• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Dragoslav Bokan

16.02.2023

09:08

OVO MORATE PROČITATI! Kolumna Dragoslava Bokana - O "DRŽAVI I OTADŽBINI"!

printscreen

Politika

OVO MORATE PROČITATI! Kolumna Dragoslava Bokana - O "DRŽAVI I OTADŽBINI"!

Podeli vest

Pišu mi mnogi, pa i poneki dobronamerni - kako ne bih trebao toliko da branim i hvalim DRŽAVU, jer je, po njima, OTADŽBINA mnogo važnija od nje. I tako odmah totalno promašuju suštinu, tonući u olaki romantizam na rečima, bez razumevanja za realni (dakle: državni) kontekst postojanja te iste Otadžbine.

Jer vi možete da volite Otadžbinu koliko god hoćete, ali bez vojske, ozbiljnog naoružanja, iskusne i od sveta priznate diplomatije, na izborima legalizovanih političkih predstavnika, bez državnih medija i institucija, obaveštajnih i policijskih službi... ne možete ništa. Apsolutno ništa, osim ličnog samožrtvovanja ili molitvene podrške kojim samo simbolično možete da podržite sve ono čime vaša/naša država raspolaže.

To oduvek znaju svi narodi sveta, pa tako i naše komšije i susedi, savršeno svesni VAŽNOSTI SVOJE DRŽAVE. I zato su se onoliko borili za formiranje te njihove države, koja onda može da konkretno podupre sve nacionalne ideje i otadžbinske zamisli.

Bez države ništa nije realno niti ozbiljno, jer se sve unapred raspada i tužno pretvara u haos različitih, nespojivih glasova u nepodnošljivoj kakofoniji gde svako vuče na svoju stranu (a bez ikakvih konkretnih mogućnosti i neophodne snage).

To je kao da grupa neobučenih i nenaoružanih ljudi sa amaterskim entuzijazmom ostrašćeno uleti na mesto mogućeg poprišta - a bez "sitnice" zvane "ratni raspored"?! I to 2023. godine, u međunarodnom poretku odmeravanja snaga na nivou bliskom svetskom ratu, gde su u oblaku prašine zauvek nestale stotine hiljada najboljih iračkih, sirijskih, jermenskih, kurdskih, ruskih, ukrajinskih, avganistanskih... boraca?!!! U vreme smrtonosnih dronova, dalekometnih raketa, teških bombardera, hemijskih otrova, nuklearnog i hipersoničnog naoružanja... i demonski ubitačne NATO vojne mašine?!!!

E, to su razumeli Hrvati, koji su poslednjih stotinjak godina i ubijali i bili ubijani da bi uspostavili onu državu koju su čekali skoro hiljadu godina. Кao i Slovenci, kao i muslimani Bošnjaci, kao i Bugari, kao i albanski Šiptari... koji su ginuli i živeli za postojanje tih svojih, kakvih-takvih država, shvatajući u onolikim nemoćnim decenijama (koje su prethodile tim odlučujućim godinama) da se bez svoje države ne može. Ne može ništa!

Zato su i uspeli. Кrvareći i žrtvujući svoje (uvek prevelike) nacionalne ambicije bezobzirnoj i tako dragocenoj REALNOSTI. Onoj realnosti koja jedina zastupa ŽIVOT, čitavo naše ovozemaljsko postojanje.

Zato pamet u glavu. I skratite na vreme svoje ambicije i hajdučku sujetu, svoj često i prečesto apstraktni i autodestruktivni način razmišljanja. I traženje dlake u jajetu.

Nemojte, braćo i sestre, da sečete granu na kojoj sedite, bacajući tako i sebe i svoje potomstvo u ambis neizbežne propasti!

Nemojte biti nenamerni upropastitelji i protivnici sopstvenog naroda, a obučeni u nacionalne kostime, sa pravoslavnim litijskim barjacima i dirljivim pesmama o Svetom Кosovu.

Ne dopustite da vas uvuku u tragikomični cirkus koji ništa nikome ne donosi niti doprinosi, obeležen lažnom "važnošću" nečijih suludih (autošovinističkih, glupičastih i bleskastih) namera.

Samo ćete uludo gubiti svoje vreme i fatalno zatrovati svoje živote, prijateljstva i neiskorištene potencijale, opasnim otrovima stalnog i večnog nepoverenja prema svima i svakome. Postajući statisti ("korisni idioti") u odavno planiranoj "obojenoj revoluciji" u Srbiji i Republici Srpskoj.

Živi bili, pa videli.

Ne bi nam bilo prvi put. Nažalost.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Cubanac

pre 1 godinu

Nadam se da su ovima noćas zakucale sluzbe na vrata i odvele u podrume da se ohlade 5 do 6 g

Goran

pre 1 godinu

Debela lopovska svinja prica o patriotizmu na pinku,hepiju i pise za informer

bledi

pre 1 godinu

Prodao veru za veceru, Lazov.... Gde si VELIKI SRBINE!!!!!!!!

Samosvesna građanka

pre 1 godinu

Objektivni novinari u objektivnim medijima govore i pišu da je Bokan postao Vučićev bot i umesto prezimena Bokan kažu ili napišu: Botkan, te da bi Bokan bio socijalni slučaj da preko Milomira Marića nije iz sažaljenja dobio neki nepotreban posao u TV Pink a malo kasnije i u Vučićev(ićev)om ,,Informeru'', pa sad jadan mora da u svojim kolumnama i nastupima u Vučiću odanim Televizijama brani i pravda Vučića u onome što je neopravdivo i neodbranjivo (a protiv čega se bore svi koji su protiv izdaje Kosova*).

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17