• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. CRNOGORAC

27.02.2023

07:00

NASTAVLJAJU SE PREGOVORI O KOSOVU U BRISELU OD KOJIH MNOGO TOGA ZAVISI Vučić opet 'igra' na petoparcu! Izvući će najviše moguće za Srbiju

Tanjug

Politika

NASTAVLJAJU SE PREGOVORI O KOSOVU U BRISELU OD KOJIH MNOGO TOGA ZAVISI Vučić opet 'igra' na petoparcu! Izvući će najviše moguće za Srbiju

Podeli vest

Pregovori Beograda i Prištine nastavljaju se danas u Briselu, a brojni zapadni mediji pišu da je ovo 'prelomna tačka' i da se očekuje odlučan iskorak obe strane.

Specijalni izaslanik EU Miroslav Lajčak izjavio je da se traži 'zvanično prihvatanje' evropskog, francusko-nemačkog, plana kao i da se postigne trajno, a ne privremeno rešenje. Istovremeno, Beograd poručuje da je spreman za pregovore i održiv kompromis, dok iz Prištine stižu izjave da ih zanima samo 'međusobno priznanje' i da uopšte neće da pričaju o ZSO!?!

Potpis odmah?!

Naši odlično obavešteni diplomatski izvori i stručni sagovornici slažu se u oceni da je pred zvaničnim Beogradom težak zadatak da sačuva i evropsku perspektivu Srbije, ali da pritom ne pogazi svoje 'crvene linije' - da ne prizna lažnu državu 'Kosovo' i da se ne složi sa ulaskom Prištine u UN.

- Predsednik Vučić opet mora da 'igra' na petoparcu! Ali, nije mu prvi put i ja sam ubeđen da će i sada uspeti da izvuče najviše moguće za Srbe i Srbiju - kaže sagovornik Informera iz Predsedništva.

Na drugoj strani, naši izvori iz zapadnih ambasada objašnjavaju da u Briselu ima nekoliko ideja za 'rasplet pregovora'.

- Postoji 'radikalan' predlog da se od Beograda i Prištine traži da odmah potpišu francusko-nemački plan, a da se onda pregovara samo o tehničkim detaljima i načinu sprovođenja. Ipak, verovatnije je da će se pre bilo kakvog potpisivanja razgovarati o kompromisu koji bi bio prihvatljiv za sve, ali bi morao da bude u okvirima postojećeg pregovaračkog okvira - objašnjava nas sagovornik iz jedne od najmoćnijih zapadnih ambasada, a na naše pitanje o ZSO kaže da je ta stvar završena.

Pismo Makrona, Šolca i Melonijeve: Priština mora da formira ZSO!

Predsednik Francuske Emanuel Makron, nemački kancelar Olaf Šolc i premijerka Italije Đorđa Meloni poslali su pred sastanak u briselu pisma predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i takozvanom 'kosovskom premijeru' Aljbinu Kurtiju. U pismu koje je objavio Kurti, insistira se, između ostalog, na implementaciji svih postignutih sporazuma, uključujući formiranje ZSO.

'Pozdravljamo nedavne javne izjave da ste spremni da prihvatite evropski predlog osnovnog sporazuma. Evropski savet je u zaključcima od 9. februara izrazio podršku ovom važnom sporazumu i istovremeno pozvao Srbiju i Kosovo da u potpunosti i bezuslovno sprovode obaveze preuzete u dijalogu, uključujući sporazume iz 2013. i 2015. za stvaranje Zajednice opština sa srpskom većinom. Predstojeći koraci u implementaciji moraju odražavati ovaj politički pristup', navodi se u pismu evropskih lidera.

- Tu više nema pregovora! Priština mora da formira ZSO, to joj je obaveza i stavljena je tačka na svaku dalju priču. Ako Kurti odbije da je ispuni, onda će ZSO biti formirana bez njega - naglašava izvor Informera.

Naši sagovornici, stručnjaci za međunarodne odnose i geopolitiku slažu se u oceni da se Srbija nalazi u teškoj, ali ne i u bezizlaznoj situaciji i da nam je sada više nego ikada ranije potrebno jedinstvo. Predsednik Instituta za nacionalnu strategiju Dragoslav Bokan ističe upravo to kao najvažnije - da mi kao narod srpski, građani Srbije, budemo na strani svoje države.

- Ovoj državi i njenom predsedniku je stalo do celovitosti Srbije i do Kosova i Metohije iz bezbroj razloga, i zato je potrebno da mi navijamo za tu državu da bismo imali pravo da od nje nešto tražimo. Ako je vređamo, onda kao da time prizivamo propast, poraz i kapitulaciju. Zato bih pozvao sve moje sunarodnike da se mole za Srbiju i za to da Kosovo i Metohija bude ne samo 'de jure' nego i 'de fakto' u sastavu naše otadžbine - poručuje Bokan, koji sastanak u Briselu naziva 'još jednim danom D u nizu'.

Analitičar i politikolog Aleksandar Pavić kaže da je pozicija Srbije u Briselu čvrsta i da je predsednik Vučić unapred stvorio dobar manevarski prostor.

- Predsednik je početkom februara poručio Borelju: 'Ako mislite da me zovete u Brisel i da me nagovorite da kažem ZSO istovremeno sa ne znam čim ili posle ne znam čega, nemojte da me zovete. Ako me zovete, obavestite me da su isporučili ZSO i kada to isporuče, dolazim da razgovaram o svemu drugom'. Ako ostanemo čvrsti na ovoj poziciji, ne postoji nikakva pismena ili pravna obaveza Srbije da prihvati bilo kakav drugi sporazum dok se već potpisani sporazum u potpunosti ne primeni. Na osnovu ovakvog principijelnog stava, Srbija bi imala podršku većine sveta i čvrsto uporište u međunarodnom pravu - smatra Pavić.

Ometanje pritiska

S druge strane, novinar i urednik portala 'Kosovo onlajn' Miloš Garić kaže da Srbija ima vrlo malo manevarskog prostora, ali i sa takve pozicije može da ga brani.

- To je pre svega principijelan stav da ne može da bude novih sporazuma pre formiranja ZSO, onako kako je to predviđeno Briselskim sporazumom postignutim pre 10 godina. Spremnost na razgovor, traženje održivog rešenja, insistiranje na važećim međunarodnim dokumentima, odlučno odbijanje priznanja Kosova i pristanka na članstvo Prištine u UN, takođe su jaka osnova za poziciju Srbije, jer albanska strana ima maksimalističke zahteve i ne želi bilo kakav kompromis, a to zapadne posrednike ometa u daljem pritisku na Srbiju - zaključuje Garić.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Maja

pre 1 godinu

Vučić će sve uraditi za odbranu srpskih vitalnih i nacionalnih interesa.

Branko N

pre 1 godinu

Maja: neće nikada doneti nikakvu odluku koja je na štetu Srbije i njenih građana.

Nikola

pre 1 godinu

Vučić je odgovoran, ozbiljan, posvećen i uporan državnik koji čuva srpsku državu, srpska ognjišta.

Ceca

pre 1 godinu

Srpski narod je apsolutno uz Vucica. Biće provokacija, biće dosta izazova. Ali Vučić će uspeti u odbrani Srbije, u odbrani srpskih interesa

Mićaga

pre 1 godinu

Ceca: Cela Srbija je uz Vučića i daje mu punu podršku da danas donese najbolju odluku za građane Srbije.

Ruda

pre 1 godinu

Jedinstvo nam je jako važno , opozicija koristi ovaj momenat pa napada bez bilo kakve osnove Vučića . Deset godina kao izdaje a Vučić nije izdao nikad.

Mićaga

pre 1 godinu

Ruda: Ma kakva naša opozicija kakvi bakrači. Pa njih samo interesuje da se nekako dočepaju vlasti, a KiM im je važno kao zadnja rupa na svirali.

Mitar O

pre 1 godinu

Ruda: Ako nam je ikada jedinsvo bilo potrebno, danas je najpotrbnije, Na žalost neki zlobnici sve pokušavaju da to jedinstvo uruše.

Buki

pre 1 godinu

Nastavlja se teška bitka Vučića u Briselu. Spreman je. Predaj nije opcija. Samo hrabro

Banćo

pre 1 godinu

Buki: Bitka se nastavlja i za tu bitku je Vučić spreman. On će i danas u Briselu maksimalno zastupati interese Srbije i njenih građana.

Nenad

pre 1 godinu

Nadam se da će predsednik Vučić izvući za Srbiju najviše što može.

una

pre 1 godinu

Nema predaje i verujem u dobre vesti jer ima razloga za to.

Mićaga

pre 1 godinu

una: Nikada Vučić nije razmišljao o nikakvoj predaji, pa neće ni danas.

Sanja

pre 1 godinu

Časno i pošteno uvek na pravoj strani, svi uz Vucica

oki

pre 1 godinu

Ono sto sigurno znamp jeste da ce se Vucic boriti da sacuva srpske interese.

Veljko M

pre 1 godinu

oki: Gde god je se Vučić nalazio, on je maksimalno zastupao interese Srbije i njenih građana i tako će biti i danas u Briselu.

Sanja

pre 1 godinu

Šta očekuju zapadne sile ne znam ali treba da budu svesni da Vučić neće priznati lažnu državu Kosovo. Iskorak u pregovorima bi bio formiranje ZSO ali se bojim da će Kurti samo nastaviti sa provokacijama, ništa drugo.

Goran

pre 1 godinu

Priština ne sme više da vrda, ZSO mora biti formirana

caca

pre 1 godinu

Svi smo danas uz našeg predsednika, i dajemo mu podršku u borbi za mir!

Goran

pre 1 godinu

Srbija je uvek za pregovore i nalaženje kompromisnog rešenja

Goran

pre 1 godinu

Ako Kurti očekuje da će Srbija pristati na uzajamno priznavanje nezavisnosti tzv Kosova, džaba se nada, do toga neće doći

Goran

pre 1 godinu

Vučić se svim silama bori da očuva celovitost naše zemlje

Brane

pre 1 godinu

Zapadu se odjednom nešto požurilo a godinama se nisu baš nešto pretrgli da se ispoštuje Briselski sporazum.

Danica

pre 1 godinu

Vučić će se boriti za interese Srbije, da obezbedi što veću korist može.

Luka

pre 1 godinu

Mudrom politikom, pre svega predsednika Vučića, Srbija je u mnogo boljoj poziciji u međunarodnoj zajednici u odnosu na Prištinu

Lena

pre 1 godinu

Predsednik Vucic ce u Briselu pokazati da nikada nece dozvoliti da srpski narod na KIM oseti Kurtijevo izivljavanja. I borice se za formiranje Zajednice srpskih opstina.

Crna Leptirica

pre 1 godinu

Vucic je odgovoran i zna odlicno sta radi tezak dan za Srbiju.

Marija

pre 1 godinu

Verujem da će Vučić izvući najbolje moguću priču za Srbiju i Srbe, svojim pregovarackim sposobnostima.

Lokica

pre 1 godinu

Verujem i da će posle današnjeg dana Srbija uz Vučića biti bliža ZSO

Buka

pre 1 godinu

Predaja nije opcija samo napred Vučicu. Uz tebe smo.

Nemanja

pre 1 godinu

Borba za Srbiju se nastavlja svakog dana sve više nema odmora za našeg predsednika

Goga

pre 1 godinu

Predsednik je mnogo vičniji u pregovorima, a to je ono što Kurtija zapravo najviše i nervira i smeta mu.

Rajko

pre 1 godinu

Ako zapad očekuje da će Vučić da igra onako kako oni sviraju, opasno su se prevarili!

Nenad

pre 1 godinu

Nije lako Aleksandru Vučiću ali verujem u njega.

Jovana

pre 1 godinu

Vučiću svaka čast kako se trudi i bori za dobrobit našeg naroda na KiM!

Hana

pre 1 godinu

Veoma tezak dan pred predsednikom ali sigurni smo da ce odluke koje bude doneo biti najbolje za Srbiju

Ana

pre 1 godinu

Kosovo i Metohija je neotuđivi deo Srbije i tu nema dalje polemike!

Filip

pre 1 godinu

Prištinske vlasti igraju jako perfidno ne bi li došli do svog cilja.

Vlada

pre 1 godinu

Svaka čast Vučiću koji bukvalno gine i daje se maksimalno.

Uroš

pre 1 godinu

Za Srbiju veoma teški razgovori, ali predsednik će se boriti za Srbiju ne dozvoljavajući prelazak naših crvenih linija.

Radomir

pre 1 godinu

Kurti će pokušati da isprovocira Vučića i opet minira pregovore.

Sunčica

pre 1 godinu

Nisu za Vučića teški razgovori, on je inteligentniji od svih njih zajedno tamo, teška je nepravda sa kojom će morati da se nosi.

Sandra

pre 1 godinu

Srbi su uz Vučića i veruju mu, jer se dokazao kao veliki i pravi Srbin!

Krsto

pre 1 godinu

Vučić strateški pristupa ovoj temi. Gleda da Srbija što više dobije, a da što manje izgubi.

Marta

pre 1 godinu

Vučić vodi odgovornu i ispravnu politiku! Nema predaje.

stevo

pre 1 godinu

Fokus je svakako na ZSO, jer ista je osnov daljih pregovora.To je bar moje misljenje

Žare

pre 1 godinu

Predsednik je pokazao svojim trudom i radom, kako se voli svoja zemlja.

Dane

pre 1 godinu

Srbija je na dobrom putu zahvaljujući Vučiću!

Saša

pre 1 godinu

Srbija nikada nije imala boljeg predsednika do Aleksandra Vučića! Nema straha kad nas sigurna ruka vodi!

mile

pre 1 godinu

Bez obzira na okolnosti, Vučić će u Briselu pokazati odgovornost i iskrenost, kao i rešenost da zaštiti srpske nacionalne interese

dule

pre 1 godinu

Vucic će se boriti da održi celovitost srpske države i insistiraće na osnivanju Zajednice srpskih opština.

Bojana 76

pre 1 godinu

Vučiću želim svu sreću u današnjoj borbi i svim srcem i dušom.

Jovana

pre 1 godinu

Vučić ima svoje jasne stavove i granice preko kojih neće preći i to je jasno rekao. Mi mu danas šaljemo najveću moguću podršku!

Mila

pre 1 godinu

Vučić će se boriti za interese Srbije i srpskog naroda, kao i za teritorijalni integritet i suverenitet Srbije!

Ziko

pre 1 godinu

Verujemo Vucicu, danas ocekujemo da ce najbolje uraditi za Srbiju .

jovo

pre 1 godinu

Svi znamo da ce ovaj dijalog u Briselu sa Kurtijem biti tezak ali nadamo se ocuvanju mira i stabilnosti

Katarina

pre 1 godinu

Притисци на Србију су сад већи него икад али ће Вучић својом упорношћу, мудрошћу и залагањем да сачува мир и стабилност наше јужне покрајине.

Zorica

pre 1 godinu

Uopste ne sumnjam da ce Vucic u Briselu izvuci maksimum svih maksimuma za Srbiju!

Samadzija

pre 1 godinu

Nikada nije bilo manje prostora za pregovore,neće mu biti lako, ima nemoguć zadatak i veliku odgovornost.

Ziko

pre 1 godinu

Danas je prelomna tacka. Danas ce Vucic odbraniti nase KiM.

Mila

pre 1 godinu

Vučić je odavno svima jasno stavio do znanja da je Srbija za saradnju i kompromis!

Ziko

pre 1 godinu

Covek koji bi sve uradio za svoje gradjane, kao sto je to Vucic, moze danas samo da pomogne formiranju ZSO.

Marina

pre 1 godinu

Србији никад није било лако али ће данас Вучић показати Арнаутима како се,мирним путем, бори за своју државу и свој народ.

sava

pre 1 godinu

Samo polako, i sa pozitivnim stavom,interesi Srbije i srpskog naroda ce biti na prvom mestu, i za njih cemo se boriti.

njanja

pre 1 godinu

Predesednik Vučić je veliki lider i zalaže se za napredak države.

Goran

pre 1 godinu

Danas će, zasigurno, biti jedan težak dan ali smo svi sigurni u jedno, a to je da Vučić neće izdati Srbiju!

Tisa

pre 1 godinu

Aleksandar Vučić čini sve što je u njegovoj moći za napredak ove zemlje.

ines

pre 1 godinu

Vucic ce se maksimlano boriti da zastiti interese svoje zemlje.

sofija

pre 1 godinu

Srbija jača zahvaljujući predsedniku Vučiću.

Luka

pre 1 godinu

Predsednik će danas prvenstveno zastupati interese Srbije, nastojati formiranju ZSO i boriti se za očuvanje mira!

Andrijana

pre 1 godinu

Sigurna sam da je priprema bila kvalitetna i da ce Vucic izvuci najbolje za Srbiju

gagi

pre 1 godinu

Borba i to teska borba danas ocekuje Vucica u Briselu za ocuvanje nacionalnih interesa

Predrag

pre 1 godinu

Beograd i Pristina treba da imaju realan, ozbiljan i odgovoran pristup dijalogu

Samadzija

pre 1 godinu

Pristina treba realno da sagleda stanje Kosova i da saradjuje sa Beogradom a ne da nas ucenjuju kad god im se prohte i pruzi prilika.

Milovan

pre 1 godinu

Тешки разговори, велики притисак, али нема предаје, наставићемо да се дипломатским путем боримо за Србију

Banćo

pre 1 godinu

Pa kada Priština formira ZSO onda dijalog može da se nastavi.

Rade

pre 1 godinu

Vučić će u Briselu uraditi ono što je najbolje za sve nas, a nevernim Tomama da porucim da neće izdati Kosmet i Srbiju!

Ivan

pre 1 godinu

Srbija je spremna za kompromise ukoliko se ispostuju nasi zahtevi i ne predje se nasa crvena linija

IvaanaBg

pre 1 godinu

Srbija je i realna i sve cini da se nadje dobro resenje.A to se ne moze reci za Pristinu.

Milan

pre 1 godinu

Napredak u pregovorima ne dolazi samo od nad i druga strana treba da da svoj doprinos i krene da ispunjava svoje obaveze

Luka

pre 1 godinu

Cela Srbija danas podržava Vučića u njegovoj borbi da nađe najbolje rešenje za KiM!

Ziko

pre 1 godinu

Predsednik ce ovog puta, kao sto je to i uvek radio, izvuci ono najbolje sto je za Srbiju i njene gradjane.

Sanja

pre 1 godinu

Svaki susret sa Kurtijem je naporan, nikad se ne zna sta on moze da uradi. Slede nam dugi pregovori

Maki

pre 1 godinu

Dijalog sa Prištinom treba da se nastavi i mirnim putem doci do resenja.

Bojana 76

pre 1 godinu

Resavanje otvorenih pitanja izmedju Beograda i Pristine je u interesu oba naroda a svoj doprinos treba da da i EU

Nika

pre 1 godinu

Kakvu god odluku Vučić da donese u Briselu, ona će biti apsolutno najbolja za KiM i za Srbiju!

Ziko

pre 1 godinu

Priština mora da formira ZSO, to joj je obaveza i stavljena je tačka na svaku dalju priču. Vucic je jasan i stavovi su mu cvrsti.

ina

pre 1 godinu

Predsednik Vucic ce se boriti najbolje sto ume da zastiti interese Srbije i Kosova.

Nina

pre 1 godinu

Veoma je bitno da Beograd i Pristina imaju realan, ozbiljan i odgovoran pristup. Srbija je na to spremna, ali Pristina jos uvek ne zeli to da prihvati.

koka

pre 1 godinu

Predsednik Vucic ce na sastanku sprovesti prave poteze i odluke.

Tara

pre 1 godinu

Danas je cela Srbija i sav Srpski narod uz svog lidera kome želimo svu sreću na sastanku!

olja

pre 1 godinu

Vucic ce svojom odgovornom politikom postici velike rezultate na sastanku.

Predrag

pre 1 godinu

Srbija ima realan pristup, pitanje kakav pristup Priština ima? Podrska predsedniku.

Nika

pre 1 godinu

Vučić u Briselu stvarno neće tražiti mnogo, samo da se ispune sve odredbe Briselskog sporazuma!

Ziko

pre 1 godinu

Predsednik ide da razgovara, da pokusa da spasi nasu Srbiju.

Zoran

pre 1 godinu

Formiranje ZSO bi bio veliki pomak,ali i uslov svih uslova za dalje razgovore.

Cvettt

pre 1 godinu

Vucic se bori za bolju buducnost nase zemlje.

ceca

pre 1 godinu

Silom mogu sve kao što su već i oteli, ali Vučić neće potpisom ostaviti buduće generacije bez prava da vrate pokrajnu

Nevena

pre 1 godinu

Pa nije nas u Brisel otišao da predstavlja Jeremić nego Vučić, tako da se ja ne plašim rezultata pregovora. Znam da će po Srbiju biti dobro.

Sanela

pre 1 godinu

Vucic nikada svoj narod nece ostaviti na cedilu

Max

pre 1 godinu

Diplomatija nam je jedini pravi put do konacne pobede i ostvarenja zamisljenih ciljeva kad je u pitanju KiM.

Mia

pre 1 godinu

Vučiću je stalo do celovitosti Srbije i KiM,do mira i do najboljeg za svoj narod.

Juca

pre 1 godinu

ZSO je nešto što obezbedjuje bezbednost SRba na KIM ali potpis na nezavisnost ono što neće biti nikako moguće da dobiju od SRbije

Kaja

pre 1 godinu

Predsednik će svakako pokušati na sve načine da zadrži mir

Ziko

pre 1 godinu

Nece Vucic pristati ni na kakve kompromise u Briselu.. Sve ce urditi da bude narodu Srbije dobro.

Jovana

pre 1 godinu

Biće danas provokacija od strane Kurtija samo tako, sva sreća na u Brisel nije otišao Obradović koji bi da se bije, već ozbiljan čovek koji će civilizovano da reši situaciju. Vučić treba da zna da je Srbija uz njega.

Maxim

pre 1 godinu

Predsednik je vec navikao na pritiske i neke vrste ucena,tako da iznenadjena ne moze biti.

Neca

pre 1 godinu

Očekujemo najbolje vesti, jer ce Vučic sve učiniti kako bi izvuko najbolje za Srbiju!

Maja

pre 1 godinu

Vučiću su vlastiti državni interesi od velikog značaja

Marijana

pre 1 godinu

Vučić donosi mudre i pametne odluke koje su uvek u interesu građana Srbije.

Mitar O

pre 1 godinu

Buki: I do sada je se Srbija više puta nalazila u ovako teškoj situaciji, ali je Vučić uvek iznalazio najbolja rešenja.

Oniks

pre 1 godinu

Srbija danas nastavlja pregovore , Vučić će se truditi da izbori najbolje rešenje za Srbiju

Jana

pre 1 godinu

Naš predsednik je ozbiljan i odgovoran vođa i državni interesi su mu od presudnog značaja.

Danica

pre 1 godinu

Današnji dan u Brisleu će biti jako težak, ali Srbija veruje u Vučića i njegomu moć pregovaranja.Verujem da će uraditi sve da za Srbiju izvuče najviše

Mile

pre 1 godinu

Vučić je iskusan političar, pritom jako smiren i on će kao i uvek znati da se snadje u svim izazovima. Zbog toga i uliva poverenje naroda, jer sve radi u interesu Srbije. Podrška predsedniku Vučiću!

Jovica

pre 1 godinu

Bice danas dosta provokcija sa strane Kurtija, gradjani su uz Vučica jer predaja nije opcija!

rade

pre 1 godinu

Mi sada treba samo da budemo ujedinjeni i da pružimo podršku Vučiću, jer današnji dan neće biti ni malo lak.

Jasna

pre 1 godinu

Očekivanja su prevelika, ali verujem u našeg Predsednika

Jana

pre 1 godinu

Moramo biti spremni na provokacija, pritiske. Ali verujem da će naš predsednik odoleti predstojećim izazovima

Julija

pre 1 godinu

Vučić će danas da uloži maksimalne napore kako bi postigao najbolji rezultat za Srbiju i formiranje ZSO i mir u regionu

Ena

pre 1 godinu

Srpermni smo da radimo na konceptu i primeni plana ali jasno smo rekli svoje crvene linije.

Pop

pre 1 godinu

Na predsedniku je danas veliki pritisak ,narod pruža maksimalnu podršku predsedniku i nadamo s najboljem

Maja

pre 1 godinu

Naš narod je uz predsednika i verujemo u njegove odluke.

Cedomir

pre 1 godinu

Ne sumnjam da će Vučić uraditi sve što je u interesu Srbije i da će preći crvene linije. Ono što je sigurno je da će biti dosta provokacija i izazova.

Vejo

pre 1 godinu

Videli smo mi dobro šta je izvukao za Srbiju.Od kad vodi pregovore sve poraz za porazom

Jana

pre 1 godinu

Predsednik je uvek uz svoj narod, kako ovaj u Srbiji tako i onaj na KiM. I podjednako se brine o svima.

Lepi Vlada

pre 1 godinu

Predsednik Srbije će, nema sumnje, i ovoga puta uspeti da odoli pritiscima i ucenama zapada.

Miloš

pre 1 godinu

Od današnjeg sastanka se očekuje dosta, na predsednika Vučića je pao veliki teret! Narod Srbije je uz Vučića i nadamo se da će uspeti u pregovorima da izbori najbolji rezultat za Srbiju i KiM

Lepi Vlada

pre 1 godinu

Predsednik Srbije će, nema sumnje, i ovoga puta uspeti da odoli pritiscima i ucenama zapada.

Zaki

pre 1 godinu

Verujem da će predsednik uspeti u odbrani Srbije i KiM-a. I odbraniti svoje stavove

Lepi Vlada

pre 1 godinu

Ne očekuju nas laki pregovori ali Srbija neće ići preko svoje crvene linije.

Hanas

pre 1 godinu

Vučić je danas pod velikim pritiskom ,nadamo se da će uspeti da izbori najbolje za Srbiju i građane KiM

Katarina

pre 1 godinu

Predsednik Vučić za sto seda sa jasnim "crvenim linijama", Srbija neće priznati nezavisnost la­žne države niti prihvati­ti njeno članstvo u Ujedi­njenim nacijama.

Radule

pre 1 godinu

Vučić će sve uraditi za odbranu srpskih nacionalnih interesa, i uložiti sve napore u očuvanje mira na Balkanu!

Kemal

pre 1 godinu

Od Srbije i predstavnika Srbije se danas očekuje mnogo, Vučić će se sigurno jako i argumentovano boriti za najbolje rezultate i Srbiju!

Nikola

pre 1 godinu

Jos jedan tezak dan za Srbiju i Vucica ali siguran sam dobrom ishodu danasnjih pregovora.

tanja

pre 1 godinu

Očekujem da će se Vučić boriti maksimalno za Srbiju.Ovo je tek početak pregovora i početak formiranja ZSO.Obe strane moraju biti razumne i racionalne, nama konflikti nikako ne odgovaraju.

Ivan

pre 1 godinu

Srbija konačno želi da sačuva svoje interese na KiM.

Julka

pre 1 godinu

Veliki dan, Vučić sa timom ide da pregovara čvršće i odlučno ! Sa jakim stavom i nadom da se oformi ZSO i da sigurnost za mir i stabilnost

Nikola

pre 1 godinu

Srbija se ne plasi nikoga, sad imamo vlast koja ce da stane ispred svog naroda i zastupa nase interese.

Kosta

pre 1 godinu

Danas svi maksimalno treba da budemo uz predsednika, sigurna sam da ce uspeti u svemu sto je planirao za nas narod.

Cedomir

pre 1 godinu

Ne sumnjam da će Vučić uraditi sve što je u interesu Srbije i da će preći crvene linije. Ono što je sigurno je da će biti dosta provokacija i izazova.

Steva

pre 1 godinu

Narod nema potrebe da narod sumnja u Vučića , on će se zasigurno boriti za sve Srbe i sav narod u Srbiji! Ulaže nadljudske napore da reši situaciju na KiM u korist građana Srbije

Hajdi

pre 1 godinu

Verujem da ce se formirati ZSO, Vučic ce pokazati Kurtiju koliko je Srbija jaka.

Marko

pre 1 godinu

Veliki broj ljudi veruje da je Vučić spreman da se izbori za interese Srbije u pregovorima o Kosovu u Briselu.

Ognjen

pre 1 godinu

Nije lako donositi odluke u ovakvim pregovorima, ali Vučić se trudi da nađe najbolje rešenje za Srbiju.

Snezana

pre 1 godinu

Srbija ima pravo da brani svoje interese i Vučić to radi na najbolji način.

Milos

pre 1 godinu

Pregovori o Kosovu su osetljivo pitanje, ali Vučić se pokazao kao lider koji može da se nosi sa tim izazovima.

Sava

pre 1 godinu

Vučićeva odlučnost da se izbori za interese Srbije može doneti pozitivne rezultate u pregovorima o Kosovu.

Mario

pre 1 godinu

Srbija ima mnogo toga da izgubi u ovim pregovorima, ali Vučić se trudi da obezbedi najbolji mogući ishod.

Hunter

pre 1 godinu

Vučić se zalaže za formiranje ZSO i mir u regionu, njegovi stavovi su jasni i nadamo se da će da postigne pozitivne rezultate! Narod je uz Vučića

Ognjen

pre 1 godinu

Vučić je pokazao svoju hrabrost u prethodnim pregovorima o Kosovu i verujemo da će to učiniti i ovog puta.

Ognjen

pre 1 godinu

Pregovori o Kosovu su veoma složeni, ali Vučićeva upornost i sposobnost da pronađe kompromis mogu dovesti do uspešnog ishoda.

Snezana

pre 1 godinu

Vučić je lider koji se bori za interese Srbije i verujemo da će na ovim pregovorima dati sve od sebe da ostvari pozitivan rezultat.

Milos

pre 1 godinu

Pregovori o Kosovu su veoma važni za budućnost Srbije, ali Vučić se trudi da izvuče najviše moguće za svoju zemlju i narod.

lela

pre 1 godinu

Danas ne očekujem da će se nešto bitno promeniti. Za Srbiju nema prelaska crvenih linija, za Kurtija nema uspostavljanja ZSO. Pitanje je sta će biti posle.

Snežana

pre 1 godinu

Sastanak u Briselu biće težak i ni malo prijatan. Nadamo se da će biti konstruktivan i pozitivnim vestima za Srbiju.

Ana

pre 1 godinu

Predsednik Vučić preduzima sve što je u najvišem interesu Srbije i srpskog naroda.

Marko

pre 1 godinu

Dobro je da EU insistira na formiranju ZSO, to je zvaničan stav EU. I bez toga, i ranije je EU morala da insistira na implementaciji jer odluka je doneta pod njenim okriljem. No, bolje ikad nego nikad, ne znam kako Kurti nanova može da izigra i EU. Čućemo šta će danas reći, ali bez osnivanja ZSO Srbija neće dalje učestvovati u dijalogu.

Sandra

pre 1 godinu

Vučić će uraditi sve da sačuva teritoriju u celosti

Uki

pre 1 godinu

Veliki dan , na redu je Kurti da ispuni svoje i obezbedi ZSO na KIM. Srbija ne prelazi preko crvenih linija.

Ana

pre 1 godinu

Pred Vučićem je teška bitka,samo on može da iznese ovu bitku niko drugi

milica22

pre 1 godinu

Kurti i njegovi podanici ništa drugo sem provokacija i ne znaju.Kurti jedino provokacijama i može skrenuti pažnju na sebe, ovako je nebitan!

milica22

pre 1 godinu

Kurti misli da može da radi šta on hoće, ali uskoro će i njemu oni koji mu komanduju odsvirati kraj.Sinhronizovana provokacija od strane Kurtija i ove naše nesrećne opozicije.

milica22

pre 1 godinu

Prisitna se bavi demagogijom to je jasno svima!Pristina se bavi obmanama to je cinjenica

Ana

pre 1 godinu

Vučić je jedini dorastao ovome zadatku,jedini ima snage i hrabrosti da se bori za KiM

milica22

pre 1 godinu

Priština ne prestaje sa provokacijama a opozicija jedva čeka sve što je protiv Srbije,strašno!Kurti na sve načine pokušava da provocira Srbiju, ali nećemo nasesti na to.

milica22

pre 1 godinu

Lazna drzava nece nikada dobiti nezavisnost to je sustina.Necemo dopustiti da nas ovo iziritira,znamo nas stav i nasa prava!

Sasa89

pre 1 godinu

Cista provokacija Pristine usred Beograda i lazna drzava nikada nece biti nezavisna to njima treba da bude jasno.Strašno šta rade, mada od Kurtija se ništa više ni očekuje

milica22

pre 1 godinu

Vešta provokacija Kurtija ali ćera ćemo se još!Čista provokacija, sramno šta rade

milica22

pre 1 godinu

Kurti treba da shvati da je bilo dosta provokacija i da je dijalog jedino resenje.Treba postovati Briselski sporazum

Tijana

pre 1 godinu

Još jedan pokušaj razgovora sa Prištinom, ali znajući Kurtija ne očekujemo da će ispuniti i taj jedan jedini zahtev ZSO.

milica22

pre 1 godinu

Kurti ne zeli dijalog vec sukobe.Formiranje ZSO je prioritet

Una

pre 1 godinu

Ako neko ume da zastiti srpske interese kad aje najteze onda je to Vucic. Jeste tesko ali srpski narod ne treba brinuti.

Milija

pre 1 godinu

Dokle god je Vucic za pregovarackim stolom interesi naseg naroda su zasticeni bez obzira na izazove i provokacije Kurtija.

Ana

pre 1 godinu

Pet zemalja EU koje nisi priznale KIM sigurno je da će biti protiv svega sto Kurti traži, naročito protiv nezavisnosti i prijema u UN.

Lea

pre 1 godinu

Srbija ima apsolutno poverenje u Vučića! Teško jeste, ali nema sumnje da će predsednik dati sve od sebe da izvuče najbolje za svoj narod.

OP

pre 1 godinu

Koliko već traju razgovori u Briselu, 10 godina i nsa se nije desilo osim zamrznutog konflika, danas treba doneti odliku i pregovore vratiti u UN.

aca

pre 1 godinu

pregovori ce danas biti tezi nego ikada ali Vucic je zacrtao jasne granice ispod kojih srpski narod nikad nece ici.

cone

pre 1 godinu

Vučić će sve uraditi za odbranu srpskih interesa i boljitak zemlje

Rastko

pre 1 godinu

Najvažnije je sada imati poverenje i veru da će Srbiju Vučić braniti svim pravnim sredstvia. Ta vera je njemu potrebna, da zna da ga podržavamo u svim pokušajevima da sačuva KIM. A on će se boriti, kao što je i obećao.

cone

pre 1 godinu

posvećen i uporan državnik koji čuva srpsku državu, srpska ognjišta.

cone

pre 1 godinu

Vučić će uspeti u odbrani Srbije, u odbrani srpskih interesa

cone

pre 1 godinu

opozicija koristi ovaj momenat pa napada bez bilo kakve osnove Vučića

Katarina

pre 1 godinu

Vučić vodi odgovornu politiku i odlično zna šta radi. Narod je uvek uz predsednika.

cone

pre 1 godinu

Ono sto sigurno znamp jeste da ce se Vucic boriti

cone

pre 1 godinu

Šta očekuju zapadne sile ne znam ali treba da budu svesni da Vučić neće priznati lažnu državu Kosovo.

Milutin

pre 1 godinu

Treba odugovlačiti sa tim pregovorima ili ih totalno prekinuti pa onda is početka.

Jelena

pre 1 godinu

Srbija se ne predaje, Kurti moze samo da pokušava, verujem da ce se ZSO formirati.

cone

pre 1 godinu

Iskorak u pregovorima bi bio formiranje ZSO ali se bojim da će Kurti samo nastaviti sa provokacijama

Viki

pre 1 godinu

Vučić će se zalagati maksimalno za interese Srbije.

Petar

pre 1 godinu

Ne znam kako mogu da očekuju medjusobno priznanje Kurti i ekipa kad govorimo o nepostojecoj drzavi KiM, dakle moze samo da diskutuju o formiranju ZSO. Kurti olos.

Miki

pre 1 godinu

Predsednik Vučić će sve uraditi kako bi odbranio srpske nacionalne interese.

aca

pre 1 godinu

Bice jako tesko Vucicu ali sam siguran da ce zastititi srpske interese na najbolji moguci nacin. Nema predaje.

Era

pre 1 godinu

Vučić je odgovoran,borben i hrabar političar,on će sve da učini za srpski narod

Nikola

pre 1 godinu

Srbija nastavlja da vodi konstruktivnu i odgovornu politiku, pruzamo ruku mira i kompromisa ali svoje se teritorije nikad necemo odreci.

Viki

pre 1 godinu

Vučić vodi odgovornu politiku i maksimalno je posvećen svojoj državi i svom narodu.

Nenad

pre 1 godinu

Vucic vodi odgovornu politiku i trudi se da zastiti mir citave regije postujuci sve sporazume potpisane, ali postavio je jasne granice ispod kojih srpski narod nikad nece ici.

Vanja

pre 1 godinu

Srpski narod podržava Vučića jer veruje politici koju on vodi i zna da se lavovski bori za interese Srbije.

aca

pre 1 godinu

Pregovori su sve tezi i pritisci sve jaci na nasu drzavu ali dokle god je Vucic za pregovarackim stolom nas narod ne treba da brine jer ce ponajbolje umeti da zastiti srpske interese.

Viki

pre 1 godinu

Predsednik Vučić je iskreni patriota i nastaviće maksimalno predano da se bori za svoju zemlju.

Nikola

pre 1 godinu

Nastavlja se bespostedna borba za nase KiM, kakvi god da su pritisci Vucic ce umeti da izadje na kraj i zastiti srpske interese na najbolji moguci nacin.

Nenad

pre 1 godinu

Nije lako Vucicu jer su pritisci iz Brisela ogromni, ali upravo u tome je i njegova velicina da izadje kada je najteze za nas narod i uvek pobedi.

Kris

pre 1 godinu

Predsednik je odgovoran,posvecen svomposlu. Narod je uz njega,veruje mu i zna da ce najbolje odraditi svoj posao.

Nikola

pre 1 godinu

Borba za srpsko KiM se nastavlja. Umece Vucic itekako da se izbori sa svim izazovima jer je postavio jasne granice ispod kojih nas narod nikada nece ici.

Snežana

pre 1 godinu

Teško pregovori. Potrebno je mudro postupati da bi se sačuvala teritorija naše države.

Ultron33

pre 1 godinu

Imam poverenje u nase rukovodstvo i to da ce uraditi sve za najbolji interes Srbije.

gaga

pre 1 godinu

Vučić će i sada braniti interese srpskog naroda.

Zoki

pre 1 godinu

Vučić nastavlja da se bori za KiM iako mu nije ni malo lako.

ana

pre 1 godinu

Od naseg predsednika samo i ocekujemo najbolje rezultate.

Nikša

pre 1 godinu

Vazan dan je pred Srbijom , verujem u politiku Vucica. Nema predaje.

Marta

pre 1 godinu

Vučic vredno radi na očuvanju nacionalnih interesa. Verujem da ce najbolje biti na sastanku.

Vuk

pre 1 godinu

Danasnji dan je vrlo važan, a dok se Vučic bori za opstanak Srba na KiM, opozicija pljuje po otadžbini.

Sara

pre 1 godinu

Gde je sada Rada Trajković i ekipa da pomognu u ovim teskim trenucima. Sasa da, oni su uz Kurtija. Smradovi.

Maja

pre 1 godinu

Bice danas dobro po nas, verujemo u Vuciceve odluke. Kakvu god odluku da donese, bice najbolja za nasu zemlju. Uz njega smo srcem.

Bora

pre 1 godinu

Vucicu narod pruza apsolutnu podršku bez izuzetaka, provokacije opozicije su samo pokazatelji koliko su oni dno. Mrze svoj narod olosi

Sara

pre 1 godinu

Izdajice srpskog naroda provociraju. Sigurna sam da ce im biti zapusena usta.

Branko

pre 1 godinu

Današnji dan je pun neizvesnosti, brige, šta će se sve od Vučića tražiti. Ne brinemo kako će on reagovati, to znamo, odbiće sve ono što je narodu obećao. Pitanje je koji su dalji koraci EU. Neće oni odustati od svog plana. Ali verujem da su svesni da zaista kompromisa mora biti. Čemu onda dijalog?

Nikolina

pre 1 godinu

Moramo verovati predsedniku Vučiću jer sve što kaže i uradi u Briselu biće za dobrobit Srbije, a posebno naroda na KIM!

Bojana

pre 1 godinu

Danas smo svi uz našeg predsednika i stavove koje on zastupa.

Ana

pre 1 godinu

Sastanak će biti težak, ali će Vučić odoleti svim ucenama, sa kojim se i do sada susretao i nastojaće ka svom cilju. Nema predaje!

Filip

pre 1 godinu

Srbija sve vreme teži ka jednom kompromisnom i održivom rešenju. Koje će biti prihvatljivo za obe strane.

stojanka

pre 1 godinu

Vucic nece priznati nezavisnost Kosova da su pritisci ne znam kakvi.

Nevena

pre 1 godinu

Verujem u vasu borbu Vucicu za nasu zemlju, I verujem da ce biti osuda, ali ima nas koji znamo da radite pravu stvar.

JoeMMA7

pre 1 godinu

Sa Kurtijem nema nikakvog dogovora, ne može se razgovarati sa bolesnikom koji toliko mrzi Srbe. Ipak, verujem da će ga zemlje Kvinte naterati da formira ZSO što je odavno trebao da uradi.

Vuk

pre 1 godinu

Verujem da će Srbi na Kosovu i Metohiji konačno dobiti Zajednicu srpskih opština koja je trebala da bude oformljena još davno, tj. posle zaključivanja Briselskog sporazuma.

marijance

pre 1 godinu

Postoje crvene linije preko kojih Srbija I Vučić neće ići.

Bakibgd

pre 1 godinu

On, Vučić, da je umeo da igra na petoparcu bavio bi se fudbalom a ne bi bio na tribinama posmatrač. Baš kao i danas.

Predrag

pre 1 godinu

Diplomatska borba nije laka, ali za Vučića nema predaje.

Ana

pre 1 godinu

Suverenitet naše zemlje neće ni jednog momenta biti doveden u pitanje.

Mirka

pre 1 godinu

Srbija danas je slobodna i slobodarska zemlja i ide putem nezavisnosti.

Gogi

pre 1 godinu

Srbija sa Vucicem na celu moze u pobede na svim poljima.

Fica

pre 1 godinu

Srbija je nezavisna država, kojoj je imperativ mir i stabilnost svih gradjana.

Joka

pre 1 godinu

Vučić je Srbiji doveo do te instance, da se ime naše zemlje vrednuje i poštuje svuda u svetu.

Jaca

pre 1 godinu

Vučić je najveći državnik i patriota kog je Srbija imala ikada.

Helena

pre 1 godinu

Vucic se pokazao kao najsposobniji da vodi drzavu i cini to uspesno.

Mirka

pre 1 godinu

Vučić je odavno svima jasno dao do znanja da su najbitniji interesi Srbije i srpskog naroda.

Marko

pre 1 godinu

Srbija i građani su uz Vučića i uz ciljeve kojima se vodimo tokom razgovora.

Marko

pre 1 godinu

Vučić ide na pregovore sa namerom da izvučemo što više za Srbiju,to je cilj pravog predsednika.

Marko

pre 1 godinu

Koliko god pregovori bili terški mi od naših stavova ne odstupamo.

Marko

pre 1 godinu

Uvek idemo sa namerom da izvučemo najviše moguće za Srbiju.

Bilja

pre 1 godinu

učić je odgovoran, ozbiljan, posvećen i uporan državnik koji čuva srpsku državu!

Tara

pre 1 godinu

Srpski narod je apsolutno uz Vucica. Biće provokacija, biće dosta izazova. Ali Vučić će uspeti u odbrani Srbije

Maja

pre 1 godinu

Jedinstvo nam je jako važno , opozicija koristi ovaj momenat pa napada bez bilo kakve osnove Vučića

Šole preneo Vučiću da SAD od sastanka u Briselu očekuju primetan napredak
Politika

Šole preneo Vučiću da SAD od sastanka u Briselu očekuju primetan napredak

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas telefonom sa specijalnim savetnikom u američkom Stejt departmentu Derekom Šoleom, koji je istakao da SAD potpuno podržavaju predlog EU o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine i da očekuje da sutrašnji sastanak u Briselu bude konstruktivan, uz primetan napredak ka dogovoru

26.02.2023

14:38

sledeća vest

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija