• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

09.02.2023

07:00

AMERIČKI AMBASADOR KRISTOFER HIL PRETI NAŠOJ DRŽAVI! Srbija mora da prihvati predlog EU za Kosovo Ili će završiti kao Severna Koreja

Tanjug

Politika

AMERIČKI AMBASADOR KRISTOFER HIL PRETI NAŠOJ DRŽAVI! Srbija mora da prihvati predlog EU za Kosovo Ili će završiti kao Severna Koreja

Podeli vest

"Beograd do kraja godine treba da prihvati francusko-nemački predlog za rešenje Kosova i Metohije", "Ako ste razočarani stanjem u Srbiji, pogledajte Severu Koreju", "Priština mora da osnuje ZSO", samo su neke od poruka Kristofera Hila, američkog ambasador u Beogradu

Srbija do kraja ove godine mora da prihvati francusko-nemački predlog za rešenje kosovskog problema ili će završiti kao Severna Koreja!

Ovo je juče poručio Kristofer Hil, američki ambasador u Beogradu, ističući da SAD insistiraju da ono što je dogovoreno Briselskim sporazumom mora da se sprovede. Američki zvaničnik naglašava da Vašington podržava sve ono što je Evropska unija uradila u vezi sa kosovskom krizom, a posebno francusko-nemački predlog kao rešenje.

Ne sme biti grešaka

Američki ambasador kaže da formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO) i prihvatanje francusko-nemačkog predloga treba da se desi najkasnije do kraja ove godine.

- Realno je predložiti da se to desi ove godine, zato mislim da je ova godina veoma značajna. Predlog EU jeste pozitivan i može da se sprovede. ZSO bi mogla da se formira do leta, a francuski-nemački predlog da se sprovede do kraja godine. Važno je vratiti se na osnovno pitanje, a to je budućnost srpske zajednice na Kosovu. Oni tamo žive vekovima i moraju znati kakva im je budućnost. Treba da se pozabavimo onim što potiče iz Briselskog sporazuma, a to je ZSO. To apsolutno mora da se sprovede ako očekujemo da neko u buduće sporazume ima poverenje - ističe Hil.

Foto: Tanjug

Kristofer Hil

Prema njegovim rečima, izuzetno je važno da se ne stvaraju tenzije između Beograda i Prištine i da se ne koče pregovori.

- Pričamo o rešenju za Srbiju, Balkan i Evropu. SAD imaju dugoročne interese u ovom regionu. Važno je da se stvari smire, da se ne stvaraju tenzije i da se ne pruža prilika ljudima koji žele da ih stvaraju izgovor za to. Nisam bio ovde 20 godina, ali bio sam na drugim mestima, između ostalih, i u Severnoj Koreji. Ako ste razočarani stanjem u Srbiji, pogledajte Severnu Koreju, pa ćete videti da stanje na Balkanu trenutno nije tako loše i može biti bolje - naglašava Hil.

Komentarišući ove navode, Ivan Miletić sa Instituta za javnu diplomatiju kaže da Srbija mora da učestvuje u pregovorima.

- Srbija ne sme da ponovi greške koje je pravila tokom procesa u Rambujeu. Principi pregovora i dogovora u Rambujeu postali su sastavni deo Rezolucije 1244 UN i njenih aneksa. Upravo iz tog razloga predsednik Srbije demonstrira hrabrost i učestvuje u sadašnjem procesu u vezi sa onim što zovemo francusko-nemački predlog. Odnosi u svetu su se drastično promenili nakon početka rata u Ukrajini i u tom svetlu treba gledati pregovarački proces. Dinamika sprovođenja zavisiće od Prištine, koja mora da formira ZSO, koju već deset godina izbegava - ističe Miletić.

Manevarski prostor

Biljana Pantić Pilja, šefica delegacije u Savetu Evrope, kaže da SAD prvo mora da natera svoje 'kosovsko čedo' da poštuje potpisane sporazume.

- Od potpisivanja Briselskog sporazuma prošlo je deset godina i još čekamo na ZSO. Prvo neka nateraju svoje 'čedo' koje su iznedrili da poštuje potpisane sporazume. Srpska strana je pokazala posvećenost razgovorima. A poređenje stanja na Balkanu i u Severnoj Koreji jeste neprihvatljivo i čudi me takva izjava jednog diplomate - podvlači Pilja.

Biljana Šahrimanjan Obradović iz Centra za stratešku analizu ocenjuje da je Beograd u povoljnijoj poziciji od 'Kosova'.

- Od Kurtija se traži da sprovede dogovoreno i tu Srbija ima manevarski prostor za akciju i delovanje. Svakako je dobra to što se pritisak sada preselio na Prištinu - zaključuje Šahrimanjan Obradović.

TED GEJLEN KARPENTER, AMERIČKI ANALITIČAR

Evropski plan, ako se i sprovede, nije dugoročno rešenje. Tenzije se neće smiriti, osim ako EU ne primora Prištinu da dozvoli da se sever KiM sa većinskim srpskim stanovništvom vrati pod jurisdikciju Beograda.

Amerika želi Srbiju u EU

Ambasador Kristofer Hil poručio je i da SAD žele da vide Srbiju kao članicu Evropske unije.

- Za nas je važno da Srbija postane članica EU, stalo nam je da postane deo evropske porodice. Odnosi Srbije i SAD su sve bolji, kako bilateralni, tako i trgovinski. Američke investicije u Srbiji vredne su čak 4,5 milijardi dolara - rekao je Hil.

Ugljanin opet provocira: Status Bošnjaka u Srbiji regulisati po modelu ZSO

Foto: printscreen tvin

Lider SDA Sulejman Ugljanin traži da se status Bošnjaka u Srbiji reši po modelu koji je predviđen za Srbe na Kosovu, odnosno formiranja ZSO.

- Nismo zadovoljni položajem i tretmanom. Tražimo da u nastavku dijaloga i implementaciji sporazuma obezbedite jednaka prava Bošnjacima u Srbiji po modelu koji se traži za srpsku zajednicu na Kosovu - napisao je Ugljanin u pismu koje je uputio predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i predstavnicima međunarodne zajednice.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Radmila

pre 1 godinu

Gospodine Hil zna se, ali Amerika to krije, da Teksas oduvek potajno želi da se osamostali, odnosno da želi nezavisnost van USA. Ni vaš građanski rat nije vođen samo zbog oslobađanja od ropstva, već i zbog ovog razloga. Zašto ih ne pustite da idu tamo gde žele? Zašto im ne dozvolite nezavisnost? Zašto ne priznate nezavisnu državu Teksas? Kroz vašu istoriju zna se da je i tamo bilo velikih kršenja ljudskih prava, pa zašto ih niste pustili da odu od vas? Objasnite to, pa da mi vidimo zašto mislite da mi to treba da uradimo.

Miki

pre 1 godinu

Gospodin Hil je najgledanije lice na nasim sredstvima javnog informisanja.Cesto je sam, a cesto i u drustvo nasih raznoraznih politickih vodja, usrecenih ministara i uvazenih gradjana Srbije.Ostali su mu jos kanali na televiziji koji se odnosi na kuvanje i onda ce postati Prinudni upravnik Srbije.Malo je to neukusno i degutantno, a sta da se radi kad smo siromasna politicka kolonija Zapada.

Jastreb

pre 1 godinu

Што је ово за неке празноглаве изненађење? Па овај ХИЛ ДЕБИЛ седео је за време усташке олује заједно са Туђманом и кординирао цео тек заједно са америчким генералима. ХИЛ ДЕБИЛ слини на малу Србију, што тај "јуначина" не запрети Кини? Увек је био и сад је српски непријатељ али увек нам је тако то говно смо ми и школовали у младости.

Jastreb

pre 1 godinu

Што је ово за неке празноглаве изненађење? Па овај ХИЛ ДЕБИЛ седео је за време усташке олује заједно са Туђманом и кординирао цео тек заједно са америчким генералима. ХИЛ ДЕБИЛ слини на малу Србију, што тај "јуначина" не запрети Кини? Увек је био и сад је српски непријатељ али увек нам је тако то говно смо ми и школовали у младости.

Sanja

pre 1 godinu

U pravu je Gospodin pa necemo valjda dok postojimo da pricamo samo o kosovu i evropskoj uniji. Vreme je da se za Srbiju izvuce najbolje resenje.

Mikan

pre 1 godinu

Severna koreja je jaka država vojno i ekonomski.skoro svi rade i nema sirotinje i uličara kao u srbiji i americi.baš nas briga za nečiji plan.kosmet je naš.ovi što planiraju totalno otimanje kosmeta neće možda postojati di kraja godine.mi ćemo opstati za razliku od ove bagre.

Pera pravda

pre 1 godinu

Kad bi ova američka administracija bila večito na vlasti tačno bi nas uništili ali bliži im se kraj i u Americi, zato su tako besni i oholi, videli smo kako je bila drugačija politika sa drugom , ne globalističkom američkom administracijom. Živi bili pa videli kad dođe kraj vlasti ovom dekici Hilu. Vratio se da pred penziju kruniše svoj posao iz 1999. Epa neće biti dekice, neee. Kosovo je Srbija.

MiroslavBB

pre 1 godinu

Sreca tvoja, i zemlje koju zastupas, da ja NE odlucujem o tvojim 'zahtjevima' - Ambasadoru PROPALE 'Tvorevine', koja se jos uvijek odrzava na 'povrsini vode' samo zahvaljujuci DANO-NOCNOM stampanju americkih $$$ BEZ pokrica i tako finasira svoje vojne i politicke ciljeve ...

PETAR

pre 1 godinu

HIL MOZE DA POPUSI KIMU I NAMA POSTO IMA PRLJAVA USTA I TO NAM NE MOZE

Milutin Vranjski

pre 1 godinu

Безгранично антипатичан, познат као другоразредни лифт-бој крваве басне из Рамбујеа, остаје недоследан себи и сопственим (не)моралним начелима; неопходно је да објасни тај "ингенизни" пут претње Србији: хоћемо ли постати Иран у Европи или ћемо бити Северна Кореја ако не прихватимо енглески предлог за "узајамно" признање Србије и дела окупиране територији Србије познатијег као Косова, који је преко Бајдемијеве геријатрије потурен туњавим французима и задриглом швајнерају Минхенског режима, као "мировни" план?! Значи, ми се овде и не бавимо мућком од кукавичијег јајета које су снели, већ по систему да сваки шиптар своје кече хвали, хоће да нам угурају то јаје у гаће и да тврде да је нормално да ми Србијанци једини на свету имамо три јаја или ће нам у противном одвалити оба бубрега?! Пушење или здравље, одлучимо сами... је лично не пушим хемендекс!

Petar_S

pre 1 godinu

Ako se ispostavi da je Ambasador Hill u pravu i Srbija postane NUKLEARNA SILA, znacemo sta da uradimo!!

rajcica

pre 1 godinu

Amerika ce biti vracena indijancima. Samo pravda moze da pobedi! Zivela Srbija!

Duda

pre 1 godinu

Gospodine Hil, mora se samo umreti, nista vise ne mora. Vase je proslo, sad smo mi na redu!

Ljuba

pre 1 godinu

Necu da Vas oslovim sa g -din jer to niste. Možete da pretite u svojoj državi ovde ne, ali i Vama se približava kraj pa cemo da vidimo kome ce te da pretite.

NekoKo

pre 1 godinu

Ameriku će Rusi da vrate na fabrička podešavanja i to vrlo brzo. Inače lek za ovakvu stoku koja dolazi u tuđe države i otvoreno preti jeste da ih svaka država koja to doživi utamniči. Sa Amerikom svi treba da prekinu svaku moguću saradnju jer to što ta država zajedni sa Britancima radi se zove globalna diktatura. Francuska i Nemačka su ključ lad je reč u okretanju leđa Americi. Teško je poverovati da će ginuti u ratu protiv Rusa za američke interese.

Marija

pre 1 godinu

Gospodine Hil, pitam se da li ste vi gost u Srbiji ili ste isturena ruka ucenjivaca sa Zapada od kojih nemamo mira godinama i od kojih su nam samo dolazile pretnje, ucene, bombe sa uranijumom, mrznja koja je danas veca nego ikada?!? Sta hocete?!? Da nas izbrisete sa zemaljske kugle i time sebi donesete srecu, stali ?!?Razocaravajuce je da vasi politicari nisu nista naucili iz nase istorije i niste spoznali kakav je srpski narod koji mrzi ultimatume i pretnje! Ako nam dodjete sa dobrom namerom, dobicete i vise nego ste ocekivali.Ako dolazite sa zlom namerom, a vecina je bila takva, onda nista ne cete dobiti vec cete aktivirati nas poznati srpski inat pa makar mi izginuli svi do jednoga! Srbi su specifican narod.Ne mozete dobro proci ovde ysa kaubojskom politikom.To ovde ne pali.Zalosno je da ste zaboravili da smo sa vama bili saveznici u dva svetska rata i da smo spasavali toliko vasih pilota po cenu nasih zivota.Ni to vas ne sprecava da se ovako odnosite prtema nama pa se pitam: kakvi ste to ljudi?!?Plasim se odgovora.

Čedo

pre 1 godinu

Da fino kaže amerka ima višegodišnje interese u Srbiji a to je da nam uzmu Kosovo popljačkaju rude I bogatstvo tako da naplate sa našim bogatstvom sve I jednu bombu što su bacilli na nas I našu decu

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17