• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Kosovo online/Informer

08.02.2023

09:27

Vigemark: Situacija na severu Kosova je i dalje napeta, mogla bi lako da eskalira

Kosovo onlajn

Politika

Vigemark: Situacija na severu Kosova je i dalje napeta, mogla bi lako da eskalira

Podeli vest

Šef Euleksa Lars-Gunar Vigemark istakao je da je situacija na severu Kosova još uvek napeta, izrazivši zabrinutost zbog toga, prenosi Reporteri

- Mislim da je ovo bila najozbiljnija kriza sa kojom se suočava Kosovo, posebno sever Kosova, u poslednjoj deceniji. Došlo je do veoma napetog sukoba sa barikadama - rekao je Vigemark.

On je rekao da je situacija i dalje nestabilna i upozorio da bi kriza mogla lako da eskalira.

- Oko 130 policajaca iz misije EU za vladavinu prava, poznate kao Euleks, i oko 160 albanskih policajaca nadgledaju bezbednost u toj oblasti, uključujući i pešačke patrole, nakon što su svi predstavnici etničkih Srba dali ostavke na svoje funkcije u novembru. Ali mislim da je važno ne snižavati budnost i verovati da ova kriza nije završena. Lako može da eskalirai. Svi to znamo, zato veoma pažljivo pratimo situaciju na terenu. Na severu Kosova i dalje postoji bezbednosni vakuum - kazao je Vigemark.

Vigemark je rekao da je Euleks povećao svoje prisustvo.

- Utrostručili smo naše prisustvo, uključujući i izlazak iz vozila i vršenje takozvanih pešačkih patrola, izviđanja, kako bi lokalno stanovništvo videlo da smo tu, da budemo što vidljiviji i da pokušamo da izgradimo poverenje u situaciji u kojoj postoji nedostatak poverenja sa svih strana, gde lokalno stanovništvo nema poverenja u albanski deo Kosovske policije - rekao je on.

Vigemark ističe da i Beograd i Prištinu treba ohrabriti da zaista daju sve od sebe da se situacija reši.

- I mislim da je i za Kosovo i za Srbiju od suštinskog značaja da idemo napred u smislu evropskih integracija, koje su sada potrebnije nego ikada kada vidimo šta se dešava u drugim delovima Evrope, vidimo da to može doneti nestabilnost i razdor. I svi se nadamo, naravno, da će vreme takvog sukoba biti deo prošlosti ovde u ovom delu Evrope - naglasio je Vigemark.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)
Live TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)

Zašto se pitanje navodnog genocida u Srebrenici poteže danas, 29 godina kasnije, dok na Bliskom istoku Izrael svakodnevno ubija veliki broj palestinskih civila? Ko stoji iza sramne rezolucije i šta je skriveni motiv za nju? Na ovu temu, u "Info jutru" Informer TV, govorio je Vladimir Marinković, predsednik Kongresa srpsko-američkog prijateljstva.

23.04.2024

10:06

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija