• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Kosovoonline

18.04.2023

19:43

Posle odluke EU o vizama: Žitelji Kosova sa srpskim pasošem najdiskriminisanija grupa u Evropi

A.G.

Politika

Posle odluke EU o vizama: Žitelji Kosova sa srpskim pasošem najdiskriminisanija grupa u Evropi

Podeli vest

Posle odluke Evropskog parlamenta da se građanima Kosova odobri bezvizni režim, stanovnici Kosova sa pasošem Srbije ostaju bez mogućnosti da slobodno putuju i na taj način mogli bi da postanu građani drugog reda i jedinstven slučaj diskriminacije u Evropi. Na to upozoravaju sagovornici Kosovo onlajna i ukazuju da ovo pitanje treba hitno da se reši.

Od 2009. godine, kada je Srbiji odobren bezvizni režim sa EU, izdavanje pasoša Srbima i Albancima sa prebivalištem na Kosovu, preuzela je Koordinaciona uprava MUP u Beogradu. Kosovo te pasoše smatra nevažećim, ostale zemlje ih priznaju, ali je za putovanje sa njima u EU potrebna viza.

To je bio rezultat dogovora između Srbije i EU, kako bi se, nakon što je doneta odluka da se ukinu vize za građane Srbije, pasoši za one sa prebivalištem na Kosovu izuzeli iz bezviznog režima, zbog straha od ilegalnih migracija.

Posle odluke EU da za Kosovo ukine vize ostaje nejasno da li će pasoši koje za građane sa prebivalištem na Kosovu izdaje Koordinaciona uprava ući u proces vizne liberalizacije koji je odobrila EU.

Ukoliko se to ne desi, nosioci tih pasoša, a to nisu samo Srbi, već i pripadnici drugih etničkih manjina na Kosovu, kao i pojedini Albanci, mogli bi da ostanu najdiskriminisanija podgrupa na teritoriji Evrope. 

Dušan Radaković, direktor NVO Centar za zastupanje demokratske kulture - ACDC, kaže za Kosovo onlajn da je situacija još od 2009. godine vrlo komplikovana, kada je reč o pasošima koje izdaje Koordinaciona uprava.

Foto: Kosovoonline

- Ovom odlukom se diskriminiše jedan narod samo zato što živi na jednom delu teritorije države. 'De fakto' i 'de jure' to su građani drugog reda. Odlukom Evropskog parlamenta da se ratifikuje vizna liberalizacija za kosovske pasoše i građane Kosova nadam se da će po automatizmu svi građani koji imaju pasoše Koordinacione uprave biti uključeni u viznu liberalizaciju, jer je ceo proces i ceo problem u "čipu" na dokumentima koji izdaje Koordinaciona uprava. Nema nikakve druge razlike sa pasošima Srbije. U suprotnom, ako se nastavi sa istom problematikom, građani, a najviše srpska zajednica na Kosovu, biće jedini narod u Evropi koji neće moći da putuje u zemlje Evropske unije bez viza. Nastaviće se diskriminacija i enklavizacija Srba - upozorava Radaković.

Milica Rakić Andrić ispred NVO "Nova društvena inicijativa", inače autorka istraživanja "Zona posebnih pasoša", kaže za Kosovo onlajn da ovo pitanje "najviše zavisi od Srbije i u kojoj meri će Srbija insistirati na reviziji EU direktive kojom su pasoši koje izdaje Koordinaciona uprava isključeni iz bezviznog režima njenim formiranjem avgusta 2009. godine".

Foto: Kosovoonline

- Jedan od razloga za formiranje Koordinacione uprave tada je bio strah EU od 'ilegalne migracije', što je sada očigledno prevaziđeno. Ovo je i dobra prilika za kompletno ukidanje tog odeljenja Koordinacione uprave pri MUP-u i ponovno otvaranje isturenih odeljenja u Raški, Kuršumliji i drugim mestima, kako bi građanima usluga izdavanja pasoša bila što bliža i dostupnija. U zavisnosti od toga gde su rođeni, građani Srbije sa prebivalištem na Kosovu moraju da putuje ponekada i u tri različita grada da bi dobili izvode, ličnu kartu i pasoš što je nepotrebna komplikacija već dovoljno komplikovanih života - objašnjava naša sagovornica.

Rakić Andrić ukazuje i da će, ukoliko do toga ne dođe, oni građani koji nemaju kosovska dokumenta i ne mogu da izvade kosovski pasoš ostati izolovani kao i do sada. 

- Biće to jako mala grupa ljudi od nekoliko hiljada i imaće vrlo malo mogućnosti da ikoga nateraju da razmišlja o njima - kaže Rakić Andrić.

Ona očekuje da ukoliko se ovo pitanje ne reši, Srbi s Kosova počnu masovno da uzimaju kosovske pasoše.

- Prema poslednjim podacima koje sam videla u Bisljimijevom izveštaju, od decembra 2017. do maja 2021. u deset srpskih opština je bilo izdato nešto više od 21.000 pasoša. Iz izveštaja, doduše, nije jasno da li se radi o toliko osoba ili toliko putnih isprava, gde se jednoj osobi obnavljala putna isprava. Broj izdatih ličnih karata u istom ovom periodu bio je 127.000. Dakle, pasoša je bilo šest puta manje i očekujem da se ta razlika bar prepolovi - navodi Rakić Andrić.

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije navodi se da je "15. avgusta 2009. godine Vlada donela Uredbu o postupku utvrđivanja ispunjenosti propisanih uslova za izdavanje pasoša za lica sa područja AP Kosovo i Metohija, koja je objavlјena u 'Službenom glasniku' i stupila na snagu dva dana kasnije, 17. avgusta 2009. godine".

Ova Uredba odnosi se na državljane Srbije koji imaju prijavlјeno prebivalište na području Kosova i u njoj se navodi da će oni "zahtev za izdavanje pasoša podnositi isklјučivo u Beogradu, u Ministarstvu unutrašnjih poslova - u Koordinacionoj upravi".


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Tomy_Barracuda

pre 1 godinu

Ja sam emigrirao s drugarima u EU 2007. Ko 'oce ne treba mu viza. Ha ha ha!!!

Kosova

pre 1 godinu

AHHH BANDO SRBIJANSKO OSTACETE KO U KAVEZU PICKA LIVAM MATERINA AJDE CRKNITE HOCETE SRBIJU EVO VAM U KURAC ZA VASE BANDE KOJE ZIVE UR EPUBLIKU KOSOVO TAKO CE DOCI VREME I SA VASIM TERORISTICKIM SPRSKIM TABLICAMA NEVETE VI DA PUTUJETE SA TI GOVNA TABLICA OSIM U VAS KAVEZ MITROVICU I SRBIJANSKU GENOCIDNU TVOREVINU AJDE NEK JE SA SRECOM REPUBLICI KOSOVO VIZNI REZIM

Carica Sveta

pre 1 godinu

Niko ne zna šta je predsednik Republike Srbije dogovarao u Ohridu. I zašto. Zašto je doveo i državu i narod na Kosovu i Metohiji u katastrofalnu situaciju. Kakva može da se poredi jedino sa 1998 i 1999. Otkud mu pravo da tako zastupa državu. Ispod žita, bez volje naroda, u dogovorima po kuloarima, dovođenjem pred svršen čin. Jer ono što piše i pisalo je u svim dokumentima do njegove inauguracije 2017 godine, glasilo je na Kosovo i Metohiju. A sada? Ne zakazuje niti informiše SB UN o svim teškoćama. On se dogivara sa Ramom. E kako se dogovara, izbegavajući institucije Republike Srbije i Svetske organizacije, tako i prolazimo. Samo laž do laži. Srbi na Kosovu i Metohiji jesu najdiskriminisanija etnička grupa na tlu Evrope. I sa dokumentima i bez njih. Fizički su ugroženi.

Krivi

pre 1 godinu

Srbi sa Kosova, koji imaju pasoš Srbije najdiskriminisaniji...tačno tako. Ali zato imaju ono što drugi narodi u Evropi nemaju...imaju Vučića, koji više nije ni sam siguran jel' nešto potpis'o ili nije potpis'o. Biće ipak da jeste, ali nije to bitno. Bitno je da će prosečna plata u Srbiji 2057 biti 2500 evra.

Izbori 2024

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Hitno! Brajen javlja: NATO raspoređuje trupe u Ukrajinu! Počelo ono čega se ceo svet plašio: U uniformama su, nose zastave...
NIJE DOBRO

Hitno! Brajen javlja: NATO raspoređuje trupe u Ukrajinu! Počelo ono čega se ceo svet plašio: U uniformama su, nose zastave...

NATO je počeo da raspoređuje borbene trupe na ukrajinsko ratište. Vojnici su u uniformama i uglavnom koncentrisani u zapadnom delu zemlje, ima ih i na istoku, tik uz borbe na frontu. Vojska iz Poljske, Francuske, Velike Britanije, Finske i drugih članica NATO od 25. aprila pristiže u Ukrajinu. Ove trupe nisu plaćenici. Na uniformama nose zastave svojih zemalja. Ove tvrdnje Stefana Brajena, koji je obavljao posao visokog izvršnog direktora u američkoj proizvodnji naoružanja, a bio je angažovan i u izvršnim i zakonodavnim nivoima američke vlade, objavljuje „Vepons end stratedži“.

27.04.2024

22:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija