• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

27.01.2023

17:09

VESIĆ: Naredne godine obeležiće ekspanzija vazdušnog i železničkog saobraćaja! (FOTO)

Informer

Politika

VESIĆ: Naredne godine obeležiće ekspanzija vazdušnog i železničkog saobraćaja! (FOTO)

Podeli vest

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić potpisao je Memorandum o saradnji na razvoju trening centra u železničkom, vazdušnom i vodnom saobraćaju sa v.d. direktorkom Kancelarije za dualno obrazovanje prof. dr Gabrijelom Grujić.

Tom prilikom, svečano je otvorena rekonstruisana zgrada Vazduhoplovnog trening centra Vazduhoplovne akademije u Beogradu.

Ministar Vesić je istakao da će se u novoj zgradi nalaziti i simulator za Erbas A320, a da će se na Akademiji godišnje školovati oko 120 pilota, kao i aviomehaničari, kontrolori letenja.

U obnovu centra uloženo je nešto više od tri miliona evra, a simulator za Erbas A320 moći će da se koristi i za obuku modela A319 i A321.

- I, na ovaj način pokazujemo koliko Srbija napreduje i ulaže u saobraćaj, posebno vazdušnim, ali i koliko ulaže u obrazovanje, jer je važno da naša deca dobiju kvalitetno obrazovanje i mogućnost da rade - rekao je Vesić.

Posebno je napomenuo da će licence stečene na Vazduhoplovnoj akademiji važiti u Evropskoj uniji, pa će svršeni studenti moći da rade u bilo kojoj zemlji EU.

Ministar je naveo da će u toj obrazovnoj ustanovi moći da se školuju kadrovi iz zemalja u okruženju, na osnovu sporazuma između Direktorata civilnog vazduhoplovstva Srbije i srodnih institucija zemalja regiona, BiH, Crne Gore, Albanije, Severne Makedonije i Turske.

- Godine koje slede, biće godine velike ekspanzije vazdušnog i železničkog saobraćaja. Srbija postaje logistički hab u ovom delu Evrope, u vodnom, železničkom, vazdušnom saobraćaju, i polako postaje mesto u kome će biti potrebe za školovanjem ovakvih kadrova - rekao je Vesić.

Foto: Informer

On je ukazao da je u sistemu dualnog obrazovanja, od kako se u Srbiji primenjuje taj koncept, oko 10.000 učenika, a oko 4.500 njih koji su završili uglavnom već imaju posao, dok su plate onih koji su prošli kroz sistem dualnog obrazovanja, veće za 10.000 dinara.

Tako se u dogovoru sa privredom školuju mladi za zanimanja koja su potrebna tržištu, naglasio je ministar Vesić.

- U vazdušnoj industriji ima sve više posla, a sa novih 120 studenata svake godine, pokazujemo koliko se ovaj sektor transporta šiti. Zato je važno da imamo obrazovne institucije koje prate takav razvoj ove oblasti. Svi koji ovde budu završili školovanje imaće posao, a to je suština obrazovanja. Tako se povezuju privreda, obrazovanje i državna uprava - rekao je Vesić.

Vršilac dužnosti direktora Kancelarije za dualno obrazovanje prof. dr Gabrijela Grujić rekla je današnji dan značajan za osiguravanje kvalitetnog obrazovanja kadrova u vazduhoplovstvu.

- Dozvole koje budu dobijali ovde, biće usaglašene sa EASA standardima EU. Nadam se da ćemo već od marta moći to da upišemo svim našim mladim ljudima u njihove diplome - rekla je Grujić.

Foto: Informer

Navela je da je Trening centar jedinstven, jer je tokom rekonstrukcije usklađen sa EASA standardima.

- A, ako evropske projekcije kažu da će nam do 2025. godine trebati više od 270.000 pilota, to govori kuda će se kretati ovaj centar - dodala je on.

Podsetila je da će studenti Visoke škola strukovnih studija  -  Vazduhoplovne akademije, mladi kontrolori leta, aviomehaničari, piloti imati diplome strukovnih inženjera, a da je u planu izrada master programa, najavljujući i obnovu i modernizaciju baze u Vršcu.

Potpisivanju Memoranduma prisustvovali su v.d. pomoćnice ministra za međunarodnu saradnju i evropske integracije Tanja Popović, državni sekretar Vladimir Džamić., državni sekretar Ministarstva prosvete Nebojša Ranđelović, direktor Vazduhoplovne akademije Goran Cvijović.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Dok dva slovenska naroda ratuju, Amerika zgrće novac! Istina je prva žrtva ovih sukoba! (VIDEO)
Live TV

Dok dva slovenska naroda ratuju, Amerika zgrće novac! Istina je prva žrtva ovih sukoba! (VIDEO)

Vladimir Putin ne želi da započne rat sa NATO - om! Moskva ne traži konfrontaciju sa američkim satelitima u istočnoj Evropi, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin. Više zapadnih zvaničnika pokušalo je da prikupi podršku za dodatnu pomoć Ukrajini tvrdeći da Moskva neće stati ako Kijev bude poražen na bojnom polju. Putin se osvrnuo na ove tvrdnje tokom posete vazduhoplovnoj bazi Toržok u Tverskoj oblasti i rekao da su besmislica! Na ovu temu u "Info jutru" govorili su Vladan Dinić, novinar i Nenad Vuković, predsednik Udurženja lobista Srbije.

29.03.2024

13:07

Da je Putin hteo da ubije Zelenskog, do sad bi ga ubio! Pretnje po život lidera Ukrajine su bez osnova! (VIDEO)
Live TV

Da je Putin hteo da ubije Zelenskog, do sad bi ga ubio! Pretnje po život lidera Ukrajine su bez osnova! (VIDEO)

Ruski predsednik Vladimir Putin, nakon masakra u Moskvi, namerava da likvidira ukrajinskog lidera Volodimira Zelenskog, kao i šefove Službe bezbednosti Ukrajine (SBU) i vojnoobaveštajne službe (GUR) Vasilija Maljuka i Kirila Budanova, piše ruska "Pravda". Da li predsednik države može da bude legitimna meta? Na ovo pitanje u "Info jutru" odgovorili su Ljubinka Milinčić, glavna urednica Sputnjika i Željko Šain, dopisnik Politike iz Severne Makedonije.

29.03.2024

12:31

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

Iznajmljivali luksuzne automobile, pa ih prodavali: Pohapšena banda
Neverovatno

Iznajmljivali luksuzne automobile, pa ih prodavali: Pohapšena banda

U Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije Višeg tužilaštva u Beogradu saslušani su Slaven B. (34) i Marko M. (26) zbog sumnje da su u toku 2023. godine, kao odgovorna lica u firmi “Sirb kar” doo iz Aranđelovca po prethodno uspostavljenom poslovnom odnosu sa firmom “Dimnikar” i po ovlašćenju direktora “Dimnikara” iznajmljivali vozila od firme “Primero rent-a-kar” pa ih kasnije neovlašćeno prodavali za gotovinu, bez računa i bilo kakvog evidentiranja u poslovnim knjigama preduzeća.

29.03.2024

13:33

Pedofil osuđen na 12 godina, pa pobegao: Obljubio bokserku (13)
U bekstvu

Pedofil osuđen na 12 godina, pa pobegao: Obljubio bokserku (13)

Milenko Tomić (62) iz Bijeljine, bivši predsednik Bokserskog saveza Republike Srpske i generalni sekretar Bokserskog saveza BiH, optužen da je obljubio trinaestogodišnju devojčicu kojoj je bio trener, osuđen je na 12 godina zatvora, međutim, sumnja da je pobegao iz BiH.

29.03.2024

12:27

Mamio decu bombonama: Napao policiju
Hapšenje

Mamio decu bombonama: Napao policiju

Po nalogu javnog tužioca Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu policijski službenici PS Novi Beograd su doneli rešenje o zadržavanju osumnjičenog M.L. (51) zbog krivičnog dela ometanje službenog lica u vršenju službene dužnosti.

29.03.2024

11:47

Sport

Planeta

Ipak smrtna kazna za teroriste iz Krokusa?!
Planeta

Ipak smrtna kazna za teroriste iz Krokusa?!

Nakon krvavog terorističkog napada na Krocus siti hol u Rusiji, ponovo je počela široka javna rasprava o vraćanju institucije smrtne kazne. Veliki broj Rusa na društvenim mrežama traži njegovu primenu na teroristima nakon sudske istrage.

29.03.2024

13:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija