• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

25.01.2023

20:07

SRPSKA DELEGACIJA U PS SAVETA EVROPE: Ne primajte Prištinu, uništićete pregovarački proces i narušiti međunarodno pravo!

Informer

Politika

SRPSKA DELEGACIJA U PS SAVETA EVROPE: Ne primajte Prištinu, uništićete pregovarački proces i narušiti međunarodno pravo!

Podeli vest

Predstavnici delegacije Srbije u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope apelovali su na parlamentarce PS SE da ne prime Prištinu u to telo, navodeći da bi to značilo i prejudiciranje pregovaračkog procesa i ishoda kao i rušenje međunarodnog prava.

Parlamentarna skupština Saveta Evrope, koja zaseda u Strazburu, na današnjem sednici je raspravljala na temu porasta tenzija u pregovorima između Prištine i Beograda.
Šefica delegacije Srbije Biljana Pantić Pilja je izjavila za Tanjug da su u raspravi najviše učestvovali članovi albanske, prištinske i srpske delegacije.


Dodaje da je u raspravi učestvovao i ukrajinski poslanik koji zagovara nezavisno tzv. Kosovo Oleksij Gončarenko.

- U današnjoj raspravi u Parlamentarnoj Skupštini Saveta Evrope na temu porasta tenzije između Prištine i Beograda, kao šef srpske delegacije, istakla sam da Parlamentarna skupštine Saveta Evrope, koja se bavi ljudskim pravima, treba da bude upoznata sa porastom nasilja na Kosovu i Metohiji od strane Albanaca prema Srbima - rekla je Pantić Pilja.


Ističe da je pred PS SE nabrojala skorašnje incidente.
- Upitala sam članove Skupštine da li misle na te tenzije, i rekla da ih nisam čula kao velike borce za ljudska prava da su osudili napade na Srbe - rekla je Pantić Pilja.


Kako je saopštila, pred Parlamentom SE je rekla da je Beograd posvećen dijalogu, ali da Priština mora da poštuje sve potpisane sporazume.
- Najvažnije je uspostavljanje ZSO kao i da se spreče etnički napadi na Srbe. Ili im je možda cilj konačno istrebljenje Srba sa KiM?! Poštovanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta je ključno za mir - zaključila je Pantić Pilja.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Biljana Pantić Pilja


Stalna članica delegacije Srbije u SE, poslanica SVM-a Elvira Kovač, podsetila je da je Evropska unija 2011. godine omogućila proces dijaloga Beograda i Prištine i dodala da je 19. aprila 2013. potpisan Briselski sporazum.
- Shvatajući da proces pristupanja EU i normalizacija odnosa treba da teku paralelno i podržavaju jedni druge, Republika Srbija će ostati u potpunosti posvećena nastavku procesa normalizacije i dijalogu sa Prištinom - rekla je Kovač.


Dodala je da se u najnovijem izveštaju Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju ističe značaj istorijskog pomirenja srpskog i albanskog naroda, ističući da dugoročno, bez "duboke normalizacije" neće biti ni institucionalno-političke konsolidacije. 
- Ali, dogovor zahteva konstruktivizam i kompromis, sa obe strane, spremnost na kompromis je neophodna - rekla je Kovač.


Kovač je ocenila da je uporište za sveobuhvatnu normalizaciju odnosa i pomirenje, moguće naći u dve ključne reči: dijalog i kompromis.
- Odbijanje dijaloga i kompromisa dodatno komplikuje međunarodne političke odnose i dijalog Beograda i Prištine. Nemoguće je doći do rešenja ako se u dijalogu vidi slabost, ako se odbaci stav da - birati kompromis znači izabrati život. 


Naglasila je da, život podrazumeva odstupanja i ustupke, a da suprotnost kompromisu nije poštenje, idealizam, odlučnost, već fanatizam i propast.
- Beograd je negovao konstruktivan pristup u dijalogu sa Prištinom pokušavajući da dođe do kompromisnog rešenja, dok druga strana ne želi da postigne dogovor. Dijalog je došao do svoje prekretnice: ili će se formirati Zajednica srpskih opština ili će potonuti u nebitnost - ocenjuje Kovač.


Kako je istakla, poslednjih dana bili smo svedoci kulminacije dugoročne krize dijaloga, napominjući da dijalog suštinski nije napredovao, zbog nereagovanja Prištine.
- Činjenica je da se vlasti u Prištini do sada nisu suočile sa sankcijama, niti sa kaznama međunarodne zajednice za takvo ponašanje - dodala je.


Kovač je naglasila da Beograd očekuje da će međunarodna zajednica izvršiti pritisak na Prištinu, kako bi sproveo dogovoreno, a pre svega obavezu formiranja ZSO.
- Dakle, stav Srbije je nepromenjen i jasan: svaki pokušaj rešavanja kosovskog pitanja moguć je samo kroz uspostavljen mehanizam dijaloga. Sve što je do sada potpisano mora da se sprovede, uključujući Rezoluciju SB UN 1244, Briselski sporazum, Vašingtonski sporazum... Najvažnije je da se osiguraju prava i potpuna bezbednost Srba na Kosovu i Metohiji - zaključuje Kovač.


Članica stalne delegacije Skupštine Srbije pri PS SE, narodna poslanica SSP-a, Jelena Milošević podsetila je članove Skupštine da se u poslednjih mesec dana na KiM dogodilo nekoliko oružanih napada na Srbe u kojima su učestvovali Albanci.
- Na pravoslavni Božić upucana su dva dečaka Stefan (11) i Miloš (21) iz vozila u pokretu kojim je upravljao pripadnik oružanih snaga Kosova. Aljbin Kurti je u izjavi rekao da su napadnuti građani Kosova. Vrlo je važno naglasiti da su to srpski dečaci na koje je pucano iz pištolja samo zato što su srpski dečaci. To nisu građani Kosova, to su deca - izjavila je Milošević danas u Strazburu.


Milošević je podsetila da je samo dan nakon ranjavanja dva dečaka, pretučen i srpski mladić koji se vraćao s Božićne liturgije, kao i da je pre samo nekoliko dana pucano na Srbe koji su bili u vozilu koje je uništeno od metaka, a jedan od dvojice Srba teško ranjen.
- Uzimajući sve navedeno u obzir, vrlo je teško govoriti o poštovanju ljudskih prava na Kosovu, gde se svako malo puca na Srbe kao na divljem zapadu. Srbi su mete na Kosovu samo zbog toga što su Srbi, ukinuta su im sva ljudska prava i ugroženo im je osnovno ljudsko pravo - pravo na život - rekla je Milošević.


Poslanik i portparol Narodne stranke Stefan Jovanović pozvao je danas u Strazburu PS SE da ostane čvrsta u odbijanju pokušaja samoproglašenog tzv. Kosova da postane član Saveta Evrope.
- Oni koji krše teritorijalni integritet suverenih država ne bi trebalo da budu prihvaćeni u organizacije posvećene zaštiti tih principa. Uprkos napadima i maltretiranju Srba, privremene vlasti u Prištini nastavljaju teže ka članstvu u Savetu Evrope. Priština je, štaviše, jednostranim aktom secesije 2008. godine grubo prekršila demokratski Ustav Srbije i Rezoluciju1244 Saveta bezbednosti UN - rekao je Jovanović.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
crosdu

pre 1 godinu

Srbiji nikako nije jasno, to što ona dobija priznati državu Kosovo, to je njezino stajalište, ali to ne može tražiti i od drugih! Prijedlog dogovora je na stolu i jasno piše, nitko se neće miješati onom drugom u njegovoj vanjskoj politici! No, Srbija po starom!

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Planeta

Znači li ovo da Ukrajina neće postojati?! Lavrov: Priča o legitimitetu Zelenskog posle 20. maja "možda neće biti potrebna"!
Realna opasnost

Znači li ovo da Ukrajina neće postojati?! Lavrov: Priča o legitimitetu Zelenskog posle 20. maja "možda neće biti potrebna"!

Rasprava o legitimnosti Vladimira Zelenskog posle 20. maja ove godine "možda neće biti neophodna", poručio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov. Podsetimo, predsednička ovlašćenja Zelenskog ističu u noći 21. maja. Brojni politički i vojni analitičari smatraju kako bi to moglo da znači da Ukrajina neće postojati?!

28.03.2024

20:04

Vreme je da se priča o padu Kijeva! Zapadni mediji digli uzbunu, najavili su brutalnu ofanzivu Rusije!
Najzad su ukapirali

Vreme je da se priča o padu Kijeva! Zapadni mediji digli uzbunu, najavili su brutalnu ofanzivu Rusije!

Veliki zapadni mediji jedan za drugim prognoziraju neuspeh Ukrajine. Publikacije upozoravaju Kijev na beskorisnost kontraofanzivnih planova i važnost obnavljanja odbrane. U međuvremenu, ukrajinske oružane snage pomeraju sve više zapadne opreme u Harkov u iščekivanju ruske ofanzive. Štaviše, pojedini mediji upozoravaju kako je došlo vreme da se priča i o padu Kijeva!

28.03.2024

19:38

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija