• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/rts.rs

29.03.2023

22:00

MINISTARSTVO ZDRAVLJA DONELO ODLUKU!  U Srbiji izmenjen način utvrđivanja moždane smrti

pixabay

Politika

MINISTARSTVO ZDRAVLJA DONELO ODLUKU! U Srbiji izmenjen način utvrđivanja moždane smrti

Podeli vest

Drugi član Pravilnika o medicinskim kriterijumima, načinu i uslovima za utvrđivanje smrti, u kome je do sada pisalo da je nastupila moždana smrt, dopunjena je stavom dva koji je danas objavljen u "Službenom glasniku" - što znači da stupa na snagu.

Dosadašnjem tekstu koji glasi "smrt lica, nastupila ako je na osnovu medicinskih kriterijuma, sa sigurnošću utvrđen i potvrđen potpuni i konačni prestanak moždane cirkulacije", pridodat je deo da "smrt trajni i nepovratni gubitak svih vitalnih bioloških funkcija ćelija i tkiva u organizmu koji se dokazuju po medicinski utvrđenim standardima".

Ministarstvo zdravlja i resorna ministarka Danica Grujičić ovaj dokument doneli su na osnovu Zakona o presađivanju ljudskih organa, a sam Pravilnik donet je 2019. godine, u vreme kada je na čelu Ministarstva zdravlja bio Zlatibor Lončar.

Foto: Tanjug

Zlatibor Lončar

Pravilnikom se, inače, propisuju medicinski kriterijumi, način i uslovi za utvrđivanje smrti, kao i sastav i način izbora komisije zdravstvene ustanove koja utvrđuje smrt lica po neurološkim kriterijumima.

Ministarka Grujičić u toku prošle godine održala je predavanje o moždanoj smrti povodom pokretanja nacionalne kampanje "Još si mi trag".

Foto: Tanjug

Danica Grujičić

U nekoliko minuta opisala je postupak utvrđivanja prestanka funkcije mozga uz napomenu da je reč o proceduri koja mora da se ponovi, koja se utvrđuje na osnovu više parametara i koju nije moguće lažirati.

Ona je odbacila strahove u društvu da će potencijalni donor biti na neki način usmrćen da bi pacijent koji očekuje poziv na transplantaciju bio spasen. Procene su da u ovom času oko 2.000 osoba na lečenju i čeka na organ, među njima oko 30 dece.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)
katastrofa

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)

Teretni voz koji je prevozio gorivo iskočio je iz šina i zapalio se u blizini granične linije između američkih saveznih država Novi Meksiko i Arizona, a u incidentu nije bilo povređenih, saopštili su železnički operater BNSF i policija.

27.04.2024

08:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija