• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

02.05.2023

14:40

BRISEL OPET SPREMA ZAMKU VUČIĆU! Lajčak: Neophodno da Statut ZSO bude prihvatljiv za obe strane!

Beta

Politika

BRISEL OPET SPREMA ZAMKU VUČIĆU! Lajčak: Neophodno da Statut ZSO bude prihvatljiv za obe strane!

Podeli vest

Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je danas, uoči nove runde pregovora u Briselu, da statut Zajednice srpskih opština (ZSO) mora da bude prihvatljiv za obe strane i u skladu sa evropskim standardima.

- Upravljački tim će predstaviti nacrt. Ne znamo šta je u njemu, ali to bi trebalo da bude početak procesa. Na kraju, trebalo bi da imamo statut koji je prihvatljiv za obe strane, i za Kosovo, i za Srbiju, u skladu sa evropskim standardima. To je prvi važan korak - rekao je Lajčak za hrvatsku novinsku agenciju Hina.

Istakao je da je ovo prvi put da će se videti rad Upravljačkog tima koji se sastoji od četiri osobe stacionirane na Kosovu i Metohiji, koje je formalno angažovala vlada u Prištini, ali su ih predložile opštine s većinskim srpskim stanovništvom. 

Ponovio je da EU ne želi da stvori ZSO po modelu koji ranije u svetu nije testiran, već po uzoru na neki od postojećih evropskih modela.

- Moramo dakle da implementiramo ono što je ranije dogovoreno, ali u isto vreme moramo da crpimo inspiraciju iz praktičnih rešenja postojećih evropskih modela. Ne želimo da stvaramo nešto što nikada nigde u svetu nije testirano, ali mi želimo da strane pronađu inspiraciju u evropskim modelima koji dobro funkcionišu - naglasio je Lajčak.

Šef diplomatije EU Žozep Borelj sazvao je za danas novi sastanak na visokom nivou u okviru dijaloga Beograda i Prištine, a na stolu će, kako je najavljeno iz Evropske službe za spoljne poslove (EEAS), biti dve teme - nacrt statuta Zajednice srpskih opština i Deklaracija o nestalim licima.

Tačno 45 dana posle poslednjeg sastanka u Ohridu, kada je dogovoren Aneks Evropskog sporazuma o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, ponovo će se sastati predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti uz posredovanje Borelja i uz prisustvo specijalnog izaslanika Evropske za dijalog Miroslava Lajčaka.

Kako je najavljeno iz EEAS, domaćin sastanka Borelj će se po završetku obratiti javnosti.

Fokus će, kako su naveli, biti na primeni Sporazuma o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine, a od strana se očekuje da podrže Deklaraciju o nestalim licima kao prvu tačku dnevnog reda, posle čega će biti predstavljen prvi nacrt statuta Zajednice srpskih opština na KiM.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Mladen

pre 1 godinu

Lajcak i slicni njemu, rade menadzment i sasvim normalno da u susret njima treba posalti eksperta za mendazment koga ce ovlastiti nas predsednik...

mp

pre 1 godinu

A šta je dosad prihvaćeno i da je prihvatljivo za obe strane a da to nije ne štetu Srba????

sledeća vest

TV

Jezivi zločini Nasera Orića 32 godine ostali nekažnjeni! Republika Srpska nije poklonjena, ona je zarađena hiljadama srpskih žrtava!
Live TV

Jezivi zločini Nasera Orića 32 godine ostali nekažnjeni! Republika Srpska nije poklonjena, ona je zarađena hiljadama srpskih žrtava!

Danas se navršava 32 godine od stradanja Srba u srednjem podrinju. Najmlađa žrtva bio je dečak od samo četiri godine. Za ove zločine niko nikada nije odgovarao. Naši zvaničnici iz Srbije i Republike Srpske otišli su danas da odaju počast srpskim žrtvama. Na ovu temu u "Info večeri" govorili su novinar "Politike" Marko Lakić, član predstavništva SNS-a Vladimir Marinković i Stefan Krkobabić, potpredsednik PUPS-a. Uživo u program uključio se i Brano Vučetić iz Bratunca koji je ispričao svoja svedočenja o zverstvima Nasera Orića, kao i Radojka Filipović iz Bratunca koja je ispričala svoja svedočenja.

06.07.2024

22:30

Šokantna izjava Fica nakon oporavka od ranjavanja! ŠOS sve moćniji! Multipolarnost sveta na vidiku! (VIDEO)
Live TV

Šokantna izjava Fica nakon oporavka od ranjavanja! ŠOS sve moćniji! Multipolarnost sveta na vidiku! (VIDEO)

Ruska vojska je u prethodna 24 sata oborila više raketa i dronova! Premijer Slovačke Robert Fico prvi put se pojavio nakon ranjavanja. Njegova poruka bila je da bi otišao sa Orbanom u Moskvu, samo da je mogao. Na ove, ali i druge važne teme u emisiji "Rat uživo" govorili su istoričar Mile Pršić i general Vinko Pandurević. Uživo u program javio se i Dževad Galijašević koji je komentarisao rezultate predsedničkih izbora u Iranu, kao i Nenad Bumbić, dopisnik iz Čikaga koji je komentarisao izbore u Americi.

06.07.2024

19:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

U Salonu Muzeja grada Beograda otvorena velika samostalna izložba "Anatomija zvuka" umetnika Marka Kusmuka (FOTO)
Kultura

U Salonu Muzeja grada Beograda otvorena velika samostalna izložba "Anatomija zvuka" umetnika Marka Kusmuka (FOTO)

Nakon izuzetno uspešnih samostalnih i grupnih izložbi širom Evrope i regiona mladi, ali već afirmisani, slikar Marko Kusmuk svoj novi opus predstavlja beogradskoj publici na velikoj samostalnoj izložbi "Anatomija zvuka" u Salonu Muzeja grada Beograda. Na izložbi, koja će biti otvorena do 28. jula, predstavljeno je 65 slika, a umetnik je izložio i svoju prvu skulpturu.

06.07.2024

17:48

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija