto, a na računu Srbije je preko 300 milijardi dinara. 
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
slobodan

pre 1 godinu

Svaka cast.tajkuni I mesetari dizu cene ,vise se sliva u drzavnu kasu.jedino narod je sve siromasniji,zasto bi onda drzava kontrolisala cene kao u Hrvatskoj.Ovako ima vise novca i "uspesna"je.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija