• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

11.05.2023

19:45

Nebojša Bakarec: Kongres SAD o korupciji Vuka Jeremića!

privatna arhiva

Politika

Nebojša Bakarec: Kongres SAD o korupciji Vuka Jeremića!

Podeli vest

Američki CNN i većina medija u SAD su u sredu 10.5.2023. izvestili javnost o nalazima Kongresnog Odbora za nadzor i odgovornost (United States House Committee on Oversight and Accountability), koji je tog dana održao konferenciju za štampu. Inače taj Odbor Kongresa SAD je glavni istražni odbor Kongresa - Predstavničkog doma Kongresa Sjedinjenih Američkih Država (United States House of Representatives), rekao je narodni poslanik i član predsedništva SNS Nebojša Bakarec.

Odbor za nadzor i odgovornost Kongresa SAD, održao je konferenciju za štampu na kojoj je predstavio informacije i rezultate istrage o korupciji Vuka Jeremića (Jeremićvo ime i prezime izgovaraju kao „Vuk Džeremik“), Hantera Bajdena, Patrika Hoa, i Ji Đianmina. Odbor istražuje korupciju, zloupotrebe finansija, i podmićivanje u slučajevima lica koje sam naveo! Konferenciju za medije Odbora za nadzor i odgovornost vodila je članica tog Odbora, pripadnica Kongresa, Nensi Mejs.

 

U svom tekstu CNN kaže: „Izveštaj Odbora takođe navodi da je 2016., Vuk Jeremić, srpski političar koji se kandidovao za generalnog sekretara UN, pokušao da iskoristi svoje veze i odnose sa Hanterom Bajdenom i njegovim saradnicima, da bi obezbedio sastanak sa Kolinom Kalom, koji je tada bio pomoćnik u kancelarijama potpredsednika SAD, Džoa Bajdena. U junu 2016. Jeremić je u svom mejlu Hanteru Bajdenu, tražio sastanak sa savetnikom za nacionalnu bezbednost potpredsednika Džoa Bajdena, Kolinom Kalom, u vezi izbora za generalnog sekretara UN. Tadašnji zvaničnici Bajdenove potpredsedničke kancelarije su se sreli sa Jeremićem, da razmotre izbore za generalnog sekretra UN, kroz prizmu Hantera Bajdena i njegovih poslovnih saradnika i veza. Jeremićevi advokati su u pismu Odboru, prošlog meseca, saopštili da Jeremić neće da sarađuje sa Odborom, u vezi zahteva Odbora da pruži dokumentaciju i svedočenje“. Zbog čega TV N1nije izvestio o tvrdnjama CNN?

https://edition.cnn.com/2023/05/10/politics/comer-bank-records-biden-family-members-payments-foreign-entities/index.html

Foto: printscreen

Foto: printscreen

Glavni američki mediji, već godinama izveštavaju o tome da je Vuk Jeremić upleten u veliku korupcionačku aferu u SAD. Nadležni organi, ali i Kongres i Senat SAD istražuju mutne poslove Hantera Bajdena. U američkim medijskim izveštajima o korupciji, ali i dokumentima Kongresa i Senata SAD, konstantno se provlači i ime Vuka Jeremića. U svakom slučaju, to traje od hapšenja Patrika Hoa 2018. godine. O tome su izveštavali svi mejnstrim mediji i mreže, NBC, CNN, FOX, Njujork Tajms, Vašington Post, Njujork Post, Njujorker, NJUZMAKS itd. Postavlja se pitanje zbog čega podružnice američkih medija (N1,NJUZMAKS) ili uopšte prozapadni mediji u Srbiji, godinama ćute o aferama Vuka Jeremića, kada o tome pišu američki mediji?

Foto: printscreen

Raniji izveštaji američkih medija o aferi Jeremić – Ho – Đianmin – H.Bajden

Pre tri meseca, u februaru, informacije o povezanosti Vuka Jeremića, Hantera Bajdena, Ji Đianminga i Patrika Hoa, su objavljivali mnogi mejnstrim američki mediji. Na primer „NJUZMAKS“ („NEWSMAX“), koji posluje i u Srbiji, kao franšiza „NJUZMAKS ADRIA“ koja je u vlasništvu tajkunske „Junajted medije“ i prikazuje se na TV „NovaS“. Zašto srpski „NJUZMAKS“ nije preneo svoju sopstvenu vest iz SAD o Vuku Jeremiću i Hanteru Bajdenu! Vest na linku „NJUZMAKS“ 

https://www.newsmax.com/newsfront/joe-biden-hunter-biden-serbia/2023/02/11/id/1108269/

 

O vezama Vuka Jeremića, Hantera Bajdena, Ji Đianmina i Patrika Hoa, posao je ugledni i čuveni  „Vašington post“ („The Washington Post“) 30.3.2022. u tekstu pod naslovom: „Unutar multimilionskih dolarskih poslova Hantera Bajdena sa kineskom energetskom kompanijom“ („Inside Hunter Biden’s multimillion-dollar deals with a Chinese energy company“). Vidi link na „Vašington postu“ https://www.washingtonpost.com/politics/2022/03/30/hunter-biden-china-laptop/

„Vašington post“ kaže: „CEFC-ov posrednik, je u decembru 2015. kontaktirao Hantera Bajdena, sa predlogom da se sretne sa Ji Đianminom, osnivačem i predsedavajućim kineske kompanije. Vuk Jeremić, srpski političar, koji je bio predsedavajući Skupštine UN, napisao je u mejlu mlađem Bajdenu, da organizuje malu privatnu večeru u Vašingtonu, sa Jiem – koga je nazvao „jedan od 10 najbogatijih kineskih biznismena“, i da želi da Hanter takođe prisustvuje, napisao je Jeremić 1.12.2015. u mejlu“. Do tog susreta Bajdena i Đianminga tada nije došlo.

Foto: printscreen

O ovoj temi je 4 godine ranije-12.12.2018. pisao takođe ugledni „Njujork Tajms“ u tekstu pod naslovom: „Kineski tajkun traži moć i utica. Vašington odgovorio“ („A Chinese Tycoon Sought Power and Influence. Washington Responded“). U tom tekstu, pored ostalog stoji: „Ji Đianming se udvarao Bajdenovoj porodici, i komunicirao elektronskim putem, sa bivšim bezbednosnim zvaničnicima SAD. Danas se njegova imperija ruši u sudu. Da bi obezedio uticaj, g. Ji se obratio Vuku Jeremiću, srpskom diplomati i bivšem predsedavajućem Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, koga je CEFC angažovao kao konsultanta, i gospodinu Hou, bivšem zvaničniku Hong Konga“ Vidi link ka „Njujork Tajmsu“

https://www.nytimes.com/2018/12/12/business/cefc-biden-china-washington-ye-jianming.html

Da biste razumeli ovaj zapetljani slučaj međunarodnog kriminala, upoznaću vas sa kratkim biografijama ključnih učesnika, i sa (bivšom) kompanijom CEFC.

Foto: printscreen

Foto: printscreen

Vuk Jeremić

Vuk Jeremić (48) je političar i predsednik Narodne stranke. U maju 2007. postao je ministar spoljnih poslova i tu funkciju je obavljao do 2012. godine. Početkom juna 2012. izabran je za predsednika Generalne skupštine UN. Na tom mestu bio je do septembra 2013. Te godine je osnovao NVO CIRSD, i svoju PR Agenciju. Dok je bio predsedavajući GS UN, uveliko je radio za kompaniju CEFC, Ji Đianmina i Patrika Hoa. Neuspešno se kandidovao za mesto generalnog sekretara UN 2016. Neuspešno se kandidovao za predsednika Srbije u aprilu 2017., kada je osvojio samo 5%glasova. Na izborima 2022. nije smeo da se kandiduje ni za jednu državnu zbog ekstremne nepopularnosti.

Ji Đianmin

Ji Đianmin (45) je osnivač i bivši šef „CEFC China Energy Company Limited“, ugašene, tj. preuzete kompanije. Đianmin je uhapšen zbog pronevere 38 miliona dolara, u martu 2018. po direktnom naređenju kineskog predsednika Si Đinpinga. Ji Đianmin (Ye Jianming) je optužen i za „ekonomske zločine“ (zločin protiv kineske države) i za korupciju. Sastajao se mnogo puta sa Jeremićem i Hanterom Bajdenom.

Hanter Bajden

Podaci sa Vikipedije (srpska i engleska verzija) kažu: „Robert Hanter Bajden (53) je drugorođeni sin predsednika SAD Džoa Bajdena. Po zanimanju je advokat i biznismen. Bio je u Odboru „Bursima Holdings“, jednog od najvećih privatnih proizvođača zemnog gasa u Ukrajini, od 2014. do 2019. Bio je član upravnog odbora „BHR Partners“, kineskog investicionog preduzeća od 2013. do 2019. U maju 2022. NBC News je objavio analizu kopije hard diska Bajdenovog laptopa, koja je pokazala da je Bajdenova firma uzela 11 miliona dolara od 2013. do 2018. i brzo potrošila novac. Čitav život se borio zloupotrebom droga i alkohola, a svoju borbu je detaljno opisao u memoarima „Beautiful Things“ 2021. U decembru 2020. Bajden je preko advokata saopštio da su njegovi poreski poslovi pod kriminalističkom istragom federalnih organa. U julu 2022. izvešaj CNN mreže, je potvrdio imejlove koji pokazuju da Hanter Bajden kuburi sa ogromnim dugovima, i neplaćenim porezima“.

Foto: printscreen

Patrik Ho

Patrik Ho Ći Ping (73) je političar i biznismen iz Hong Konga. Bio je ministar unutrašnjih poslova Hong Konga 2002. Kompaniji „CEFC China Energy Company Limited“, se pridružio 2007. godine. Kasnije je vodio kompanijinu NVO CEFC. Osuđen je u SAD, 5.12.2018. na tri godine zatvora, zbog pranja novca i davanja mita. Ho je 8.6.2020. deportovan iz SAD u Hong Kong. Ho je bio veoma blizak Vuku Jeremiću – bio je član borda Jeremićeve NVO CIRSD. U ime Ji Đianmina donirao je Jeremiću 7,5 miliona dolara.

Foto: printscreen

Istraga Odbora za nadzor i odgovornost Kongresa SAD

U pismu (zahtevu) Hanteru Bajdenu od 8.2.2023., predsednik kongresnog Odbora za nadzor i odgovornost, Džejms Komer traži podatke o povezanosti porodice Bajden sa aktivnostima u Ukrajini, Kini i drugim zemljama, i u pismu stoji: „Komitet za nadzor i odgovornost istražuje slučaj predsednika Bajdena. Veze sa određenim međunarodnim i domaćim poslovnim transakcijama i praksama, uključujući vas i vaše saradnike koji su prodavali uticaj kako bi generisali milione dolara za porodicu Bajden. Dokazi pokazuju da ste učestvovali u stranim poslovima sa pojedincima koji su bili povezani sa Kinom i primali značajne sume novca od stranih kompanija bez pružanja bilo kakvih poznatih legitimnih usluga“. Od Hantera Bajdena, Odbor Senatora Komera traži da dostavi sva raspoloživa dokumenta, izvode, zapise, komunikaciju (mejlove, poruke) sa Džozefom Bajdenom, Džejmsom Bajdenom i Sarom Bajden, od 20.1.2009. do 20.1.2021., koja se tiče niza pojedinaca i kompanija – njih 28 na spisku od „a“ do „z“. Među njima su (pod „h.“ Patrick Ho Chi-ping; pod „i.“ Vuk Jeremic; pod „k.“ Ye Jianming; pod „p.“ Eric Schwerin; i pod „aa.“ „CEFC entity or company“(CEFC ili neki njegov deo) najkasnije do 22.2.2023. Tražene informacije se odnose i na CEFC-ov konsultantski aranžman od 5 miliona dolara sa Hanterom Bajdenom i na dodatnu isplatu od milion dolara koju je Hanter Bajden primio za zastupanje Patrika Hoa, nekadašnjeg izvršnog direktora CEFC-a. Za isti posao zastupanja Patrika Hoa, tj. CEFC-a je bio angažovan i Vuk Jeremić. Pomoćnik iz Komerove kancelarije rekao je medijima: „Vuk Jeremić je povezan sa poslovnim poslovima Hantera Bajdena i verovatno poseduje ključne informacije”. Tako je razmišljao i sud u Njujorku. Na suđenju Patriku Hou, 27.11.2018., kao prvi svedok u sudu u Njujorku, svedočio je Vuk Jeremić. Jeremićev tim advokata , poslao je pismo Odboru Kongresa, prošlog meseca, u kome je saopštio da Jeremić neće da sarađuje sa Odborom, u vezi zahteva Odbora da pruži dokumentaciju i svedočenje!

 

Foto: printscreen

U celoj aferi koju sada istražuju Kongres i Senat SAD, koja traje deceniju, najsumnjiviji je upravo Vuk Jeremić. Jedino on, za sada, izgleda zaštićen od udara zakona, i jedino on nije trpeo zakonske posledice ovih afera (za razliku od Patrika Hoa, Ji Đianmina, Hantera Bajdena, Emilija Lozoje i Čejka Tidijan Gađia). Zbog čega je to tako? Ko štiti Vuka Jeremića? Kako je moguće da su sva petorica njegovih kompanjona stradali, neko manje, neko više, a jedino on nije? Svojim postupcima, Vuk Jeremić je naneo štetu Hanteru Bajdenu, a time i interesima SAD. Jeremić je kao posrednik, mameći Bajdena, sigurno zloupotrebio javna saznanja o njegovoj zavisnosti. Jednako tako, kao zastupnik Đianminga, zloupotrebio je njegovu pohlepu i želju da širi poslove CEFC-a u SAD. Naneo je štetu Kini, i Đianmingu i Hou. Naneo je štetu i Lozoji i Gađiu. Bogatstvo Vuka Jeremića je netaknuto, i većim delom neotkriveno. Pre 6 godina je ustanovljeno da Jeremićeva porodica ima hiljade kvadrata nekretnina. Jeremić je od Đianminga i Hoa dobio 7,5 miliona dolara „donacija“. Jeremić poseduje ogroman stan u Njujorku – na Menhetnu. Jeremić je lider Narodne stranke, koja besomučno napada druge, a sama je leglo korupcije. Jeremić sigurno ne radi za SAD i Kinu. Radio je direktno protiv njih. Da li radi za neku drugu zemlju, to je pravo pitanje?

 

Foto: printscreen

Foto: printscreen

Foto: printscreen

Zaključak

Jedna činjenica tera na razmišljanje. Od 6 osoba koje su činioci ove međunarodne korupcijske šeme – Vuk Jeremić, Ji Đianmin, Patrik Ho, Emilijo Lozoja, Čejk Tidijan Gađio i Hanter Bajden, samo jedna osoba nije došla pod udar zakona – Vuk Jeremić. On nije ni najmoćniji, ni najbogatiji od šestorke, a sigurno nije ni najpametniji. Za sada se čini da je Vuk Jeremić najlukaviji u toj šestorci? Svi ostali su nekako platili svoja sagrešenja. Patrik Ho je osuđen na tri godine, odležao dve (ima 73 godine) i deportovan je iz SAD u Kinu, gde ga sigurno nisu dočekali raširenih ruku. Pitanje je da li je Hou suđeno i u Kini? Ji Đianmin je uhapšen u Kini 2018. i od tada mu se gubi svaki trag. Osuđeni guverner jedne kineske provincije je priznao da je primio mito od Đianmina. Đianmin bi mogao da prođe najgore od svih. Kina, u skladu sa svojim zakonima, za najteže slučajeve pljačke države, ponekad izriče i smrtnu kaznu. Stoga bi Đianmin mogao glavu da izgubi.

Kompanija CEFC je propala, a njena imovina je preneta na drugu kinesku kompaniju. Emilijo Lozoja je uhapšen u Španiji 2020. izručen Meksiku, gde je priznao krivična dela, i postao svedok saradnik-okrivljeni. Čejk Tidijan Gađio je u SAD, priznao krivicu, i postao svedok saradnik protiv Patrika Hoa i drugih u tom procesu. Protiv Hantera Bajdena se vodi više zvaničnih istraga nadležnih organa SAD. Sva petorica su defamirani u medijima. Protiv Jeremića se u Srbiji ne vodi bilo kakav proces, nije zvanično optuživan, niti osuđivan. Jedino je 2018. godine, morao da ode u SAD da svedoči na suđenju Patriku Hou. Pitanje je da li će novi dokazi o saradnji Jeremića, Bajdena, Đianmina, Hoa i Lozoje, koji se pojavljuju u SAD, obelodaniti neke protivzakonite postupke Vuka Jeremića, u SAD, i eventualno u Srbiji?

 

 



Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Čedo Čatlajić iz Tenja

pre 11 meseci

Ustašo, pa ti se javljaš samo kad je Vučićev krtel u pitanju.Jesi li išao da se upišeš u knjigu žalosti ispred škole? Ustašo, Srbi iz Osijeka, Tenja i okoline odlično znaju kako se ustaška familija Bakarec odnosi prema srpskoj deci. Borili smo se protiv tvog strica Eda, koji je 1995. godine proterao srpsku decu na traktorima.

Ena

pre 11 meseci

Jeremić je najveći prevarant i lopov na srpskoj političkoj sceni.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija