• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/RTS

06.02.2023

09:15

KOSOVO I METOHIJA JE KRUPAN PRESEDAN! Brnabić za RTS: Postoji razlog zbog kog se Srbija dodatno pritiska!

printscreen RTS

Politika

KOSOVO I METOHIJA JE KRUPAN PRESEDAN! Brnabić za RTS: Postoji razlog zbog kog se Srbija dodatno pritiska!

Podeli vest

Posle sednice Skupštine Srbije na kojoj se govorilo o Kosovu i Metohiji, večeras u Beograd, posle posete Prištini, dolazi specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak. Reč je o dodatnom vidu pritiska, kaže premijerka Ana Brnabić, ističući da je očigledno da se diplomatske aktivnosti ubrzavaju i da se pojačava pritisak na Beograd. Po pitanju KiM neophodno nacionalno jedinstvo, rekla je Brnabić. Izvinila se zbog greške na sajtu Vlade gde je, u prevodu na engleski jezik pisalo "Republika Kosovo". Bila je gruba, neoprostiva greška prevodioca, kaže premijerka

Premijerka Srbije Ana Brnabić ističe da je očigledno da se diplomatske aktivnosti po pitanju Kosova i Metohije ubrzavaju i da se pojačava pritisak.

- Što nije ni čudno kada pogledate u kakvom je stanju svet, rat u Ukrajini, rat na istoku Evrope - najveći deo Evrope je posredno u ratu, u tome učestvuju i SAD. Sada su velike tenzije između SAD i Kine. Nikom ne odgovara bilo kakav drugi, sledeći novi potencijalni sukob i nestabilnost, i žele da bilo kakva potencijalna žarišta ugase - kaže premijerka.

Cilj je, kaže, da se stavi tačka na te konflikte, ali i da se sa dnevnog reda skinu primeri presedana kao što je KiM.

- KiM svakako jeste presedan, zato što je to oduzeto Srbiji suprotno međunarodnom pravu - rekla je Brnabić.

Ističe da je, bez saglasnosti Saveta bezbednosti, nad nama učinjena agresija bez da smo mi nekog napali.

- Oduzeli su nam deo teritorije, makar one zemlje koje su priznale jednostrano proglašenu nezavisnost KiM i od tada se mi borimo - kaže Brnabić i ističe da je KiM krupan presedan.

Naglasila je i svoj, i stav predsednika Aleksandra Vučića, da Beogradu ne odgovara zamrznuti konflikt.

- To je stanje u kojem bilo ko može da ga odmrzne. Dođe neko kao Aljbin Kurti, nije mu u interesu stabilnost, nema nikakve planove za prospretiret, radna mesta i želi da svoj ekonomski neuspeh, nedostatak političke i ekonomske vizije nadomesti time što ima stalnu političku nestabilnost - kaže premijerka.

"Izvinjavam se zbog greške na sajtu Vlade" 

Premijerka je potvrdila da se na sajtu Vlade Srbije potkrala greška, gde je u prevodu na engleski jezik u Planu od 10 tačaka o narednim političkim potezima države pisalo "Republika Kosovo".

- Želim da se izvinim svim našim građanima što se tako gruba greška pojavila na sajtu Vlade Republike Srbije. Mi smo odmah skinuli tu stranicu, bilo je, desila se greška, odgovornost je na internet timu vlade i pres službi. Mi smo proverili o čemu se radi, bila je gruba neoprostiva greška prevodioca - navela je Brnabić.

Dodaje da taj prevodilac, kao magistar engleskog jezika, radi u Vladi Srbije od 2001. godine, te da je greška i njegova, ali i još nekih ljudi koji to, kako kaže, objavljuju na sajtu bez provere.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Davor

pre 1 godinu

I veceras ce Lajcak moci licno da se uveri da aktuelna vlast u Srbiji nikada nece priznati nezavisnost KiM-a.

Delija

pre 1 godinu

Miroslav Lajcak je dobrodosao ako zeli iskreno da saslusa nase zahteve i nasu stranu price, ne bilo koji drugi razlog mu nece biti udovoljeno.

ivana

pre 1 godinu

Pokušavaju da otvore vrata za naredne pritiske na druge države i žarišta.

Dacha

pre 1 godinu

Ana ima pravo, Evropa nas pritiska i neohodno nam je jedinstvo, a ne onakvo sramno ponasanje opozicije koja gleda samo licne interese.

mila

pre 1 godinu

Tako rade svuda gde god vide neki svoj interes,dvostruki aršini su svuda prisutni.

Dragana

pre 1 godinu

Ako dolazi da preti, Lajcak bi morao da zna da lider Srbije ne pristaje na ucene.

filke

pre 1 godinu

Koriste svu silu da nas pritisnu,da pristanemo na otimanje.Dzaba vam posao.

Giga

pre 1 godinu

Miroslav Lajcak bi morao da shvati da upravo zbog takvog njegovog agresivnog ponasanja i sve vise gradjana Srbije stvara prezir ka EU.

Bane

pre 1 godinu

Jos jedan dodatni pritisak u moru drugih na Srbiju. Narod veruje u Vucica i njegovu borbu oko KiM.

Crna Leptirica

pre 1 godinu

Sta god postojalo Srbija zeli mir Srbima na Kimu.

Crna Leptirica

pre 1 godinu

Sta god postojalo Srbija zeli mir Srbima na Kimu.

Gordana

pre 1 godinu

Nece se Srbija odreci KiM-a, Miroslav Lajcak bi toga morao i trebao da bude svestan.

Strelac

pre 1 godinu

Dobro je sto premijerka potencira kako je KiM presedan, drugi poput Tadica bi se jos izvinjavali sto KiM nije dobilo stlicu u UN.

Darko

pre 1 godinu

Digla se prašina u opozicionim medijima, zbog greške na sajtu Vlade Srbije. Tačno je, pogrešio je prevodilac, napravio grubu grešku, koja je odmah i ispravljena. Nema potrebe za politizacijom, ko je propust napravio odgovaraće, imamo i izvinjenje predsednice Vlade.

Goran

pre 1 godinu

Pritiskiskaju nas jer su tako navikli da rade po citavom svetu, ali nas predsednik ne pristaje na ucene.

Lovre

pre 1 godinu

Lajcak mi pre morao Kurtiju da odrzi lekciju, nego sto nama dolazi da drzi predavanja i iznosi zahteve, danasnja Srbija nece pristati na ucene.

Andjelija

pre 1 godinu

U pravu je Ana, pritisci su ogromni, ali uz iskrenu podrsku gradjana Srbije, predsednik i premijerka ce smoci snage da izadju na kraj sa zapadnim mocnicima.

jelenaas

pre 1 godinu

Zapad je uvek bio takav pokazuje silu na mnogo slabijim od sebe. Sve se svodi na lični interes.

Olja

pre 1 godinu

Pritisci će se i dalje nastaviti, ali sad postoje i pritisci na Prištinu. Nema predaje.

Ozon

pre 1 godinu

Evropa po svaku ceni zeli da Srbija sto pre prizna KiM kao drzavu sto se nece desiti nikad.

Pero

pre 1 godinu

Lajcak pokusava da nagovori predsednika da prizna KiM koa drzavu ali od te price nema nista.

Perica

pre 1 godinu

Lajcak misli da moze slomiti naseg predsednika ali malo se zaleteo,vuk je to.

andrijana

pre 1 godinu

Srbija im pravi pometnju jer sa nama ne mogu da se igraju.

Rale

pre 1 godinu

Znaju sa Zapada da su pogrešili u vezi KiM ali nikada to neće priznati!

Pera

pre 1 godinu

KiM je nasilmo oduzeto od Srbije i sad je veliki problem kako da se Evropa opere od stete koju su naneli nasoj zemlji.

tea

pre 1 godinu

Svi znaju da su ovi sa Zapada pogazili Međunarodno pravo ali to niko neće priznati tako da na nama je da se borimo koliko god možemo...

Pero

pre 1 godinu

Kosmet je otet od Srbije i to polako izlazi na videlo,predsednik Hrvatske neki dan je jasno to i rekao.

nina

pre 1 godinu

Strane sile su napravile krupan presedan, koji ce razne zemlje da iskoriste da aneksiraju tudje teritorije!

nikola

pre 1 godinu

KiM je suprotno medjunarodnom pravu, okupirana teritorija Srbije!

NemanjaSD

pre 1 godinu

Primer KiM je primer nezakonito okupirane teritorije jedne zemlje. Rusi na taj nacin su anektirali Krim i sada tako zele i Donbas!

Mia

pre 1 godinu

ZSO mora po sporazumu da se sprovede,pritisak na Beograd je ogroman ali se nadamo dobrom ishodu zbog Vučićeve pametne politike

Anka

pre 1 godinu

Sa svih strana smo pritisnuti, mrtva trka ko nam vise zla zeli ali dok je Srbija ujedinjena nece biti problema, samo slogom i zajednistvom mozemo preci sve prepreke.

Mira

pre 1 godinu

Svi oni jedva cekaju da popustimo pod pritiskom, ali poznavajuci nasu vladu i njeno zalaganje to se nece tako lako desiti, niko nece dozvoliti progon naseg stanovnistva sa KiM.

Zora

pre 1 godinu

KiM je veliki zalogaj za zapad, zele da ga se preko Kurtija domognu i da uzivaju sve blagodeti, ali to moze da se desi jedino u njihovim poremecenim mislima.

kiki

pre 1 godinu

Treba se fokusirati na ZSO i insistirati na tome da Pristina formira istu.

Pera pravda

pre 1 godinu

Takođe postoji velika greška gde skoro svi političari i novinari kada pričaju o terorističkim formacijama koje su delovale na teritoriji pokrajine KiM 1998 i 99 godine upotrebljavaju naziv OVK ili oslobodilačka vojska Kosova što je nedopustivo. Teroristi su sebi su dali ime oslobodilačka, a mi ih tako zovemo pred celim svetom.

Jela

pre 1 godinu

Do dijaloga konkretnog izmedju Beograda i Pristine mora sto pre doci, inace ova trenutna situacija ne vodi ni cemu, sem da nas narod pati iz dana u dan.

giga

pre 1 godinu

Vucic je spreman, kako sa Lajcakom, tako i sa drugim evropskim zvanicnicima da razgovara, ali ne pod pritiscima i ucenom.

nenad

pre 1 godinu

Ne znam da li bi amerikandozvolila da joj se oduzme teksas i da li bi to bio presedan. Ili nekoj drugo drzavi da se oduzme deo teritorije na način na koji je nama oduzeto kosovo.

giga

pre 1 godinu

Puna podrska za sve odluke vlade,a ZSO je prioritetno pitanje i na ovaj ili onaj nacin se mora formirati.

Renata

pre 1 godinu

Sve vise se odaje utisak, da su strane sile jako zainteresovane da se KiM odcepi i da se desi Oluja 2, podrzavaju Kurtija kao da im je rod rodjeni i ne vide zlo oje nam priredjuje.

kiki

pre 1 godinu

Razgovor sa Lajcakom je veoma vazan danas i moze dovesti do pomaka u dijalogu, u sta ne sumnjam.

giga

pre 1 godinu

Predsednik i Vlada vode pametnu politiku odupru se pritiscima.

Jelena

pre 1 godinu

Ako bi ušlo Kosovo u Ujedinjene nacije, onda bi još 20-ak teritorija trazilo priznanje.

Ivana

pre 1 godinu

Borba oko Kosova se vodi duži niz godina, ovih dana je poseban pritisak na Kosovo. Podrška Srbima sa Kosova, njima je najneophodnija

Mile

pre 1 godinu

Kosovo i Metohija je veliki presedan koji zapadne sile pokušavaju da nametnu Srbiji, ali naša zemlja uz velike napore predsednika Vučića, svakodnevno se bori za interese našeg naroda.

Tijana

pre 1 godinu

EU misli da ukoliko bude pritiskala da ce postici nesto medjutim mislim da je to pogresno i da mi necemo odustati od nasih principa. A Vucic ce svakako uraditi sta je najbolje za Srbiju i Srbe na KIM.

Marijana

pre 1 godinu

Veliki pritisak se vršu nad Srbijom zbog KiM. Ne želimo da ratujemo, borimo se da sačuvamo mir i ne želimo da se odreknemo svete srpske zemlje koja nam je nasilno oteta!

Čedomir

pre 1 godinu

Više nego ikad pre nam je potrebno jednistvo za rešavanje pitanja KiM.To pitanje je od ogromnog značaja za našu državu i narod.

Svetolik

pre 1 godinu

Srbija se nece tek tako predati i pored pritiska!

Jovan

pre 1 godinu

Brzo bi ga ispratio! Neka prvo, formiraju ZSO pa nastavljamo pregovore.

Sara

pre 1 godinu

Nema dalje saradnje dok se Albanci ovako ponašaju!

Pero

pre 1 godinu

Mogu oni da pritiskaju koliko god zele Srbija nikad nece priznati KiM.

Pera

pre 1 godinu

Za Srbiju to je gotova prica,Srbija nikad nece priznati KiM.

Jelena

pre 1 godinu

Међународна заједница треба да притисне власти у Приштини како би почели да поштују споразуме, а пре свега да формирају ЗСО.

Jeca

pre 1 godinu

Diplomatske aktivnosti po pitanju Kosova i Metohije se ubrzavaju i pojačava se pritisak. To ništa nije čudno s obzirom na to šta se u svetu dešava.

Lena

pre 1 godinu

Vi koji ste jednom predali Kosovo na tacni Albancima i zapadnim miljenicima dok ste vladali Srbijom u proslosti,sada pokusavate da ponovo obmanjujete gradjane svojim taktikom,laznim fazonima i pricama ne bi li nekako dovrsili ono sto ste zapoceli davno.

sale

pre 1 godinu

Bez obzira na ogromne pritiske na nas mi nastavljamo da se borimo za svoje interese.

Ceca

pre 1 godinu

Na Srbiju zapad vrsi strahovite pritiske, ali smo danas dovoljno jaki da mozemo da se izborimo za nas.

Zolika

pre 1 godinu

Srbija zna za sta se bori i nece pokleknuti tako lako pod pritiscima.

Svetlana

pre 1 godinu

Nikada necemo odustati od KIMa i naseg naroda tamo.

Zoran

pre 1 godinu

Pritisak jeste sve veci ali verujem u predsednika Vucica i resenja koja ce doneti

ana

pre 1 godinu

Srbija se danas odlucno bori za svoj narod i teritoriju.

Boško

pre 1 godinu

Jeste, KIM je krupan presedan, zato se EU i žuri, da se niko na njega be bi pozivao. Završetkom dijaloga prestaje svaka priča i upoređivanje sa ukrajinskom situaciju. Iskoristiće to Vučić, zna on to da radi, ide korak ispred pregovarača, zato što brani Srbiju, ne otima tuđe.

Boris

pre 1 godinu

Srbija nece odsutati od borbe za svoje, ma koliko to zapad zeleo.

Vojo

pre 1 godinu

Borba za KIM mora da se nastavi, a to jedino mzoemo uz Vucicevu politiku.

Goran

pre 1 godinu

Zapad bi voleo da pokleknemo i odustanemo od KIMa ali to se nece desiti jer danas vodimo odgovrnu politiku ciji cilj nije predaja.

Radoje

pre 1 godinu

Srbija se svakodnevno suocava sa pritiscima oko KiM. Svi se nadamo pozitivnim ishodom oko ovog pitanja.

Td

pre 1 godinu

Želimo da stavimo tačku na sve nesuglasice izmedju KiM,i želim da se izvinim na ne namernu grešku koja se našla na sajtu vezano za "Republika Kosovo",to nije namerno,a ni neoprostivo

Lepa

pre 1 godinu

Na zamrznuti konflikt ne pristajemo ,borba za KIM se nastavlja.

MljD

pre 1 godinu

Srbija mnogima, ovako jaka i napredna, ne odgovara.

Mitar

pre 1 godinu

Pritisci su veliki na Srbiju zbog KiM ali imamo puno poverenje u nasu vladu

Veselin

pre 1 godinu

Pritisci na Srbiju su iz dana u dan sve veci, ali ne sumnjam u Vladu Srbije da ce se, kao i do sada, izboriti sa svima i izvuci najbolje za svoju drzavu i svoj narod!

AnaM

pre 1 godinu

Jasno je da se pojačava pritisak na Beograd ali se nadamo da ce vlada i predsednik uspeti da se izbore sa pritiscima

Nina

pre 1 godinu

Nadam se da necemo posustati,i predati se usled pritiska oko nas.

Nina

pre 1 godinu

Vise je nego jasno da se diplomatske aktivnosti po pitanju Kosova i Metohije ubrzavaju i to je dodatni pritisak

MNLD

pre 1 godinu

dolazak Lajcaka je pritisak. Sa svih strana su pritisci na nas po pitanju KIM.

Cvrle

pre 1 godinu

Uprkos ogromnim pritiscima, Vlada Srbije nece ispustiti interese Srbije i njenog naroda

Rade

pre 1 godinu

Velike tenzije su svuda u svetu sada i između SAD i Kine tako da velike sile pokusavaju sto pre da rese KIM da ne stvaraju dodatne tenzije

Analjima

pre 1 godinu

dolazak Lajcaka je pritisak. Sa svih strana su pritisci na nas po pitanju KIM.

Toma

pre 1 godinu

Jasno je da zbog svih pritisaka koje trpimo moramo imati nacionalno jedinstvo vise nego ikada

Jovana

pre 1 godinu

KIM jeste presedan ali u smislu oduzimanja Srbiji

Jovana

pre 1 godinu

Kurtiju odgovara politicka nestabilnost za razliku od Srbije koja ide napred

Mara

pre 1 godinu

Prevod koji je pogresan na sajtu vlade je gruba greska prevodioca i od toga ne treba praviti dramu

Janko

pre 1 godinu

Nadamo se da ce vlada i predsednik odoleti pritiscima koji se pojacavaju na Srbiju i uspeti da dobiju najbolje za Srbe na KIM

Kosta

pre 1 godinu

Kurti pokusava da dodatnim pritiscima preokrene situaciju u svoju korist zato ne treba da dozvolimo da se ruzna slika kao ona iz Skupstine vidi

Bato

pre 1 godinu

Čekam obraćanje predsednika nakon večerašnjeg susreta da vidimo kakve pritiske sada vrse na Srbiju ali znamo da ce predsednik uspeti da se izbori i sa dodatnim pritiscina

Miodrag

pre 1 godinu

Evo da sada Srbija prizna "Kosovo" to opet ne može da porekne da je to bio presedan koji je pokrenuo lavinu drugih secesija u svetu. Džaba Zapadu sve Pandorina kutija je otvorena '99te godine agresijom NATO pakta na SRJ.

Milanko V

pre 1 godinu

Predsednik Vučić ni do sada nije pristajao na nikakve pritiske, neće ni sada.

ceca

pre 1 godinu

Kosmet ne sme biti presedan niti su prihvtljivi pritisci na Srbiju

Mitar O

pre 1 godinu

Pitanje KiM se jedino može rešiti pregovorima, mirnim putem, a ne nikakvim pritiscima.

Drina

pre 1 godinu

Lajčaku bi bilo bolje da izvrši pritisak na Prištinu da formira ZSO, umesto što pokušava da vrši pritisak na Vučića da prizna lažnu državu Kosovo.

Pedja

pre 1 godinu

Нема ту ништа ново, Запад зна да је погрешио али наравно да то неће никада признати!

Rajko

pre 1 godinu

Žuri se EU i SAD, veoma, brzo bi oni hteli da okončaju dijalog, naravno onako kako njima odgovara. Ne pristaje Srbija na sporazum kojim u stvari sve gubi I dalje smo za dijalog, to nam EU duguje. Bio slučaj KIM presedan ili ne, to je naša teritorija i mi se nje ne odričemo. Imamo svoje crvene linije.

Sara

pre 1 godinu

Nikom ne odgovara zamrznut konflikt Srbija mora ići dalje sa pregovorima, ma koliko teški bili.

Milica

pre 1 godinu

Vrši se pritisak na Srbiju da se situacija što pre sredi i reši, jer je geopolitička situacija takva da je praktično cela Evropa već u ratu, nikom ne odgovara nov sukob i dodatno pogoršavanje odnosa sa Prištinom.

Marko

pre 1 godinu

Građani Srbije su uz svoju državu i podržavaju politiku prema Kosovu i Metohiji.

Petar

pre 1 godinu

Narod podržava Vladu i uvek će stajati uz svoju državu, kad god je potrebno.

Života

pre 1 godinu

Srbija je uradila sve što može da se reši Kosovsko pitanje i da se postignu mir i stabilnost.

Miloš

pre 1 godinu

Srbija se brine o interesu svog naroda i uvek se bori za njegova prava.

Bojan

pre 1 godinu

Narod je uz svoju državu koja štiti prava Srba na Kosovu i Metohiji.

Goran011

pre 1 godinu

Ne nije greska,pazi slucajno se desilo bas kada nam ovi traze da priznamo KIM kao nezavisnu drzavu. OVO JE IZDAJA KOSOVA I METOHIJE !! ZA OVO SE PODNOSE OSTAVKE !!

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija