• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

17.03.2023

20:32

DA SE POGROM NIKAD NE PONOVI, ALI I NE ZABORAVI! Ana Brnabić predvodi ceremoniju obeležavanja Dana sećanja na stradanje Srba na KiM 2004. godine!

printscreen

Politika

DA SE POGROM NIKAD NE PONOVI, ALI I NE ZABORAVI! Ana Brnabić predvodi ceremoniju obeležavanja Dana sećanja na stradanje Srba na KiM 2004. godine!

Podeli vest

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić predvodi večeras državnu ceremoniju obeležavanja Dana sećanja na pogrom na Kosovu i Metohiji, koji se dogodio 17. marta 2004. godine.

Obeležavanju 19 godina martovskog pogroma u Narodnom pozorištu prisustvuju ministri, Nikola Selaković, Đorđe Milićević, Tomislav Žimanov, Jelena Begović, Dubravka Đedović, Mihailo Jovanović, Darija Kisić, Rade Basta, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković, predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić, narodni poslanici, predstavnici Grada Beograda i u ime gradonačlenik savetnik gradonačlenka Ratko Dmitrović.


Danu sećanja na pogorom sprksog naroda na KiM prisustvuju i predstavnici vojske Srbije, SPC i verskih zajednica, boračkih udruženja, diplomatskog kora, među kojima i ambasador Rusije Aleksandar Bocan Harčenko, kao i porodice stradalih.


Pre devetnaest godina, 17, 18. i 19. marta 2004. godine, nad Srbima Kosova i Metohije dogodio se pogrom.  


Bio je to drugi veliki pogrom koji su kosovski Albanci počinili nad Srbima Kosova i Metohije, po agresiji NATO-a na Srbiju, odnosno SRJ 1999. Tokom juna 1999. godine izgnano je približno četvrt miliona Srba i drugih nealbanaca. Pritom se sve događalo u prisustvu međunarodnih vojnih snaga.


Tokom svojevrsne "Kristalne noći" nad Srbima, kao i nad njihovom imovinom, svetinjama, hramovima i spomenicima, marta 2004, sa Kosova i Metohije proterano je 4.012 Srba. Većina se nikada nije vratila u svoje domove.


Tokom nasilja na KiM 17, 18. i 19. marta 2004. ubijeno je najmanje 27 osoba, od kojih 16 Srba, povređene su stotine Srba, kao i desetine pripadnika međunarodnih snaga koji su se sukobili s lokalnim Albancima štiteći napadnute i njihovu imovinu i hramove. 


Tokom pogroma porušeno je, koliko se zna 935 srpskih kuća i zapaljeno 35 verskih objekata, uključujući 18 spomenika kulture, među kojima i drevna crkva Bogorodice Ljeviške. 
Prema podacima Eparhije raško-prizrenske SPC, iz aprila 2004, ukupan broj uništenih crkvenih zgrada tokom pogroma marta 2004. je bio blizu stotinu. 


Međunarodni tužioci i sudije na Kosovu i Metohiji procesuirali su sedam slučajeva uništavanja crkava i 67 osoba je osuđeno. 


Pogrom albanskih ekstremista nad Srbima 17, 18. i 19 marta 2004. na Kosovu i Metohiji osudili su tada Savet bezbednosti UN, kao i Evropska unija.





Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Jago i Kaboklo zajedno traže vizu za Pariz!
Košarka

Jago i Kaboklo zajedno traže vizu za Pariz!

Selektor košarkaške reprezentacije Brazila, Aco Petrović (65), objavio je konačan spisak igrača za kvalifikacioni turnir u Letoniji, kroz koji će njegovi izabranici moći da izbore plasman na Olimpijske igre u Parizu (26. jul - 11. avgust).

01.07.2024

17:24

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija